Egy hét múlva Helikon

Vetélkedő a Kossuth-korról

Turizmusösztönző rendszer Keszthelyen


Több mint négyezer diák érkezik

Egy hét múlva Helikon

Május 2-3-4-én hatodik alkalommal rendezik meg a 10 évvel ezelőtt megújult Helikoni Ünnepeket, amelyet a kezdetektől a Goldmark Ká-roly Művelődési Központ szervez. Az idei középiskolás seregszemlén 131 dunántúli középiskola 4080 diákja érkezik Keszthelyre, hogy a háromnapos rendezvény során 18 műfajban mérje össze tudását.

– A Helikonra jelentkező diákok létszáma újabb rekordot jelent.
– Eddig minden évben azt mondtuk, ez a legnagyobb, két évvel ezelőtt 3500 diák jött el, most négyezren felül jelentkeztek a Helikonra – mondja Kálmánné Bodó Edit, a GKMK igazgatóhelyettese. – Ezen felül még itt vannak a keszthelyi öt középiskola és a hévízi Bibó-gimnázium diákjai is. 300 dunántúli iskolát kerestünk meg a felhívással, s a 131 középiskola jelentős része nagy és közepes, de van néhány kis iskola is, ahonnan egy-két diák érkezik csupán. Van középiskola, ahonnan viszont 240 diák jön el Keszthelyre.
– Ekkora létszám elhelyezését hogyan lehet megoldani?
– Nehéz, mert Keszthelyen nincs ennyi szállás. Valamennyi kollégiumot, illetve üdülő jellegű szállodát igénybe vettünk, így itt 800 főt tudunk elhelyezni. A környező településeken – Balatonedericstől Balatonmáriáig – vettük igénybe a megfelelő szálláshelyeket. A szállításukat már harmadik éve a VOLÁN segítségével oldjuk meg, a cég nagyon korrekt módon, s kedvező áron biztosítja a tanulók szállítását. 
– Mennyibe kerül a diákok elhelyezése?
– Közel 9 millió forint csak az elhelyezésük, s ehhez jön még az étkeztetés, így mintegy 17 millió forintba kerül mindez. Természetesen jelentős kedvezményekkel kaptuk a szálláshelyeket, s bár ez a helytől függően eltérő, átlagban ezer forint körül van.
– Mekkora a rendezvény teljes költségvetése?
– Mintegy 27 millió forint, természetesen ettől némi eltérés lehet. Tekintélyes mennyiségű pályázatot készítettünk és nyújtottunk be az alapítvány nevében az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz, az Oktatási Minisztériumhoz és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához. Pályáztunk a Széchenyi-terv és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatására is. Keszthely város 5 millió, a megyei közgyűlés 1 millió forinttal támogatja a rendezvényt és természetesen a résztvevő diákok is hozzájárulnak 2500 forinttal, ez utóbbi összeg egy negyede az egy diákra jutó költségeinknek. 
– Vannak-e új kategóriái a seregszemlének?
– Nincsenek, 18 kategóriában mérik össze tudásukat a diákok. Két évvel ezelőtt hirdettük meg a film-videó kategóriát, akkor csak 2 pályázat érkezett, most 12 mű jutott el hozzánk, amelyeket Budapesten előzsűriznek. Az irodalmi és képzőművészeti kategóriában közel 50 iskolából érkeztek pályaművek. A kórusok versenyében 52 nevezés érkezett, ez is rekord, de szinte minden műfajban nőtt a nevezések száma.
– A versenyen kívüli programoknak is hagyománya van.
– Már a megnyitón is lesz külön program, hiszen a Nők a Balatonért Egyesület ekkor avatja fel Dukai Takács Judit emléktábláját a parkban. A kísérő programok a helyi közönség előtt is nyitottak, s így 2-án este a Csány- iskola udvarán felállított sátorban Princess koncert lesz. Pénteken a CSVÁMK-ban latin táncest lesz a Los Andinos együttessel, a sátorban magyar táncest lesz a Téka együttessel, jazzkoncertre a HEMO színpadán kerül sor, a legjobb kórusok pedig a Fő téri templomban lépnek fel. Ugyancsak meglepetés lesz, hogy az új színházunk színpadán a pécsi Gyakorló Gimnázium diákjai egy egész estét betöltő musicalt, a Macskákat adják elő. Hévízen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson ugyancsak láthat a közönség különböző produkciókat. 
A zsűrikben ez évben is a hazai művészeti élet kiválóságai foglalnak helyet. A megnyitón – Festetics György szobrának koszorúzásán a kastélyban, majd a Helikon-emlékműnél – képviselteti magát a Festetics család is. A programokról megjelenő tájékoztatót az érdeklődők a helikoni irodában és a művelődési központban szerezhetik be, de a Helikon teljes programja megtalálható az interneten is. A Helikoni Ünnepek záró programjára, a díjkiosztó gálaműsorra szombaton, május 3-án 15 órakor a CSVÁMK sportcsarnokában kerül sor.

vissza az elejére


Vetélkedő a Kossuth-korról

Kossuth Lajos, a XIX. század – és azon belül a 1848-49-es forradalom és szabadságharc – kiemelkedő személyisége éppen 200 évvel ezelőtt született. A jeles évforduló országszerte megünneplésre került, azonban a megemlékezéseken túl, egész évben zajlanak az ezzel kapcsolatos események.

