Változások, módosulások

Magyar Gárda-fórum

A művész szemével színesednek a képek


ÚJ ÉPÍTÉSÜGYI ELJÁRÁSI KÓDEX

Változások, módosulások

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter rendelete változást hozott az építésügyi hatósági eljárásokban, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmában. Az eljárási kódexként is emlegetett, év elejétől hatályos rendelet lakosságot is érintő változásairól kérdeztük Tüdő Lászlót, a hévízi polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetőjét.

– Az építési tevékenységek három fő csoportba soroltattak át. Az építési engedély alapján végezhető tevékenységek mellett a bejelentés alapján, illetve bejelentés és engedély nélkül is végezhetők az egyes tevékenységek. Bejelentés alapján épülhet például folyadék és gáztározó, és 100 m2-nél kisebb alapterületű, maximum 4 méter építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas építmény. Be kell jelenteni a telek természetes terepszintjének végleges jellegű megváltoztatását, a 2 m2-nél nagyobb reklám-, vagy cégtábla kihelyezését, sőt a támfal építését is, és még folytathatnám a felsorolást.

– Mi végezhető bejelentés nélkül?
– A telekhatáron, vagy a telek területén kerítés építése. Tíz m2-nél nem nagyobb, 2,5 méternél nem magasabb, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas építmény. A 2 m2-nél kisebb felületnagyságú reklám- vagy cégtábla, napenergia kollektor, klíma és szerelt égéstermék-elvezető, a 10 m3-nél kisebb űrtartalmú tartály, a 30 m3-nél kisebb térfogatú fürdőmedence, kerti lugas, 20 m2-nél kisebb lábonálló kerti tető. Nem kell bejelenteni a homlokzati előtetőt, védtetőt, ernyőszerkezetet sem, ha az 20 m2-nél kisebb, és nincs 3 méternél mélyebb kilógása.

– Hogyan változott a bírságolás rendje?
– Az építésfelügyeleti bírságokról szóló kormányrendelet módosulása a szabálytalanul végzett építést és bontást is keményen szankcionálja.
A módosított bírság rendelet a jogsértő cselekmény miatt kiszabható bírságot megosztja az építési tevékenység szereplői között,

vissza az elejére


Magyar Gárda-fórum
 

A Magyar Gárda Zala megyei szakasza tartott bemutatkozót és toborzót február közepén Keszthelyen a Balaton Színházban. A lakossági fórumként hirdetett rendezvény közel száz érdeklődője Vona Gábortól, a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért elnökétől kapott választ arra a kérdésre: Miért van szükség a Magyar Gárdára?

A magát egy pártok és határok felett álló önvédelmi szövetségnek mondó Magyar Gárda elnöke egyebek mellett elmondta: rossz helyzetben van az egészségügy, az oktatás, a bel- és külpolitika is. Ma nincs, aki az ország sorsát vigyázza, ezért van szükség rájuk. Az elnök visszautasított minden vádat, ami a Magyar Gárdát érte eddig.

vissza az elejére


A művész szemével színesednek a képek

Sipos Éva keszthelyi festőművésznő képei egyre több helyen bukkannak fel, feltárva sokoldalúságát, csapongó fantáziáját, szinte követhetetlen téma- és technikaválasztását. Nem tudni, önmagát keresi, vagy ennyire sokféleképpen tudja kifejezni magát, szinte hónapról hónapra más formában fejezi ki a kezében lévő ecsettel, ami éppen foglalkoztatja. Szépen megjelenített parasztházak, az erdőben élő állatok, lovak, madarak, emberek realista ábrázolásmódja mellett megjelentek a szürrealista képek is.

A szürrealizmus fejlődése során először a képi megjelenítésben mutatkozott meg, alkotásai már nem fotószerűek, sokkal inkább a művész szemével színesedtek. Legújabb képei már messze vannak a realizmustól, gondolatébresztőek, szuggesztívek. Egyik ilyen képe az itt bemutatott „Élet tölcsére” is.

A képet magát a közelgő nőnap ihlette, a két pohárban lévő férfi és nőalak fejezi ki, mennyire két világban él a két nem, egymás megközelíthetetlensége és a törekvés, hogy mégis áttörjük a láthatatlan falat, hisz mindegyik mást akar, a nő a férfit, a férfi a nőt. A köztük lévő rózsa a szeretet kifejezése a nő felé, a vízesés, amely a pohár formáját veszi fel az élet vizeként csordul alá. A hegyek, a felhők sejtelmesen ölelik körül őket, mint a világmindenség. Így éli meg az életet a férfi és a nő, különbözően és mégis egymás nélkül nem létezve.

Hogy kinek milyen formában érdemes megvennie a festő által láttatott világot? Mindenki maga dönti el, hogy realista, vagy szürrealista képet rak ki otthonában, mindenkinek a saját ízlésétől függ. A választék nagy. Egy biztos, hogy minden képében lélek van, egy érzést közvetít mindegyik képével, saját maga egy darabkáját.
A képek megtekinthetők és megvásárolhatók: Keszthely, Fő tér 3. alatti üzletben, illetve megrendelésre is készít arcképet, csendéletet, tájképet, falfestményt.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu