Színházi évad Keszthelyen

Áttekintették az alapellátást

Kis keszthelyi történetek

Emelték a támogatási alapot

Mellszobor Deák Ferencnek


Igényes válogatás, színvonalas előadások

Színházi évad Keszthelyen

Az előző színházi évadról a nézők véleményét kérték a színház vezetői, kíváncsiak voltak, hogy milyen műfajokat szeretnének látni. Az idei évad előadásainak lekötésénél elsősorban a nézői igényeknek megfelelően állították már össze az előadásokat.

Noel Coward: Akt hegedűvel, Patrick Hamilton: Gázláng, Arthur Miller: Az ügynök halála, Molnár Ferenc: Üvegcipő, Moliere: Don Juan és még a meglepetés előadások. Rendkívül igényes válogatás, nem is szólva arról, hogy a hazai színházi élet kiválóságainak is tapsolhat a közönség ezeken az előadásokon. 
A színházak között már ismert az előző évad sikere, ismertek a Balaton Színház adottságai, s már erre a szezonra is sok műsorajánlat érkezett. Ezek közül a válogatás elsősorban a színpad technikai paramétereinek, az áraknak és a közönség igényeinek ismeretében történt.
– Ebben az évben nem emeltük a bérletek árát, s ezt szeretnénk megtartani a jövőben is, ameddig lehetséges – mondja Kálmánné Bodó Edit, a Balaton Konferenciaközpont és Színház vezetője. – A közönség véleménye szerint a legkedveltebbek a zenés játékok, majd a színművek voltak, így elsősorban a dunántúli színházak ajánlatait fogadtuk el. A Budaörsi Színház előadásában láthatja a közönség az „Akt hegedűvel” című darabot, a legismertebb hazai színészek előadásában. A soproni Petőfi Színház mutatja be „Az ügynök halála” című színművet, valamint az egykori nagysikerű film, a „Gázláng” színpadi változatát, amely krimi a javából. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mutatja be a „Don Juan”-t és az „Üvegcipő”-t.

Az előadások négy, a Sárdy, a Festetics, az Uránia és a Nagy Ignác bérlettel látogathatóak. Változás, hogy a középiskolás bérletes előadások is 19 órakor – s nem délután – kezdődnek. A középiskolás Helikon bérlet keretében a Győri Forrás Színház előadásában Ibsen: Peer Gynt, a Keszthelyi Nyári Játékok Társulat előadásában Shakespeare: Ahogy tetszik, valamint Az ügynök halála, az Üvegcipő és a Don Juan című darabok kerülnek színre. Az első előadások október első hetében lesznek. A meglepetés előadásokat a bérletesek díjmentesen kapják, s lesz egy-egy belépődíj ellenében látogatható előadás is. 
A Filharmónia-Raiffeisen Bérlet európai szinten is kiemelkedő hangversenyeket hoz Keszthelyre, a színházba. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Boccherini, Dvorák, Csajkovszkij darabokat játszik Rolla János vezényletével, majd Szabadi Vilmos és Gulyás Márta Mozart szonátáiból ad öszszeállítást. A Győri Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Orff: Carmina Burana című művét adja elő Medveczky Ádám vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara három Beethoven művet ad elő, vezényel és zongorán közreműködik Vásáry Tamás. Az első bérletes előadásra november 22-én kerül sor. A Filharmónia Budapest, a Felső Dunántúli Kht. és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös rendezésű hangversenyei minden esetben 19 órakor kezdődnek.

vissza az elejére


Áttekintették az alapellátást

Több rendeletmódosítás mellett a keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete módosította az SzMSz-t, valamint a közoktatási és közművelődési intézmények alapító okiratát. Egyebek mellett számos pályázattal kapcsolatos döntés is született a szeptemberi soros ülésen.

