Soron kívüli ülés Hévízen

Romaügyi egyeztetés Keszthelyen

Turizmusfejlesztés Gyenesdiáson


Költségvetési irányelvek, támogatások

Soron kívüli ülés Hévízen

A hévízi soron kívüli testületi ülés első négy napirendi pontját – melyen az Aquamarin Szállodaipari Kft. gazdálkodásáról, jövőjéről és ügyvezető igazgatója munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről tárgyaltak – zárttá nyilvánították a képviselők.

A nyílt ülés keretében kérdés, hozzászólás és javaslat elhangzása nélkül, a képviselők egyhangúlag megszavaztak 8,8 millió forintot a Rudi-fürdő köz csapadékcsatorna és útépítés költségeinek fedezésére az Északi Szabadidőközpontot megközelítő út megvalósítására tervezett költségvetési előirányzatból történő átcsoportosítással. A Rogner Hotel működése kapcsán megkötött megállapodás alapján a Keszthely önkormányzatának fizetendő előirányzatból történő átcsoportosítással 2,8 millió forint elköltését hagyták jóvá a helyi városháza déli oldalán megépített támfal és kerítés költségeire. Ugyancsak ellenvetés nélkül hagyták jóvá, hogy utólagosan kifizetésre kerüljön 261 ezer forint a város áprilisi stuttgarti kiállításon való részvétel ellentételezésére az idegenforgalmi bizottság számára elkülönített céltartalék terhére. A Bibó-gimnázium igazgatója az intézmény jubileumi közgyűlésén három iskolai közalkalmazott PRO CULTURA HÉVÍZ díjjal történő kitüntetésére tett javaslatot, s kérte a helyi rendelet egy alkalomra történő módosítását, mivel a jelenleg érvényes korlátozás értelmében e kitüntetésből évente mindössze hat darab adományozható. A képviselők elfogadták a kérést.

A következő napirend az SZTP-2003-BALATON nevű pályázatokon nyert támogatások kiegészítésével foglalkozott. Az id. dr. Moll Károly téren szökőkút létesítésére benyújtott pályázatot fenntartották, támogatva ezzel a kút megvalósítását. A projekt megvalósítására az elnyert, viszsza nem térítendő állami támogatás nagyságrendjének erejéig – közel kilencmillió forint – pályázat kerül kiírásra. Mintegy 650 ezer forinttal toldották meg a fürdőváros és a régió vonzerejét, turisztikai kínálatát bemutató, több nyelven megjelenő prospektus elkészítésére biztosított önerő összegét. Négyszázezerrel emelték a gyógyhely turistatérképpel és képeslappal kiegészített kiadványának megjelentetésére szánt összeg önerős részét is. Minden képviselő felszólalt az önkormányzat jövő évi költségvetésének irányelveiről szóló vitában, a hozzászólásokban pontosításokat, értelmezéseket kérve. Többek javaslatára e napirend keretében nem foglalkoztak az intézményrendszer struktúrájával, a létszámgazdálkodás kérdéseivel és a felhalmozási kiadásokkal. Végezetül a beterjesztett anyagot kisebb pontosításokkal elfogadták, így a jegyző és a közgazdasági iroda vezetője megkezdheti az elfogadott irányelven alapuló költségvetési koncepció kidolgozását. Nem sikerült dűlőre jutniuk az Északi Szabadidőközpont területének hasznosítása tárgyában, ezért a három előterjesztett határozati javaslatból egyet sem fogadtak el. A polgármester élve az önkormányzat érdekéről szóló törvényben foglaltakkal, kérte ismételten napirendre tűzni a témát. Tizenkét igennel engedélyezték a „Robotzsaru 2000.” Program telepítésére biztosított 3 millió forint átcsoportosítását a helyi rendőrőrs épületében kialakításra kerülő közterület figyelő kamerarendszer 24 órában történő figyelésének szolgálati költségére.

vissza az elejére


Források a szociális bérlakásokhoz

Romaügyi egyeztetés Keszthelyen

– Hosszú távon a roma társadalom integrálódása a cél, s kormányzati szinten is elmozdult a cigányság ügye egy több lépcsőfokban való megvalósítás felé – mondta Teleki László, a MEH romaügyi államtitkára.

Horváth Gyuláné, Teleki László, Mohácsi József és Zemankovics Ferenc a tanácskozáson.A keszthelyi kisebbségi problémák áttekintése volt a célja annak a tanácskozásnak, amelyen részt vett Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkára, Mohácsi József polgármester, Zemankovics Ferenc alpolgármester, Horváth Gyuláné, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, valamint a hivatal lakás- és szociális ügyekkel foglalkozó munkatársai. A zártkörű egyeztetést követően sajtótájékoztatón válaszoltak az újságírók kérdéseire, s az államtitkár szólt a kormányzat várható, problémamegoldó lépéseiről is.

