Egyértelmű volt a támogatottság

A következetes, kitartó munka ünnepe

A támogatásról az orvos

A támogatásról a vállalkozók

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége


Ismét van kórházigazgató

Egyértelmű volt a támogatottság

A Városi Kórházban hosszú idő után ismét van az önkormányzat által kinevezett igazgató dr. Szenkovszky Adrienne személyében. A doktornő 31 éve dolgozik ebben az intézményben, s a kinevezését megelőző időszakban már három esetben is dolgozott megbízott igazgatóként. A Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület a pályázati időszakok alatt írásban is rögzítette, hogy a kórház jövőjének biztosítását az ő személyében látja garantáltnak, hiszen ő élvezi az egészségügyi dolgozók, az orvosok és a főorvosi kar bizalmát is.

– Nagy örömmel töltött el, hogy van a városban olyan lokálpatrióta civil szervezet, akik szívügyüknek tekintették, hogy a keszthelyi kórház élén keszthelyi ember dolgozzon tovább, s nem egy kívülről ráerőltetett idegen – mondja dr. Szenkovszky Adrienne. – Ők úgy látták, hogy olyan vezető kell, aki hosszú ideje él a városban, ismeri a várost, és őt is ismerik, akinek szívügye, hogy gazdaságilag és szakmailag is jól működjön ez a kórház. A KTVKE hangot adott határozottan és egyértelműen ennek a véleményének, s ehhez csatlakozott az Ipartestület és a kamara térségi szervezete. Én csak köszönettel tartozom azért, hogy a pályázatok során kitartottak a támogatásom mellett, s tudom – s ezt ma már a város is tudja -, hogy a vállalkozók nem csak szóban, de tettekkel is segítettek és segíteni is fognak szükség esetén, hogy a térség egészségügyi ellátása minél magasabb színvonalra kerüljön.

Azt gondoljuk, tehetünk valamit környezetünkért, az itt élő emberek sorsának jobbra fordításáért. Tesszük ezt azért, mert hiszünk az együttgondolkodás és az egysorsúság kényszerítő erejében.

Az igazgatóválasztás során a testület vállalkozó tagjai mellett még az MSZP képviselőcsoport is dr. Szenkovszky Adrienne mellett tette le a voksát, így azok a képviselők, akik mindenáron idegen, kívülről érkező vezetőt akartak, ezúttal alul maradtak döntésükkel.

vissza az elejére


Pezsgő és beton

A következetes, kitartó munka ünnepe

A hír csupán annyi, hogy a közelmúltban ünnepélyes keretek között felavatták Szindekovics József betonkeverő üzemét a nemrég elkészült Külső Zsidi úti telephelyen.

