„Jó hosszú és nem történik semmi”

Ünnepélyes pillanatok

Takargatnivalók nélkül

Megvásárolható páholyok

Bírálat érte az építésügyet


Kaposvári festőművész kiállítása

A Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház nagytermében Szabó Zoltán János kaposvári festőművész kiállítását tekintheti meg a közönség. A tárlatot Cséby Géza igazgató köszöntőjét követően Laczkó András irodalomtörténész, valamint Kostyál László művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 vissza az elejére


Sürgősséggel felvett témák

„Jó hosszú és nem történik semmi”

Az idézőjelben foglalt cím a június 27-i képviselő-testületi ülésen hangzott el egy képviselőtől, a napirendek előtti hozzászólások során. Már megszokott, hogy a testület elé terjesztett témákból néhány előkészítetlenség, vagy egyéb ok miatt lekerül, ám van bőven a soron kívül felveendő témákból helyette. Így volt ez alkalommal is, a 25 tárgyalandó témából négyet levettek, tizennégyet sűrgősséggel hozzátettek, ám ebből kettő felvételét nem szavazta meg a testület. Végül is 33 téma tárgyalását fogadták el, ebből 11-ről zárt ülés keretében született döntés.

A témák tárgyalása előtt ismét meglehetős szóváltás alakult ki az előkészítetlen, vagy a bizottságok által nem tárgyalt napirendek felvételét illetően. Zemankovics Ferenc immáron sokadszor kérte, szüntessék meg azt a rossz gyakorlatot, hogy az ülést megelőző napon futárpostával megkapott anyagokról tárgyaljanak, hiszen nem születhet érdemi döntés olyan témákban, amelyeket a bizottságoknak nem volt lehetőségük megtárgyalni. Dr. Szabó Imre polgármester válaszában utalt arra, hogy az SZMSZ módosításával átadásra kerülhetnének hatáskörök, így lehetne egyszerűsíteni a munkát, s megosztani a feladatokat. Mindez a hatékonyabb testületi munkát eredményezné. Hegedüs László alpolgármester arra volt kíváncsi, miért pont a jogi és ügyrendi bizottságnál merülnek fel ezek a gondok, hiszen több más bizottságnál is torlódnak esetenként a feladatok, mégsem merül fel ez problémaként. Mint mondta, a képviselők önként felvállaltak egy feladatot, s nem jó módszer, hogy akadályozzák a munkát a késésre való hivatkozással. Zemankovics Ferenc válaszában a pontos és alapos előkészítést hangsúlyozva részletesen taglalta a lefolytatott tárgyalásokat, s kérte, hogy a kritikák csak a részletek ismeretében, s ne légből kapottan hangozzanak el. Többen szóltak még e témában pro- és kontra, majd a Castrum Kemping bérleti szerződésének elfogadása kapcsán alakult ki újabb szóváltás, mivel dr. Réfi Antal a polgármestert hibáztatta, hogy eddig nem került aláírásra a kemping szerződése. Az ülésen derült ki, hogy az előterjesztés mellé a képviselők kaptak egy 4 oldalas dokumentumot, amelyben az ellenérdekű fél fejti ki véleményét a szerződés tervezetről. Többen javasolták, hogy a témát vegyék le a