Sztárparádé a színpadon

Jó példával

Nóta és társastánc

Jól járunk


Keszthelyi nyári játékok

Sztárparádé a színpadon

Július 25. és augusztus 18. között zajlanak majd, immár 14. alkalommal, a Keszthelyi Nyári Játékok. A kastélyparki tradicionális szabadtéri színházi esték a város szülötte, Básti Lajos emlékét is őrzik a remek szórakoztatással.

Idén a Hét boszorka című színpadi koncertmű nyitja a sorozatot, majd a színház világban a Hollywoodig ismert Illatszertár című darabot játsszák 13 estén át. A nyári sorozat meghonosítása a Puskás Tamás–Básti Juli művészházaspár nevéhez fűződik, akik rendre olyan produkciókat hoznak, melyekkel évről évre megnyerik az üdülőrégió színházszerető lakóit és vendégkörét. A bemutatókat ugyancsak hagyományosan, a Puskás Tamás igazgatásával működő budapesti Centrál Színház játéka jegyzi, sok vendégművésszel.
Már a kezdet is igazi nyárba illő, sztárparádés hangulatemelő szórakozást ígér: Horgas Eszter és zenekara kíséretével Básti Juli, Falusi Mariann, Pokorny Lia, Tompos Kátya, Botos Éva, Ágoston Katalin lép színpadra, a produkcióban a Bozsik Yvette Társulat táncosai működnek közre.

Az idehaza és külföldön egyaránt jól ismert, múlt századi színpadi szerző, László Miklós, Illatszertár című vígjátéka a társulat elmúlt évadbeli sikerdarabja volt, méltón a mű színházi világbeli életéhez. Azt is mondhatni, hogy a színre vitel az eredeti gyökereken történt: a darabot elsőként 75 évvel ezelőtt, Kabos Gyula főszereplésével a Révai utcai, anno Pesti Színház mutatta be, melynek utóda a mai Centrál Színház. A legnemesebb, legszenvedélyesebb, legtitokzatosabb érzelemről szóló, fordulatos történetből Hollywoodban három filmet is forgattak, többek között Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével A szerelem hálójában címűt.

– Ezzel a múlttal is igen nagy kihívást, nemes versengést vállaltunk, mondta Puskás Tamás, a darab rendezője. A sikert az idén év elejétől tartott 50 előadás már igazolta, hasonló fogadtatás reményében folytatjuk a bemutatókat Keszthelyen. Ez az elbűvölő történet különösen illik a kastélypark miliőjébe, itt ez a környezet is főszereplő, nagyon sokat tesz hozzá a mi ügyünkhöz. A Hét boszorka és az Illatszertár is a szerelem, a szenvedély, a sorsszerűség körül forog, nyáridőre aligha található ennél jobb téma, minden reményünk megvan rá, hogy ezt a színházszeretők is így gondolják.
A főbb szerepekben Kern András és Pokorny Lia mellett Stohl András és Simon Kornél látható, játszik a darabban Borbás Gabi, Cserna Antal, Papp János és még sokan mások.

vissza az elejére


Jobbik-sajtótájékoztató Keszthelyen

Jó példával

„A demográfiai katasztrófa vagy a szemétszállítás pluszterhei miért nem érik el a városvezetés ingerküszöbét?” – tette föl a kérdést sajtótájékoztatója címében Selmeczy Zsuzsanna, keszthelyi önkormányzati képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Keszthelyi Alapszervezetének elnöke.