Hogy e mögött a hír mögött hosszú évek kemény és következetes munkája lapul? Igen! Egy ember, aki sofőrként kezdte, majd saját vállalkozásában, családja segítségével a csúcsra jutott, ez példaértékű lehet sok mai fiatal számára is, csupán hinniük kell önmagukban. Mint Szindekovics József, akinek kézfogása közben érezhetően kérges a tenyere a sok munkától. Mert ma talán keményebben dolgozik, mint valaha.
– Hogy kezdődött ez a munkája iránti, máig tartó szeretet?
– 1974-ben, közvetlen a leszerelésem után a Volánnál kezdtem dolgozni, mint sofőr. Sorba jártam a ranglétrát, s végül a daruzásnál álltam meg, amelyet 1989. őszéig végeztem. A cég megszűnésekor sikerült megvennem azt a darut, amelyen dolgoztam, így kezdődött.
– Utólag visszatekintve, mekkora hittel vágott bele ebbe a munkába, amelyet azóta is végez?
– Akkor csak két, a lakosságot kiszolgáló daru működött a városban, de szükség volt a munkánkra, ezért is mertem belevágni bankhitellel a gép megvásárlásába.
– Mennyire nullázta le ez a családi költségvetést akkor?
– Csak a szükségesekre költöttünk, plusz kiadások egészen addig nem jöhettek számításba, amíg vissza nem fizettük a hitelt. Ez volt a zsíroskenyeres korszakunk.
Beszélgetésünk közben is mosolyog Szindekovics József, akit a barátok csak „mosolygós”-nak hívnak.
– Mindig optimista volt, vagy ma már megvan minden ok arra, hogy optimista legyen?
– Különösebb gondunk már nincs, de mindig is bíztam magamban, meg abban, hogy jól el tudom végezni a rám bízott munkát.
– Ma együtt dolgozik a családjával, ezt így is tervezték, vagy csupán így alakult?
– Az élet hozza a megoldásokat, így a nagyobbik fiúnk – bár vendéglátós végzettsége van – rendelkezik a munkánkhoz szükséges jogosítványokkal, de ma ő kezeli a számítógép által vezérelt betonkeverőt, s ehhez is megszerezte a kellő végzettséget. A feleségem a régi munkahelyét felcserélve, ma fogadja az üzletfeleket, s a napi forgalmat dokumentálja, adminisztrálja.
A betonkeverő, a telekkel, a közművesítéssel együtt mintegy 90 milliós beruházás volt, s a folyamatos munkával és az egyre bővülő kuncsaftkörrel várhatóan 3-4 év alatt behozza e befektetett összeget. Szindekovics József két éve tagja a KTVK Egyesületnek, s megtalálta azt a közeget, amelyben jól érzi magát, így hát nem csoda, hogy a telep avatásán együtt ünnepelt a klub tagjaival és a barátaival.
– Számomra nagy megtiszteltetés, hogy a klub tagjaival ünnepelhettem, s jó néhány meglepetés is ért általuk. Nagy erőt ad ez is a további munkához, hiszen a barátság mellett egymás tevékenységét is igyekszünk segíteni. Nagyon jó dolog érezni ezt az összetartozást.

vissza az elejére


A támogatásról az orvos

Kérdezzük meg a másik felet is. A kórház főorvosi karából dr. Kató Csabát kértük, hogy az igazgatóválasztás kapcsán mondja el orvosi szempontból a véleményét.

– Az eddigi igazgatócserék olyan információval szolgáltak az itt dolgozók számára, hogy megismerve őket, mindenkiben kialakult az a kedvező, illetve kedvezőtlen vélemény, hogy eldönthetővé vált, melyek azok a tulajdonságok, amelyek jellemezhetnek egy jó vezetőt – mondja dr. Kató Csaba. – A másik, hogy a jelen demokratikus helyzetében az érdekképviseletek és a szakmai szervezetek is alaposan megismerhették a jelölteket, s a külső jelentkezőkről is megfelelő mennyiségű információt tudtunk begyűjteni. Nem feladatom ezeknek a minősítése. Dr. Szenkovszky Adrienne esetében sokat segített az itt eltöltött 31 év, és az a következetesség, amivel a laboratóriumi osztályt vezette, ahol már sokkal korábban bevezetésre került a minőségbiztosítási rendszer. Ott egy precíz, következetes munka folyt, s ezt a munkastílust érezte a kórház is. A jelenlegi helyzetből csak egy belső, egyértelmű összefogással és következetességgel tudunk előbbre jutni. Ebben az esetben még az érdeksérelmeket is sokkal könnyebb elviselni, hiszen tudjuk, hogy egy olyan cél érdekében történt, ami mindannyiunk egyértelmű érdeke, azaz, a kórház fennmaradása és működése a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.
Dr. Kató Csaba elmondta, hogy a kórház vezetésének stabilizálódása máris vonzóbbá tette az intézményt, könnyebb megfelelő szakorvosokat megnyerni az itteni munkára. A civil szervezetek munkája – s itt elsősorban a KTVK Egyesületre célzott – az önkormányzatot is segítették a döntésben, azzal, hogy széleskörűen tájékozódtak, s ennek eredményét is figyelembe véve támogatták a végül is kinevezett igazgatónőt. Ez azért is volt fontos, mivel az orvosi kar véleménye szerint az önkormányzat tagjai nem rendelkeznek kellő információkkal a kórház belső viszonyairól, a tevékenységi körökről, s azokról a központi támogatásokról, amelyek inkább nehezítik, mint könnyítik a betegellátásban tevékenykedők munkakörülményeit, nem is szólva a betegekről. 
– A kórház orvosai számára jelent-e valami pluszt lelkileg az, hogy egy, vagy több civil szerveződés támogatja a munkájukat oly formában, hogy egy emberként felsorakoztak a kórház mögé?
– Egyértelmű, hogy igen. Egy itt dolgozónak nagyon jó érzés, hogy mögöttünk állnak, hogy adott problémákkal tudunk kihez fordulni. Fokozott ennek a jelentősége egy ilyen kiélezett gazdasági helyzetben, amilyenben az egészségügy jelenleg van. Az egyoldalú bizonytalanság mellett jó tudni, hogy ezeken a szerveződéseken keresztül egy város, egy térség támogatását érezhetjük. Ez önmagában felér egy jó PR-tevékenységgel, hiszen a kórház felé bizalmat sugall, s nem mindegy, hogy ezt a bizalmat hogyan tudjuk megszolgálni. Egyértelműen csak úgy, ha a betegek elégedettek az itt folyó szakmai munkával, ismerik és elismerik a tevékenységi köreinket, szolgáltatásainkat.

