A szociális ellátásokról

Elkerülhetetlen a leépítés

Pályázati felhívások

Álláshirdetés

Tájékoztatók

Atlétika


Növelték a polgármester hatáskörét

A szociális ellátásokról

A városban működő szociális ellátás rendszerét, működését tekintette át a hévízi képviselő-testület a legutóbbi ülésén. Leszögezték: a város a jelenlegi segélyezési, ellátási formákon kívül újabbak bevezetését nem támogatja. A méltányosságból biztosítható ellátások esetében felül kell vizsgálni a jogosultsági értékhatárokat, és konkrét összeggel kívánják meghatározni az egyes ellátások esetében nyújtható támogatások mértékét.

A képviselők aláhúzták: átmeneti segélyt évente négy alkalommal lehet ezentúl megállapítani, annak éves összege nem haladhatja meg ugyanazon személy esetében az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének négyszeresét. A temetési segélynél meg kell határozni a nyújtható támogatás legalacsonyabb és legmagasabb mértékét. Döntés született abban is, hogy minden esetben környezettanulmányt kell készíttetni az ellátások odaítélése előtt, a kérelmek kizárólag ennek alapján bírálhatók el. (Ezzel nem mindenki értett egyet, mondván: sürgős esetekben szinte lehetetlen megfelelő környezettanulmány készítése.)
Vitát váltott ki az a kérdés, hogy a polgármester átruházott hatáskörét kell-e, indokolt-e a növelni. A szociális– és egészségügyi bizottság szerint ez felesleges, hiszen éppen azért hívták életre e bizottságot, hogy a polgármestert „tehermentesítse” ezekben a kérdésekben. Szarka László bizottsági elnök rámutatott arra, hogy eddig a bizottság mindössze 12 méltányossági intézkedést hozott, míg a polgármester ennek több százszorosát. Szerintük a méltányosság polgármesterre történő átruházása azért sem szerencsés, mert ez az indokoltnál nagyobb mértékű segélyezést jelent, akkor is, ha az jószándékú, jóhiszemű. Mivel azonban a testület többsége ezt az érvet nem fogadta el, a bizottság tehermentesítése és a gyorsabb ügymenet címén elfogadták a polgármester átruházott hatáskörének növelését.

vissza az elejére


A csökkenő gyermeklétszám miatt

Elkerülhetetlen a leépítés

Bár Hévízen az állandó lakosság számának lassú növekedése figyelhető meg, ez jobbára az 55 év felettiek városba települését, és nem a születendő gyermekek számának növekedését jelenti. Sőt, a 18 év alattiak száma folyamatosan csökken, amint az az erre irányuló felmérésekből kiderült. Éppen emiatt át kellett tekintenie a városvezetésnek a közoktatási intézmények szakmai létszámkeretét, hiszen, nagyon egyszerűen fogalmazva, ha nincs gyerek, kevesebb csoportra, oktatóra van szükség...