A párt választókerületi szervezője kijelentette: tavaly márciusban egy munkaértekezlet összehívásával szerette volna javítani a helyi demográfiai helyzet alakulását, ám akkor az önkormányzat a bölcsődei térítési díjak bevezetésével reagált kezdeményezésére. Idén ráadásul megszüntettek még egy bölcsődei csoportot, ami ugyancsak a lakosságszám fogyásához vezet. Legutóbb a polgármesterhez intézett interpellációban érdeklődött a hiteles lakosságszámfogyásról, de konkrétumok és megoldási javaslatok terén most sem sikerült előbbre jutni, pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által kidolgozott szakmai program valódi segítséget jelenthetett volna egy „családbarát önkormányzat" népességmegtartó intézkedéseinek kivitelezéséhez. Az elmúlt évtizedben 1769 fővel csökkent Keszthely lakosainak a száma. Ebből a népességfogyás 910, az elvándorlás 859 fő. Az alpolgármesteri vélekedéssel szemben igenis van mozgástere (szociális programok, juttatások stb.) az önkormányzatnak. A városnak nincs hatékony munkahelyteremtő koncepciója és állásokat megtartó akcióterve. Az idei költségvetés hatására megszűnt 3,5 óvodai, 2 könyvtári, 17 polgármesteri hivatali munkahely. Voltak elbocsátások az egyetemnél, az általános iskolák államosításával 4 munkahellyel lett kevesebb, de a VÜZ Kft. is folyamatosan csökkenti a dolgozói létszámát. A Festetics-kastély is megvált 80 munkavállalójától.
Az önkormányzat hulladékszállítási árakra vonatkozó szerepe megszűnt, és július elsejétől a szolgáltató cég határozza meg, hogy hány fős családnak mekkora edényzete lehet. Sok környezettudatosan gondolkodó család mostantól szembesül azzal, hogy akár 4–14 ezer forinttal többet kell majd kukadíjként lerónia. Az áremelést viszont ellensúlyozhatná egy igazságosabb rendszer kiépítése – vélekedett Selmeczy Zsuzsa.

vissza az elejére


Alsópáhoki falunap és borverseny

Nóta és társastánc

Szórakoztató programokból ezúttal sem volt hiány, ám a jubileumi rendezvény fő attrakcióját az ifjúsági szálláshelyavatás, a borverseny eredményhirdetése és a községi kitüntetések átadása jelentette.

„Alsópáhok kultúrájáért" kitüntető címet adományozták Szálinger Balázs József Attila-díjas költő részére. Az „Alsópáhok közoktatásáért” címet Borsosné Csányi Éva Gyöngyvér kapta. „Alsópáhok tűzvédelméért" kitüntetés az Alsópáhoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület női csapatának járt ki. „Alsópáhok közszolgálatáért" vett át elismerést Hetyei Gusztávné, Szabó Zoltán, Kiss Lászlóné, Kiss Jánosné, Kisné Varga Erzsébet. Polgármesteri dicséretben részesült Kozma Gyula. A falunapon elkészült beruházásokat is avattak. Czigány Sándor, a község polgármestere elmondta: az Alsópáhokért Közalapítvány nyújtotta be és nyerte el 100%-os támogatás mellett azt a pályázatot, melynek bruttó 24,2 millió forint összegéből 30-fős ifjúsági és diákszálláshely létesült 150 m2 alapterületen recepcióval, 5 szobával és külső terasszal. Egy önkormányzati pályázat eredményeként pedig a sportöltöző külső homlokzati hőszigetelését végezték el, a külső nyílászárókat korszerűekre cserélték, és az épület új külső színezést is kapott. Beüzemelték a 8 darab közterület-felügyelő kamerát.

vissza az elejére


A Balatoni Koronáról

Jól járunk

A Balatoni Korona (BK) pénzhelyettesítő utalványrendszer keszthelyi bevezetésének lehetőségéről tartottak fórumot. A helyi termékek és szolgáltatások vásárlására alkalmas fizetőeszközről Leitold László, a BK Zrt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást, amelyen viszonylag kevesen tették tiszteletüket, ám az kiderült, a jelenlévőket sikerült teljességgel meggyőzni a régiós pénz használatának és bevezetésének előnyeiről.

Mint az a vetítettképes előadásból kiderült: Veszprém megye kelet-balatoni régiójában hét önkormányzat kezdeményezésére térségi összefogás hívta életre a BK pénzhelyettesítő utalványrendszert. A tavaly márciusban kibocsátott BK eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Létezik még a Soproni Kék Frank és Hajdúnánáson a Bocskai Korona. Közel van a kibocsátáshoz a kapuvári Rábaközi Tallér és Baja, Vác, Cegléd is gondolkozik a helyi pénz bevezetésén, ami a világ 2000 pontján működik. A helyi pénztől azt várható, hogy hosszú távon élénkíti a gazdaságot, pluszforrást, likviditást biztosít a pénzforgalomban részt vevők számára. A kezdeményezésben két fő motívum kapcsolódik össze: a helyben keletkező gazdasági erő megtartása és az egyedi szellemi-kulturális örökség ápolása. A kellő üzemnagyság elérése után a rendszer Keszthelyen is életképes lehet, különösen akkor, ha Hévíz és a zalai Balaton-part települései is meglátják benne a fantáziát. Ha a helyi pénzt beváltjuk, mi is jól járunk, mert 5–10 százalékos kedvezményt kapunk.

vissza az elejére