Megelõzni a bûnt

Bivalyok, mangalicák, juhok


32 diák vigyázza a turisták biztonságát

Megelõzni a bûnt

A keszthelyi önkormányzat a helyi rendõrkapitányság szakmai vezetésével az idei nyári turisztikai szezonban immár tizedik alkalommal, ezúttal nyolc héten keresztül mûködtet bûnmegelõzési irodát a városi strand fõbejárata mellett.

Az iroda avatóünnepségén Szukics Ferenc rendõr ezredes, bûnügyi rendõrfõkapitány-helyettes kiemelte: a 32 kortárs segítõ most is egy speciális felkészítõ táborban szerzett szakmai ismereteket mindazon feladatokról, amit a nyár folyamán el kell majd látni. A rendõri vezetõk az elõzõ évek során nagyon kedvezõ tapasztalatokat gyûjtöttek a naponta 10.00 és 18.00 óra között folyamatosan nyitva tartó iroda mûködésérõl, és most is a város által szervezett programokhoz igazolva tervezik ellátni a teendõket.

Tavaly az iroda nyitva tartásának idõszaka alatt nem történt olyan kirívó bûncselekmény, ami megzavarta volna a turistákat vagy a helybelieket. A bûnmegelõzési munka már csak ezért is eredményesnek tekinthetõ – húzta alá a megyei rendõr-fõkapitányság vezetõjének bûnügyi helyettese. A diákok munkáját mindennap felügyeli egy rendõrség által kirendelt személy, és újra munkába állnak diáktolmácsok is. A középiskolás korú fiatalok a kapcsolattartás megkönnyítésére két mobiltelefon készüléket kaptak a megyei fõkapitányságtól – hangzott el. Ruzsics Ferenc polgármester örömét fejezte ki, hogy immár tizedik alkalommal kezdhette meg mûködését a jelentõs önkormányzati segítséggel támogatott iroda. Egy javarészt idegenforgalomból élõ városnak fontos, hogy biztonságban érezzék magukat a vendégei – mondta el. A település vezetõje megköszönte az egyik áruházlánc vezetésének az általuk felajánlott két kerékpárt, amivel az ifjú segítõk szórólapot is osztanak, vagy a parkoló személygépjármûveket ellenõrzik..

vissza az elejére


hivatalosan is megnyílt az állatpark

Bivalyok, mangalicák, juhok

A Keszthely és Gyenesdiás határán megépített Festetics Imre Állatpark ünnepélyes megnyitóját tartották a közelmúltban. A három területrészbõl álló, 4,2 hektáros parkot a Zalaerdõ Zrt. építette mintegy 60 millió forint ráfordításával, bemutatva az õshonos magyar állatokat: szürke marhákat, bivalyokat, mangalicákat, magyar tarka marhákat, kecskéket, juhokat, szamarakat, juhokat, lovakat, tyúkokat, vízi szárnyasokat.

A vadfajok közül látható itt gímszarvas, õz, dámvad, vaddisznó, fácán és fogoly is. A gyerekeknek a játszótéren kívül kiépítettek egy bébiállatok simogatására alkalmas karámot. Az állatpark látogatói megismerhetik továbbá a falusi udvartartást és a helyes háziállattartás szabályait.
Köszöntõjében Varga László, a Bakonyerdõ Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozik az erdõk közjóléti és erdészetvédelmi funkciói iránt. Az erdészeti társaság elkötelezett híve a környezeti nevelésnek, az ökológiai szemléletmód népszerûsítésének. Az éves mûködésre mintegy 20 millió forintot szükséges áldozniuk – húzta alá. Tavaly majdnem 15 ezer látogatót számoltak össze, és a remények szerint ez a szám idén jelentõsen emelkedni fog. Egyre több család és oktatási-nevelési intézmény ismeri meg ugyanis az itt bemutatásra kerülõ állatokat.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a beruházáshoz gratulálva utalt rá: öröm, hogy óvodai csoportok, kisiskolások és nagyobb diákok viszik majd jó hírét a folyamatosan fejlõdõ városnak. A mai városi gyerekek zöme csak hajtogatható mesekönyvekbõl ismeri a tyúkot, a tehenet és egyéb háziállatokat, ezért is örömteli, hogy mostantól a valóságban is megszemlélhetõk az egyes állatfajták.

vissza az elejére