Látványos tükörfürdők a gyógytavon

Enyhíteni a páciensek fájdalmát

Szeretni kell a szakmát

Sokan hazajárnak a „C”-osztályra

Változások a betegek érdekeiért


Pályázatot nyert a hévízi kórház

Látványos tükörfürdők a gyógytavon

A 2003-as év Magyarországon az egészségturizmus éve és ez komoly lehetsőgeket ad arra, hogy megjelenhessünk, mint egy olyan ország, amelyik természeti erőforrásaival gondoskodhat a világ egészségéről. Hogy ez mennyire így van, igazolja a Magyar Turizmus Rt.-nek a napokban elkezdett világkampánya, ami arról szól, hogy Magyarország visszaadja a világ egészségét. Ennek a kampánynak a hévízi gyógytó a fő üzenete. Megtiszteltetés ez számunkra és egyben óriási felelősség is – fogalmazott Vancsura Miklós, a hévízi gyógyfürdőkórház főigazgatója.

 – Ennek a felelősségnek kíván megfelelni a kórház már évek óta, de sajnos különböző okok miatt több-kevesebb sikerrel jártunk. Úgy gondoljuk, a 2003-as év vízválasztó az intézmény életében, ugyanis a századforduló óta ilyen nagy fejlesztésre, mint ami előttünk áll, nem került sor. 
Ennek az első eleme, hogy megnyertük a fedett fürdő felújítására és bővítésére kiírt Széchenyi-tervi pályázatot. Örömmel mondhatom, hogy már megjelent a tenderfelhívás és mintegy nyolc hónapos előkészítő munka után azt gondoljuk, megtaláltuk a leghatékonyabb fejlesztési módot. A medenceterekre 50 milliót, a fürdőbővítésre pedig 70 milliót nyertünk. 
– Merre bővül a kórház fedett fürdője?
– Sokat gondolkodtunk azon, hogy megtaláljuk a bővítés legjobb helyét, úgy gondoljuk, ez sikerült. Az „A” épület mögött és a fedett fürdő mellett a kórházi belső parkoló helyén kezdődik meg a fejlesztés. Lesz ott egy szép fürdőkert, az erdőhöz csatlakozva, és több szinten is ki lehet majd sétálni a parkerdőbe. Ebben a bővítményben hidegvizes uszoda és élményelemekkel tűzdelt termálmedencék is lesznek, valamint kialakításra kerül még egy szaunaegyüttes is. A fedett fürdőn belüli belső két medence továbbra is a gyógyászatot fogja szolgálni. A belső medenceterek felújítását az idén, a külső fejlesztést pedig jövőre fejezzük be.