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a testület ülése, a város önkormányzata nevében Mohácsi József polgármester köszöntötte Bordácsné Kishonti Erikát abból az alkalomból, hogy augusztus 20-án a Mádl Ferenc köztársasági elnöktől átvehette a Népművészet Mestere-díjat.
Jóváhagyta a képviselő-testület Keszthely Város Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolájának, közismerten a VSzK-nak a 2004-2005-ös tanévre vonatkozó beiskolázási tervét, amelyet egyetértő véleményével támogatott a megyei közgyűlés és a megyei kereskedelmi és iparkamara is. E szerint szakközépiskolai képzés szintjén 3 osztályt indítanak, s a tanulók a 12. évfolyam után érettségiznek, majd ezt követően történik a tényleges szakmai képzés. A szakiskolai képzésben 2 osztály indítását tervezik már az idei tanévtől, vendéglátás-idegenforgalom, valamint kereskedelem-marketing szakcsoportban. Az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzést nappali tagozaton kezdi meg az intézmény. A két 30 fős osztályban vendéglátó szakmenedzser, illetve idegenforgalmi szakmenedzseri képzésben részesülnek 4 féléven át a hallgatók, ahonnan a jó tanulmányi eredmény esetén felvételi mentességgel juthatnak be a Gazdasági Főiskola vendéglátó és szálloda szakára. A továbbiakban a testület a nevelési, oktatási intézmények taneszköz-fejlesztésére és informatikai felszerelések beszerzésére közel 12 millió forintnyi támogatási összeget osztott fel 9 intézmény között.
Megoldódni látszik a Nevelési Tanácsadó régóta húzódó elhelyezésének ügye, ugyanis a Kisfaludy u. 2. szám alatti épület földszinti része a felújítást követően alkalmas lesz a feladat ellátására.
A Libás térségbe tervezett kereskedelmi vitorláskikötő építése elmozdulni látszik a holtpontról, a testület döntött a részletes szerződés elkészítéséről, s amennyiben azt a Balatoni Hajózási Rt. is elfogadja, akkor októberben megkezdődhet a beruházás. Ebben az esetben a jövő év július elsején átadásra kerülhetne ez az ebben a régióban régóta várt létesítmény. Ez minőségileg is javíthatná a város idegenforgalmát, hiszen a nyugati határ közelsége miatt előre láthatólag gazdaságilag is nyereséges vállalkozás lehet a kikötő üzemeltetése. 

vissza az elejére


MIÉP sajtótájékoztató

Kis keszthelyi történetek

A MIÉP Zala megyei elnöke Papp Gábor, és Csótár András elnökhelyettes rendszeresen tájékoztatni kívánja a közvéleményt azokról a dolgokról, önkormányzati döntésekről, amelyek valamilyen módon ellentmondásosak, vagy ellentétesek a lakosság felé nyújtott tájékoztatással. Az elmúlt héten „Kis keszthelyi történetek I.” címmel néhány keszthelyi eseménnyel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót.

 A MIÉP másodszor teszi szóvá azt az önkormányzati döntést, amely szerint a keszthelyi képviselő-testület döntött a szabadtéri színpad értékesítéséről. A döntés zárt ülésen történt, ám az utólag napvilágot látott sajtóvisszhang egységes döntést sugallt. A párt nem ért egyet ezzel, s ezért hangsúlyozták, hogy Csótár András keszthelyi képviselőként nem szavazta meg a terület eladásáról szóló határozatot, hiszen a város kulturális csoportjainak, egyesületeinek, az iskoláknak kiválóan alkalmas volt, és lehetne a szabadtéri színpad a különböző rendezvények megtartására. Ugyancsak téma volt, hogy amíg a nyár folyamán az SZDSZ Keszthelyen tartotta meg az országos, illetve nemzetközi halászlé partiját – ahol mások mellett jelen volt Kovács Kálmán informatikai miniszter is –, senkinek nem jutott eszébe, hogy a város intézményeinek informatikai fejlesztéséért lobbizzanak. A fejlesztések azóta is önerőből valósulnak meg, mindennemű központi támogatás nélkül. A tájékoztató harmadik témája a szelektív hulladékgyűjtés – amit aránylag hamar megszokott és alkalmazott a lakosság – anomáliái voltak. Lakossági bejelentések szóltak arról, hogy a gyűjtőkonténerek szétválogatott tartalmát az elszállítás során egy szemetesautóba öntötték és préselték be. Nem tudható ugyan, hogy ez a szállítást végzők önkéntes akciója, vagy a fejetlen szervezés következménye, de szeretnék, ha az illetékesek magyarázatot adnának arra, hogy akkor mire való volt a hulladékszigetek kialakítása, a konténerek kihelyezése sok millió forintért?

