A csapadék hiánya a nemzeti parkot is sújtja

Európa Fesztivál

Kiállítások a Balatoni Múzeumban

Témája a természet

Örök garancia


A természet regenerálja önmagát

A csapadék hiánya a nemzeti parkot is sújtja

Az utóbbi időben rendkívül sokat beszélünk a Balatonban észlelhető vízhiányról, ami elsősorban a csapadékhiányra vezethető vissza. De mit jelent vajon ez a csapadékhiány a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén?

– Hozzám a Keszthelyi-hegységnek a dolomitos része tartozik – mondja Kránitz Ferenc, a park területi felügyelője. – A Keszthelyi-hegység két részre tagozódik, a dolomitos, amelyik egy üledékes kőzet, valamint a bazaltos részre, amelyik vulkáni eredetű kőzet. Ez a terület Keszthelyen kívül 10 települést foglal magába. A dolomitnál nagyon jelentős a karszt tevékenység, s a keszthelyi hegység területén, főleg a déli részeken a kopár sziklásokra az akkor is, és most is tájidegen feketefenyőt telepítették, amelyik nagyon jól bírta ezt a karsztos, száraz talajt. Az elmúlt évek csapadékhiánya – különösen az elmúlt évi -, amikor a 760 milliméterrel szemben csupán 310 milliméternyi csapadék hullott, bizony a hegység növényállományán is meglátszik. Nagyon szembetűnő a pusztulás a feketefenyvesen, amely ugyan már évek óta látszik, de idén Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás fölött különösen feltűnő a látványa. Az erdőgazdaság évente letermeli a száradékot, de sajnos nem tud a kiszáradással lépést tartani, mert folyamatosan újabb foltok keletkeznek. A hegység a védettségét elsősorban a ritka növényeinek köszönheti, s ezeken a növényeken is észrevehető a változás. A legszembetűnőbb az adriai sallangvirágnál, amelyiknek Magyarországon itt van az egyetlen előfordulási helye. A korábbi évtizedben közel 100 tövet regisztráltak a kutatók, az elmúlt évben 11 növény szökkent szárba, az idén mindössze 3 tő hajtott ki, de ebből is kettő elszáradt, s csupán egy hozott virágot. Egyetlen olyan példa van, ami ezzel ellentétes, ez pedig a kaukázusi zergevirág a Sipos-torokban, amelyik az idén 80 százalékban kivirágzott, míg korábban alig 10 százaléknyi hozott virágot. Arra gyanakszom, hogy ez a növény részéről egy vészreakció, ugyanis a kiszáradás előtt a növények jó része magot hoz.
A felügyelő elmondta, hogy azok a tájidegen fafajok, amelyek elsősorban a gyepterületeken kerültek be a Keszthelyi-hegységbe, mint a bálványfa, vagy az akác, számos egyed teljesen elszáradt. A sziklagyepek a nyár elejére kiégnek, és nagy veszélyt jelent a tűzveszély, hiszen főleg a feketefenyvessel borított részeken a fenyőtű avar nagyon gyorsan kigyulladhat. Ezért nagyon szigorúan be kell tartani a tűzgyújtási tilalmat. A Zala vízgyűjtő területén sem volt számottevő csapadék az elmúlt két évben, s a Balaton esetében ilyenkor napi 1 centiméternyi víz párolgásával kell számolni, s nincs utánpótlás. 
– Fennáll-e a veszélye annak, hogy ezek a védett növények a csapadékhiány miatt végleg kipusztulnak, vagy a természet tudja-e regenerálni önmagát?
– Meggyőződésem, hogy ezek a növények regenerálódnak egy kedvező időjárás esetén, most csak a növény védekezik azzal, hogy behúzódik a szárazság miatt. 
– Az elmúlt napokban azért volt némi csapadék ebben a térségben, ez mennyi idő alatt használódik fel a természet által?
– Ez olyan jelentéktelen mennyiség a két év csapadékhiányához viszonyítva, hogy ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Érdekes ugyanakkor, hogy a bauxitbányászat leállását követően a vízutánpótlás lenn a karsztban folyamatosan nő. A karsztba ez a víz több éves késéssel jut le, s az aszályos időszakhoz képest is jelentős volt a növekedés. A mostani csapadékhiány hatásai itt viszont csak évek múlva jelentkeznek. Cs.Gy.

vissza az elejére


Európa Fesztivál

Keszthely immáron harmadik alkalommal ad otthont az Európa Fesztiválnak melynek célja, hogy szórakoztató, könnyed formában tájékoztassa a résztvevőket az Európai Unió őket érintő kérdéseiről.

A rangos esemény fővédnökei ismét a megye országgyűlési képviselője Szalai Annamária, illetve Keszthely város alpolgármestere Hegedüs László lesznek. A tavaly– illetve tavalyelőtt nyáron is tízezreket vonzó programokból ezúttal sem lesz hiány. Az Európai Unióval a könnyűzenei koncertek szünetében, a kvízjátékok és különféle tájékoztató anyagok segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 
A fesztivál július 14-15-én kerül megrendezésre a keszthelyi fesztiválparkban. A mint-egy 80 négyzetméteres színpadon többek között Hevesi Tamás, valamint az Irigy Hónaljmirigy fog komcertet adni a nagyérdeműnek. A szervezők tapasztalatai alapján ezúttal is körülbelül 15-18 ezer embert várnak az eseményre. A program egyébként egy az egész nyári szezon alatt tartó rendezvénysorozat része lesz, amelyen minden nap rangos előadók várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat.

