Növekszik a forgalom

Uniós mérnökök lesznek

Egregyi vigasság 

Bibliai Kert


A tízezredik charter utas

Növekszik a forgalom

  A sármelléki repülőtéren vasárnap délelőtt szállt le az Eurowings düsseldorfi járata. Ez önmagában már nem lenne hír, de a járat utasai között volt az idei évben Sármellékre érkező tízezredik charter utas, Manfred Niemann, aki a westfaliai Werthel-ből érkezett, s akit a repülőtér igazgatója Zóka István kis ajándékcsomaggal köszöntött. A tízezredik charter utas egyben – a teljes utasforgalmat tekintve – a 17753. is, s ez a szám meghaladja az elmúlt év teljes utasforgalmát.

Zóka István köszönti a tízezredik charter utast.Az előre jelzett érkezések alapján a repülőtér forgalma már jóval meg fogja haladni a 20 ezres létszámot is. Az elmúlt évben 105, míg az idén 135 a lekötött charter járatok száma, s a repülőtér teljes forgalma évente 25-30 százalékos stabil növekedést mutat. Mivel a térségben lévő termálfürdők igazi szezonja az őszi, téli, kora tavaszi időszak, egyre nagyobb az érdeklődés a repülőtér iránt, s számos neves légitársaság keresi a kapcsolatot. Az úgynevezett fapados légitársaságok közül a Ryanair az Unióba lépéstől napi járatok indítását tervezi – amenynyiben a július 16-i kihelyezett kormányülésen hozott kormányhatározat szerinti navigációs és utasforgalmi fejlesztések megvalósulnak. Ezek határideje 2004. április 30-a, ám ez a határidő csak a Budapest Airport Rt. fejlesztésében és üzemeltetésében valósulhatna meg, ugyanis felvetődött a cég részvétele a repülőtér jövőjét illetően. Jelen pillanatban még nincs előrelépés, bár egyeztető tárgyalások folynak a tulajdonos sármelléki, zalavári önkormányzat részvételével. A már elkészült fejlesztési tervek első ütemének megvalósításához 800 millió forintra lenne szükség, hogy a repülőtér alkalmas lehessen a régió dinamikusan fejlődő turizmusának kiszolgálására, s kezelni tudja a prognosztizált forgalomnövekedést. A fejlesztés előtti állapot alapján a repülőtér utasforgalmi kapacitása évente 60 ezer főre tehető, a tervezett fejlesztések első fázisa után ez a szám elérhetné a 200 ezret is. Mindehhez azonban a régió idegenforgalomban érintett vezetőinek is fel kellene ismernie a sármelléki Balaton-West-Airport-ban rejlő fantasztikus lehetőségeket, s módot kellene találni arra, hogy bizonyos tőkével bekapcsolódjanak a fejlesztésbe. 

vissza az elejére


Tanévnyitó a Georgikonban

Uniós mérnökök lesznek

Az elmúlt szombaton került sor Keszthelyen, a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán az ünnepi tanévnyitó kari tanácsülésre, amelyen az elsősök hallgatóvá fogadása mellett köszöntötték a 65, 60 és 50 éve itt végzett idős mezőgazdászokat is.

