Díszkutat avattak

Évi tízezer utast hoznak

Hévízi diákok sikere

Pedagógusok köszöntése


Város napi programsorozat

Díszkutat avattak

Sikerült idén is, minden eddiginél gazdagabb programsorozattal előrukkolni a város napi ünnepségsorozatra – mondta Mohácsi József polgármester az egykori városháza – ma a GKMK épülete – erkélyéről elhangzott beszédében.

A kutat Csonka Nándor plébános szentelte meg.Az öbölben vitorlásversenyek, a Helikon-parkban futóverseny, a belvárosban fúvószenekari koncert zajlott június 4-én, a Város Napján megrendezett programsorozat nyitányaként. A sétálóutcában a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar a mazsorett csoporttal vonult fel, majd Mohácsi József polgármester szólt köszöntőjében a nap programjairól, s mint hangsúlyozta, a szervezők gondoskodtak arról, hogy minden korosztály megtalálhassa a város ünnepén a neki tetsző programot. A megnyitó beszédét követően szólt a sétáló- utca most átadott zászlóiról is.
– A Föld Napja alkalmával a Környezetvédelmi Minisztérium nemrégiben Pro Natura emlékplakettel jutalmazta a Nők a Balatonért Egyesületet, melynek keszthelyi szervezete immár negyedik alkalommal öltözteti ünnepi díszbe Keszthely főutcáját. Már hagyománnyá vált az is, hogy a zászlók nem csupán egy-két hétre, hanem a főidény egészére teszik vonzóvá városunk központi közterét. A város vezetése nevében tisztelettel megköszönöm a zászlók készítőinek, amiért hozzájárultak, hogy a belváros képe még dekoratívabb legyen. Biztos vagyok benne, hogy ezek a díszzászlók nem csupán a keszthelyiek tetszését nyerik el, de az idegenforgalmi vonzerő fokozásának céljával varrt, ízléses textillobogók ahhoz is hozzájárulnak, hogy a turisták még inkább szívükbe zárják a Balaton fővárosát. A „Víz és Fény” tárlatok nyertes művészei, a Szövés és Népi Kismesterségek Stúdiója valamint a Folton-folt Szakkör tagjai ezúttal is kitettek magukért.
Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi szervezetének vezetője arra kérte a vendégeket és a helybélieket, hogy vigyázzanak a sétáló-utcát díszítő műalkotásokra, hogy az egész szezonban éke lehessen az a város központjának.
Ez után került sor a díszkút felavatására.
– A sétálóutca komfortosabb berendezését vázoló terv gyakorlati kivitelezése most érkezett el az első üteméhez – mondta a polgármester. – A burkolatépítési és utca-berendezési tervekhez igazodóan Keszthely sétálóutcája folyamatosan, évről-évre fejlődik. A most átadásra kerülő szökőkutat a Forma Rt. által korábban készített építészeti tervek alapján Lukács Beáta építész tervezte. A kút süttői és haraszti mészkőből előállított elemeit a Reneszánsz Kőfaragó Rt. gyártotta és szállította a helyszínre. A közel 1,8 millió forintba kerülő építészeti műtárgyat Németh István vezetésével a Keszthelyi Kézműves Manufaktúra építette, és ők végezték a járulékos munkákat is. Köszönettel tartozunk gyors és lelkiismeretes munkájukért! A következő években a többi virágsziget metszéspontjában, vagy azoknak a közepén folyamatosan elkészül majd egy-egy köztéri attrakció, egy csobogó, egy óra, vagy olyan utcadísz, mely remélhetőleg elnyeri majd a helybéliek és a vendégek tetszését is.
A nyitórendezvény zárásaként került sor a Városi Sportiroda által rendezett futóverseny eredményhirdetésére, amelyen az érmeket Mohácsi József adta át Kiss István sportiroda-vezető közreműködésével.
Még a délelőtt folyamán a civil szervezetek és az önkormányzat képviselői megemlékeztek a trianoni békediktátum évfordulójáról. Ugyancsak jeles esemény volt, hogy a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház Panteonjában leleplezésre, majd megkoszorúzásra került Károly Gyula festőművész emléktáblája, amelyet a Kiskeszthelyért Egyesület állíttatott. A művész életútját Cséby Géza, az intézmény igazgatója méltatta.
A nap további részében számos kulturális programra került sor a Balaton partján. A Zenepavilon színpadán több művészeti együttes és szólista adott műsort, a Veszprémi Egyetem közreműködésével regatta bemutatóra is sor került, ám az esti órákra szervezett műsorokat meghiúsította az időjárás, így elmaradt a Budapest Ragtime Band koncertje és a tűzijáték is.

vissza az elejére


Zürichből a FlyBalaton repülőtérre

Évi tízezer utast hoznak

A sármelléki FlyBalaton repülőtér mostantól olyan európai célállomás lett, amely menetrend szerinti járatokat is fogad. A Helvetic Airways első Fokker 100-as típusú repülőgépe június 6-án 9 óra 20 perckor landolt a repülőtéren, s ezzel a FlyBalaton felkerült a menetrend szerinti járatokat fogadó európai célállomások listájára.

