Több, mint étkezés, inkább program

Pályázati sikerek


Több, mint étkezés, inkább program

A zalaco bisztró elkötelezett a minőségi vendéglátás mellett

  A Zalaco Bisztró december 6-i megnyitásával új színfolttal gazdagodott Zalaegerszeg vendéglátói kínálata. A már több mint hatvanéves múltra visszatekintő megyeszékhelyi sütőipari vállalkozás bisztrója ötvözi a hagyományt a modernitással a gasztronómiai kultúra és a vendéglátóhely miliője terén. Hogyan értelmezték újjá a saját elvárásaikhoz igazítva a bisztró által nyújtott szolgáltatást, arról Ibránszki György vezérigazgató-helyettest kérdeztük.

– Korábbról úgy ismertük a bisztrót, mint egy gyorsbüfét, ahol pult mellett lehet elfogyasztani hideg és meleg ételeket, frissensülteket. Mi ebből az értelmezésből csak a gyorsaságot tartottuk meg, figyelembe véve azt az elvárást, hogy vendégeinket rövid időn belül szolgáljuk ki. Kínálatunkban ezért szerepelnek olyan ételek (krémlevesek, pizzaszeletek, bisztróburger), melyeket szinte azonnal tálalni tudunk.

Fontos, hogy ezeket az ételeket is helyben, friss alapanyagokból készítjük el, ahogy főételeinket, melyekre szintén mindössze negyedórát kell várni. Egy hagyományos bisztróhoz képest, amiben leginkább újítottunk, az az ételkínálat. Összeállításában arra törekedtünk, hogy a helyi gasztronómiai kultúrát gazdagítva igazán változatos és ízletes ételeket vonultassunk fel.

Ennek érdekében mediterrán jellegű konyhát hoztunk létre, ahol a már ismert ételek, mint például a pizza, igazi valójában köszön vissza. Huszonegyféle eredeti olasz pizzát kínálunk, melyek első osztályú eredeti olasz alapanyagokból készülnek. Tésztáját kézzel nyújtjuk, samottkőlapos kemencében sütjük, friss és minőségi feltétekkel, friss zöldfűszerekkel kínáljuk, készítésében is követve az eredeti hagyományt.

– A Zalaco Bisztró még miben más a megszokott éttermektől.
– Abban bízom, hogy vendégeink is egyetértenek a célként megfogalmazott elvárásunkkal, miszerint a Zalaco Bisztróban eltöltött idő több, mint egy étkezés, inkább program. Ezt szolgálja az exkluzív környezet, a belső miliő az ízléses bútorokkal és egyedi díszítéssel. Az étteremben eltöltött időt azért is tartjuk programnak, mert vendégeink a rövid várakozás után felszolgált ételeiket kellemes, meghitt körülmények között fogyaszthatják el akár a pultoknál, vagy az ülőgarnitúrás boxokban üldögélve.

– A bisztró kialakításának fontos szempontja volt, hogy a nap minden szakában lehetőség legyen egy „igazi” étkezésre. Beszélne kínálatukról?
– Azt szeretnénk tudatosítani, hogy a Zalaco Bisztróban reggel, délben és este is lehet egy igazán jót enni. Vendégeinknek érdemes betérni a nap minden időszakában, hogy egy finom kávékülönlegesség, tea, üdítő vagy minőségi szeszes ital mellett kellemesen tölthessék el szabadidejüket. De felkereshetnek bennünket akkor is, ha egy színvonalas helyen szeretnék vendégül látni üzletfeleiket.

Reggelire frissen facsart gyümölcsleveket, pármai sonkás ciabattát, francia melegszendvicset (Croque Monsieur) és hagyományos omlettes melegszendvicset kínálunk. Az édesszájúak figyelmébe ajánlom a madártejes kosárkát vagy a banános sütit, melyeket szintén konyhánk készít. Új ajánlatunk a churros, ami leginkább a magyar csörögefánkhoz hasonlít, és amit forró csokiba vagy tejeskávéba lehet mártogatni. Emellett a szaküzleteinkből már jól ismert, különféle ízesítésű paniniket (melegszendvicseket) lehet fogyasztani, melyek közül kiemelném a legújabbat, mely eredeti Pick téliszalámival és Pannónia sajttal van töltve.