– A híradások szerint a gazdasági miniszter jóváhagyta az idei gyógyfürdő fejlesztési pályázatok támogatását, ami azt jelenti, hogy a kórház 750 millió forint támogatást kap. Mit jelent a gyógytó rekonstrukciója?
– A hévízi gyógyfürdőkórház az elmúlt években kimaradt a Széchenyi-tervi nagy fürdőfejlesztési pályázatokból, mert költségvetési intézmény. A közelmúltben született olyan pályázati kiírás, ami nem zárta ki a kórházat, így lehetőséget kaptunk. Bár hivatalosan, írásban még nem kaptuk meg a támogatás odaítéléséről szóló levelet, de egy budapesti sajtótájékoztatón már elhangzott, hogy 750 millió forintot kapunk a gyógytó fejlesztésére. Mindez azt jelenti, hogy most már a saját erőnk felhasználásával neki tudunk állni a régen várt rekonstrukciónak. A teljes projekt összköltsége 1,9 milliárd, a támogatás tehát a program 45 százalékát fedezi. A felújítási program részeként belső szerkezetében is megváltozik és egyben bővülnek a gyógytavi fürdőépületek, amelyek ezután jobban igazodnak a vendégek és a mai kor elvárásaihoz – mondja a főigazgató, majd a változásokat az alábbiakban foglalja össze:
– Változatlanul három főbejárata lesz a gyógytónak: az északi részen megszüntetjük a szocreál típúsú bejáratot, helyette egy hévízi stílusú, kis nyári két toronyból álló épületegyüttest építünk. Az emögött álló nyári fürdőrész változatlan formában megmarad. A másik bejárat, a jelenlegi park bejárati épülete, itt változtatni szeretnénk. Az épület tömege megmaradna, a tetőhajláson változtatnánk és két szintbe hoznánk. A gyógytó hátsó részén egyébként a napozóteraszon gyermekzónát szeretnénk kialakítani, egy 60, illetve 90 centiméteres medencével, gyermekjátszótérrel.
A tófürdő „A” épületébe – arról a fehér épületről van szó a tó közepén –, nem akarunk öltözőket működtetni, ez tulajdonképpen egy „fürdőház” lesz, melyet a természetközelisége tesz vonzóvá. Kifejezetten szellős pihenő és fürdőtér lenne, a kellő számú zuhanyzóval, büfével, pihenőterekkel. Ezáltal egy átlátható tér alakulna ki úgy, hogy az épület felső része is üvegfalat kapna körbe. A négy egységet magába foglaló tükörfürdő belső hangulata megmaradna – folytatja Vancsura Miklós. – A „C” és „D” épületben kapnak majd helyet a különféle gyógyászati részlegek, kialakítunk egy vizes terápiás helyet, ahol a hévízi gyógyvízből megteremtjük mindazt a vizes terápiát, amit ma jelenleg a világon ismernek. A jelenlegi szolgáltatások mellett szépségfarm, japán és török fürdők is a vendégek rendelkezésére állnak. Tervezünk hőterápis részleget is, ami ősztől tavaszig működne. A jelenlegi portaépületek mellett szeretnénk megépíteni az új déli bejáratot és tervezünk szaunablokkot is egy kis kerttel, ahonnan csak a téli hónapokban lehetne bemenni a tóba. Tulajdonképpen ezzel a koncepcióval elérnénk azt, hogy a főbejárat és a télibejárat közötti részt fűtött folyosón lehetne megközelíteni. Az átalakítást követően megnő a fürdő téli kapacitása.

– Milyen ütemezéssel folyik majd a beruházás?
– A Széchenyi-tervi pályázatnál az a kötelezettségünk, hogy a beruházás megkezdését követően két éven belül be kell fejezni. Mi olyan ütemtervet készítettünk ami szerint előbb is elkészülnénk a felújítással. Természetesen több ütemben folyik majd a munka, hiszen a részleges üzemelést biztosítanunk kell. 
– A Pályázati Előkészítő Alaphoz (PEA) is benyújtottak pályázatot. Milyen céllal? 
– A kórház beadott egy olyan pályázatot, ami azt célozza, hogyan lehetne az 59 hektárnyi területet, ami körülöttünk van, teljes egészében rendezni, még színvonalasabbá tenni. Érdemes gondolkodni a kórház és a szállodák közötti felső erdőnek a gyógyparkká alakításáról. A rendezési terv szerint a megszűnt kazánház helyén van egy területünk, aztán ott van a műhelytelep is és szóba jöhet más fejlesztési terület, amellyel számolhatunk a jövőben. A Kincstári Vagyonigazgatósággal, mint a tulajdon kezelőjével olyan jellegű vizsgálódás folyik, melynek alapján egy hosszú távra szóló elképzelést kell készíteni és neves építészek bevonásával dönteni majd az 59 hektárnyi területről. Ez nem a következő három év programja és úgy gondolom, hogy létrejöhetne egy olyan klinika, amely a magyar betegek magasabb színvonalú ellátását lenne hivatva szolgálni. 

vissza az elejére


Enyhíteni a páciensek fájdalmát

Bangó Istvánné kórházi masszőr a Semmelweis-napi ünnepségén a becsületesen végzett több mint három évtizedes tevékenységéért megkapta a Strecker-emlékplakettet.