napirendek sorából, majd ezt követően hangzott el a címbéli mondat, utalva a meddő, és hosszantartó viták fölöslegességére. Végül a képviselők dr. Kovács István javaslatára egyenként szavaztak a sürgősségi indítványok felvételéről, s a szavazás döntött, hogy a Castrum Kemping témáját nem tárgyalják ezen az ülésen. Dr. Szabó Imre egyben figyelmeztette dr. Réfi Antalt, hogy pert indít ellene, ha továbbra is a személyiségi jogait sértő megjegyzéseket tesz a polgármester munkájára vonatkoztatva. 
Vértesaljai András szóvá tette, hogy a Hévíz felé vezető út mentén lévő Tüzép telep folyamatosan tölti fel a lápterületet, s a töltés magassága helyenként már eléri az úttest szintjét. A hivatal részéről elhangzott, hogy már többször kapott a tulajdonos felszólítást ez ügyben, de nem reagált azokra, s most indul ez ügyben egy elsőfokú építészeti eljárás. 
Az önkormányzat idei költségvetési rendeletének módosítását a központi előírásokon alapuló, mintegy 11 millió forintnyi többletbevétel indokolta. Intézményfinanszírozásként jutott a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház 3,6 millió forinthoz, amelyet a Nyári Színház művészeti programjának a megvalósításához nyújtott a Belügyminisztérium a „Színházak pályázati támogatása” címen. A módosítás részletesen taglalja az egyéb támogatások összegét és a felhasználhatóság célját, s ebből látható, hogy nőttek a támogatásokra, a szakfeladatokra, az intézmény-felújításokra, valamint a segélyezésre fordítható összegek is.
Az elmúlt év októberében benyújtott, foglalkoztatást elősegítő munkaerőpiaci pályázat eredményéről kapott tájékoztatás szerint, a Gazdasági Minisztérium elvárásainak megfelelően átdolgozásra került a pályázat. A programkoordinátor szerepére a legnagyobb foglalkoztató, a Városüzemeltető Kft. lett kijelölve. A döntés értelmében 2001. május 1. és 2002. április 30. közötti időszakban 65 fő foglalkoztatását biztosítja a pályázat, s a négy megvalósító között a következőképpen oszlanak meg a létszámok: a VÜZ Kft. 25 főt, a Kis-Balaton Térségi Társulás 22 főt, a Helikon Kastélymúzeum 10 főt, s a BEFAG Rt. 8 főt foglalkoztathat. Az éves programot több mint 55 millió forinttal támogatja a munkaügyi központ, ez az összeg a munkabért, azok járulékait, valamint az utaztatás költségeit jelenti.
Döntött a testület egyebek mellett a Keszthely VI. számú felnőtt háziorvosi körzet működtetési jogának elidegenítéséről is. Dr. Bekő Lajos, a körzet eddigi háziorvosa, nyugdíjba vonulására tekintettel kérte az önkormányzatot, hogy a háziorvosi működtetési jogát dr. Kún Csaba háziorvos részére kívánja elidegeníteni. Mivel a jogszabályok lehetővé teszik ezt az eljárást, s dr. Kún Csaba is rendelkezik minden előírt dokumentummal és engedéllyel, a képviselő-testület megszavazta a szeptember 1-jei hatállyal megkötendő szerződés aláírását.

