Bővülő vasúti szolgáltatások

Elveszítik állásukat

A láp beépítéséről

Jellem és érzelemvilág

Találkoztak a vajdás öregdiákok


Egy átszállással a Balaton körül

Bővülő vasúti szolgáltatások

A MÁV Rt. vezetői az idei évben is részt vettek a már hagyományos, a nyári turisztikai szezont megelőző vasúti bejáráson, amelyen a cég felső vezetése, az összes üzletág vezetője megtekintette a közlekedési útvonal által érintett állomások, s azok környezetének állapotát.

A keszthelyi vasútállomáson sajtóbeszélgetés keretében szólt Kavalecz Imre szóvivő és Devecz Miklós, a személyszállítási üzletág főigazgatója a várható fejlesztésekről, az utazási kedvezményekről, s a Balaton körüli utazás megváltozott lehetőségéről.
A nyári szezonban, június 12-től a Batsányi IC-vonat Tapolca helyett Keszthelyig közlekedik, s innen lesz közvetlen csatlakozása a Szent István IC járathoz, így megoldottá válik a Balaton körülutazása vonattal, egyszeri átszállással. Naponta fog közlekedni a szezonban a Szent István IC-vonat. A balatoni kiemelt üdülőövezet szépítéséért a vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a szolgálati helyek és a vasútvonalak környékének szépítését, ennek érdekében több parti település önkormányzatával kötöttek együttműködési megállapodást. A vasúti pályák közmunkaprogramon belüli rendben tartására 600 millió forintot különítettek el, s a Munkaügyi Minisztériummal való megállapodás szerint hosszabb távon mintegy 8-10 ezer munkahely teremtésére nyílik lehetőség. Mohácsi József, Keszthely polgármestere szólt arról, hogy a város is bekapcsolódott a közmunkaprogramba, s mintegy 200 fő munkájára számítanak a szezon során. Mint mondta, Keszthelynek sikerült példásan jó kapcsolatot kiépítenie a vasúttársasággal, s az elhangzottakhoz szólva elmondta, az idegenforgalomban rendkívül fontos a szolgáltatások minősége, s a menetrend módosításai is jelzik, hogy a MÁV Rt. a hazai utazóközönséget célozta meg ezzel, s a számos kedvezménynyel.
Mint a tájékoztatón elhangzott, a sorompófejlesztésre ebben az évben ugyancsak 600 millió forintot fordít a MÁV Rt. Elsősorban a Balaton északi oldalán kívánják kiépíteni a még hiányzó átjárókban a biztonsági berendezéseket. A Balatonra induló utasok a Déli pályaudvaron a szezonban már automatából is megválthatják menetjegyüket, s ezeknél bankkártyával is lehet fizetni. Az idén is meg lehet vásárolni a Balaton Mix kedvezményes menetjegyet, amelyet a balatoni hajókon és a tó körül közlekedő vonatokon, három napon keresztül, korlátlan számú utazásra lehet felhasználni. Jelentős kedvezményeket nyújt még a vasút a Balaton Turizmus Kártya tulajdonosainak, s ismét megváltható lesz a balatoni napijegy is.

vissza az elejére


Idényjellegű lesz a Helikon Hotel?

Elveszítik állásukat

A keszthelyi Hotel Helikon idényjellegűvé tétele miatt, a szálloda október végi bezárása következtében hamarosan ötvennél több munkavállaló veszíti el állását, munkahelyét és a Balaton fővárosa is komoly presztízsveszteséget szenved el, és jelentős adóbevételektől is elesik – jelentette be Ruzsics Ferenc önkormányzati képviselő, aki sajtótájékoztatóján fölajánlotta segítségét a nehéz helyzetbe kerülőknek.

A térség gazdaságának meghatározó szereplőjét: a Danubius szállodaláncot, mint a régió egyik legnagyobb munkáltatóját a képviselő arra kérte, tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy az elbocsátandó dolgozók a munkaügyi központ együttműködésével, piacképes tudást nyújtó átképzésen részt véve, minél előbb új munkahelyet találjanak. Az „Összefogás Keszthelyért” képviselőcsoport tagjaként a szálloda dolgozóiért felszólaló Ruzsics Ferenc fontosnak érzi, hogy a Danubius lánc vezetése a térségi önkormányzatokkal és az állami szereplőkkel öszszefogva tegyen kísérletet egy egész éves működést szavatoló, hosszú távon is garanciákat jelentő program kidolgozására. A képviselő úgy látta, Keszthely az elmúlt három évben képtelen volt megfelelni a kor turisztikai kihívásainak, és nem tudta levezényelni a térség idegenforgalmának a megváltozott piaci viszonyokhoz való átalakítását. A mai szocialista-szabaddemokrata városvezetés felelősségét Ruzsics Ferenc abban látta, hogy nem készült olyan idegenforgalmi koncepció, ami megelőzhette volna a mostani helyzet kialakulását.

