Minőségi fejlesztés kell

Több a diplomás munkanélküli

Nagy fogás a horgászversenyen

Női csatár kerestetik…


A szezon vesztesei a szobakiadók

Minőségi fejlesztés kell

Az idegenforgalomban a hazai szolgáltatások színvonala egyre magasabb szintet ér el, elsősorban a szállodák és a panziók fejlesztése terén. A szobakiadók viszont nehezen tudják követni a vendégkör egyre magasabb igényeit, s részben ennek is köszönhető, hogy az idei szezon legnagyobb vesztesei. Jelentősen visszaesett a forgalmuk, még a hazai idegenforgalomban bekövetkezett csökkenéshez viszonyítva is.

A zalai Balaton-part térségére is ez volt a jellemző, s hogy erről miként vélekedik a szakember, ennek jártunk utána.
– Az idei szezon értékelése még várat magára, nem ismertek még az összesített adatok, de az már látszik, hogy a legnagyobb vesztesei a szobakiadók.
– Gyakorlatilag már a tavalyi év vesztesei is a szobakiadók voltak – mondja Tar László, aki idegenforgalmi szakember, s családon belül foglalkoznak szobakiadással is. – Ez egy több év óta tartó folyamat, s ez egészen odáig vezethető vissza, hogy a szobakiadást a megfelelő szálláshelyek hiánya hozta létre még a ‘80-as évek elején. Azóta a turisztikai kereslet jelentősen átalakult, egyre inkább a jobb minőségű szálláshelyeket, a komplex szolgáltatásokat részesítik előnyben. Erre a szobakiadók kínálata nem minden esetben alkalmas. Az elmúlt évben mintegy 10 százalékkal csökkent a Balatonhoz érkező vendégek száma. A komplex szolgltatást nyújtó három, vagy több csillagos szálláshelyeken nem volt ilyen mértékű a visszaesés, ebből következik, hogy az alacsonyabb színvonalt nyújtó szobakiadásnál viszont jóval magasabb volt. Az idén tovább erősödött ez a folyamat, véleményem szerint a szobakiadók 20-25 százalékos vendégcsökkenést is elszenvedtek. 
– A szobakiadók jó részének évekig visszatérő vendégköre is volt.
– Igen, a mi esetünkben 1990. és 1996. között visszatérő holland társaságok foglalták le a férőhelyeket. Ők ezt követően elmaradtak, s így volt ez más szobakiadók esetében is, a kialakult törzsvendégkör más úticélt választott. Ezekben az esetekben nem a szálláshelyekkel volt a gond, hanem az egyéb szolgáltatásokkal. Az idén viszont örvendetes, hogy emelkedett a belföldi vendégek száma a Balatonnál, ezzel csak az a gond, hogy ez az emelkedés nem pótolja a kieső külföldi vendégeket. Nemzetgazdasági szempontból sem mindegy, hogy itt a belföldön megtermelt érték költődik el, vagy a külföldről behozott érték képez egy többletértéket a fogyasztásból. 

– Nőtt a szállodai férőhelyek száma, s nőtt az itt nyújtott szolgáltatások színvonala is. A szobakiadók hogy tudnák ezeknek a szolgáltatásoknak a minőségét követni?
– A panzióknál megjelent a tőkeerős vállalkozó, aki jó minőséget épít, jó és komplex szolgáltatásokat biztosít. az uszodától a masszázsszalonig. A szobakiadóknál az a gond, hogy egy-két szobára nem lehet ilyen szolgáltatásokat építeni. Az önkormányzat ezért is találta ki a már működő Keszthely-kártyát, hogy azzal segítsen a szobakiadóknak. A kártyával 50 százalékos kedvezményt nyújt a strand és a parkoló. A kedvezményekkel talán vissza lehet csalogatni a szobakiadók vendégkörét. Hévízen is működik egy hasonló rendszer, de azt nem az önkormányzat, hanem a szobakiadók szövetsége hozta létre.
– Mit várnak a jövőtől?
– Úgy érzem, a jövőben csak azok a szobakiadók tudják majd megfelelően tölteni a szálláshelyeiket, akik minőségileg fejlesztenek, legalább kétévente felújítják a szobákat, megfelelő környezetet alakítanak ki, egy családias kedves kis udvarral, ahol a vendég jobban elzárkózhat a külvilágtól. Csak azok a szobakiadók lesznek életképesek, akik ezt az utat választják, alternatívát nyújtva, s nem csak szálláslehetőséget kínálva.

