Hévíz legyen a kultúra fellegvára

Dr. Lovassy Sándorra emlékeztek

Erősíteni kell a marketinget

Hévízi Irodalmi Napok


Csokonai Irodalmi és Művészeti Társaság

Hévíz legyen a kultúra fellegvára

A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság megalakulásáról faggatózva dr. Horváth Béla elnök és Pugner Ilona művészeti titkár Alexa Károly író, irodalomtörténész visszaemlékezését tartotta a leghitelesebbnek, mely szerint a művészeti társaságnak nincs valódi születésnapja, hacsak nem a nyárvégi Lajos-nap. Előzménye egy asztaltársaság volt, amelynek résztvevői a mind gyakrabban hazalátogató emigráns költő, Major-Zala Lajos fürdővárosi házában adtak egymásnak találkozót a házigazda névnapján.

Alexa Károly, Zalán Tibor, Vancsura Miklós és dr. Horváth Béla a társaság motorjai.Bor és beszélgetés, és mindinkább: az irodalom és a művészet dolgai. És a rendszerváltozás, amelynek igénye és programja jórészt ilyesféle baráti körökben fogalmazódott meg. Ez a baráti kör 1985-ben folyamodott névért a polgári értékek és életforma megélésére oly igen s oly reménytelenül vágyakozó nagy vándorköltőnkhöz, Csokonai Vitéz Mihályhoz. Szerencsére a Csokonai Társaság, miközben intézménnyé vált, nem lett hivatal: a szabad és derűs együttlét fóruma maradt. A nyár végi-ősz eleji háromnapos együttlétek a megmutatkozás alkalmai. A tagok egymásnak és a társaság a városnak kíván be- és megmutatkozni. Az utóbbi években egy-egy téma köré rendezve azt az időt, amit a fürdőzés, a séták, a borozás, és a Csokonai-díj átadásának keszthelyi ünnepe meghagyott. És meghagy a jövőben is, buzgólkodni se rest a remények szerint. Volt már téma „A szexualitás nyelve a magyar irodalomban”, és volt maga Csokonai „mint kortárs”, volt „a divat” és „a mosoly”. Legutóbb a gyermekek és a művészet kapcsolata. A Csokonai Társaság találkozói a mindennapok ünnepei. A polgári mindennapoké, amelyhez alkalmasabb kulisszát elgondolni sem lehet, mint azt, amit Magyarország legszebb fürdőhelye nyújtani tud és akar. A Csokonai Társaság léte a művészi minőség és a szabad gondolkodás fóruma, egy olyan hévízi társulás, amelynek szélső pontjai Washington és Kárpátalja, Pozsony és Párizs, Keszthely és Kolozsvár.

Még 1991-ben, amikor az első szabadon választott önkormányzat megalakult, Kiss Lajos polgármester karolta föl a korábban illegalitásban működő szabad gondolkodó literatúra-vezéreket. Major-Zala Lajos házát kinőtte a létszámában minden évben bővülő társaság, majd az önkormányzat és a kórház vezetése is úgy döntött: anyagi és erkölcsi támogatást is nyújt a kortárs hazai és külhoni irodalomtudorok testet-lelket felüdítő együttléteinek megszervezéséhez – így dr. Horváth Béla fogszakorvos, aki kezdetben még önkormányzati képviselőként és egyik szakbizottság menedzser-típusú elnökeként állt a merész és tettrekész csoportosulás élére. Az „államosítás” után még rugalmasabban és még szabadabban szárnyalt a szervezők fantáziája egy-egy körüljárandó téma kapcsán – mondta el, majd így folytatta: „–Szeretem, értem és tisztelem az irodalmat, de az elnöki pozíciót megtiszteltetésnek véve azért vállaltam a vezetői szerepet, nehogy egy kisebb vita hevében szétessen ez a számomra oly kedves, nagy múltú, szépreményű társaság. A szakmai vezetésben élen járó Zalán Tibort támogatva azért dolgozom, hogy a kórház, a város jó hírneve a literatúra honi és külhoni helyszínein is tovább erősödjék-fogalmazott. Bár a politikai véleményalkotás nem áll távol tőlem, azt vallom, hogy a társaságnak nem a politikával kell foglalkoznia – húzta alá. Annyi különleges, feldolgozatlan, sikert ígérő téma hátteréről lehet lerántani a leplet, hogy kár lenne politikai köntösbe burkoltan elrondítani ezeket a nagyszerű ünnepléseket, melynek előadásai hosszú hónapokig nyújtanak beszédtémát.