Bangó IstvánnéMint mondja, munkája, amit szívből végez, nagy állóképességet és kitűnő erőnlétet követel, ezért tornázással, futással és úszással tartja karban magát. Reggel hét óra tíztől délután fél háromig rendkívül szoros időbeosztás szerint húsz kollégájával együtt, intenzíven gyúrja a különféle izomzatú gyógyulni vágyókat. Idén volt ugyan szabadságon, de annak időszakát nem tölthette teljes pihenéssel. Az igazi testi-lelki felüdülésre a vasárnapok adnak lehetőséget. Még 1975-ben tette le fürdőszakmunkási vizsgáját, majd rá tíz évre eredményesen végezte el a gyógymasszőri továbbképzést is. Mindemellett német nyelvből folyamatosan képzi magát. Fontosnak tartja a betegre szabott masszázs technika alkalmazását, de ugyanolyan lényegesnek gondolja azt is, hogy a kezelés ideje alatt – ha erre igény jelentkezik – beszélgessen egy kicsit a hozzá beutaltakkal. Sok visszatérő vendég ragaszkodik hozzá. Szívből képes örülni annak, ha a tőle távozóktól azt hallja, megszűntek a fájdalmai. A svédmaszszázs kialakult alapfogásait, a gyúrás és dörzsölés technikáját variáló masszőrnő a kezelés végén röviden meg is tornáztatja az oda kerülőket. A reumatológus szakorvos előírásaira mindenkor figyelmet kell fordítani – vallja, de ezen kívül lényegében szabadkeze van. 

vissza az elejére


Szeretni kell a szakmát

Bolláné Baráth Katalin 1967-ben került a kórházba, 15 évig három műszakban osztályos ápolónőként dolgozott, majd közel húsz éve a reumatológiai rendelés szakasszisztenseként foglalkozik betegekkel. 

Bolláné Baráth KatalinA pályakezdése óta eltelt 36 évben részese volt sokfajta változásnak, különféle reformnak. A számítógépes rendszer egy évtizeddel ezelőtti bevezetésével kicsit könnyebbé vált ugyan a feladatainak ellátása, de állítja: a páciensek mostanában sokkal türelmetlenebbek és ennek okán több inzultusnak vannak kitéve. Jóllehet a betegek ellátásának meggyorsítása, megkönnyítése érdekében már többféle módszer bevezetésével is próbálkoztak a hosszú évek alatt. A telefonos előjegyzés a rendelőben nem működhet, mivel az ellátási kötelezettségük az egész országra kiterjed és sajnos a sorszám kiosztás is csődöt mondott. Maradt hát az érkezési sorrend szerint történő behívás. Jó alkalmazkodó készségének és emberszeretetének köszönhetően megértéssel, és béketűréssel igyekszik kezelni az előforduló konfliktusokat. Már huszonöt esztendeje együtt dolgozik dr. Poprócsi Zsuzsanna főorvos asszonnyal. Ahogy mondani szokták, már fél szavakból is megértik egymást. Megszámlálhatatlanul sok régi, visszatérő beteg keresi föl őket időről-időre. Az irántuk mutatott bizalomból merít erőt, testi-lelki fáradalmait pedig megértő családja körében piheni ki. Ha teheti, amúgy feltöltődésképpen nyaral, vagy kirándul. Az embereken segíteni akarás céljával végzett munkáját, mindig az elvárásoknak megfelelően igyekezett ellátni úgy, hogy azt sohasem érezte tehertételnek. 

vissza az elejére


Sokan hazajárnak a „C”-osztályra

Horváth Zoltánné a "C"-osztály főnővére három műszakban dolgozó ápolónőként 1969-ben kezdett dolgozni a gyógyító intézményben. Hivatása, feladatköre alapjában nem változott az azóta eltelt 34 esztendőben, csak mostanában az adminisztrációs munka több időt vesz el a betegektől, akik továbbra is igényelnék a vele való beszélgetéseket. 

