Mit várnak – mit szeretnének?

Komposztálhatnak a képviselők

Pályázat web-oldal tervezésére

Pályázati felhívások

Zászlót kap Cserszegtomaj


Az új évezred terveiről

Mit várnak – mit szeretnének?

Ismét egy „frissen választott” képviselőről olvashatnak lapunk hasábjain, hisz Maczucza Évát 1998-ban először választották e körzet képviselőjének. Mint elmondta, az egészségügyi és szociális bizottságnak, illetve a kulturális és ifjúsági bizottságnak is tagja, valamint az utóbbin belül működő ifjúsági munkacsoport vezetője.

– Miért indult ‘98-ban a választásokon?
– Mindig is érdekelt a körülöttem lévő emberek és a város sorsa, melynek közéletében már egész fiatal korom óta tevékenyen részt vettem. Izgalmas feladatnak tartottam.
– Merre található az ön választókörzete?
– Roppant nagy területet foglal magába, igazából az észak-nyugati városrészt öleli fel az Úsztató-majortól a Georgikon utca északi területéig, majd a Kastély utcáját és épületegyüttesét, amit a Lehel utca, illetve a Zsidi út határol, és a külső Zsidi út zár le. Régebben, a XIX. században a választókörzet egy része önálló közjegyzőséggel és igazgatással ellátott városrész volt, amit Polgárvárosnak, vagy Kiskeszthelynek hívtak. Kiépült utcahálózata volt, és az akkori időben viszonylag fejlett infrastrukturával rendelkezett, amit a mostani időben nem mondhatunk el. Ugyanis, ha Hévíz irányából végigmegyünk a 71-es főút nyomvonalán, azt tapasztaljuk, hogy a tőle északra és délre nyíló kis utcák aszfaltburkolata már teljesen elkopott, s vagy kilencven százalékban hiányzik a déli utcai területeken. Egyedül a Pál és a Sopron utca az, ami ebből „kivehető”. Jelenleg az a probléma a területen, hogy a 71-es út aszfaltfelülete is elhasználódott emiatt nagy a zajártalom, s ez az ott élőket zavarja. A Közútkezelő KHT munkatársaival beszéltünk, akik azt ajánlották, hogy ha a város ötven százalékban átvállalja a felújítás költségeit, akkor ők adnák a másik ötven százalékot. Ez azonban olyan magas összeg, hogy az idei költségvetés nem tartalmazhatja: egy km út feljavítása körülbelül 10-12 millió forint.
A gázvezeték-hálózat a lakók összefogásával épült ki, szintén magánerőből a telefonhálózat kiépítése is megtörtént. Azt gondolom, hogy adottságait tekintve ez a városrész megfelelő, bár a kieső részeken még nagyon sok a probléma.
– Milyen tervei valósultak meg eddig?
– Mint a kulturális és ifjúsági bizottság tagja, úgy gondolom, hogy a város kulturális intézménnyel ellátott. Az ifjúsági munkacsoportban nézve tevékenységemet, nagyon nagy előrelépés volt ettől az önkormányzattól a fent említett bizottság létrehozása, illetve azon belül a Művelődési Ifjúsági és Sportosztály szerveződése. Fontos megemlíteni azt a jelzőszolgálatot, amelyet a Gyermekjóléti és Családsegítő Központ épített ki. Ez a szolgálat indított útjára szeptember második felében, egy Gyermek- és Ifjúságvédelmi Őrjáratot.
– Mi az, ami még mindig csak terv?
– A rendszerváltás óta a város egyes csoportjainak szociális helyzete rosszabbodott (leszakadó réteg, munkanélküliek), a lakáshelyzet nem megoldott. A képviselő-testület arról döntött, hogy indul a Szociális és Egészségügyi Minisztérium pályázatán, amit egy ötven milliós támogatottság reményében adott be tavaly, szociális lakásépítő program keretében. Ezzel az úgynevezett Epres kert nevű lakónegyedben 2X25 lakásos beruházás kezdődhetne el. Az elmúlt testületi ülésen döntöttünk arról, hogy huszonkilenc rendbeli bírói ítélet végrehajtását foganatosítjuk, egyelőre csak az egyedülálló, illetve gyermektelen házaspárok esetében. A terv megkezdésére a fűtési szezon végét jelöltük meg.
– Milyen problémákkal szokták leginkább megkeresni?
– Általában egyéni gondokkal fordulnak hozzám, tudják, hogy főleg gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó programokon dolgozom. E témakörben legtöbbször szülők, pedagógusok keresnek meg. Ezek a nehézségek általában a saját hatáskörömben megoldhatók. Vannak azonban nagyobb közösséget érintő kérdések, például a Tompa Mihály utca és a Csókakői-patak közt húzódó telek tulajdonosai – egyelőre érthetetlen okok miatt – hiába várnak építési engedélyre, noha már nyolc évvel ezelőtt elkészült a rendezési terv. Természetesen ennek objektív akadályai is vannak, hiszen a Balaton környékén szigorított hatósági intézkedések történtek. Hasonló a probléma a Pál és Sopron utcák közt nyitandó új utcánál is.