Mohácsi József polgármester elmondta a sajtó által felfújt palánk ügy kapcsán, hogy a volt téglagyári épületben már csak egy jogcím nélkül lakó család él, ám a tél folyamán nem teszik ki őket, s tavasszal is inkább megpróbálnak gondoskodni az elhelyezésükről. A Bem és a Szalasztó utca sarkán lévő épületekben lakók elhelyezését a területet megvásároló cég eddig példaértékűen valósította meg. A polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy a kisebbségi önkormányzat egy nappal korábbra meghirdetett közmeghallgatása érdektelenségbe fulladt, ám ez azt is jelentheti, hogy az érintetteknek nincsenek a nyilvánosság előtt elmondandó gondjai. Teleki László szólt arról, hogy hosszú távon a roma társadalom integrálódása a cél, ám kormányzati szinten egy több lépcsőfokban való megvalósítás felé mozdult el a cigányság ügye. A program összeköti a jelent és a jövőt, ám nem csak a roma társadalomra, hanem a halmozottan hátrányos helyzetűekre vonatkoztatva is kívánnak megoldásokat találni. A szociális lakásépítési program folytatása szerepel a Nemzeti Fejlesztési Tervben, s ehhez egy külön program segíti pályázati formában a telkek megvásárlását, s azok közművesítését. A szociális bérlakások építéséhez a Belügyminisztériumnál is van pályázati lehetőség. Az államtitkár hangsúlyozta, a keszthelyi problémákat az önkormányzat példaértékűen oldotta meg, úgy látja, ez a jövőben is így lesz, hiszen a kisebbségi önkormányzattal karöltve jó szándékkal keresik a megoldásokat. A „palánk”-ról szólva kifejezte azt a véleményét, hogy a szegénységet nem szabad eltakarni. Horváth Gyuláné a CKÖ helyi elnöke szólt arról, hogy a korábbi évekhez viszonyítva, jelenleg rendkívül jó a kapcsolatuk a mindenben segítőkész önkormányzattal. 

vissza az elejére


Környezetbarát rendezési terv készült

Turizmusfejlesztés Gyenesdiáson

Hosszas egyeztetés után a gyenesdiási képviselő-testület jóváhagyta a település jövőjét meghatározó rendezési tervet, amelyből kiderül, hogy a testület a környezeti értékekre jobban figyelő terület-felhasználást és szabályozást szorgalmaz – jelentette ki Szalóky Jenő polgármester. 

A Balaton-parti település vezetője kiemelte: gyakorlatilag a turizmusból élnek, és a terv kidolgozásánál lényeges szempontként fogadták el, hogy az új rendezési tervnek úgy kell szolgálnia a fenntartható gazdasági fejlődés megteremtésének a lehetőségeit, hogy azok ne rombolják a környezetet. A képviselő-testület a minden áron való gyors fejlődés útja helyett a megfontolt lépések politikáját követte, amikor előtérbe helyezte a környezeti értékek megvédését – tette hozzá a polgármester. Úgy foglaltak állást, hogy nincs szükség tömbházas beépítésekre, óriás lakóparkokra; egy építési telken maximum két család lakhatására alkalmas épület húzható fel. A polgármester elmondása szerint 1990 óta 1100 fővel nőtt a nagyközség lakóinak száma. Az idei turisztikai szezon adatainak értékelésekor kiderült, hogy Gyenesdiáson is érvényesülnek az egész Balaton-parton tapasztalt kedvezőtlen tendenciák, hiszen az idén csökkent az idelátogató külföldi vendégek száma és a tervezettnél kevesebb idegenforgalmi adóbevételt regisztráltak. 
Szalóky Jenő viszont örvendetes előrelépésnek tartotta, hogy még májusban, az országban elsőként sikerült olyan helyi turisztikai egyesületet létrehozni, amelyik azóta profi módon összehangolja és irányítja a település turisztikai feladatait és teendőit. 
Érződik, hogy a turisztikai vállalkozók, a szolgáltatók és a helyi gazdasági élet szereplői egyre többször maguk határozzák meg a teendőket és a járható utakat. Szobakiadók, panziósok, fodrászok, orvosok, kereskedők és természetesen az önkormányzat is segíti a tagsági díjak befizetésével az egyesületet és az általa működtetett turisztikai iroda munkáját és annak fenntartását – jelezte a polgármester. A turisztikai egyesület egyedi óhajoknak is eleget tud tenni: erdei sétákon szakavatott kísérő magyarázza el a látnivalókat, ingyenes lehetőség van a vitorlásokkal való megismerkedésre, és aki a korongozás iránt érdeklődik, az a hét egy adott napján ingyenesen próbálhatja ki tudását a helyi Kerámiaházban. Nagy szerepet szánnak a horgászturizmusnak is, és már most rendelkeznek tíz olyan technikai felszereltségű csónakkal, amelyek minden amatőr és profi horgászigényt kielégítenek. 
Elkészült a Gyenesdiás turisztikai és történelmi nevezetességeit népszerűsítő 33 perces film, angol, német, lengyel és francia nyelven is megjelentettek népszerűsítő idegenforgalmi kiadványokat és hamarosan közös programfüzetet adnak ki az osztrák testvértelepüléssel közösen.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online