Alsópáhok felsőbb osztályba lépett

Sok külföldi vásárolt telket


Beszélgetés Lázár László Miklós polgármesterrel 

Alsópáhok felsőbb osztályba lépett

A falufejlesztés eredményeiről beszélgettünk Lázár László Miklóssal, Alsópáhok polgármesterével, aki büszke a faluban végbemenő pozitív változásokra. 

A polgármester a civileket is támogatja.– A művelődési ház nyílászáróinak régóta aktuális cseréjét önerőből, mintegy 3,6 millió forint ráfordításával tudtuk végrehajtani. Hátra van még a körülbelül ugyanennyibe kerülő belső felújítási munkák elvégzése, a lambériázás befejezése, de év végéig ez is elkészül. A község másik nagyberuházásának a Fő utca keleti felén lévő gyalogjárda kiépítése számított. Tavaly fejeződött be a szennyvízcsatornázás, így elhárult az akadály az utak, járdák felújítása elől. Mivel ez utóbbira pályázati kiírásra sehol nem leltünk, ezért önerőből kezdtünk neki a 14 millió forintba kerülő építés első ütemének a Keszthelyi úttól egészen az óvodáig. A kiviteli tervek elkészültek, így jövőre az úgynevezett kettes ütemben az ovi épületétől egészen a hévízi útig via color típusú betonelemekkel varázsoljuk szebbé a járda burkolatát.
– Milyen színvonalon működnek az önkormányzat által fenntartott intézmények?
– A Szántó Imréről nevet kapott általános iskolát már csak törvényi előírások miatt is bővítenünk szükséges szaktantermekkel. Az ezzel kapcsolatos terveket a nyár folyamán engedélyeztettük, most azokat a pályázati kiírásokat kell figyelnünk, ahol vissza nem térítendő minisztériumi támogatást adnak a felajánlott önrészünk mellé. Az óvoda bővítése is esedékessé vált, a felújítás tervezete most készül. A művelődési intézmény élére augusztustól főállású népművelőt neveztünk ki, aki felelős lesz a változatos programok megszervezéséért. Fölmerült az igény idősek klubja létrehozására, kismama klub megalapítására, szakkörök elkezdésére, egyszóval a pezsgőbb kulturális élet beindítására, mert sokkal több rendezvényre van szükség a polgárok összekovácsolásához. Büszkék vagyunk a civil szervezeteinkre. Működik nálunk: önkéntes tűzoltó egyesület, polgárőrség, családi klub, vöröskereszt, Kolping egyesület, és szervezete van a szobakiadóknak is. Hagyományos rendezvényeinket – falunap, aranykorúak köszöntése, a legjobb adófizetők vendégül látása stb. – minden évben megtartjuk. Nem felejtkezünk el a helyi sportélet támogatásáról sem. A felnőtt városkörnyéki bajnokság első osztályában a tabella második helyén tanyáznak focistáink és nincs szégyenkeznivalója a bajnokság másodosztályában szereplőknek sem. A megyei serdülő bajnokságban játszó utánpótlás csapat is sikert sikerre halmoz. Aktívan bekapcsolódtunk a fiatal focistákat fejlesztő Bozsik-programba, itt biztosítva helyszínt a körzeti megmérettetéseknek.

A mintaházak egy része a tél előtt elkészül.– A külföldi polgárok közül hánynak van itt bejegyzett ingatlantulajdona?
– A lakásállománynak mintegy tíz és fél százaléka van külföldiek kezében. Úgy tapasztaltuk, hogy mostanra lelohadt a nem magyar vevők korábban erőteljes házvásárlási kedve. A tulajdonjogi viszonyokat az osztrákok, németek mostanában családjukon belül intézik, vagy egy másik külföldi részére adják el itteni birtokukat. Sőt, több olyan helyzet is előállt, hogy magyar vevők vásároltak családi házat német tulajdonosoktól. Mindazonáltal a balatoni régió településeihez hasonlatosan rengeteg portán kinn van az „eladó” tábla. A néhány éve a külföldiek által mesterségesen felhajtott árak mostanra valamelyest mérséklődtek; már hallani olyat is, hogy akár némi árvesztéssel is, de megválnának az ingatlanuktól. Nem számít gazdaságosnak egy-egy ház fenntartása csak akkor, ha valaki legalább évente három-négy hónapig folyamatosan lakja azt. A fenntartás egy még munkaképes tulajdonosnak az összes szabadidejét felemészti. Azok pedig, akik nyolc-tizenkét esztendeje friss nyugdíjasként szereztek tulajdont, mostanra megerőltetőnek érzik a több száz, esetleg több ezer kilométeres oda-vissza való kocsikázást. Alsópáhokon egyébként az utóbbi időben ritkák az irreálisan magas házárak. Az önkormányzat nem rendelkezik telektulajdonnal, ezért telek helyett pillanatnyilag új lakás vásárlása esetén százezer forintot tud adni az első otthonhoz jutó fiataloknak.
– Mennyire van hatással a falura Hévíz és Keszthely közelsége?
– A szomszédságból, fizikai közellétből fakadó előnyök letagadhatatlanok. A munkaerő helyzet kedvező alakulása szempontjából is sokat jelentenek a tőlünk négy, illetve nyolc kilométerre fekvő városok. Jónak mondható a buszközlekedés, így a munkába járás nem jelent legyőzhetetlen terhet. Az is igaz viszont, hogy az idegenforgalom területén itt is munkához lehet jutni, mondjuk a Kolping Hotelban, ahol a száztíz foglalkoztatottnak harminc százaléka a településünkön rendelkezik állandó lakóhellyel. Második legnagyobb munkáltatónak intézményeivel együtt az önkormányzat számít. Örvendetes, hogy az országos átlagnál lényegesen kisebb az itt regisztrált munkanélküliek száma. 