Hallgatóvá fogadom...„Ne hidd, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen...” – kezdte köszöntőjét dr. Gaál Zoltán, a veszprémi egyetem rektora, majd a mára átértékelődött nemzeti vagyon – a szellemi tőke, a tudás – fontosságára hívta fel a leendő elsőéves hallgatók figyelmét. A tudás ma már felkerült a piaci kereslet szintjére is, s akik azzal jól gazdálkodnak, jobban érvényesülhetnek másoknál. Mint mondta, a Georgikon évszázados fennmaradásához szüksége volt egy erkölcsi tőkére, a tapasztalatok halmazára, s az elmúlt évek sikereinek alapját a világos működési szabályok, a kutatások és felfedezések lehetőségének biztosítása, a menedzsment őszinte önvizsgálata tette lehetővé. A Georgikon Karon az idei tanévet 961 diák kezdi meg, s ebből 222 az első éves hallgató, a mezőgazdaság jelenlegi válsága és más okok miatt ez a szám az aluljelentkezés okán csak mintegy 60 százaléka a lehetségesnek. Marton István, az FVM főosztályvezetője a csatlakozás utáni jövőről szólva hangsúlyozta, egyre nagyobb szükség lesz a sokoldalúan képzett, több nyelvismerettel rendelkező szakemberekre, hiszen az egyenlő partnerség elvén, a mezőgazdaság területén is csak nyertesei lehetünk az integrációnak. 
Dublecz Károly dékán tanévnyitó beszédében szólt arról, hogy a hallgatók már mint uniós mérnökök vehetik majd át diplomájukat. Mindez számos új kihívást, s az eddigieknél lényegesen nagyobb lehetőségeket is kínál az egyetem és a hallgatók számára is. A dékán szólt az újonnan indított és indítandó szakokról, képzésekről, valamint az FVM pályázatán elnyert támogatásnak köszönhető fejlesztésekről. A tanévnyitót követően a rektor és a dékán kézfogással fogadta hallgatóvá az elsőéveseket, akiket köszöntött Mohácsi József, Keszthely polgármestere is. Az eskütétel után került sor az idős gazdászok köszöntésére, akik közül ketten 65 éves szolgálatért, heten 60 éves szolgálatért vehettek át vas, illetve gyémánt oklevelet. Arany oklevélben, 50 éves szolgálatért egy öreg gazdász részesült. A Kari Tanács címzetes egyetemi docens címet adományozott Makó Szabolcsnak, dr. Pálmai Ottónak és Zemankovicsné dr. Hunkár Mártának, majd a jó tanuló, jó sportolói díjak átadásával zárult a Georgikon Kar tanévnyitó ünnepsége.

vissza az elejére


A szőlősgazdákkal együtt ünnepeltek

Egregyi vigasság 

A lankás talajra lassan kapaszkodó egregyi hegyvonulaton jobbról és balról is pinceborozók sora csábítja évek óta betérésre a vendégeket. Szeptember első hétvégéjén nem csupán a zöldvendéglő-övezet ételeket-italokat kínáló egységeiben volt „nagyüzem”, de megtartatott a két napos hagyományos szüreti mulatság is. 

Egregy szőlőhegye mindössze öt esztendeje avanzsált hivatalosan is minőségi bortermelő helylyé az itt gondozott szőlőből nyert nedűket balatoni tájjellegű borokká nyilvánítva. Annak pedig, több mint egy évtizede, hogy a településrész centrumában a Jézus Szíve-templom tövében megrendezik az évről-évre egyre nagyobb idegenforgalmi látványossággá, s vonzerővé előlépő szüretet.
A helyszín maradt a régi, csupán az alkalmilag kihelyezett színpad került a templom tövéből az óvoda főbejárata mellé. Kitelepültek a borházak, a falatozók, a kézműves munkabemutatók mesterei, a népművészeti vásár árusai, a kézműves kirakodók és a Harangláb mészárszék nagykaréjában várták a jó időben jó nagy számban ide érkező kíváncsiskodókat. A fürdőtelepülés művelődési intézményének munkatársai idén is kedvét keresték a gyalogszerrel, vagy autóval ide érkezőknek és arról is gondoskodtak persze, hogy a sajátos arculatú és hangulatú városrészbe látogatók ne csak a „tüzes” borokat kóstolgassák végig, de hozzák őket lázba „tüzes” programok is. Igyekezetük nem volt hiábavaló. Lovas fogatok, kocsik teltek meg hordókkal, no meg a vigasság főszereplőivel: a hegybíróval, bírónével, kisbíróval, borkirálynőkkel, bortábornokkal, s a zöld veltelinit és rizlinget kínáló szürkebarátokkal. A hangulat fokozásáért felelős szüreti felvonulók másfélórás körútjuk során a szokásoknak megfelelően érintették Hévíz jelentős forgalmat lebonyolító csomópontjait. Mindeközben a Templom téri járókelők a Marija Bistricai Lovro Jezek Kulturális Egyesület Fúvószenekarának térzenei programját kísérhették figyelemmel. A felvonulók viszszaérkezése után, még a helyi Tiszta Forrás Éneklő Kör dalos ajkú asszonyai zendítettek rá, hogy műsoruk után Vértes Árpád polgármester hivatalosan is megnyissa az ősz eleji mulatságot.
A program másnapjának délelőttjén a „Fradi-templomban” ünnepi szentmisét tartottak, majd előkerültek a kondérok, bográcsok s kezdetét vette a pincepörkölt főző verseny, melyre idén tizenheten neveztek. Az étkeket ötfős gasztronómusokból álló zsűri – élén dr. Farkas Imrével a Zalahús Rt. vezérigazgatójával – kóstolta végig, hogy azután átadják az elismeréseket. A helyi kulturális élet rangját s dicsőségét emelendő, fellépett a fúvószenekar, a Gyöngyszemek Táncstúdió, a sportkör White Horse akrobatikus rock and roll szakosztálya, továbbá Farkas Szabina, mint örökzöld slágerek szépreményű tolmácsolója.