Az utazásszervezők a várható forgalomról is szóltak.Ezzel egyidőben Svájc első diszkont fapados légitársasága belépett a magyar piacra is. Az első menetrend szerinti járatot ünnepélyes keretek között fogadták a FlyBalaton repülőtéren, s fogadására megjelentek a térség településeinek polgármesterei, idegenforgalmi szakemberei, s több nagy szálloda igazgatója is. A FlyBalaton ügyvezető igazgatója, Gubicza Ágoston az érkezéskor szólt arról, hogy ez a nap mérföldkő a repülőtér és Nyugat-Magyarország történetében.
A sármelléki repülőtér mostantól célállomásként van nyilvántartva Európa légi piacán. A Helvetic Airways első járata 60 vendéget hozott Hévízre és a térség szállodáiba, s velük érkezett Thomas Frischknecht, a légitársaság kereskedelmi igazgatója, valamint Roman Schmucki, a Castell Reisen utazásszervező cég ügyvezető igazgatója. Az ünnepélyes fogadáson elmondták, ezzel a Zürichből induló járataik száma 18-ra emelkedett, és Sármellékre évi 10 ezres utasforgalmat prognosztizálnak. Mint elhangzott, a svájciaknak kedvező tapasztalataik vannak a Balaton régióból, s egyre többen érdeklődnek az utazási lehetőségek iránt, s ezért fontos mindkét ország számára a menetrend szerinti légi járatok beindulása. A menetrend szerinti járatok minden hétfőn 7.45-kor indulnak Zürichből, s 9.20-kor érkeznek a FlyBalaton repülőtérre, ahonnan 10.15-kor indulnak vissza Svájcba. Az üzemeltető Cape Clear Aviation ügyvezetője elmondta, ma a FlyBalaton hazánk második legnagyobb forgalmat lebonyolító repülőtere, hiszen olyan célállomásokra indulnak innen járatok, mint Berlin, Koppenhága, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Lipcse, München és Stuttgart. A repülőtér fejlesztése folyamatos, a kerítés már 90 százalékban elkészült, a fénytechnika már telepítve van, s a közeljövőben üzemelik be. Az új terminálépület engedélyezési terveit napokon belül kézhez kapja a FlyBalaton üzemeltetője, az ír-magyar konzorcium, s ezt követően azonnal megkezdődik az épület kivitelezése. A menetrend szerinti forgalom tovább bővül, hiszen július 2-ától a Malév is indít és fogad járatokat a sármelléki repülőtéren.

vissza az elejére


Hévízi diákok sikere

Az első két forduló eredményösszesítése alapján a hévízi Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskolából két tanuló kapott meghívást a Kálti Márkról elnevezett történelem verseny országos döntőjére, amit a Budapesti Műszaki Egyetemen rendeztek a közelmúltban. A versengés első fordulóin 432 iskola vett részt, köztük 15 Zala megyei oktatási intézmény. A döntőre már csak 216 iskola 559 tanulója kapott meghívást. A fürdővárosban tanuló Kenyeres Kinga ötödikes diáklánynak a második helyet sikerült elhódítania. A középmezőnyben a 15. helyen végzett a hatodikos Miklós Péter. A diákokat Szi-Márton Katalin tanárnő készítette fel a különleges tudást igénylő, rendkívül kemény megmérettetésre.

vissza az elejére


Nagyszerű hivatásért élnek

Pedagógusok köszöntése

A Keszthely húsz gyermekoktatási-intézményében dolgozó óvodapedagógusokat, tanítókat és tanárokat hívták meg arra a Balaton Színházban június elején tartott városi pedagógusnapi műsorra, melyen Mohácsi József polgármester mondott ünnepi köszöntőt.

A fárasztó és áldozatos munkát végzők nem egy foglalkozást űznek, hanem egy nagyszerű hivatásért élnek – hangzott el. A polgármester a továbbiakban kifejtette: a mindennapok egyre növekvő felelősségét csak azok képesek vállalni, akik igaz elhivatottsággal és alázattal viseltetnek pályájuk iránt. A pedagógusok jóvoltából Keszthelyen jó diáknak lenni. Óriási felelősség van a szívvel-lélekkel tevékenykedőkön, hisz a jövő generációjának tudása, helytállása múlik rajtuk. Mohácsi József türelmet, erőt, kitartást és jó egészséget kívánva mondott köszönetet minden megjelentnek a lelkiismeretes fáradozásáért.
Egy rövid irodalmi összeállítást követően a pedagógus társadalom ország- és léleképítő munkáját méltatta a röviden felszólaló Szabóné Dézsenyi Zsuzsanna, aki szerint az igazi tanárok az oktatáson túl, nevelik is a formálódó ifjú emberpalántákat.
Ajándékként a vendégek Móricz Zsigmond – Dés László: Légy jó mindhalálig című musicaljének egy részletét nézték végig a Zalaszentgróti Gelsei Pető Általános Művelődési Központ tanulóinak előadásában.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online