A kérdéssel a képviselők a május végi ülésen részletesen foglalkoztak.
Amint arra fény derült: a gyermekszületések számának csökkenése most ugyan még nem indokolja, ám a közeli években várhatóan átgondolásra alkalmassá teszi a két óvoda összevonását úgy, hogy egy hat csoportos ovit alakítsanak ki, az egregyi óvoda megszüntetésével. Természetesen – hangsúlyozták –, amennyiben a gyermeklétszám ismét növekszik, az egregyi óvoda megszüntetését ismét át kell gondolni.
Az óvodához hasonlóan az Illyés-iskola is kevesebb gyermekkel kell, hogy számoljon. A csökkenés nem csupán demográfiai adatokkal magyarázható azonban, hanem a gyermekek „elvándorlásával” is, amit több képviselő tulajdonképpen számon is kért az iskola igazgatójától. Szarka László elmondta: tudomásul kell venni, hogy hazánkban szabad iskolaválasztás van, és ezzel élhetnek, sőt, élnek is a szülők. A hévízi iskola nem tud, de nem is akar mindent nyújtani, sőt, olyan intézmény nincs, amely minden egyes helyi szülő igényeit kielégíti. Szarka László hozzátette: az intézmény nem minőségi oktatásával kapcsolatos célzások sem állják meg helyüket, hiszen az országos adatok szerint az Illyés-iskola az első száz legjobb között foglal helyet, matematikából és magyarból pedig a legelsők között tartják őket számon. Ez pedig korántsem elhanyagolható tényező, és nem ad, nem adhat tápot a minőséggel kapcsolatos találgatásoknak.
Azzal minden jelenlévő egyetértett, hogy addig, amíg a születések száma nem emelkedik, az iskolában várhatóan két osztály indul. Kifejezték azt az óhajukat is, hogy a város a Keszthely-Hévíz kistérségi megállapodás tervezetével összhangban kíván részt venni a kistérség közoktatási feladatainak ellátásában. Ennek jó példája, hogy a testület elfogadta Vindornyaszőlős ilyen irányú kérelmét, így az ottani gyerekek a hévízi óvodákban és iskolában kezdik majd a következő tanévet.
Az oktatás kérdéseinek elemzése kapcsán kiderült: létszámgonddal egyedül a Bibó-gimnázium nem küzd, olyanynyira, hogy ott túljelentkezés miatt kell sok esetben válogatni a diákok között. Felmerült a gimnázium tanulói létszámának növelése, főleg, mert az átlagosnál kisebb tanulószám drágább oktatást indukál; a lehetőséget azonban helyhiány miatt el kellett vetni.
Arról viszont határozat született, hogy mind az Illyés-, mind a Bibó-iskola javaslatot kell, hogy kidolgozzon a működési költségeinek 20-30 százalékos csökkentésére, az ezzel kapcsolatosan szükségessé váló intézkedésekkel együtt. Mert a költségcsökkentés jelentős része nyilván elbocsátásokkal oldható meg. Az Illyés-iskolánál egy éven belül 5,5 státusz leépítése ugyan nyugdíjazással megvalósulhat, de ezt követően is tíz álláshely válik feleslegessé az osztályok számának csökkentésével. Az óvodánál a következő két évben nincs szükség létszámleépítésre, mint ahogyan a Bibónál sem.
Az Illyés-iskola pedagógus létszámának változtatása azonban elkerülhetetlen, s erre 2006-ban és 2007-ben kell, hogy sor kerüljön.

vissza az elejére


Pályázati felhívások

Keszthely Város Önkormányzata versenytárgyaláson bérbe adja a Keszthely, Kossuth L. u. 2. szám alatti üzlethelyiséget.
Az üzlet alapterülete 54 m2, a versenytárgyaláson licitre kerülő induló bérleti díj 2.930 Ft/m2/hó + áfa, a bérlet időtartama 10 év, a bérlőnek ezen túlmenően 10 havi bruttó bérleti díjnak megfelelő összegű óvadékot kell megfizetnie.
A versenytárgyalás időpontja: 2005. június 28. (kedd) 9.00 óra.
Helye: Keszthely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportja (8360 Kesztely, Fő tér 1.)
A versenytárgyaláson az a pályázó vehet részt, aki szándékát a versenytárgyalást megelőző napon, 2005. június 27-én (hétfőn) 15.00 óráig írásban bejelenti.
Az üzlethelyiséggel, valamint a pályázati feltételekkel kapcsolatos további információt a Keszthely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportjánál Magdó András csoportvezető ad a 8360 Keszthely, Fő tér 1. szám alatt, vagy a 83/505-525-ös telefonszámon.
Az üzlet megtekinthető 2005. június 16-án (csütörtökön) és 23-án (csütörtökön) délelőtt, előzetes bejelentkezést követően.

