Keszthely idei büszkeségei

Kanna, pörkölő, presszógép


Város napi kitüntetettek

Keszthely idei büszkeségei

A Helikon Kastélymúzeum fehér tükörtermében a közelmúltban tartotta három napirendes város napi ünnepi ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A város magisztrátusának tájékoztatója mellett a polgármester is vázolta az önkormányzat eredményeit, terveit és átadták a képviselő-testület által alapított kitüntetéseket is.

Keszthely Tiszteletbeli Magisztrátusának optimista alaphangú véleményét a Svájcban élő Kukorelly Pál nyugalmazott közgazdász és zongoraművész ismertette. Szólt a hagyományápolás fontosságáról, az értékadó kulturális és sportrendezvények sikeréről, az iskolavárosi jelleg őrzésének lényegéről. – Az öröm, hogy a kórház anyagi gondjai kezelhetők, és feltehetőleg az egészségügyi reformból sem vesztesként jön ki a gyógyító intézmény – fogalmazta meg.

A strand működéséről szólva nehezményezte, hogy a bérlettulajdonosoknak is esténként 1200 forintot kell fizetni, ha 20 óra után is maradni szeretnének. Említést tett a Viviera strand zaj- és fényártalmáról. Számon kérte a Fő tér felújítási munkálatainak jelentős elhúzódását, és az avatási időpontok terén meglévő, zavarkeltésre alkalmas kommunikációt (július közepe, szeptember közepe, 2014.), és azt, hogy a téren miért csak 3–4 dolgozó lézeng dologidőben. Szerintük a fővállalkozó mögött olyan erős hatalom lehet, hogy a város vezetői nem tudnak kellő eréllyel és határozottsággal fellépni a megfelelő ütemű gyorsítás érdekében.

A helyi önkormányzat eredményeiről és terveiről Ruzsics Ferenc adott rövid tájékoztatót. Pályázati támogatással a jelenlegi városvezetés több mint 2 milliárd forint összértékű beruházásokat végzett el. A Fő tér helyzetét elemezve a polgármester utalt a pályázati támogatás jelentős mértékű csökkentésére, az ütemezéssel kapcsolatos nehézségekre, az újratervezés problémáira, az engedélyezési eljárások bonyolultságára. Elismerte, hogy a munkák intenzitása sokszor adott okot aggodalomra. A kivitelező cég és az alvállalkozók sokszor rettenetesen lassan és rosszul szervezetten ütemezték az egyes munkálatokat. Nincs olyan vezető, aki teljes egészében átlátná a folyamatokat – mondta el.

Mint utalt rá, csak kifogástalan minőségű munkát hajlandóak átvenni, a hibásan épített részeket visszabontatják. Mint megjegyezte: nemtelen, minden alapot nélkülöző, politikai színezetű csatározások hozták rossz hírbe Keszthelyt, de a városnak nincs miért szégyenkeznie. Az eljáró hatóságok újbóli vizsgálatát is azért kérték, hogy igazolják: a Balaton fővárosának nincsen takargatnivalója, minden a törvények betartásával történt.

Ünnepélyes körülmények között Ruzsics Ferenc adta át a képviselő-testület által alapított város napi kitüntetéseket.
Dr. Milinkó István arany- és gyémántdiplomás agrármérnök részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozták. Keszthely elöljárói az agrármérnök sikerekben gazdag tudományos és oktatói tevékenységén túl aktív közéleti szerepvállalását is tiszteletre méltónak találták.

A képviselő-testület a Keszthelyi Tudor Fa- és Építőipari Szakképző Kft. részére a város érdekében kifejtett kiváló tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet ajándékozta. A kft. jelenleg közel száz tanulónak biztosít gyakorlati képzést. A szakmunkásvizsgákon is szép eredményeket elérők a város több közintézményében végeztek jelentős felújítási munkákat, valamint pályázatokon is sikeresen vettek részt.

Dr. Szép László részére a város életében kifejtett elsőrangú munkássága elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntető címet adták át. A Keszthelyi Városi Kórház intenzív betegellátó osztályának 7 évvel ezelőtt nyugállományba vonult vezető főorvosa megbízási jogviszonyban továbbra is ellátja a Központi Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezetői teendőit. Mint közismert Szép Lászlóról, az általa 25 évvel ezelőtt szervezett egység volt az első a Balatonon, amely kizárólag mentési célból alakult, és tevékenységét karitatív alapon látta el. A Magyar Életmentő Egyesület elnökének életét meghatározza a segítőkészség, amelyet a kórház falain kívül szabadidejében is gyakorol.