vissza az elejére


A támogatásról a vállalkozók

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Keszthely Térségi Szervezetének elnöke Laza Mihály, aki alapító tagja a KTVK Egyesületnek, így kettős minőségében kértünk tőle választ arra, miért támogatták azt az elképzelést, hogy a keszthelyi kórház élére ne kívülről hozott, messziről jött idegen kerüljön.

– Több szempontból is indokolt volt a támogatásunk, hiszen szakmai oldalról is egységes volt a főorvosnő támogatottsága, s ez erősítette a mi elképzelésünket is. 
– A személy, vagy szakmai vélemények voltak fontosak?
– Nekünk egyértelműen a kórház szakmaiságának az erősítése volt fontos.
– A vállalkozók egyesülete miért vállalt fel egy ilyen személyre szóló támogatást?
– Vettük a fáradtságot és utánanéztünk a többi pályázónak is, beleértve a múltját, a szakmai tevékenységét, s ez alapján ítéltük meg közösen úgy, hogy egyik pályázó sem rendelkezett ennél jobb adottságokkal. Emellett hosszú évek sora bizonyította, hogy egy idegen csak anyagilag kötődik a beosztáshoz, de erkölcsileg, emberileg abszolút nem.
– A vállalkozók mindegyike más területen dolgozik, s felmerülhet a kérdés, hogy ítélhetnek meg egy teljesen más szakmai területre pályázó egyént?
– Mi a magunk területén mindannyian gazdasági vezetők vagyunk. A kórház mintegy 1 milliárd forintból gazdálkodik évente, s a vállalkozók közül jónéhányan ennek az összegnek a két-háromszorosával gazdálkodó céget vezet. Orvosszakmailag nem mondhatunk véleményt, mert nem értünk hozzá, de gazdasági szempontból igen. A vezetői jellemvonásokat is meg tudjuk ítélni, hiszen a kórház egy gazdasági intézmény is, s ehhez megfelelő vezető és mellé megfelelő szakemberek kellenek. 
– Fontos szempont volt-e a támogatásnál, hogy végre stabilizálódjon a kórház helyzete?
– Az mindenki előtt ismert, hogy az egészségügyi intézmények alulfinanszírozottak, de ettől még meg lehet találni a megoldásokat. Keszthely egy patinás város és az idegenforgalom mellett a vonzáskörzetében élő embereket is el kell látnia a kórháznak. Közel 50 ezer embert nem lehet olyan helyzetbe sodorni, hogy a kórház létét megkérdőjelezik. Mi abból indultunk ki, hogy aki már több mint 30 éve itt dolgozik, az erkölcsileg, emberileg is kötődik ehhez a térséghez.
– Több fórumon elhangzott, hogy a vállalkozók, az ipartestület, a kamara továbbra is támogatni kívánja a kórházat. Milyen formában?
– Erkölcsileg és anyagilag is. Szeretnénk együttgondolkodni a kórház vezetésével, főorvosaival, s ehhez már megtettük a kezdő lépéseket. Szeretnénk, ha több, eddig hiányzó dolog is bevezetésre kerülne a betegek érdekében, s ehhez anyagilag is segítséget nyújtunk. Erre már jó példa volt a gyermekrehabilitációs részleg kialakításában végzett tevékenységünk, tehát mi már bizonyítottuk, hogy komolyak a segítő szándékaink. Tesszük mindezt azért, hogy a Városi Kórház, amelyik a mi kórházunk, végre biztonságos egészségügyi hátteret adjon a térségben élő embereknek.