vissza az elejére


Dr. Lovassy Sándorra emlékeztek

Lovassyra dr. Moll Károly emlékezett.Dr. Lovassy Sándor zoológus születésének 150. évfordulóján, október végén rendeztek koszorúzással egybekötött megemlékezést a hévízi reumakórház pantheonjában, ahol a gyógyfürdőkórház, a város, az egyetem és a Balatoni Múzeum vezető képviselői is tiszteletüket tették, hogy fejet hajtsanak a gyógytavi tündérrózsák telepítőjének dicső emléke, a nemzetközi tekintélyű természettudós emlékezete előtt.

A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia és a Balatoni Múzeum hajdani igazgatója volt az első, aki majdnem száz évvel ezelőtt sikerrel telepített és honosított meg a tóban trópusi tündérrózsa fajokat. Az indiai vörös tündérrózsa, mint a legpompázatosabb gyógytavi növény, ma is a fürdőtelepülés egyik legbecsesebb jelképe – emlékezett dr. Moll Károly alpolgármester, miután a Tisztaforrás Dalkör előadta Dévai Nagy Kamilla szerzeményét: a Hévíz himnuszt; Kardos József irodalmár pedig elszavalta saját költeményét. Az emlékbeszéd megtartására felkért helyettes városvezető a helyi önkormányzat által kilenc évvel ezelőtt állíttatott emléktábla tövében, egyebek mellett kifejtette: a tudósnak Keszthely és Hévíz is egyaránt sokat köszönhet. Lovassy a földrajz, a természetrajz és a kémia tudományterületén is magabiztosan mozogva nem csak igazgatóként, de klímakutatóként, a madártan tudósaként és még felelős szerkesztőként is nevet szerzett. A Molnár Jenő néhai szobrászművész által készített emléktáblát végezetül az ünnepség résztvevői koszorúzták meg.

vissza az elejére


Ágnes hazajött Hévízre

Erősíteni kell a marketinget

Alig több mint egy hónapja, hogy Liscsinszky Ágnes ellátja a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban a PR menedzseri feladatokat, ám – a megfelelő szakmai háttérnek köszönhetően – számos új elképzelése van arra, hogy az európai piacon egyre többen megismerhessék a Hévízi-tó gyógyító hatását és a kórház gyógyító tevékenységét.