– Mit ajánlj ebédre?
– Aki gyors étkezésre vágyik, az megkóstolhatja a friss és szezonális alapanyagokból készített krémleveseink (gesztenye, zeller, fehérrépa stb.) egyikét. A pizza mellett fogyasztható bisztróburger, ami egy hamburger igazi marhahúspogácsával, házi öntettel, sült krumplival. Ez nem szerepel az étlapon, de napi ajánlatunkban szinte állandóan. Mindennap készítünk valami különlegességet, ezek tartoznak a napi ajánlatok közé, melyekről mindig érdemes megkérdezni a felszolgálókat, vagy elolvasni a kiírást.

Nagyon kedvelt a fokhagymás, tejfölös, lilahagymás, szalonnás elzászi lepény, a mexikói quesadillas, ami cheddar sajttal és avokádókrémmel töltött tortilla, valamint a mártogatós szósszal kínált burrito. Aki könnyedebb étkezésre vágyik, különleges salátáink között válogathat. Gránátalmával készített saláta, bisztrósaláta karamellizált körtével, dióval és márványsajttal, polipsaláta házi öntettel, vagy hogy a heti újdonságunkat említsük, avokádósaláta grillezett garnélával.

Vacsorára hasonló ételkínálattal állunk rendelkezésre, mint délben illetve napközben. S ha már az estéről van szó, feltétlenül meg kell említenünk minőségi alkoholos italainkat. Münchenben főzött, az egyik legkiválóbb bajor sört, a Paulanert csapoljuk, de más sörkülönlegességeket is kínálunk. Vendéglőnkben a borok és az égetett szeszes italok tekintetében is a minőség az irányadó. Kitűnőek az alkoholos koktéljaink, melyeket alkohol nélkül frissen facsart gyümölcsökkel is kínálunk.

Valódi és minőségi kávé- és teaitalokat is fogyaszthatnak vendégeink, akik megismerkedhetnek ezen italok szervírozásának kultúrájával is. Téli napforduló, Keleti bazár, Elefánt kedvence – remélem, felkeltettem az érdeklődést. Ezek olyan különleges teák, melyek szárított gyümölcsökből állnak. Desszert nélkül nincs étkezés – tartják sokan. New York-i sajttorta, áfonyás sajttorta, rumos, tejszínes gesztenyekrém, a frissen facsart gyümölcsből készített narancsos flan – édességeink közül néhány, mellyel kedvet szeretnénk csinálni.

Egy vendéglő kínálatának dicséretéhez azonban nem elég a szó, jöjjenek és személyesen tapasztalják meg, hogy a Zalaco Bisztró elkötelezett a minőség mellett – hangsúlyozta végül Ibránszki György.

– Antal Lívia –

vissza az elejére


Pályázati sikerek

A bgf zalaegerszegi gazdálkodási karán

   Az idei év elején két pályázati sikerről is beszámolhat a BGF zalaegerszegi kara. A város önkormányzatával közösen egy nemzetközi pályázat keretében közel 100 millió forintos program végrehajtására kapott lehetőséget.

Az Európai Unió 2011-ben hirdette meg a VERSO-projektet az „önkéntesség éve” jegyében. A pályázati felhívásra egy 12 tagból álló, 8 európai uniós országot érintő nemzetközi konzorcium részeként jelentkezett a felsőoktatási intézmény a várossal közösen. A teljes projektből a főiskolai karnak mintegy 59 millió forint jut.

A projekt célja, hogy az önkormányzat és a helyi felsőoktatási intézmény összefogásában és közös együttműködésében megoldásokat keressen a társadalmi és környezeti problémák megoldására az önkéntesség jegyében. A fő cél az önkéntes munka segítése, támogatása, és annak kutatása, hogy ez milyen hatással van az európai munkanélküliségi helyzetre és a gazdasági problémák megoldására.

A másik siker, hogy a kar 143,3 millió forint támogatást kapott komplex fenntarthatósági fejlesztések, energiaracionalizálási beruházások, szemléletformálási programok és kapcsolódó marketingtevékenységek lebonyolítására. Mindezek szorosan illeszkednek a város önkormányzata által meghirdetett „Ökováros” programhoz.

vissza az elejére