csgy

vissza az elejére


Ünnepélyes pillanatok

Az önkormányzat június 27-ei soron kívüli testületi ülése ünnepélyes pillanatokkal kezdődött, ugyanis dr. Szabó Imre polgármester a testület döntése alapján kitüntetéseket adott át.

A képviselő-testület Keszthely város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkásságáért, egész életműve elismeréseként az önkormányzat legrangosabb kitüntetését, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta dr. Kovács Pál nyugalmazott főgyógyszerésznek. 
Dr. Kovács Pál több mint négy évtizede Keszthely város egészségügyi, társadalmi és közéletének kiemelkedő, meghatározó személyisége. Élete során soha nem volt egyetlen pártnak sem tagja, de a város és a megye vezetésében évtizedekig elismerten tevékenykedett. Az első önkormányzati ciklusban képviselővé választották, s 1994-ig az egészségügyi bizottságot vezette elnökként. Szakmai és közéleti munkáját példásan magasfokú hivatásszeretettel, a szó igaz értelmében emberséggel és objektivitással, a város érdekeinek figyelembe vételével végezte.
„Keszthely Városért” kitüntető címet kapott a Festetics György Zeneiskola, amely az alapításától eltelt 36 év óta méltó rangot vívott ki magának. Az iskola vezetése és tanárai alapvető céljuknak tekintették a hangszeres zenélés megismertetését, megszerettetését. Számos tanulója lépett tovább a zenei pályán, s több ifjúsági zenekart hívtak életre. A Festetics György Zeneiskola Keszthely és a megye kulturális életében meghatározó szerepet tölt be, bár ez ideig az intézmény az ott folyó magas színvonalú zenepedagógiai munkáért nem részesült kitüntetésben.
A város önkormányzata egész életútjáért, a város érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségi tevékenységéért „Keszthely Városért” kitüntető címet adományozott Várbíró László, nyugalmazott igazgatónak. A kiváló gyógypedagógus a Zöldmező utcai Általános Diákotthon és Speciális Szakiskola építésének kezdetétől 1996-ig állt az intézmény élén, s ez idő alatt elnyerte a régión túl is a szakma elismerését. Várbíró László címzetes igazgató szakmai elhivatottsága, elkötelezettsége példa értékű lehet minden pedagógus számára.
„Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést kapott dr. Csécs Csabáné, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztályának költségvetési ügyintézője, akinek elismerésre méltó szakmai munkája, pontossága és megbízhatósága kollégái körében is megbecsülésnek örvend.
Ugyancsak ezt a kitüntetést vehette át Monduk Józsefné és Nagy Istvánné. Monduk Józsefné több mint 30 éve dolgozik a pedagógusi pályán, s 22 éve tanít az Egry József Általános Iskolában. A kitüntetést a város érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közösségi munkája elismeréseként vehette át. Nagy Istvánné 1996-tól vezetője a GESZ-nek, s munkáját magasfokú hivatástudattal, az intézményi munka gazdasági háttere biztosításának messzemenő szem előtt tartásával végzi. Lelkiismeretes munkájával nagy mértékben segíti az önkormányzati feladatok eredményes végrehajtását.

csgy

vissza az elejére


Vállalná a vagyonbevallást az alpolgármester

Takargatnivalók nélkül

– Vállalná a vagyonbevallást a nyilvánosság előtt?
– Természetesen, ennek nincsen semmi akadálya. Én is a közélet tisztasága és nyitottsága mellett foglalok állást. A vagyonbevallásomat egyébként el is fogom készíteni, ahogy ezt minden Fidesz vezetőtől és minden társadalmi pozíciót felvállaló közszereplőtől el is várjuk – mondja a kérdésre válaszolva Hegedüs László, Keszthely alpolgármestere. – Én ezt nyugodt szívvel vállalom, főként azért, mert ezzel bizonyos pletykáknak is elejét lehet venni. 
– Apropó, beszéljünk nyíltan, a pletykák arról szólnak, hogy Hegedüs Lászlónak nagyon sok üzleti érdekeltsége, s tulajdonosi része van Keszthelyen, elsősorban a sétáló utca környékén. Mennyi ennek a valóságalapja?
– A valóság a pletykához képest kiábrándító, ugyanis, sem nekem, sem pedig a cégeimnek nincsenek tulajdonai a sétáló utcában. Van egy bérelt üzletünk, a Classic Kávéház és Étterem. Ez a részben tulajdonomat képező kft. bérleményében van, de nem az önkormányzattól béreljük a helyiséget. 
– Mióta üzemel ez a kft.?
– A betéti társaság már nyolcadik éve bérli ezt az üzletet. Mióta képviselő lettem, sem a bt., sem a kft. nem gyarapodott újabb tulajdonnal, vagy tulajdonrésszel a sétálóutcában. A Bt-nek van egy épület a tulajdonában, a Szalasztó utca 18. szám alatti egykori kenyérüzem. Ezt is öt éve üzemeltetjük már. Ez is az önkormányzati ciklus előtti vállalkozásom volt. Ezt egy veszprémi székhelyű tulajdonostól vásároltuk annak idején. A cégünknek Gyenesdiáson vannak érdekeltségei, de ezek is 8-10 éve prosperálnak. A pletykákról annyit, hogy több telefonhívást kaptam, hogy nem adom-e bérbe a húsáruházat, vagy az Illés-féle húsbolt helyiségét? Egyrészt ez bosszantó, másrészt nevetséges, hogy ilyen híreket tudatosan terjesztenek, holott semmilyen valóságalapja nincs ezeknek a pletykáknak. Mindkét üzlet önkormányzati tulajdonban van, s mindkettőnél bérlőváltozás történt, s az új, most már határidőre szóló szerződések a testület döntése alapján az önkormányzat számára jóval előnyösebb feltételekkel jöttek létre, mint a korábbiak voltak.
– Hogy lehet elviselni az ilyen pletykákat?
– A tiszta lelkiismeret mellett bosszantó, de el kell mondjam, hogy az elmúlt heteket sajnos nem a riviérán töltöttem, hanem a soproni szívszanatóriumban, ám ezt nem irigyli senki sem tőlem. Hála Istennek, nincs komolyabb bajom, csak a napi 18 órai munka mellett többet kellene mozognom, sportolnom, kikapcsolódnom.