vissza az elejére


Mindenki biztos álláshelyet szeretne

Több a diplomás munkanélküli

Augusztus elsejétől Kapcsándy Máriát nevezték ki a Zala Megyei Munkaügyi Központ Keszthelyi Kirendeltségének vezetőjévé. Évekkel ezelőtt már betöltötte ezt a posztot, most a megyeszékhelyi központból érkezett vissza. A szakember véleménye szerint komoly aggodalomra továbbra sincs ok, mivel az 5,2 százalékos értékével városunk országosan is nagyon előkelő helyen áll a munkanélküliek számát összesítő listán, megyei vonatkozásban pedig Keszthelyen a legjobb a helyzet. A munkát régóta nem találókat ugyan kevésbé vigasztalja a kimutatások kedvezősége – de állítják – előbb, vagy utóbb szinte minden hozzájuk forduló állásvadász megtalálhatja szerencséjét.

Kapcsándy Mária– Milyen mértékben volt kedvező a főidény a munkát nem találók számára?
– A szezonban ezer fő alá csökkent a nálunk regisztrált munkanélküliek száma. A korábbi évekhez képest azt ugyan érdekesnek találtuk, hogy már augusztusban bizonyos emelkedés volt tapasztalható. Szeptember második hetére az álláskeresők száma már az ezerháromszázat is meghaladta. A pályakezdő munkanélküliek bejelentkezésében is jelentős emelkedés következett be: számuk a múlt havi 109-hez képest majdnem a duplájára nőtt. Az időjárás függvénye, hogy az idegenforgalmi szezonban, illetve az építőiparban jobbára alkalmi munkát vállalók mikortól emelik a munkanélküliek táborát. Több agráregyetemet végzett pályakezdő diplomást is nyilván tartunk, akiknek azért nehezebb az elhelyezkedés, mivel a munkáltatók többsége inkább a komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkezőket részesíti előnyben. Augusztusban majdnem harminc pedagógus szerepelt nyilvántartásunkban. Szerencsére az iskolaév kezdetére jó néhánnyal kevesebben lettek. Hévíz központjában a nyár közepén befejezte működését egy előkelő szálloda. Csak onnan hetvennél többen kopogtattak nálunk, segítséget kérve az elhelyezkedésükhöz. 
– Szerveznek-e elegendő szakmaszerző tanfolyamot?
– A munkanélküliek ellátásán kívül kirendeltségünk kiemelt feladatként kezeli a szakmák megszerzésének segítését. Nagy hangsúllyal kezeljük a nyolc iskolai osztályt elvégzőket, a gimnáziumi érettségivel rendelkezőket, illetve az idősebb korosztályhoz tartozókat. Számukra folyamatosan olyan képzéseket indítunk, melynek elvégzése után új szakmát szerezhetnek. A szeptemberben és októberben induló mintegy hatvan tanfolyamunkra eddig 150-nél is többen jelentkeztek már. A legnépszerűbbnek számító kurzusaink: a szakács, az ABC eladó, a számítógép kezelő és a pincér. Rengetegen jelentkeznek a nyelvtanfolyamokra is. A képzések zömét Keszthelyen indítjuk, tehát csak ritkább esetben kell a zalai megyeszékhelyre, esetleg Nagykanizsára utazni.


– Milyen tapasztalatokat szereztek a nemrég zajlott képzési börzén?
– Augusztus végén 19 megyei és dunántúli képző intézmény képviselői ismertették saját programjukat. A százötven érdeklődőből harmincötöt, mint pályakezdőt regisztráltunk. Ezen a napon külön programmal igyekeztünk a kedvükben járni. A Balaton Színházban tartott rendezvényen Nagy Anita az Európa Információs Pont vezetője tartott tájékoztató előadást és igénybe vehették központunk úgynevezett humán szolgálatának néhány szolgáltatását. A kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezőket megtanítottuk önéletrajzot írni, szakemberek meséltek arról, hogyan kell és illik viselkedni a mostanában egyre gyakoribb állásinterjúkon, ezen felül hasznos, szakmákat bemutató filmeket is levetítettünk. Képzési kérelmüket a rendkívüli ügyfélfogadási napon tizenhatan adták be és másnap is negyvennél többen jelentkeztek. Tehát a börze mindenképp eredményesnek számított.
– Milyen álláslehetőségeket tudnak jelenleg kiajánlani?
– Nyolcvannál valamivel többet. A vendéglátás, az építőipar, az egészségügy területén is nyilvántartunk különféle munkahelyeket. Van olyan ajánlatunk is, ahol itteni cég keres dolgozókat külföldi munkavállaláshoz. Minden hozzánk fordulónak igyekszünk segítséget adni.

vissza az elejére


Gyermekek Világnapja – Keszthelyen

Nagy fogás a horgászversenyen

Az idei horgászversenyt Csizmadia László sporthorgász emlékének szentelték a keszthelyi gyermekbarátok a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett egész napos programon belül. Az emlékezés sportszerűen indult, az egyik versenyző – Csák Zsolt, az Egry-iskola végzős tanulója – mindjárt a kezdéskor kifogta a nagy halat.

