Kertváros, porszennyezés

EU-szabványos és modern


Jobbik-sajtótájékoztató Keszthelyen:

Kertváros, porszennyezés

A Jobbik Keszthelyi Alapszervezetének elnöke, Selmeczy Zsuzsanna több témát érintve tartott sajtótájékoztatót június elején.

A képviselő emlékeztetett rá: még a szeptemberi képviselő-testületi ülés alkalmával tett javaslatot a településrészi önkormányzat létrehozására a kertvárosban. Ez a mindennapok gyakorlatában azt jelentené, hogy egy választott képviselő mellett egy egyetértési, véleményezési joggal működő, javaslattevő grémium is felállna úgy, mint az országban több száz helyen.

A javaslatot a testület ősszel elutasította, de a képviselő novembertől lakossági kérdőíven szondázta a polgárok véleményét a „hovatartozásról” és az itteni fejlesztések irányairól. A 600 válaszadóból 415-en – azaz kétharmadnyian – voksoltak arra, hogy eredményes lenne, ha fölállna a településrészi önkormányzat. A polgármester írásbeli válaszából viszont az derült ki: nem merült föl olyan körülmény, ami miatt változtatnának álláspontjukon. „Elfogadhatatlan és aggasztó, hogy 2/3 véleményét a 2/3-ad így lesöpörte” – állította Selmeczy Zsuzsanna.

A képviselő sajnálatosnak és problémásnak nevezte, hogy Keszthelyen a levegő szennyezettségének mindössze egy paraméterét tudják csak mérni. A Jobbik környezetvédelmi kabinetjének májusi, az ország porszennyezettségét mérő prezentációjából kiderült, hogy a kolontári katasztrófa után a szálló por mennyiségét tekintve, sajnos a Balaton-felvidék is rossz állapotban van.

A Balaton vízszintje is folyamatosan csökken. Tavaly és idén is vizet eresztettek le a tóból, a miértre viszont csak semmitmondó államtitkári válaszok érkeztek a kormányzat részéről – folytatta a képviselő. Sokakat felháborít a VIA Hotel melletti tarvágás, és az is, hogy a Fő térre vonatkozó kertészeti terveket figyelmen kívül hagyva, több egyedet is feleslegesen kivágtak. A Festetics-kastély parkjában történt brutális facsonkítások pedig több száz éves tölgyeket is érintettek – vélekedett Selmeczy Zsuzsanna.

vissza az elejére


Alsópáhok 3 játszótérrel gazdagodott

EU-szabványos és modern

Az EU támogatásával, az ERFA társfinanszírozásával, a „Termál-völgy – Kis-Balaton Kerékpáros és Ökoturisztikai Szolgáltató Hálózat” pályázati projektelemhez kapcsolódóan egyszerre három játszótérrel gazdagszik idén Alsópáhok. Június második hétfőjén a sportpálya nyugati oldalán avatták a legnagyobb létesítményt.

A három említett NYDOP-kostrukció keretében finanszírozott, bruttó 20 millió forint összértékű alsópáhoki játszótér a település három frekventált pontján került kialakításra: a Művelődési Ház udvarán, a Sportcentrum feletti füves területen és a község egyik emlékhelyeként szolgáló Flórián-szobor melletti részen. Az utóbbi két terület Alsópáhok turisztikai szempontból is kulcsfontosságú helyén fekszik, és jelentős átmenő és vendégforgalommal bír.

A játszóterek minden uniós előírásnak megfelelnek, teljes mértékben korszerű játékteret biztosítanak a falu és környéke óvodás- és iskoláskorú gyermekek örömére. A Sportcentrum melletti játszótér területén elektronikus terminál és fedett kerékpáros pihenőhely is kialakításra került. Az avatási ünnepségen Czigány Sándor polgármester köszöntőjében kiemelte: az egészséges életmódot ösztönző, kimondottan igényes, szép játszóterek készültek el a 3 éves projekt keretében.

vissza az elejére