Cs. Gy.

vissza az elejére


Megvásárolható páholyok

A projekthez kapcsolódó testületi döntések sorozata után, a nyári szabadságok előtti konzultációt tartott a városfejlesztési bizottság szervezésében a beruházásban résztvevők csapata.

Mint Bubla Zoltán, a bizottság elnöke elmondta, a kivitelező ZÁÉV Rt. az ütemezésnek megfelelően halad az építkezéssel, befejeződtek a bontási munkálatok, amelyeket még az idegenforgalmi szezon előtt volt aktuális elvégezni. Rövidesen már láthatóak lesznek a majdani homlokzatot alkotó elemek. Az idegenforgalmi szezon után kerül majd sor a közművek bekötésére. 
A színház és konferenciaközpont üzemeltetésére a Goldmark Károly Művelődési Központ elkészítette a kétéves programot, amelyet az önkormányzat a legutóbbi ülésén áttekintett, s elfogadta. Cséby Géza, a GKMK igazgatója elmondta, hogy elindítják a páholyértékesítési kampányt, s számos programot szerveznek még a költségek hiányzó részének előteremtésére. 
Július 27-én a Balatoni Múzeumban kerül sor egy jótékonysági hangversenyre, majd ősztől a helyi együttesek közreműködésével számos műsort rendeznek ugyancsak jótékony céllal az építkezés javára.

vissza az elejére


Bírálat érte az építésügyet

A polgármesteri hivatal hatósági ügyintézéséről tárgyalt jegyzői beszámoló alapján a hévízi képviselő-testület.

A legtöbb észrevétel a műszaki iroda munkájával, azon belül is az építési ügyek intézésével kapcsolatosan hangzott el.
A képviselők többsége azzal értett egyet, hogy a jövőben az irodának részletesebb tájékoztatást kelljen adnia a lakosság felé az általa folytatott építési ügyekről. Elhangzott olyan vélemény is, mely szerint az, hogy a testület sem mindig képes követni az építés terén bekövetkezett változásokat és változtatásokat, az jórészt magának a testületnek a hibája, hiszen számos esetben egyedi elbírálások alapján módosította a rendezési tervet. Ily módon az is fontos volna, hogy az évek óta húzódó rendezési terv készítésének végére végre pontot tegyen a város, hiszen csak így lehet tiszta helyzetet teremteni ezen ügyekben.
Bírálat érte az önkormányzat művelődési irodájának munkáját is. Felvetődött: szükség van-e egyáltalán az iroda működésére. Keserű Ákos jegyző szerint magának a városnak az intézményrendszere megköveteli művelődési iroda létesítését és működését, más kérdés azonban, hogy valóban át kell-e gondolni az iroda munkáját.
Ezen észrevételekkel kiegészítve a képviselő-testület elfogadta a hivatal ügyintézéséről szóló beszámolót.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online