vissza az elejére


A világegyetem egy cseppje

Bibliai Kert

A Keszthelyi Izraelita Hitközség a közelmúltban rendezte meg a zsinagóga mögötti területen a nemrég elkészült Bibliai Kertjének avató ünnepségét. A hitközség szándéka, hogy Közép-Európa első hitközségi tulajdonban lévő Bibliai Kertje vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket is nyújtson az érdeklődők, s elsősorban az iskolák diákjai számára. 

Goldschmied István, Raj Tamás, dr. Czoma László és Szalai István a Tiberiasz-tó fölött átívelő hídonHazánkban korábban csak Szegeden létezett egy Bibliai Kert, amelyet Lőw Immánuel hozott létre, ám ez a II. Világháborút követően az enyészeté lett. A keszthelyi Bibliai Kert megálmodója eredetileg Frech Miklós archeobotanikus volt, ám elképzelései megvalósításában már nem tudott részt venni, viszont a tervei fennmaradtak. A kert létrehozásához számos pályázatot nyújtott be a hitközség, végül anyagi támogatást csak Keszthely önkormányzatától kaptak, ám számosan vállaltak fel a kert gyakorlati megvalósításában munkát, segítséget. A zsinagóga mögötti mintegy 500 négyzetméternyi területen a Bibliában említett közel 200 növényfajból mintegy 60 egyedet telepítettek, s ezek egy részét az éghajlati körülmények miatt – dr. Czoma László felajánlásának köszönhetően – a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházában teleltetik át. A kertben helyet kapott a „Tiberias-tó” kicsinyített mása, amelyet szimbolikusan körülölelnek a környező hegységek is.
Goldschmied István, az izraelita hitközség elnöke köszöntőjében megemlékezett dr. Frech Miklósról, aki megálmodta a kertet, ám a megvalósulását már nem érhette meg. Az alkalomra az elnök összeállításában megjelenő könyvecske összefoglalja a kert megvalósulásának történetét, s felsorolja a dr. Frech Miklós által telepítésre ajánlott növényeket is. 
„Ismét gazdagabbak lettünk: a világegyetem egy cseppje ékkőként költözött Keszthelyre, a zsinagóga kertjébe – mondta megnyitó beszédében dr. Czoma László. – A Biblia növényeinek ad otthont az a talpalatnyi föld, amely a templom mellett húzódik. Jelkép ez, és üzenet. A ma üzenete a holnapnak és a ma emlékezete a tegnapoknak”. 
A Bibliai Kertet Raj Tamás főrabbi avatta fel, Mind mondta, a kert oltalmat ad, fenntartja a lélek egyensúlyát, ám az emberi kéz munkája szükséges a természet jó irányú átalakításához. Az Éden egy cseppjére utalva zsidó imával adta át a kertet a jelenlévő és a leendő látogatók számára. Szalai István, a hitközség alelnöke szóban mondott köszönetet mindazoknak, akik a kert létrehozásában segítséget nyújtottak.
Dr. Czoma László e szavakkal zárta megnyitó beszédét: „Vándor, ha erre jársz, pihenj meg a Bibliában olvasott növények látható egyedeinek oltalmában és gondold az idő végtelenségét, hasson át az egy tőről fakadás gondolata, az emberi emlékezet végtelensége.”
A hitközség tervei szerint a Bibliai Kert előre egyeztetett időpontokban díjmentesen látogatható lesz.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online