N. G.

vissza az elejére


Kiállítások a Balatoni Múzeumban

A hónap elejétől augusztus 20-áig látható a Balatoni Múzeum Dísztermében Marcali Kiss Melitta festőművész kiállítása.

Az alkotó képein rendkívül gazdag színvilággal jeleníti meg azt a látható világot, amely valamiért nyomot hagyott benne. A látható mögött a láthatatlan, csak az alkotó által érzett világ jelenik meg, megfogva, elragadva a nézőt. Képein mintha álmaink világának reális, ugyanakkor megfoghatatlan, pillanatok alatt szétmosódó látványai bukkannak a felszínre, megfogva, megragadva a nézőt, szinte kényszerítve arra, hogy elmerüljön ebben az általa is ismert, de más által megfogalmazhatatlan világba. Maradandó – és nem csak vizuális – élménnyel lesz gazdagabb, aki megtekinti e tárlatot.
Vasárnap nyílt meg és augusztus végéig lesz látható a földszinti kiállítótermekben a Mednyánszky Társaság VII. kiállítása. A közel negyven tagot számláló közösség tíz éve alakult, s Mednyánszky László nevével alkotói hitvallásukat, a legmélyebb humanizmust fémjelzik. A három kiállítóterem egyikében családi tárlaton mutatkozik be Breznay József, a társaság elnöke és felesége Gánóczy Mária, valamint a szintén művészi pályát választó hét gyermekük.

vissza az elejére


Témája a természet

A hévízi Fontana Filmszínház Kiállítótermében Basilides Bálint Géza festőművész munkáiból nyílt kiállítás június 13-án, melyet Osváth Miklós kortárs festőművész nyitott meg. Basilides Bálint Géza 1944-ben született egy budapesti művészcsaládban. 1956-ban keramikus és festő édesanyjának rendszerellenes versei miatt menekülnie kellett, így telepedett le Svájcban. 1995-óta foglalkozik festészettel. 1999-ben feleségével – aki szintén festő – hazatért, jelenleg a Balaton közelében (Cserszegtomajon) él, és fest.

 vissza az elejére


Mérlegek, szeletelőgépek, nagykonyhai HACCP berendezések

Örök garancia

A HOMÉR 2000. Bt. üzemét Keszthelyen a Külső Zsidi úton találhatjuk meg. Ez a vállalkozás 1957-ben indult el Keszthelyen, a Fő tér 1. szám alatt. Azóta is, a legnehezebb időszakokat átélve, folyamatosan működik. Tulajdonosától – dr. Járási Vincénétől – tudhatják meg lapunk olvasói, hogy az eredeti tevékenységük mellett, mely a mérlegek javítása, forgalmazása és hitelesíttetése, még mit kínálnak kedves ügyfeleiknek, vásárlóiknak.

– Fő profilunk most is a mérleg, ami annyit jelent, hogy a nagy pontosságú labormérlegektől a legkisebb háztartási, illetve a digitális csecsemőmérlegen keresztül, a közúti hídmérlegig mindent megtalálhat a kedves kuncsaft. A kiskereskedelmi egységekben, éttermekben, üzemekben stb. használt mérlegeket tőlünk lehet megvásárolni és természetesen a meghibásodást is mi javítjuk, valamint a hitelesíttetést is elvégezzük.
– Tehát ha valakinek mérlegre van szüksége háztartásában, vagy vállalkozásában, az a Homér 2000. Bt-nél megvásárolhatja a Külső Zsidi út 2. szám alatt, Nagykanizsán a Fő út 7. sz. alatt, vagy a Liget Plazában lévő mérleg-háztartási konyhafelszerelés szaküzletben. De úgy tudom, hogy a mérlegek mellett más termékeket is kínálnak.
– Keszthelyen elkezdtük a vendéglátóipari nagykonyhai berendezések forgalmazását. A termékskála bővítése érdekében ehhez a tevékenységhez új részleget nyitunk, közvetlen a mérlegszerviz és bemutatóterem mellett szintén a Külső Zsidi út 2. szám alatt. A mérlegjavítás kapcsán már korábbi időkből régi kapcsolataink vannak a vendéglátó egységekkel és az ő igényeikhez igazodva indítottuk el új tevékenységi körünket. Kedvező árakon kínálunk olyan rozsdamentes és egyéb berendezéseket, gépeket, valamint rozsdamentes edényzetet, kiegészítőket, konyhai és szervírozó eszközöket, amelyek a HACCP minősítés követelményeinek megfelelnek. Ezek mellett porcelán, üveg, műanyag és textil árukkal próbálunk teljeskörű szolgáltatást nyújtani vevőink részére. Így segítünk vásárlóinknak ebben a nehéz időszakban, amikor mindannyiunknak áldozatokat kell hoznunk az európai normák elérésének érdekében.
– Hogyan tart nyitva a bemutatóterem és szerviz?
– Hétfőtől péntekig 8-16 óráig, nyári hónapokban pedig szombaton is 9-13 óráig várjuk kedves meglévő és leendő vásárlóinkat. Telefonunk: 83/312-441. Tel./Fax: 83/510-718. (x)

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online