Az új járdát már birtokba vették az arra járók.– A helyi adókkal nagyon megsarcolják az itt élőket?
– Semmiképpen! Nem kívánjuk a legmagasabb értékeket alkalmazni. A törvényben előírt két százalék maximális értéke helyett nálunk másfél százalék lerovása kötelező az iparűzési adó vonatkozásában. Az építményadó plafonértéke kilencszáz forint, mi négyszázat szedünk és az idegenforgalmi adó esetében is kétszázharminc forintot határoztunk meg a háromszáz helyett.
– Melyek a településfejlesztés lehetséges irányai?
– Alsópáhok sohasem izolált faluként, hanem mindig régióban gondolkodva határozta meg fejlődése körvonalait. Tagjai vagyunk a Kis-Balatoni valamint a Hévíz-Keszhelyi Kistérségi Társulásnak is. Közműellátottságunk teljes, de a járdarekonstrukciót folytatjuk. Rendeznünk kell a csapadékvíz elvezető rendszerünk hiányosságait. Számottevő pénzkihatása lesz a hegyről lezúduló csapadékot elvezető rendszer kiépítésének. Mostanra sikerült tisztázni, hogy a Balatonra tartó és az onnan érkező autóforgalmat egy Hévíz és Alsópáhok között megépülő elkerülő útra kívánják terelni, melynek a nyomvonali terve is véglegessé vált. A közútkezelő társaság a hatástanulmányokat s a terveket most készíti arra, hogy a falut megszabadítsa az irdatlan nagy átmenő forgalomtól, a teherautók zajától. A 30-40 tonnás gépjárművek anynyira tönkretették az útpályát, hogy annak egy részét nyáron a megyei közútkezelő társaságnak föl kellett újítania. A házak falai megremegnek, amikor egy megrakott teherjármű a sebességhatárokat messze túllépve elszáguld a főútvonal központi szakaszán. A Kolping Hotel szomszédságában telekösszevonásokkal, teljesen magyar beruházásban most épül egy százöt lakásos üdülőfalu. Bőven akad hát feladat, tennivaló! 

vissza az elejére


Gyuk János polgármesterrel a tervekről

Sok külföldi vásárolt telket

– Hogyan halad a falufejlesztési program? Mi mindenre futotta a költségvetésből? – érdeklődtünk Gyuk Jánostól Cserszegtomaj polgármesterétől.

Gyuk János tele van tervekkel.– Az idén mintegy 320 millió forintos költségvetésből igyekeztünk legjobb tudásunk szerint fejleszteni a községet. A Rezivel közös, legnagyobbnak számító szennyvízcsatorna programunk második üteme úgyszólván befejeződött. Az igen jelentős saját és pályázati erőt felhasználó egymilliárdos beruházásunk keretében 24 kilométer hosszban épült meg a csatorna, 1100 lakótelken biztosítva a szennyvíz tökéletes elvezetését. A közműfejlesztés részeként a tizennyolc négyzetkilométer nagyságú település háromnegyede lett csatornázott. Keszthellyel közösen hamarosan indítjuk a beruházás harmadik, 2004 októberéig tartó ütemét, melynek révén a volt ötödik, Várvölgy felé eső körzetben mintegy 17 kilométeres szakaszon, ötszáz telekbekötésre nyílik lehetőség, közel 450 millió forintért. Ugyanitt lakossági hozzájárulással a gázhálózat bővítést is tervbe vettük. Ha az itt élő telektulajdonosok kilencven százaléka jelzi igényét a szolgáltató felé, úgy hamar el tudjuk indítani a beruházást itt, az infrastruktúra szempontjából elmaradottabb területen is.

