Felavatták a keszthelyi mólót

A győztes: Manninger Jenő

Tárgyalja a testület

24 szociális bérlakás épül


62 milliós beruházás

Felavatták a keszthelyi mólót

Az elmúlt hét közepén a szakadó eső ellenére ünnepélyes keretek között avatták fel a keszthelyi hajókikötő mólószárát. A részletekben megvalósuló rekonstrukciós felújítás során a MAHART a móló végén lévő hajókikötőt már két évvel ezelőtt elkészítette, ám a mólószár állapota tovább romlott, mivel az önkormányzat nem tudott önrészt biztosítani a felújításához.

Első séta a felavatott mólón. Egy évvel később a vitorláskikötő építésére kötött szerződésben vállalta a Balatoni Hajózási Rt., hogy elvégzi a teljes felújítást, s így a rekonstrukció összege végül is 62 millió forint volt. Az átadási ünnepségen Börcziné Németh Erzsébet, a Helikon Vers– és Dalszínház tagja balatoni halászdalokat énekelt, majd Bánáti János, a hajózási rt. műszaki igazgatója készre jelentette a rekonstrukciós munkálatokat. A díszburkolattal, stílszerű kandeláberekkel, virágtartókkal ellátott móló avatásán dr. Szabó Imre polgármester szólt az előzményekről, a második ütemben 17 millió forintos beruházással megvalósuló mólószár-felújításról. Mint mondta, a hajózási rt. önkormányzati tulajdonba kerülésével immár mint résztulajdonos avathatja fel Keszthely Balaton felőli kapuját, amely megújulva, méltóvá vált arra, hogy jó benyomást keltsen a víz felől a városba érkezők számára. Manninger Jenő, a vízügyi tárca politikai államtitkára az önkormányzat és a vállalkozás jó együttműködésére utalva szólt arról, hogy a térség idegenforgalmának fejlesztését célzó kormányzati szándék egyik szép megnyilvánulása az újjá varázsolt móló. 
Az ünnepség résztvevői a nemzeti színű szalag átvágását követően végigsétáltak a felavatott mólón.

vissza az elejére


A győztes: Manninger Jenő

A második fordulóban 46 ezer 329 szavazópolgárt vettek fel a 3. számú választókörzet névjegyzékébe, ehhez a szavazás napján még 464 választópolgárt regisztráltak, így összesen 46 ezer 793 választópolgár adhatta volna le a voksát.

Ehhez képest 34 ezer 594-en jelentek meg a szavazókörökben, ez 73,93 százalékos részvételt jelent. Az urnákban 8 szavazólappal kevesebbet találtak, 233 érvénytelen szavazatot adtak le, így mindösszesen 34 ezer 351 érvényes szavazat volt.
A Fidesz-MDF jelöltjére, Manninger Jenőre 20 ezer 302 szavazólapon voksoltak a választókörzetben, ez az összes szavazatok 59, 10 százaléka.
Az MSZP jelöltjére Veér Miklósra 14 ezer 049-en szavaztak, ez 40,90 százalék. 
Az előző fordulóhoz képest a második fordulóban 1539-cel többen mentek el szavazni, így került 70 százalék fölé a részvételi arány. Manninger Jenőre 4264-gyel, Veér Miklósra 1869-cel többen szavaztak, mint az előző fordulóban. A végeredmény alapján Keszthely és térségének országgyűlési képviselője a következő négy év során Manninger Jenő lesz.

vissza az elejére


Tárgyalja a testület

Április 25-én, azaz lapunk megjelenése időpontjában tárgyal Keszthely város önkormányzata az előző ülésről áthozott napirendként a város új szerkezeti tervéről. A testület még januárban elfogadta Keszthely fejlesztési koncepcióját, s ez az alapdokumentuma és lényegében a tervezési programja a nagy távlatú fejlesztéseket rögzítő településszerkezeti tervnek. Ennek elfogadását követően kell majd elkészíteni a város teljes közigazgatási területére szóló részletes szabályozásokat, s a szabályozási terveket, amelyeknek a törvényi rendelkezés értelmében a jövő év december 31-ig kell elkészülniük. 
A város szerkezeti terve közösen készült Hévíz városával, s a számos tematikus fórumon történő egyeztetés, a helyzetfeltárások, s a vizsgálati anyagok összesítését követően alakult ki a jövőkép meghatározása, hogy az ahhoz szükséges területfelhasználások és az infrastruktúra időben biztosítható legyen. A terv a nagy múltú Keszthely számára határozza meg a fenntartható fejlődést.

vissza az elejére


24 szociális bérlakás épül

Az elmúlt héten ünnepélyes keretek között helyezték el Keszthelyen annak a 24 szociális bérlakásnak az alapkövét, amelynek összes bekerülési költsége 110 millió forint lesz. Az építéshez 80 millió forint állami támogatást kapott Keszthely önkormányzata, s ehhez a város a lakásalap számláján lévő összegből 30 millió forintot biztosított. 

A tervek szerint a három épületben 8-8 egy, másfél szobás lakás készül majd el, egyenként 30-35 négyzetméteres alapterülettel.
– Tudatában vagyok annak – mondta ünnepi beszédében dr. Szabó Imre polgármester –, hogy ez az első 24 lakás csak csepp a tengerben, mert Keszthelyen mintegy 350 szociális indokok alapján rászoruló családot tartunk nyilván. Az igénylők igen nehéz lakáskörülmények között élnek, de most már el tudom mondani a fogadónapjaim során, hogy látjuk az alagút végét. Ez most csak az első lépése Keszthelyen a szociális lakásépítési programnak. Itt rendelkeztünk ehhez megfelelő területtel, itt megvan az infrastruktúra és megvannak a rendezési terv feltételei is a megvalósításhoz. 
A Napsugár utcában, a közművesített önkormányzati területen várhatóan az őszre megépülő lakásokat – az önkormányzat szándéka szerint – újabbak követik majd, s az ehhez szükséges területet ugyancsak az önkormányzat biztosítja, miután megtörténik annak belterületbe vonása. 
A fémhengerbe elhelyezett dokumentumokat Szigligeti Aladár városüzemeltetési osztályvezető segítségével mutatta be a polgármester, majd Hegedüs László alpolgármester közreműködésével elhelyezték azt az alapkőben.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online