vissza az elejére


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

A vállalkozói klubban dr. Farkas Imre, az országos küldöttgyűlés tagja, a megyei elnökségi ülések állandó meghívottja számolt be a VOSZ tevékenységéről. De miben is áll ennek a lényege?
– A VOSZ azokat a vállalkozókat tömöríti szövetségbe, akik nem a közéleti, hanem a szakmai alapon való szervezkedést tartják elsődlegesnek – mondja dr. Farkas Imre. – A VOSZ arra nyújt lehetőséget, hogy a szakmai érdekérvényesítésben kapjanak önkéntes alapon lehetőséget, és hozzájussanak azokhoz a megyei, illetve országos programokhoz, amelyek a vállalkozók felkészítését, gazdasági szerepvállalását érintő döntések véleményezését segítik. Összességében tehát az Európai Unióhoz való csatlakozásra készíti fel a vállalkozókat.
Mint mondta, nem lenne célszerű Keszthelyen megosztani a vállalkozói szférát, hiszen van az önkéntes kamarai tagság, van egy civil szerveződés, a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület, így a VOSZ Keszthelyen a két meglévő szerveződéssel együttműködő szövetségként működik majd. Jelenleg már 12 keszthelyi cég írta alá a belépési nyilatkozatot az 1988-ban alakult országos szövetségbe. A VOSZ esetében a szakmaiság játszik döntő szerepet, s elsősorban az érdekképviseletet vállalja fel.
– Szervezés alatt van a helyi alapszervezet megalakítása, mert csak így tudunk itt helyben is hatékonyan dolgozni. Amíg ez nem alakul meg, addig nem tudjuk kihasználni azokat a lehetőségeket, kapcsolatokat, amelyeket a VOSZ nyújt szakértői, pénzügyi és egyéb területen. Ha megalakul az alapszervezet, akkor a közéleti szerepvállalásunk is nyilvánossá válhat, egy szervezet vállalja fel a helybeliek érdekképviseletét, s így számos területen hatékonyabban tevékenykedhetünk. 
Amíg más szerveződések belefolynak a napi politikába, addig a VOSZ független a politikai pártoktól és mozgalmaktól, de azokkal együttműködésre törekszik. Az alapszabály a célok és feladatok között többek között így fogalmaz: „A Szövetség országos gazdasági, munkaadói érdekképviseletként működő társadalmi szervezet. ... A Szövetség a nemzetgazdaság valamennyi ágazatában működő egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások mint tulajdonosok, gazdálkodók és munkaadók ... érdekeinek képviseletét látja el Magyarországon és az ez irányú nemzetközi szervezetekben egyaránt.... Együttműködik szociális partnereivel, mindenek előtt munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel, társadalmi és gazdasági szervezetekkel és az illetékes kormányzati szervekkel.”

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online