Egyebek mellett a Kossuth évfordulóval függ össze az a vetélkedő is, amelyet a Fejér György Városi Könyvtár, az Országos Kossuth Szövetség és Keszthely polgármesteri hivatalának Művelődési, Ifjúsági és Sportosztálya szervezett 5-8. osztályos tanulók részére, s amelynek a városi könyvtár adott otthont április közepén.
– Négy általános iskolából (Csokonai ÁMK, Csány László Általános Iskola, Szendrey Júlia Általános Iskola, Egry József Általános Iskola) összesen öt csapat vett részt – kezdte dr. Müller Róbertné, a könyvtár igazgatója. – Az első feladat egy-egy fantázianév – Csokonai: „Iparpártolók”, Egry: „Egry vitézek”, Csány L. ÁI.: „Márciusi ifjak” és „Turini remete”, Szendrey: „Ellenzéki kör” – kiválasztása volt, amelyet indoklás alapján értékelt a három tagú zsűri élén Gavlik Istvánnal, az Országos Kossuth Szövetség elnökével. Ezt követően a csapattagoknak villámkérdésekre kellett felelniük. Ennek során szomorúan tapasztaltuk azt, hogy a helyi történelmi eseményekkel nincsenek igazán tisztában a gyerekek. A tankönyvekben és más ismeretterjesztő könyvekben megtalálható, országos történéseket illetően tájékozottak, de keszthelyi vonatkozásban – főleg a neveket –, már kevésbé ismerték. Adott tehát a történelemtanárok feladata... A 13+1 kérdésből álló Kossuth-totóban viszont nagyon szép eredmények születtek, amelyhez talán hozzájárult a választás lehetősége is. A következő feladatnál Barabás Miklós: „A Lánchíd alapkőletétele” című, puzzle formájában szétszedett képet kellett kirakni, amely egy csoport kivételével szintén viszonylag könynyen sikerült. Ezt a próbatételt a történelmi Magyarország vaktérképe követte, amelyen az általunk pontokkal bejelölt települések neveit kellett megfejteni, valamint a hozzá fűződő korabeli eseményt elmondani. Az eseményekkel többségében nem volt probléma, a tanulóknak inkább a földrajzzal akadtak gondjaik. A hét feladat közül a hatodik tárgyleírás volt.
A versenyt a Csány-iskola „Márciusi ifjak” csapata nyerte 53 ponttal, második helyezést értek el a Csokonai ÁMK „Iparpártolói” 50 ponttal, harmadikak lettek az „Egry vitézek” 47 ponttal, a negyedik helyet a Szendrey-s „Ellenzéki kör” szerezte meg 43 ponttal, az ötödik helyen pedig a Csány-iskola második, a „Turini remete” nevet viselő csapata végzett 40 ponttal.
Dr. Müller Róbertné úgy összegezte a versenyt, hogy a tanulók szoros küzdelemben tisztességgel helytálltak és jövőre – a Deák-év alkalmából –, egy hasonló vetélkedőn mérhetik össze tudásukat az általános iskolásokon kívül, várhatóan a középiskolások is.

vissza az elejére


Keszthely – Kártya 2002

Turizmusösztönző rendszer Keszthelyen

2001 novemberében Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete úgy döntött, hogy a város vendégforgalmának növelése érdekében 2002-ben bevezeti a Keszthely Kártyát, mely különböző kedvezményeket nyújt a hozzánk látogató turistáknak.

Kik kapják?
Azok a vendégek, akik legalább hat éjszakát eltöltenek a városban: bel- és külföldi vendégek egyaránt.

Milyen kedvezményeket nyújt?
Keszthely Város Önkormányzatának felajánlása, hogy a vendégek 50%-os kedvezményt kapnak a strand heti bérletéből, valamint a vasúti sínek és a strand közötti parkolás egy hétre szóló díjából. Ehhez az alaphoz csatlakoztak különböző szolgáltatók (múzeum, étterem, utazási irodák, autókölcsönző, fodrász, fogorvos stb.), akik 5–15%-os kedvezményt nyújtanak a vendégeknek.

Hogyan működik a rendszer?
A turizmus ösztönző rendszer adminisztrációs feltételeit és lebonyolítását a Nyugat-Balaton Térségmarketing Kht. biztosítja a Kossuth Lajos u. 28. szám alatti Tourinform Irodában.
A vendég megérkezése után a szállásadó kitölt egy három példányos nyomtatványt, amelyen szerepel a vendég neve, születési ideje, érkezésének és távozásának időpontja. Miután ezt a szállásadó kitöltötte és aláírta, két példányt átad a vendégnek, aki ezzel bejön a Tourinform Irodába. Egy példányt itt elkérnek és ennek ellenében megkapja azt az utalványfüzetet, amellyel igénybe veheti a városban a kedvezményeket. Ahol a panziók és szállodák kulcskártyát használnak, a vendég ezzel igazolja, hogy igénybe veheti a kedvezményeinket.

Mi a turizmusösztönző rendszer célja?
1. A kedvezmények biztosításával növelni a városba érkező vendégek számát.
2. Megtartani a visszatérő vendégeket.
3. Növelni a befolyt idegenforgalmi adó öszszegét, melyből aztán turisztikai fejlesztéseket lehet megvalósítani.

Hogyan jut a vendég tudomására?
A városban a frekventált helyeken információs táblák hívják fel rá a figyelmet, plakátok kerülnek kihelyezésre, szórólapok készülnek, melyeket a különböző rendezvényeken szétosztunk, többször megjelenik az írott sajtóban, a rádió és tv idegen nyelvű adásai felhívják rá a figyelmet, felkerül Keszthely város internetes honlapjára.

Mikortól vehetők igénybe a kedvezmények?
2002. május 15-től folyamatosan.
A következő napokban a városban minden szállástulajdonos – fizető-vendéglátó szállás-hely, panzió, szálloda, camping – megkapja a rendszer leírását, amelyben részletes információkat kap a tennivalókról is.

Bor Szilveszterné, ügyvezető igazgató

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online