Az ötletet a természet adta

Testületi ülés után

Új pályán a vonyarci foci


Fesztivál burgonyával és gesztenyével

Az ötletet a természet adta

Amikor a fákról lehullnak már a levelek, elrepülnek az utolsó költöző madarak is, s beköszönt a vénasszonyok nyara, eljön az adottság ahhoz, hogy a balatoni vendéglátók a mindig vágyott szezonhosszabbításnak teremtsenek lehetőséget vonzó rendezvényekkel.

Ezzel a szándékkal indult útjára Keszthely megújult Fő terén az október derekán első ízben megrendezett kétnapos Burgonya- és Gesztenyefesztivál, természetesen hagyományt is teremtő céllal. Az ötletet maga a természet adta: hiszen a nyarat az ősszel mi sem kapcsolja jobban össze, mint a legnépszerűbb táplálék és a hasonlóképpen közkedvelt csemege: a burgonya és a gesztenye.

A gasztronómia fontos szereplőinek Keszthelyen való közös ünneplése akár házigazdai elkötelezettséget is jelenthet. A magyar burgonyafajták léte a georgikoni nemesítő műhelynek köszönhető. A gesztenyének ugyan inkább csak a vad változata kötődik a várostörténethez, ám sehol nincs olyan októberi fesztivál, ahol ne kínálnák a különleges illatú, langymelegével is jóleső finom sült gesztenyét. Miután immár elmúltak a hagyományos szüretünnepi programok, itt van tehát az ősz hozta újabb kulináris élvezetek ideje.
A fesztivál alkalmi színpadán peregtek a hangulatemelő kulturális bemutatók kicsik és nagyok szereplésével. Énekelt a gyenesdiási Napsugár gyermekcsoport, táncoltak a Goldmark Károly Művelődési Központ mozgásművészeti kurzusának tagjai, bemutatót tartott a Dalos Kedvűek Klubja, volt bábszínházi előadás, rajzverseny, a Kreatív Kuckó pedig az alkotni vágyókat várta.

Szerepeltek a vonyarcvashegyi mazsorettek, a gyenesdiási általános iskola néptáncos és népdalénekes diákjai, a keszthelyi Csány-iskolások. Színpadra lépett a ReziDance, bemutatót tartott a hévízi White Horse rock and roll csoport. A sztárfellépő pedig Cozombolis volt, az alkalomhoz illő, igazi vérpezsdítő koncertjével, melyben a jó zenét nagyszerű humorral is fűszerezte.
Bőséggel akadt két napra való szórakozás, s mindemellett a burgonyán és a gesztenyén kívül is természetesen széles ételkínálat, italválaszték várta a vendégkört. Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutató Intézete igazgatója szakmai előadásában számos, hasznos tanács hangzott el arra vonatkozóan, hogy mit jelentenek a fajtatulajdonságok, típusok, amiket a különböző ételféleségek elkészítéséhez való választásnál célszerű figyelembe venni.

vissza az elejére


jobbik-sajtótájékoztató keszthelyen

Testületi ülés után

A keszthelyi önkormányzati képviselő, Selmeczy Zsuzsanna, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi alapszervezetének elnöke a szeptemberi képviselő-testületi ülést követően tartott sajtótájékoztatót.

A jobboldali párt választókerületi szervezője szerint a vagyonrendelet módosítása azzal összefüggésben szerepelt kiemelt hangsúllyal az önkormányzat képviselő-testületének szeptember végi ülésén, hogy a kormányhivatal a közelmúltban észrevételezte: a város vagyonrendelete nincs összhangban az új, nemzeti vagyonról szóló törvény végrehajtási rendeletével.
A Jobbiknak – bár három év óta szorgalmazza – nem sikerült elérni a termőföld helyi védelméről rendelkező passzusok beemeltetését. Sérelmesnek látják az új rendeletben, hogy ezentúl nem kell majd versenyeztetni, csak 5 millió forint feletti értéknél. Hiába kérték, hogy a versenyeztetések és pályáztatások általuk jónak tartott 2 milliós előírt értékhatára mindenkire egyaránt vonatkozzék, hogy ne fordulhasson elő, mondjuk a Libás strand üzemeltetésének átadása versenyeztetési tárgyalások mellőzésével. Ez ügyben hiába állapította meg a kormányhivatal a jogsértést, az ügynek nem lett semmiféle következménye.

A Jobbik szerint a kormányhivatal a törvényességi felügyeleti jogát nem kellő gondossággal gyakorolja, ezért többféle lépés megtételét is számba vették. Kérték, ne zártkörűen, hanem csak nyilvánosan lehessen versenyeztetni, pályáztatni, de homályos, a magánérdek elsőbbségét hirdető érveléssel e javaslatukat is lesöpörték.
Selmeczy Zsuzsa szerint a VÜZ Kft. majd később a városvezetés és a Sirály-vendéglátóipari komplexum bérlői között két évtizede zajló, tíz éve bírósági szakaszban lévő „Sirály-sagában” sincs előrelépés. Három éve a bíróság a VÜZ Kft.-t kötelezte a tetőszerkezet helyreállítására, ám ez nem történt meg. A várospolitikus sérelmezte azt is, hogy a Balaton Fesztivál Alapítvány kuratóriumi elnöke egyúttal önkormányzati képviselő is, ami a közpénzek elosztásáról rendelkező törvényben foglaltaknak mond ellent, hisz kuratóriumi elnökként egyúttal képviselőként nem vehetne fel pályázati vagy egyéb támogatást.

vissza az elejére


mlsz-támogatással

Új pályán a vonyarci foci

– Nevelési szempontból sincs jobb példa a sportnál, mert együttműködésre, kommunikációra és a szabályok betartására tanít.

Ezen szavakkal méltatta a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola területén megvalósult legújabb sportberuházást Sárközi Imre, a helyi sportegyesület elnöke. Műfüves pályát avattak, mely 30 millió forintból valósult meg. Az önkormányzat a 9 milliós anyagi önerőt a Magyar Labdarúgó-szövetségtől pályázat útján nyert támogatással tudta kiegészíteni. A létesítménynek szerepet szánnak az ifjúság sportszeretetre nevelésében csakúgy, mint a település és a térség sportéletének szolgálatában, amint arról az átadási ünnepségen beszélt Péter Károly polgármester.
Avatóbeszédet mondott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Józsi György, a Zala Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, majd a birtokba vételt jelképezően a diákok játszottak le rövid futballmeccset.

vissza az elejére