Liscsinszky ÁgnesLiscsinszky Ágnes tulajdonképpen hazajött Hévízre. Budapesten végezte a Vendéglátóipari Főiskolát, majd a Külkereskedelmi Főiskolán nemzetközi kommunikáció szak PR szakirányon. Németül, franciául beszél, s jelenleg tanul angolul. Két évig volt a margitszigeti szállodák PR menedzsere. Dolgozott egy egészségügyi klinikán is, hiszen a magyarországi egészségügyi PR-ből írta a diplomamunkáját. Több évig – kiegészítésként – idegenvezetőként is dolgozott.
– Végül mégis hazajött Hévízre.
– Több oka is volt, hogy hazajöttem, legfőképp a szívem húzott haza, s így pályáztam meg ezt a kínálkozó lehetőséget.
– Kihívásnak érzi az itteni feladatait?
– Egy hónap kevés ahhoz, hogy teljes egészében átlássam, mit kell tennem. Nagyon nagy kihívásnak érzem, hiszen itt van egy tó, egy kórház, egy szálloda, s ezeknek a kommunikációs és PR arculatával kapcsolatos feladatait kell ellássam.
– A hazai idegenforgalom zöme még mindig Budapestre koncentrálódik, bár Hévíz is elöl van a rangsorban.
– Sajnos több olyan vendéggel találkoztam, akik nem is hallottak Hévízről, a gyógyfürdőről, a gyógyfürdőkórházról. Hihetetlenül hangzik, de így van.
– Az itt töltött egy hónap alatt már kirajzolódtak azok a feladatok, amivel – például – ez ellen tenni lehet?
– Természetesen, egy koncepción dolgozom, amelyet rövidesen leteszek Vancsura Miklós főigazgató úr asztalára. Nagyon fontosnak tartom, hogy a vendégeket is érintő arculati elemek vonzóbbak, hatásosabbak legyenek. A kollégák közötti kommunikáció felgyorsítása, a céghez kötődő identitásuk erősítése, hiszen egyrészt erre lehetőséget nyújt a belső informatikai hálózat, másrészt a munkahelyünkhöz kötődő jó kapcsolatnak kisugárzó hatása van a vendégek, a betegek felé is.
– Az informatikai lehetőségekkel ma már minden idegenforgalmi piac elérhető.
– Készül, formálódik a honlapunk, fontos ennek az arculata is, de legalább ilyen fontos a külföldi, hazai, a helyi médiákkal való jó kapcsolattartás is. Fontos, hogy mindig hallassunk magunkról, a fejlesztésekről, a beruházásokról, a szolgáltatásainkról, s mindezeket bemutassuk az európai gyógy-idegenforgalmi piacokon is.

vissza az elejére


Gyerekek és a művészet

Hévízi Irodalmi Napok

A gyermekek és a művészet témakörét vették górcső alá a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság által október közepén immár 14. alkalommal megrendezett tanulmányi napok résztvevői. A hévízi városháza dísztermében mondott ünnepi köszöntőjében Vértes Árpád polgármester a helyi gyermekintézményekben a művészetekkel való ismerkedés sokrétű, színvonalas lehetőségeit ismertette, majd a Musica Antiqua és a Gyöngyszemek Táncstúdió növendékei adtak ízelítőt.

A Lillla-díj idén is jó kézbe került.Megnyitottak itt egy gyermekrajz-pályázat legjobb alkotásaiból rendezett kiállítást, majd kiosztották a díjakat a legsikerültebb gyermekversek és rajzok elkészítőinek. Zalán Tibor elnökletével megtartották a Kárpát-medence egyes országaiban és itthon megjelenő gyermek-folyóiratok ankétját, majd 13 résztvevő szállt versenybe a hagyományos „Lilla-díj” elnyeréséért. A költőverseny díjait Vancsura Miklós főigazgató a kórház dísztermében tartott ünnepség keretében adta át. A „búgócsiga”, a „mézeskalács huszár” és a „táncol a tó tükrén” kifejezések költeménnyé gyúrásának feladatát a zsűri szerint legremekebbül a Kincskereső folyóirat főszerkesztője Rigó Béla oldotta meg, így övé lett a Lilla-díj. A Celldömölkről érkezett Lévay Erzsébetet, a Szivárvány magazin felelős szerkesztőjét különdíjban részesítették. A délutáni előadássorozat megnyitójában Tar Ferenc történész-tanár arról vallott, hogy az irodalmi társaság révén Hévíz immár nem csupán a reumások Mekkája, de az irodalmat és képzőművészetet kedvelők fellegvárává is vált. A szellem pallérozásában élen járók az után Bácskai Júlia fővárosi pszichológus referátumát hallgatták meg arról, hogy miért is beteg a magyar média, majd Kardos J. József és Jusztin Éva adtak elő. A Csokonai Társaság tisztújító közgyűlése után a Festetics-kastélyban rendeztek ünnepi irodalmi estet, a költő halálának kétszázadik évfordulója alkalmából. A számos egyéb kísérőprogrammal tarkított rendezvényen Zalán Tibor költő-„könyválmodónak” adták át a Csokonai-díjat.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online