Megérkezett

Borongós szezonkezdés

Győztek

Emléktáblaavatás


Megérkezett

Az első londoni járat Sármellékre

Ünnepélyes keretek között érkezett meg május 9-én Sármellékre a Ryanair első londoni járata. A gép hetente háromszor közlekedik a brit főváros és a Balaton között. A jeles eseményhez kapcsolódóan felavatták a repülőtér új utasterminálját is.

Hetente háromszor száll le a járat.Az ünnepségen többek között részt vett dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, Tomasz Kulakowski, a Ryanair közép-európai értékesítési és marketing igazgatója, Gubicza Ágoston a Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója és Horváth Zsolt Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára.
Jókora érdeklődés kísérte a Ryanair első londoni járatának érkezését. Az utasok barátai, hozzátartozói, és a meghívott vendégek mellett a környékbeli településeken is számos kíváncsi tekintet kísérte a leszálláshoz készülődő repülőt. A debütáló gép utasai kamerák kereszttüzében ölelhették magukhoz hozzátartozóikat, barátaikat. Robert Kent Leichesterből érkezett. Elmondta: Magyarországon már többször járt, gyönyörűnek tartja a Balaton környékét. Az utazással, és a reptéri szolgáltatásokkal is elégedett, annak ellenére, hogy az általa eddig látogatott légikikötőkhöz képest a sármelléki aprócskának számít. Barátjával Keszthelyt és Zalaszántó környékét nézik meg. Az aprócskának nevezett reptéri várót egyébként a gép érkezéséhez kapcsolódóan adták át. Itt több mint kétezer négyzetméteren a legkülönbözőbb szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Elkészült a háromszáz férőhelyes gépkocsi és a csaknem egy tucat autóbusz számára alkalmas parkoló is.

Az évi háromszázezer utas fogadására alkalmas terminál avatási ünnepségén dr. Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli elmondta: reményeik szerint a sármelléki repülőtér szerepének felértékelődése jó hatással lesz a Nyugat-Dunántúl és a Balaton idegenforgalmára. Ezt a célt segíti a légiforgalmi irányító szolgálat kiépítéséhez és az ideiglenes határnyitás költségeinek fedezéséhez nyújtott csaknem hatvan millió forint állami támogatás. A reptér korábban a kormánytól háromszáz, a Balaton Fejlesztési Tanács révén pedig hatvanötmillió forintos támogatást kapott. Eddig Németországba, Dániába, Svájcba közlekedtek innen a járatok. Az utóbbi években jelentős fejlesztéseket végeztek a reptéren. Az európai uniós előírásoknak megfelelően elkészült a kifutópálya-világítás, a biztonsági kerítés, s megérkeztek a kiszolgáló járművek, valamint a tűzoltóautók.
A nyitójárat ünnepélyes fogadása alkalmából a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete tanulmányutat szervezett a magyarországi beutaztatásban jelentős szerepet játszó brit utazási szakemberek, valamint újságírók részére. A vendégek a tanulmányút során a balatoni régió nevezetességeivel ismerkedtek meg. Számos más program mellett megmártóztak a Hévízi-tóban, felkeresték a Balaton fővárosát, Keszthelyt is.
Horváth Zsolt Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára elmondta: a kormány prioritásai között előkelő helyen szerepel a Balaton térség fejlesztésének támogatása. Hozzátette, hogy Sármellék mellett a többi vidéki reptér fejlesztését is támogatja a kormány. A vidéki repterek elősegíthetik a turizmus főváros centrikusságának csökkentését.

vissza az elejére


Borongós szezonkezdés

Hiába szemerkélt az eső, és fújt a szél, ez sem tántoríthatta el a hivatalos szezonnyitó vendégeit a keszthelyi Balaton-parton. A mólón gyülekezőket a vonyarcvashegyi Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekara szórakoztatta az ünnepség kezdetéig, a zászlófelvonási ceremónia után Kolber István regionális fejlesztésért felelős miniszter és Mohácsi József keszthelyi polgármester a hagyományokhoz híven megkoszorúzta a Balatont.

Megkoszorúzták a Balatont.„Mindannyian egyet akarunk: pazar főidényt, amihez szinte minden adott. Jó a Balaton vize, befejeződtek a munkák a Libás strandon, és számos színvonalas rendezvény várja az ideérkezőket.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a keszthelyi mólón az idény hivatalos megnyitójára összegyűlt helyieket, és a látogatókat a város polgármestere, Mohácsi József.
Hangot adott abbéli reményének, hogy idén mindenkinek: itt élőknek, vállalkozóknak, nyaralóknak egyaránt teljesül a szezonnal kapcsolatos elvárása.
Kolber István regionális fejlesztésért felelős miniszter az összefogás fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy a Balaton adta lehetőséget – a kormány segítségével – kiaknázhassák az itt élők és a tóparti települések vezetői. Évadnyitó beszédében utalt az európai uniós csatlakozás második évfordulójára. Mint mondta: egyre inkább látható jelei vannak a bővülő belföldi turizmusnak, az elmúlt években jócskán megnőtt a hazai vendégek száma a szállodákban. A sármelléki reptérfejlesztésre utalva kifejtette azt is, hogy a légi közlekedés lehetőségével élve remélhetőleg a külföldi turisták száma is tovább nő a régióban.
A parton rendezett zászlófelvonási ceremónia után, az évadkezdés hagyományaihoz hűen virágkoszorút dobtak a tóba a Csobánc motoros fedélzetéről.
A délelőtti borult ég után, délután már kellemes napsütés fogadta azokat, akik a szórakoztató programokra érkeztek a Balaton-partra, vagy csak sétálni szerettek volna egyet a jó időben.

vissza az elejére


Győztek

A rezi Laky Demeter Általános Iskola „Zöld Nap” névre keresztelt csapata április végén részt vett a fővárosban tartott országos elsősegély-ismereti verseny döntőjén.

Decsics Zsófia, Szloszjár Ivett és Szloszjár Valéria 18 általános iskola csapatát legyőzve 702 pontos teljesítménnyel végzett az első helyen. Az Országos Mentőszolgálat és a Sulinet Programiroda által meghirdetett verseny a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben zajlott és három internetes fordulóval már januárban el is kezdődött.

vissza az elejére


Emléktáblaavatás

A Nők a Balatonért Egyesület kezdeményezésére a Phoenix Gálya emlékére avattak táblát május elsején Fenékpusztán. A rendezvényt a Festetics György (1755-1819) emlékév jegyében tartották a Berki Betérőnél. A táblát három fafaragó: Bereczky Csaba, Edvi Gyula és Jankovics Tamás készítette. A megvalósulást a Bahart Rt., a Helikon Kastélymúzeum, diákcsoportok és számos vállalkozó is támogatta. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója, dr. Czoma László ünnepi beszédében röviden méltatta a vízijárművet építtető főúr munkásságát, aki az édesapja által alapított fenékpusztai üzemben készíttetette el a hajóács remekművet. A Balaton máig legnagyobb vitorlás hajóját 1797-ben bocsátották vízre. A jeles eseményt a dunántúli költők dalnokversennyel ünnepelték.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online