* * *

Keszthely Város Önkormányzata beépítési céllal pályázaton értékesíti a keszthelyi Balaton-part önkormányzati tulajdonban lévő, 3795/6., 9., 10., 14., 16., 18., 19. és 20. helyrajzi számú, 8 db, összesen 107.740 m2 területű, beépítetlen terület megnevezésű ingatlanát.
A meghirdetett beépítetlen területek a helyi építési szabályzat szerint különleges idegenforgalmi övezetbe soroltak, ahol szállásférőhelyek, kereskedelmi ellátó és kulturális létesítmények, sportlétesítmények, valamint a hajózáshoz kapcsolódó kiszolgáló létesítmények helyezhetők el. A térség az itt található klub- és kereskedelmi vitorláskikötővel a vitorlássport központja.
A pályázati feltételeknek megfelelő pályázatokat zárt borítékban, „Pályázat” megjelöléssel 2005. július 25-én (hétfőn) 15.00 óráig kell benyújtani Keszthely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalába (8360 Keszthely, Fő tér 1.).
Az ingatlanokkal és azok beépíthetőségével, valamint a pályázati feltételekkel kapcsolatos további információk és dokumentumok Keszthely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportjánál, Magdó András csoportvezetőnél kaphatók a 8360 Keszthely, Fő tér 1. szám alatt, vagy a 83/505-525-ös telefonszámon.

* * *

Keszthely-Hévíz Kistérségi Többcélú Társulás Társulási Tanácsa pályázatot hirdet a Keszthely-Hévíz Kistérségi Többcélú Társulás Társulási Tanácsa Munkaszervezete vezetői beosztásának ellátására.
Pályázati feltételek: felsőfokú iskolai végzettség.
Előny:
– jogi vagy közgazdasági vagy államigazgatási végzettség,
– legalább 2 éves közigazgatási gyakorlat,
– idegennyelv ismeret
Pályázni szakmi önéletrajz, a munkaszervezet vezetésére vonatkozó program, diplomamásolat, valamint 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány benyújtásával lehet.
A pályázónak nyilatkozatot kell becsatolnia arról, hogy pályázatába az elbírálásban résztvevők betekinthetnek.
A munkaszerződéssel létrejövő munkaviszony – 3 hónap próbaidő kikötéssel – határozatlan időre szól. Bérezés: a Munka Törvénykönyvéről szólő 1992. évi XXII. törvény alapján.
A pályázat elbírálásának határideje: 2005. június 30.
Az állás betölthető: 2005. július 1-től.
A pályázatot 2005. június 20-ig lehet benyújtani a Keszthely-Hévíz Kistérségi Többcélú Társulás Társulási Tanácsa elnökének címére: Mohácsi József, a tanács elnöke 8360 Keszthely, Fő tér 1.

* * *

A Szociális Missziótársulat pályázatot hirdet: Keszthely, Szakiskola és Kollégium
(Szociális és Házvezetőképző) igazgatói állására.


Feltételek:
– egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus,
– legalább tízéves gyakorlat,
– elkötelezett keresztény szellemiség.

Beadási határidő: 2005. július 15.
A pályázat elbírálásának határideje: 2005. augusztus 1.

A pályázathoz csatolni kell:
– iskolai végzettséget igazoló okirat másolatát,
– szakmai önéletrajzot,
– három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt,
– egyházi személy – plébános – ajánlólevelét.

A pályázatot a következő címre kell küldeni: Szociális Missziótársulat, Simon Anna Gabriella ált. főnöknő
1013 Budapest, Krisztina krt. 61/a. Tel.: 4877-455

vissza az elejére


Álláshirdetés

Hévíz Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala (Hévíz, Kossuth L. u. 1.) számviteli csoportvezetőt szakirányú felsőfokú végzettséggel, önkormányzati gyakorlattal rendelkező, regisztrált mérlegképes könyvelőt felvesz. Számítógépes ismeret szükséges.
Jelentkezni szakmi önéletrajz, valamint a szakképzettséget tanúsító okirat másolatának benyújtásával lehet. Bérezés: a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerint.
Állás betölthető: 2005. augusztus 1. napjától. Jelentkezési határidő: 2005. június 20. További tájékoztatást a hivatal közgazdasági irodájának vezetőjétől – a 83/500-870-es telefonszámon – kérhet.

vissza az elejére


Tájékoztatók

Országos parlagfű mentesítési hét: 2005. június 20-26.