vissza az elejére


Manninger Jenő sajtótájékoztatója

A láp beépítéséről

A Zalaapátiban megalakuló megyei faluparlament munkájáról és a Hévízi-tónál tervezett újabb beépítések környezetvédelmi összefüggéseiről szólt Manninger Jenő, a térség fideszes képviselője sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a Zalaapátiban életre hívott megyei faluparlament megalakítását a polgári körökön kívül civil szervezetek is kezdeményezték. Zala megyében több száz kistelepülés van, ezért különösen fontos, hogy az apró falvak gondjai, igényei is mihamarabb megoldást nyerjenek. Mint mondta: a jelenleg valódi érdekképviselet nélküli mezőgazdaság problémáira keresnek orvoslást. A közelmúlt dióskáli iskolabezárására tekintettel a másik fontos téma: az oktatási intézmények féltése. A harmadik problémakör a kistérségek közlekedési támogatásának megoldatlanságát érinti. Körülményes ugyanis a bejutás akár Keszthelyre, akár Nagykanizsára.
A faluparlamenten felmerülő kérdések akár az országgyűlés elé is kerülhetnek, illetve beépülnek a párt 2006-os választási programjába – ígérte a képviselő.
Az helyénvaló, hogy a hévízi autóbusz pályaudvart a fürdőváros ki akarja helyezni a gyógytó mellől, de új veszély fenyeget – hívta föl a figyelmet Manninger Jenő – mert az önkormányzat a saját elfogadott rendezési tervétől eltérően, a törvény által ex-lege védett lápterületen, a bekötőút mellett kívánja megvalósítani a beruházást. Ráadásul Keszthely jegyzője a természetvédelmi hatóság hozzájárulása nélkül adott ki elvi építési engedélyt, ami ellen az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség fellebbezett. Manninger Jenő dr. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterhez kérdést intézett azt tudakolva, hogyan kívánja a minisztérium ebben a helyzetben biztosítani a tó vizének és környezetének védelmét, továbbá lesz-e részletes környezetvédelmi hatásvizsgálat a védett láp újabb beépítési kísérletéről.

vissza az elejére


Nádler László kiállítása

Jellem és érzelemvilág

Kettős apropóból is jelentősége van, hogy Keszthely művészetszerető közönsége ismét találkozhat a Balaton Kongresszusi Központ és Színház Simándy termében Nádler László alkotásaival. Ez alkalommal a város napja és a Vajda Öregdiákok Egyesületének évi közgyűlése is egybeesett.

Nádler László alkotásaival találkozni önmagában is ünnep, s méltán emelte e két rangos esemény színvonalát kiállításának megnyitása. A művész Keszthelyen született, s a Vajda- gimnázium elvégzése után került el Budapestre, ahol később a képzőművészet felé fordult, s azóta is az alkotást tekinti hivatásának. Így ír munkásságáról:
„Festményeimmel a természet, a környezet szépségére utalva a szemlélő szívét szeretném megörvendeztetni… – majd így folytatja: Elég korán felismertem, hogy mennyire fontos a festészetben a mesterségbeli mívességre, a szakmai tökéletességre törekedni. Úgy érzem, nem elég a közvetlen élményt egyszerűsíteni, összefoglalni, hanem sokszor szükséges átírni, hogy a néző a képet ne csupán mint vizuális élményt fogadja be, hanem a továbbiakban gondolkodásra is késztesse.”
A képekről Dalmácia, a görög, a spanyol, az olasz tájak, városok, a vasi, a zalai vidék és a falvak képei köszönnek viszsza a színek és a formák csodálatos harmóniájában, sajátosan Nádler László szemével láttatva. A tárlatot Cséby Géza, az intézmény igazgatója – úgy is, mint egykori iskolatárs – ajánlotta a szépszámú közönség figyelmébe.

vissza az elejére


Találkoztak a vajdás öregdiákok

A Vajda János Öregdiákok Egyesülete idei ünnepi közgyűlésére a színház Simándy termében került sor az ünnepi szentmisét, és az emléktábla megkoszorúzását követően.

Dr. Máté László elnöki beszámolóját ezúttal is Bölcskei István ismertette az öregdiákokkal, s az önkormányzat elismeréseként értékelte, hogy a Város Napjának programjai közé vették fel az egyesület közgyűlését. Az elnökségi beszámolóban szó esett arról, hogy ebben az évben hat, 4,5-es tanulmányi eredményt produkáló hátrányos helyzetű tanuló kapott ösztöndíjat az egyesülettől, havi 5-5 ezer forint értékben. A ballagási ünnepen két tanuló kapott 10-10 ezer forint, két tanuló pedig 5-5 ezer forint értékű jutalmat. Az évzáró ünnepen négyen kapnak majd 5-5 ezer forint értékben jutalmat. Az egyesület a lehetőségeihez mérten támogatta a gimnázium tánckarát, az énekkart és a sportkört. Az elmúlt egy év során az egyesület másfél millió forintot költött támogatásokra, rendezvényekre és a működési költségre. A Vajda János Öregdiákok Egyesületének jelenleg 521 tagja van, a létszám folyamatosan változik, néha fogy, néha emelkedik, de alapjában véve stabilnak mondható.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online