Ugyancsak a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vehette át Egyedné Laczkó Judit vezető óvónő a város életében kifejtett kiváló minőségű munkássága elismeréséül. Az igazi közösségi ember több mint 40 éves pályafutása alatt valóban szeretettel, tudással segítette a rá bízott gyermekeket úgy, hogy emberi és nevelői magatartása mindig kifogástalan, példaértékű volt. Kitűnő pedagógiai érzékkel, önzetlenül, hozzáértéssel, őszinteséggel és végtelen türelemmel oktatott és nevelt: gyermeket, szülőt és kollégát egyaránt.

Dr. Vajda Károly a város egészségügyi életében kifejtett, kimagasló munkássága elismeréséül a „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat vehette át. A nyolc évvel ezelőtt a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje állami kitüntetésben részesült tiszti főorvos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetője volt 1978 óta. Hosszú tevékenysége alatt jelentős közegészségügyi probléma nem volt Keszthelyen és környékén.

A „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” díjjal idén Németh Jánosné lelkiismeretes, több évtizedes munkáját ismerték el. A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának gyermek- és családvédelmi csoportvezetője évtizedek óta dolgozik a városban szociálisan rászorultak megsegítésében. „A hivatal munkatársa feladatát megfelelő szakmai hozzáértéssel, magas fokú hivatástudattal, példás szorgalommal és felelősséggel végzi” – szólt az indoklás.

Idén Tar Lászlónak, a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Közhasznú Társaság vezetőjének szavazták meg a „Keszthely Város Turizmusáért” kitüntető címet. A kitűnő feladatellátásáról elhíresült régiós szakember ténykedése folyamán a kht. veszteségét nyereségessé alakította. Munkáját dicséri, hogy a térségben pozitív változás jött létre a turizmus résztvevőinek összefogásával. A régi szervezetet napjainkban egy megreformált, új tulajdonosi alapokra helyezett apparátus váltotta fel.

vissza az elejére


A Balatoni múzeumban a kávéfőzés históriája

Kanna, pörkölő, presszógép

A kávéfőzés különféle korokon és kultúrákon átívelő sajátos eszközei: kannák, dobozok, csészék; a különböző kávépótlók színes dobozai, plakátok is láthatók a „A fekete leves – a kávéfőzés története” című időszaki kiállításon, amelyet június első vasárnapján a Balatoni Múzeumban nyitottak, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a kávécserjével, a pörkölés és az őrlés műhelytitkaival.

A kávézás bölcsőjét a keleti népek kávésedényei, a török kannák és tárgyak idézik vissza. Nyugat-Európa díszes, elegáns kávéskannái mellett megtekinthetők a ravaszabbnál ravaszabb főzőberendezések: szűrőkannák, perkolátorok, forgatható kippkannák, lombikok, vákuummal működő paralellszifonok is.

Bemutatják a 19. század végétől elterjedt elektromos és nagy nyomással működő kávéfőzőket, és láthatunk hajdani, óriás kávéházi tartályokat, karos presszógépeket, de a mostanság közkedvelt párnás és kapszulás masinák sem hiányoznak a „kávéházi leltárból”.

Két fővárosi kiállítóhely: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum valamint Fazekas Éva és Kimmel József házaspár gyűjteményének anyagából rendezett időszaki tárlat nyitóünnepségén Ruzsics Ferenc köszöntőjében a házigazda intézmény vezetőjének tettvágyát dicsérte, ami a „2011-es Év Múzeuma” kitüntető cím megszerzésében teljesedett ki. Mint kiderült, a város vezetője nem kedveli ugyan a kávét, a kiállítás megszervezéséhez mégis jelentős összeggel járult hozzá polgármesteri keretéből.

A házigazda múzeum képviseletében Havasi Bálint igazgató köszönte meg az elismerő szavakat, majd a tárlat szervezésének előzményeit, a partneri együttműködés fontosságát emelte ki.

Az augusztus végéig látogatható kiállítást Fekete László, a 23 éve működő keszthelyi Pálma Cukrászda vezetője nyitotta meg. A szakember röviden szólt a kávé históriájáról, a kávékészítés rejtelmeiről, az olasz, osztrák és török „feketék” európai és hazai hódításáról, a kávé jótékony élettani hatásáról.
A sokrétűnek, érdekesnek és információgazdagnak titulált tárlat megtekintésére buzdítva még kiemelte: a kávé habjának keménységében rejlik az ital különleges ereje.

A megnyitót követően Saly Noémi, a tárlat kurátora tartott tárlatvezetést a kávé, a technika és a történelem szerelmeseinek.

vissza az elejére