Hazánkban közel 2,5 millió ember szenved allergiás megbetegedésben. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül az első helyen a parlagfű áll, ezt a poratka, a pázsitfűfélék és feketeüröm követi. A parlagfű Magyarországon 5 millió hektár területen fordul elő, és 700 ezer hektáron erős a fertőzés.
A parlagfű leggyakoribb felszaporodási helye a megbolygatott talajú elhanyagolt parlagterületek, mint pl. ipartelepek, utak, lakótelepek, kertek, valamint a kukorica és napraforgó táblák. Nyár végén pedig a kalászos gabonatáblák tarlói a leginkább veszélyeztetettek.

A parlagfű irtását virágzás előtt kell kezdeni!

Hatásos a kézi gyomlálás, de nagyobb területeken kapával, kaszával, vegyszerrel történő gyomirtás szükséges.
A parlagfű elleni védekezés mindenki kötelessége!
Cél a parlagfű pollenkoncentrációjának csökkentése, valamint a Balaton-part – mint kiemelet turisztikai övezet – parlagfűvel történő borítottságának minimálisra csökkentése.
A parlagfű mentesítési program keretében az ÁNTSZ Városi Intézete Keszthely Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalával együttműködve parlagfű gyűjtési akciót hirdet Keszthely lakosai részére.
Aki 2005. június 20. és augusztus 20. között 100 db gyökeres parlagfüvet összekötve lead a Csapás úti kertészetben, az értékes ajándékokat nyerhet. (Minél több 100-as csomagot gyűjt valaki, a nyerési esélye annál nagyobb lesz!)
A leadás ideje: hétfőtől-péntekig 8-15 óráig. Sorsolás ideje: 2005. augusztus 24.
Az eredményről minden résztvevő tájékoztatást kap. A gyűjtéshez gumikesztyű átvehető: ÁNTSZ Városi Intézet Keszthely, Kossuth L. u. 42. udvari épület 2. emelet.

* * *

Alkotóköri tárlat

A Hévízi Múzeumban Nagy Boldizsár, a Bibó AGSZ igazgató-helyettese nyitotta meg az oktatási intézményben Imely István vezetésével működő fotó szakkör, valamint a Gál Tamás vezette képzőművészeti alkotókör közös kiállítását. A művészi értékű fényképek, akvarellek, grafikák, diák rajzok dicsérete után Strausz Éva és Zerényi Luca vehettek át oklevelet kimagasló tevékenységük elismeréseként. A diák fotósokat tömörítő szakkör pedig kollektív elismerésben részesült a közel harminc tanuló tárlatának színvonalas bemutatásáért.

vissza az elejére


Atlétika

Országos bajnoki cím Keszthelyre

Június 8-án Zalaegerszegen bonyolították le az általános iskolások III. korcsoport diákolimpiai döntőjét atlétikában. A versenyben folényesen a keszhelyi Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola tanulója, Babócsay Sára nyert. Edzője a KVDSE-ben Csikós József, testnevelője: Pál András.

Kijelölték a magyar ifjúsági atlétikai válogatottat

Jelentős elismerése városunknak, hogy a Keszthelyi VDSK két sportolója is meghívást kapott a Csehország-Magyarország-Szlovákia hármas válogatott viadalra. Ráadásul Demeter Klaudia és Kamarás Ákos is 2-2 számban szerepelhet a címeres mezben a Puskás Ferenc Stadionban Budapesten. Edzőjük: Csikós József.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online