– nagy –

vissza az elejére


Ajándék és gyakorlati bemutató

Komposztálhatnak a képviselők

Dr. Müller Róbert kertjében sokan összejöttek.Szombaton délelőtt gyakorlati bemutatóval egybekötve adta át dr. Szabó Imre polgármester a holland testvérvárosok, Stad Delden és Ambt Delden által adományozott komposztáló edényeket. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya által szervezett eseményen Keszthely képviselői mellett az általános és középiskolák környezetvédelmi csoportjai, s a város azon civil szervezetei is megjelentek, amelyek a környezetvédelmet tekintik elsődleges feladatuknak. A bemutató helyszínéül a Fáy András utca 5. szám alatti ház előkertjét választotta a polgármester, azaz, dr. Müller Róbert képviselő kertes házát, ahol meglehetősen nagy érdeklődés kísérte az eseményt. Köszöntő szavaiban dr. Müller Róbert a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról szólt, majd dr. Szabó Imre számszerű adatokkal is alátámasztotta a háztartási hulladék jelentős százalékának újrahasznosíthatóságát. Különösen jelentős ez egy olyan városban, mint Keszthely, ahol a kertes házak aránya, és ebből adódóan a szerves hulladék mennyisége is jelentős. A biohulladék komposztálásával mindenki, egyénileg is felvállalhatja a saját környezetéért érzett felelősséget.
A köszöntőket követően a polgármester névre szóló dokumentumok kíséretében adta át a komposztáló edényeket Keszthely képviselőinek, jegyzőjének, valamint a Keszthelyi Környezetvédők Egyesületének, s más e területen tevékenykedő személyeknek és csoportoknak.
A gyakorlati bemutatón Völgyi Géza környezetvédelmi szaktanácsadó szóban is bemutatta a komposztálás folyamatát, majd az érdeklődők bepillantást nyerhettek az újrahasznosítható biohulladék komposztálási folyamatába.

csgy

vissza az elejére


Pályázat

Hévíz Város Önkormányzata pályázatot hirdet Interneten működő Web-oldal tervezésére és kivitelezésére

A pályázat témája: Hévíz város megjelentetése az Interneten oly módon, hogy a Web-oldal tájékoztatást nyújtson a város történelméről, jelenéről, bemutatva a város kulturális, idegenforgalmi és egyéb értékeit.
Az internetes megjelenés célja: Hévíz város online kommunikációjának beindítása, különös tekintettel a turisztikai e-Business (szálláshely foglalás, üzletkötés) lehetőségeinek kiaknázására. A régión belüli piaci előny elérése az új eszköz segítségével.
A pályázattal kapcsolatos elvárások: Célok megvalósítása. A magas információs értékű, professzionális megjelenésű, többnyelvű Web-oldal illeszkedjen Magyarország és a régió online megjelenéséhez. Gazdaságos üzemeltetés, frissítés.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • a Web-oldal kialakításának terveit,
  • Web-oldal felépítésének, struktúrájának terveit,
  • Web-oldal megjelenítésének terveit,
  • Web-oldal kialakításának technológiáját, különös tekintettel a programozásra, frissítésre és fejlesztésre,
  • Web-oldal megvalósításának ütemezését,
  • Web-oldal kivitelezésének gazdasági számításait,
  • az üzemeltetési elképzeléseket és annak költségeit.

A pályázatot Hévíz város polgármesterének (8380 Hévíz, Kossuth L. u. 1.) címezve lehet benyújtani 2001. május 15-én 16 óráig.
A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást személyesen, vagy telefonon (83/500-800 vagy 83/500-879) Szabó Zoltán nyújt.

vissza az elejére


Pályázati felhívások

Keszthely város képviselő-testülete városfejlesztési bizottsága pályázatot hirdet Keszthely város környezetének szépítését szolgáló támogatás elnyerésére.

