Felavatták a Helikon Pálmaházat

Akikre büszkék a Ranolderben

Segíteni a tanulási zavarokkal küszködőket

Nemzeti Összetartozás Napja


Szépséges látvány- és gyűjteményes kert

Felavatták a Helikon Pálmaházat

Június közepétől látogatható a Festetics-kastély kertjében a 132 évvel ezelőtt épült, mostanra javarészt felújított Eiffel-féle pálmaház virágkiállítása és virágvására. A műemléki védelem alatt álló nyeregtetős épületegyüttes több mint 400 hibiszkuszfajtával és számos egzotikus növénnyel várja a kert- és növénybarátokat. Az egyedülálló mediterrán és trópusi virágok látvány- és gyűjteményes kertje mintegy 700 m2-en mutatja be a szebbnél szebb növényritkaságokat.

Az avatóünnepségen mondott köszöntőjében Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója elmondta: a meglévő vasvázak, üvegek, kövek tömkelegét egy év alatt sikerült valódi élettel megtölteniük. „Kialakítottunk egy növénykülönlegességekkel teli parkot, egy több száz kuriózumfajt befogadó sziklakertet, egy tavirózsákkal teli tavacskát és Európa-hírű az itt feltalálható több mint 400, különféle hibiszkuszhibrid, de büszkék vagyunk a frangipáni, vagy más néven: hawaii rózsakollekcióra is.”

A közműveltség emelkedését szolgáló Helikon Pálmaházat dr. Bálint György kertészmérnök avatta. Bálint gazda kifejtette: a Balaton kulturális fővárosa egy új közismereti látványossággal gyarapodott. A pálmaház kifejezés mára elveszítette ugyan eredeti tartalmát. Mostanság már nem csak a botanikai pálmakülönlegességek, hanem a trópusi flóra növényei is szép számban megcsodálhatók a pálmaházakban. Az itteni növénykincsek gazdag élményt kínálnak a hazai és külföldi közönségnek, idősnek és fiatalnak is. Az avatóünnepség záró részében a gyűjtemény kurátora, Schall Attila tartott minden részletre kiterjedő szakmai vezetést a szépszámú érdeklődőnek.

vissza az elejére


Országos versenyeken is bizonyítottak

Akikre büszkék a Ranolderben

„A 130 éves Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola szorgalmas diákjainak és áldozatkész pedagógusainak közös munkája idén is meghozta gyümölcsét” – árulta el dr. Péterné igazgató. Tál Zoltán plébános, lelki vezető szerint a hírnévöregbítő sikerek mögött azok a tanulók állnak, akik a kötelező órákon felül is akartak és tudtak bizonyítani. Hivatástudatból a felkészítő tanárok is szép eredménnyel vizsgáztak.

A 6/a-s Kovács Írisz a Bendegúz NyelvÉsz országos anyanyelvi tanulmányi verseny (BNYOATV) megyei első és országos 13. helyezését is megszerezte és ő lett a harmadik legjobb az Arany János „Titok” anyanyelvi versenyen (AJTAV) is. Írisz a Mozaik országos tanulmányi versenyen kiválóan szerepelt. Vizuális kultúra tárgyból nem volt nála ügyesebb az országban, magyarból 3., angolból 6., történelemből 9. lett.

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny megyei döntőjének megnyerése után országos első lett. A 2/a-s Petik Ákos a (BNYOATV) megyei és országos döntőjén is győzött. A 8/b-s Helbert Bence az (AJTAV) döntőjén lett tizedik. Országismereti német tanulmányi versenyen a 8/a-s Argiro Alessandra volt a legügyesebb, a 8/a-s Szelestei Hannát pedig a 9. helyre rangsorolták.

A Harmatcsepp katolikus iskolák országos tanulmányi versenyén olvasás-szövegértésből országos 2. helyen végzett a 4/a-s Bangó Zsófia, 4. lett a 3/a-s Scheffer Sára, a hetedik helyre pedig a 4/a-s Németh Johanna került. A Bendegúz Akadémia országos döntőjén a 6/a-s Dormán Barnabás 7. lett. A kétmegyés angol nyelvű kommunikációs verseny győztesei: Kéri Balázs (6/a) és Kiss Péter (7/b) voltak, a 2. hely Czigány Virágé (7/b), a 3. hely Kaszás Gergőé (6/b) lett. A Tündérrózsa Néptánccsoport „A tánc nekem” videopályázaton és az ugyancsak országos „Népek tánca, népek zenéje” Ki, mit tud? versenyen is az előkelő második helyet szerezte meg.

vissza az elejére


Fimota-továbbképzés és előadás Keszthelyen

Segíteni a tanulási
zavarokkal küszködőket

Az „ADD meg a lehetőséget! Alapítvány a figyelemzavarral küszködőkért” civil szervezet szervezésében dr. László Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a budapesti Fimota Központ vezetője június 9–10-én szakmai továbbképzést tartott Keszthelyen, elsősorban az alapítvány tagjai számára. A rendezvénynek a Csány–Szendrey ÁMK adott helyet, ezzel is segítve a most induló alapítvány munkáját. Ezt követően, június 11-én dr. László Zsuzsa folytatta keszthelyi előadás-sorozatát a Balaton Színházban.

Most arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem minden gyerek fimota, aki annak látszik”. Vagyis: figyelemzavarra, motoros nyugtalanságra, tanulászavarra utaló tüneteket mutathatnak nem fimota gyermekek is. A tünetek okának elkülönítése differenciál-diagnosztika, tehát szakember feladata. Attól függetlenül, hogy a gyermek mely okból mutat fimota tüneteket, nehézségei miatt csak nagyon nehezen tud megfelelni a mai iskolarendszer elvárásainak.

A viselkedés- és családterapeuta elmondta, hogy a magatartászavarok mögött álló tanulási nehézség egy része érésbeli késésből fakad, amit a fejlesztőpedagógusok hatékonyan kezelni tudnak. Más része azonban speciális terápiát igényel. Ha a gyerek nem kap időben egyénre szabott segítséget, szükség esetén felmentést bizonyos tantárgyakból, akkor a kudarcai, sikertelenségei állandósulhatnak komoly önértékelési zavart okozva.

A gyerek a tanulmányi hierarchiában elvesztett pozícióját a szociális hierarchiában fogja föltornázni úgy, hogy a viselkedésével hívja föl magára a figyelmet. Minél értelmesebb a gyerek, annál súlyosabbak lesznek a magatartási zavarok. A fimota és álfimota gyerekek hazai kezelése még sajnos nem egészében kidolgozott, de a keszthelyihez hasonló, üdvözítő előrelépés és továbbképzés segít a szülők és a pedagógusok tájékoztatásában.

További információk:
06-70/321-4592

vissza az elejére


Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját a Keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskolában, ahova a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően a szlovákiai Hidaskürt Magán Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett tagozatáról érkezett egy idegenforgalmat és fodrászatot tanuló diákokból, valamint az őket kísérő pedagógusokból álló csoport.

A pályázati kiírásnak megfelelően a keszthelyi iskola aulájában tartott hagyományőrző ünnepség műsorát a nagymegyeri tanulók adták. A magániskola eredményességéről pedig Berényi Renáta igazgató tartott rövid prezentációt.

vissza az elejére