Horváth ZoltánnéReggel fél héttől délután fél háromig szinte mindig ugyanaz a napirend: nővér-nővér közötti osztályátadás, az osztályos orvosokkal történő megbeszélés, a vérvételek, s megannyi ápolással, kezeléssel összefüggő teendő. A régitől rugalmasabb nővéri műszakbeosztást is hetekre előre el kell készíteni. Az osztály építkezés miatti kettéosztása több odafigyelést igényel, de rugalmasan igyekeznek minden nehézséget áthidalni. Ágnes mégsem panaszkodik fáradtságra, munka iránti elkötelezettsége nem változott a hosszú évek alatt. A rengeteg visszatérő beteg pozitív visszajelzéséből, egészségi állapotuk javulásából képes mindig erőt meríteni, sőt néhányukkal szoros baráti kapcsolat kialakítására is sort kerített. Csupán akkor csügged el, ha olyan megrázó sorsok tárulkoznak föl előtte, melyeken nem képes segíteni. Nem hiányzik belőle a kemény rátermettség, a lelkiismeretesség, a nem mindenek feletti szerénység és a hatalmas empátia sem. Mint mondja, kitűnő családi háttérrel rendelkezik, hozzátartozóira mindig számíthat. Kolléganőivel közösen sokat tesznek azért, hogy a családias légkör jellemezze magát az osztályt is. 

vissza az elejére


A kiegészítő díj nem okozott forgalomcsökkenést

Változások a betegek érdekeiért

A Szent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórházban szeptember elsejétől megváltozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyfürdő szolgáltatások kiszolgálási rendje. Az OEP irányelvei alapján a kórháznak el kell kérnie a rendelet szerinti ár és az OEP támogatás közötti különbséget.

Vigánti GabriellaTény viszont, hogy a gyógyfürdőellátásokhoz nyújtott TB támogatás mértéke jelentősen elmarad a szolgáltatások piaci értékétől, és a valós önköltséget sem éri el. A magyarországi fürdők közül utolsóként a hévízi kórház is bevezette a gyógyfürdőkezelésekre vonatkozó kiegészítő díjat. Vigánti Gabriella a kórház diszpécser szolgálatának vezetője az alábbiakban arról beszél, hogyan fogadták a betegek a fizetési kötelezettséget.
– Szerencsére nem túl magas összeg fizetéséről van szó. A víz alatti sugármasszázs, az orvosi gyógymasszázs és az iszappakolás a TB-kártyával rendelkező magyar biztosítottaknak 150 forintba, a többi kezelés mindössze száz forintba kerül. A betegirányító diszpécser pultnál jelentkezők méltatlankodás nélkül fogadták a rendelet kötelező alkalmazásáról szóló hírt. A rendelet alkalmazása nagyobb fennakadást ugyan nem okozott, de az adminisztrációs procedúra néhány perccel hosszabb lett, ezért ezúton is kérjük minden nálunk jelentkező megértését. A régi rendszerhez képest jelentős változásnak számít, hogy a fürdőkezelések lemondására, átütemezésére, a már befizetett díj visszautalására csak rendkívül indokolt esetben – megfelelő orvosi igazolás, bírósági idézés – kerülhet sor a kezelés megkezdése előtt egy munkanappal. Arra mód van persze, hogy a beteg a szakorvos által kiírt mondjuk 15 kezelést az érvényességi időn belül, igény szerint esetleg háromszor öt részre felossza. A kezelőlap érvényessége 56 nap és az orvosi pecsételés dátumától számított 28 napon belül meg kell kezdeni a kezelések felvételét. A fizetéskor azt is el kell dönteni, hogy a tófürdőt, vagy a medencét választják-e, mert a későbbiek során már nem tudunk változtatni, a kiadott jegyeket nem áll módunkban átcserélni. Időpontokat a beosztásra csak személyesen lehet kérni az érvényes kezelőlap birtokában, a kezelések megkezdése előtt egy héttel. Biztosak vagyunk abban, hogy a rendelkezések segítik a kapacitásunk még jobb kihasználását. Mivel fizetni kell, úgy gondoljuk, a betegek az eddiginél sokkal szorgalmasabban látogatják majd a kezelő helyiségeket. Régebben lemondás nélkül sokan, sokszor hagytak ki kezelést. Egyébként a fürdő és masszázs kivételével az összes többi kezelés kizárólag a reumatológiai szakrendelés orvosának javaslatára vehető igénybe.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online