Csák Zsolt nagy fogása.A rendezvényt Mohácsi József polgármester nyitotta meg, majd Lá-zár Tamás indította útjára a horgászversenyt, amelyen 73 gyermek mellett a felnőttek is szép számban vettek részt. A Keszthelyi Gyermekbarát Szervezet 1996 óta ünnepli meg a Gyermekek Világnapját, s az idei programban a horgászaton kívül lövész– és aszfaltrajz verseny, valamint kulturális műsor is helyet kapott. A délután során gyertyagyújtás mellett koszorút helyeztek el a Gyermekbarát-emlékműnél. A délelőtt során a gyermekekkel kapcsolatos témákról sajtótájékoztatót tartottak.
Maczucza Éva képviselőaszszony elmondta, az önkormányzat ifjúsági és sportbizottsága 20 ezer forinttal támogatta a rendezvényt, s számos vállalkozói támogatás is segítette a versenyek díjazását. Göndör István országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese a kormány ifjúságot érintő intézkedéseiről szólt. Mint mondta, a 13. havi családi pótlékkal együtt egy év alatt 28 százalékkal emelkedett ez a juttatás. Az iskolába járó gyermekek közel egyharmada jut hozzá ingyenesen a tankönyvekhez. A lakásépítések terén mintegy 30 százalékkal emelkedett a szociálpolitikai kedvezmény, s a hitelkeret csökkentése révén sokkal többen juthatnak kedvezményes lakásépítési hitelekhez. Az ösztöndíjak 30 százalékos emelése mellett elkezdődik a kollégium-építési program is. Az óvodásoknál megkezdődött a rászorulók ingyenes étkeztetését biztosító program. Az elmúlt hét végén jelentette be Kovács Kálmán informatikai miniszter, hogy a tárca segíti a falusi óvodákban egy e korosztálynak kifejlesztett számítógép-sarok kialakítását. A horgászverseny kapcsán Lázár Tamás elmondta, a lebonyolításhoz messzemenő támogatást nyújtott a gyermekbarátoknak a Bahart. Rt., a Balatoni Halászati Rt. és a Vízimentők is.

vissza az elejére


Női csatár kerestetik…

Az FC Keszthely női futball csapata 1999 óta hallat magáról. Kezdetben a város diáksport egyesületének patronálásával rúgták a bőrt, később a város legnagyobb sportklubja fogadta be őket. Csekélyke, évi mindössze százezer forintos támogatást elnyerve mutatták meg: a nők is sokra képesek, ha fociról van szó.

A lányoknál lelkesedésből nincs hiány.Dabóczi Anna a csapat határozott és lelkes kapitánya a tizenöt állandó tagot magáénak tudó „hölgyválogatottról” meséli: „Van közöttünk 13 esztendős diák és akad 38 éves édesanya. A sport, a mozgás végtelen szeretete közös bennünk.” 
A tizenkét gárdával elinduló Zala Megyei Női Kispályás Bajnokságban eddig minden évben elindultak, ám minden esztendőben a negyedik helyen végeztek. Most megcsillant előttük a remény, hogy megszerezhetik a képzeletbeli dobogó harmadik helyét. A sikerhez persze nem elég csupán az önszorgalom. Új játékosok jelentkezését várják, mert csatárhiányban szenvednek; kerestetik egy jószándékú szponzor is, aki elegendő fantáziát lát az aktív lányokban. Hiányzik egy képzett tréner is, aki szakértelemmel vezetné le a keddenként és péntekenként este hattól a Lovassy úti sportpályán tartott edzéseket. Igaz a 10-es számmal játszó Nagy Eszter a Testnevelési Főiskolán végzett és a csapatkapitány határozott iránymutatása sem utolsó, egy velük foglalkozó edző csodákat tehetne. A lányok-asszonyok november közepéig szabadban tréningeznek, hogy utána teremben gyakorolják a pontos passzokat az általában szombat délutánonként lebonyolított városkörnyéki meccsekre. A nyolc plusz egy játékosból álló laszti kedvelők a szabályok szerint kispályán 5X2-es kapura játszanak és arra is büszkék, hogy közös programokon kovácsolódnak eggyé. Megünneplik egymás névnapját, és együtt mennek vigasságokra is. Szóval éppen úgy, mintha a férficsapat kiválóságai lennének… 

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online