vissza az elejére


Emelték a támogatási alapot

Keszthely önkormányzata harmadik éve nyújt rendszeres támogatást a felsőoktatásban tanuló, hátrányos helyzetű keszthelyi hallgatók számára. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében 2003-ban 22 hallgató számára biztosít 10 hónapon keresztül az önkormányzat 2100-2600 forint közötti támogatást, amely a megyei önkormányzat, illetve a minisztérium által kiegészített ösztöndíjrésszel havonta 4200-tól 7200 forintig terjedő ösztöndíjat jelent.

Ez a támogatás a költségvetésben évente 500 ezer forint, de az egyéb helyi támogatásokkal, kiegészítésekkel teljes évre való jogosultság esetén 1 millió 200 ezer forint ösztöndíj kifizetést jelenthet a hallgatók számára. A testület a minap döntött arról, hogy a 2004. évi költségvetésben, a jövő évi pályázatok támogatásához 100 ezer forinttal megemeli az összeget, így 600 ezer forintot terveznek e célra.
A Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karon a kormányhatározatnak megfelelően szociális és tanulmányi területen is van lehetősége a hallgatóknak ösztöndíj pályázat benyújtására. A rendeletben meghatározott 9100 forintnyi hallgatói normatíva – ami nem azonos az állami normatívával – túlnyomó része, mintegy 60 százaléka tanulmányi célra kell, hogy felhasználásra kerüljön, a fennmaradó részből eseti, illetve folyamatos szociális támogatások kerülhetnek kifizetésre. Jó tanulmányi előmenetel esetén a hallgató a támogatás többszörösét is megkaphatja. A szociális ösztöndíjak 5 és 15 ezer forint között változnak eseti, vagy havi rendszerességben. A Georgikon Kar 10 hallgatója nyert el ez évben köztársasági ösztöndíjat a kiváló tanulmányi eredményeiért és a közösségi munkáért, ez közel 40 ezer forint havi finanszírozást jelent. Egyetemi szinten e támogatásban a hallgatók 0,8 százaléka részesülhet. A Georgikon azon 10 további hallgatója, akik ezen a pályázaton nem nyertek, bár eredményeikkel kiérdemelték a pályázati lehetőséget, kiemelt kari ösztöndíjban részesülnek. 

vissza az elejére


Mellszobor Deák Ferencnek

Október 11-én Keszthelyen tartja vándorgyűlését a Kossuth Szövetség, s ez alkalommal kerül felavatásra a Deák Ferenc utca elején a haza bölcsének emléktáblája, amelyet egy bronz dombormű díszít. A zsűrizett kőtábla megvalósítása a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportjának köszönhető.

A térségben számos kulturális és egyéb feladatot önként felvállaló egyesület ezúttal nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis az emléktábla közel félmillió forintba kerül. A 71x120 centiméteres kőtáblát Deák Ferenc bronz domborműve díszíti, s az alkotás Farkas Ferenc zalai szobrászművész munkája. Az állami lektorátus által zsűrizett mű méltán nyerte el az ítészek tetszését is. Mint Vetőné Zeke Erzsébet, az egyesület keszthelyi csoportjának vezetője elmondta, az elhelyezést célzó bejárás során számos helyszínt megtekintettek a Deák Ferenc utcában. Végül – dr. Gárdos Tamás ügyvédnek köszönhetően – az 1. számú ház falán kerül elhelyezésre az emléktábla, amely az emlékezésen túl egy művészi értékkel is gazdagítja Keszthely belvárosát. A Nők a Balatonért Egyesület bízik abban, hogy Keszthely jogásztársadalma is méltányolja Deák Ferenc mellszobrának felállítását, s erkölcsileg és anyagilag is támogatja azt.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online