Tájékoztatás a strandnyitás előtti felkészülési munkákról

Veszélyes hulladékok


Tájékoztatás a strandnyitás előtti felkészülési munkákról

Jelenleg strandnyitás előtti felkészülési munkák folynak, a Városi és a Helikon strandokat május 15-én, a Libás szabadstrandot június 1-jén nyitjuk meg a fürdővendégeink számára. Nyitva tartási idő: 8.30–19.00

A Polgármesteri Hivatalal kötött szerződésünk alapján a város három strandját a Városi, Helikon, Libás szabadstrandot üzemeltetjük. Jelenleg strandnyitás előtti felkészülési munkák folynak, a Városi és a Helikon strandokat május 15-én, a Libás szabadstrandot június 1-jén nyitjuk meg a fürdővendégeink számára.Nyitva tartási idő: 8.30–19.00 óráig. A strand sétányként működik 19.00–24.00 óráig, valamint 6.00–8.00 óráig. 
 Városi és a Helikon strandon éjszaka őrző-védő szolgálat működik. A felújítási és javítási munkákat a strandok személyzeteivel, illetve a szakipari részlegekkel hajtjuk végre. Mindhárom strandon szakipari munkák folynak. Sajnos a téli időszakban sok a rongálás a strand berendezéseiben.
A vandalizmus kárainak felszámolása mellett el kell végzeni a szakhatóságok által előírt és turisztikai szempontból fontos felkészülési munkákat.
Lakatosmunkák: lépcsőlejárók, bóják, kerítések, játszóterek, szeméttárolók, kapuk javítása és pótlása.
Asztalosmunkák: kabinok, padok, zárak, lépcsőlejárók, napozódeszkák, csónakok javítása.
Kőművesmunkák: WC-k, zuhanyzók csempejárólap pótlása, terméskő burkolatok javítása, pótlása.
Víz, villanyszerelési munkák: nyitás előtti karbantartás, felújítás-festési munkák: kabinos padok, lépcsőlejárók, bóják, csónakok, játékszerek festése, mázolása.
Zöldterületi munkák: Az elöregedett veszélyes fák kivágása megtörtént, helyettük fiatal csemetéket telepítettünk. Kiveszett gyepterületek pótlása megtörtént, valamint új területeket füvesítettünk. A füves területek első nyírását elvégeztük. A Városi és Libás strandon található homokföveny parton a tél folyamán hullámverés okozta károkat partjavítással és homokfeltöltéssel pótoltuk.
A Városi és Helikon strandokon turisztikai pályázaton három területre kaptunk támogatást. Ezzel a pénzösszeggel, valamint 50% saját erővel rekonstrukciós munkákat hajtunk végre a strandokon. A Városi strandon a sziget strandbejárat homokzatának századeleji stílusban történő rekonstrukciója a strandszezon befejezésével kerül kialakításra. A tervezés és engedélyeztetési eljárás elhúzódása miatt, erre szeptember, október hónapokban kerül sor. A Városi strandon a játszóterek felújítása történik.
A régi fémszerkezetű játékok helyett fából készült játszótéri berendezéseket építünk mindkét homokos partszakaszon.
A Helikon strandon fövenypart kialakítása megtörtént. A bejáratnál füvesítés és virágosítás, valamint kerékpártároló kialakítását elvégeztük. A strandon óriássakk és ping-pong asztal is várja a kikapcsolódni vágyó fürdőzőket. Az előzetes tervek alapján 2001-ben a Helikon, 2002-ben a Városi strand iszap kotrását tervezzük. A strandon szükség szerint végezzük a hínárvágást.
Az elmúlt évekhez hasonlóan sok programmal várunk minden kedves vendéget és kellemes időtöltést, pihenést kívánunk.

vissza az elejére


Veszélyes hulladékok

A hulladékok különleges csoportját alkotják a veszélyes hulladékok, amelyeknek anyagi tulajdonságai, illetve egyes összetevői külön-külön, vagy együttesen a környezetre, a környezet elemeire, az élővilágra és az emberi egészségre potenciálisan károsító hatást fejthetnek ki. E potenciális hatásból eredő kockázatok minimalizálása és lehetőség szerinti megszüntetése, de legalább a hatások érvényesülési lehetőségének minél teljesebb kizárása különleges figyelmet és kezelési módszereket, speciális biztonsági és ellenőrzési módszereket igényel.

A hazai veszélyes hulladékszabályozás által megkülönböztetett veszélyességi tulajdonságok:

A veszélyes hulladék mindenkori birtokosa a veszélyes hulladék sorsát (keletkezését, szállítását, kezelését, átadását, átvételét) szoros elszámolásban nyilvántartani, bizonylatolni, és arról a környezetvédelmi hatóságnak adatokat közölni köteles. A háztartásban, illetőleg intézményi fogyasztásból, felhasználásából, vagy szolgáltatásból származó, a települési hulladék részeként keletkezett veszélyes hulladékot a termelő köteles a működő begyűjtési rendszereknek megfelelően elkülönítve, a környezet szennyezését, vagy károsítását kizáró módon gyűjteni és az annak begyűjtésére és szállítására, illetőleg ártalmatlanítására engedéllyel rendelkező hulladdékkezelő részére átadni, valamint a szolgáltatásért járó díjat megfizetni.
E hulladékok termelőit viszont nem terhelik a tervezési, anyagmérleg készítési, nyilvántartási és bejelentési kötelezettségek, azokat helyettük a hulladék átvevője köteles megtenni.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online