Az elkészült út a buszoknak is biztonságos.A még belterületbe nem vont szakaszok és a most kimaradt utcák bekötése a negyedik ütemben valósulhat meg. Az utak, járdák helyreállítása folyamatosan úgy történik, hogy az új burkolat a minőség tekintetében egy fokozattal mindenhol jobb, mint az előző volt. Nemrég adtuk át a forgalomnak a tomaji temetőt elkerülő közutat. Régi vágyunk teljesülhet, ha a Zala Volán is mellénk áll. A Keszthely-Cserszeg-Hévíz autóbusz körjárat elindítása elől ugyanis szerintünk elhárultak az akadályok. Ha a helyszíni egyeztetések, gazdaságossági számítások eredményre vezetnek, úgy még a rezi utazóközönségnek sem kell Keszthelyre „bumlizni” azért, hogy a gyógyvizéről híres fürdővárost felkeresse. Elkészült a Hévízt Cserszeggel összekötő kerékpárút nyomvonalának tanulmányterve, már csak pályázati pénzt kell keresni a megvalósításhoz. A Balatoni Fejlesztési Tanácstól nyert összeg felhasználásával folyamatban van az egy éven belül elkészülő rendezési terv felülvizsgálata. A koncepció megtervezéséért felelős szakemberek a testület által leadott igényeket is figyelembe veszik. Több száz milliós beruházás lesz a csapadékvíz elvezetésének szakaszos kivitelezési programja, amihez ugyancsak nélkülözhetetlenek lesznek a pályázati forintok. Négy utcát (Akácfa, Sport, Panoráma, Kovács út) húszmilliós önerővel kötöttünk rá az ivóvíz főgerinc-hálózatra, kiküszöbölve az eddigi madzag vezetékelést. A vízmű zónásítási tervében szerepel egy új tartály megépítése a Rezi út mellett. A község ivóvíz-hálózatának jelentős javulását várjuk a tározó és a vezetékhálózat egyenként ötvenmillióba kerülő kiépítésétől. Kinőttük a polgármesteri hivatal régi épületét is, így egy-két éven belül mindenképp szükséges megterveznünk és felépítenünk egy újat.

A település centruma folyamatosan fejlődik.– Sokat áldoznak az oktatásra, kultúrára, sportra?
– Az általános iskola előtt, mintegy száz méteres járdaszakaszt újraaszfaltoztunk, hogy a diákok biztonságosabban megközelíthessék az ugyancsak nemrégiben elkészült tetszetős buszvárót. A terveknek megfelelően aszfaltburkolattal láttuk el az iskolai kézilabda pályát is. Mintegy hatmillió forintért vásároltunk egy többfunkciós kisbuszt, ami reggel és délután iskolajáratként működik 25-30 diák életét megkönynyítve, délben pedig ebédet szállít ki a nyugdíjasoknak, hozza-viszi a nyugdíjasklub tagjait. Ingyenesen bocsátottuk minden elsős nebuló rendelkezésére a tankönyveket, ezzel is ösztönözve a szülőket, hogy ne vigyék a Szabó Istvánról elnevezett általános iskolától távolabbra csemetéjüket. Az óvodai létszámunk igen magas. Elkelne a terembővítés, de egyelőre nem sikerült döntést hozni arról, hogy új kisdedóvó épüljön, vagy a meglévőt nagyobbítsuk. Lehetőségeinkhez képest támogatjuk a civil szervezeteket: a nyugdíjas klubot, a Szabad Művészet Alkotótábort, a Tátika Népdalkört, a barlangászokat, a hegyközséget. Jelentősebb összeggel járultunk hozzá a rendőrőrs gépkocsi- és telefonhasználatához. A település közbiztonsága a jól működő, esténként szolgálatot adó polgárőrség működése nyomán javult jelentősen. A nagyméretű sportpálya építésének engedélyezési terve is elkészült. Egy korszerű labdarúgó pályát kívánunk kialakítani a Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium közreműködésével. Idén szeretnénk végezni a terepmunkákkal, területrendezéssel, illetőleg a gyepfelület kialakításával. A megyei felnőtt városkörnyéki focibajnokságban egy idén alakult csapattal neveztünk, de jelenleg a fiúk az itthoni meccseiket még Reziben játszák. 
– Hány cserszegi ingatlan van külföldiek kezében?
– Az elmúlt három-négy évben sok telket és családi házat vettek meg németek, osztrákok és hollandok. Számuk mostanra a nyolcszázat is meghaladta. Az üdültetés, illetve az idegenforgalmi adó szempontjából nehéz követni ki tulajdonos, ki rokon, ki szívességi használó. A telekadót viszont többnyire pontosan fizetik. Az itteni adók mértéke egyébiránt hasonló a környező településekéhez. A telekadó megállapításánál a helyiek kedvezőbb elbírálás alá esnek, mint a külföldi tulajdonosok. Ezer lakosra mindössze 20-23 fő regisztrált munkanélküli jut. Számuk a nyári szezonban kisebb, telente kicsit magasabb, de komoly problémát nem jelent a legfeljebb félszáz munkát kereső problémájának kezelése. Egyötödüket nyaranta közcélú munkavégzéssel bízzuk meg, a többieknek a szezonális munka jelent alkalmilag segítséget.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online