A pályázat lebonyolításában, illetve szervezésében közreműködik a városfejlesztési bizottság, valamint a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya.

I. Pályázható célok:
1.) Városi közterületek rendbetétele (gyepesített, burkolattal ellátott felületek felújítása).
2.) Köztéri berendezések felújítása, bővítése (játszóterek karbantartása, tájékoztató és információs táblák készítése).
3.) Városi zöldterületek bővítése (hiányos utcai fasorok pótlása, új fasorok telepítése).

A megjelölt pályázható célokra összesen 1.000 E Ft keretösszeg áll rendelkezésre.

II. Az igényelhető támogatás formája és mértéke:
A pályázat során utólag és vissza nem térítendő támogatás nyerhető. Támogatásként a ráfordított kiadások 51%-ának megfelelő pénzösszeg adható, pályázóként legfeljebb 150 ezer Ft összeghatárig.

III. A pályázaton részt vevők köre:
Pályázatot nyújthatnak be lakóközösségek, civil– és tárdadalmi szervezetek, egyesületek, intézmények.

IV. A pályázat benyújtásának módja, határideje:
Pályázatot benyújtani csak írásban lehet a pályázandó cél, pontos helyszín megjelölésével, valamint az elvégzendő feladat rövid leírásával, melyben fel kell tüntetni a ráfordításra szánt saját erő mértékét is, amelynek felmutatása egyben előnyt jelent az elbírálás során.
A pályázatot a következő címre kell leadni: Keszthely Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztály (Keszthely, Fő tér 1.) Beadási határidő: 2001. május 18.

V. A pályázat értékelése:
Az elbírálást a Városfejlesztési Bizottság végzi el 2001. május 31-ig, melynek eredményéről írásban értesíti a pályázókat.

Keszthely város képviselő-testülete városfejlesztési bizottsága


Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete turizmus és külkapcsolatok bizottsága pályázatot hirdet keszthelyi civil szervezetek, oktatási intézmények, művészeti csoportok, együttesek részére, nemzetközi kapcsolatok ápolása pénzügyi támogatásának elnyerésére.

A pályázat keretében támogatandó kiemelt célok:

  • nemzetközi rendezvények lebonyolítási költségei,
  • nemzetközi kapcsolatok fogadási feltételeinek megteremtése,
  • városi nemzetközi kapcsolatokat érintő külföldi rendezvényeken való részvétel támogatása.

A pályázat benyújtásához szükséges nyomtatványt a Polgármesteri Hivatal titkárságán (Keszthely, Fő tér 1.) lehet beszerezni.
A pályázat benyújtásának határideje: 2001. május 30.
A benyújtott pályázatok várhatóan a turizmus és külkapcsolatok bizotssága 2001. júniusi soros bizottsági ülésén kerülnek elbírálásra.
A döntés során a bizottság nem támogat olyan pályázatokat, amelyek nem megalapozott igényeket tartalmaznak. Utazási költségre a támogatás csak rendkívül indokolt esetben igényelhető.
A pályázat céljára 2001. évben 750.000 Ft áll rendelkezésre.
A döntésről a pályázókat írásban értesítjük.
A nyertes pályázókat elszámolási kötelezettség terheli. A pályázati összeg céljellegű felhasználásáról bizonylatokkal 2001. december 31-ig a pénzeszközt biztosító Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete turizmus és külkapcsolatok bizottsága (Keszthely, Fő tér 1.) felé kell elszámolni.

vissza az elejére


Zászlót kap Cserszegtomaj

Cserszegtomaj május 5-én veszi át a Magyar Köztársaság által adományozott millenniumi zászlót. Az ünnepségre az Európa téren kerül sor 15 órától. A lobogót dr. Orbán Péter országos rendőrkapitány adja át a településnek. Műsort ad Bács Ferenc érdemes művész, valamint a cserszegtomaji Tátika Népdalkör. A zászlót dr. Léber Mihály és Zdiarszky László plébános áldja meg. Este hét órától a tornacsarnokban operett– és humorgálára várják a cserszegieket, az Európa téri kultúrházban pedig ezzel párhuzamosan májusfa kitáncolás lesz. A programsorhoz kapcsolódóan másnap, május 6-án 19 órakor a cserszegtomaji Nyugat-Balaton Várszínházban Illés Lajos Magyar ének című művét mutatják be.


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online