Tízezren nézték a pályamunkákat

Mert a sport csodaszer

Festészet napjára

VII. Selfness nyílt napok

Törődő szeretettel


Hévízi vonzódások

A közönségdíjas Buday Mátyás Manó.Tízezren nézték a pályamunkákat

„Hévízió – Lássuk, hogy Te hogy látod?” címmel írtak ki videofilm alkotói pályázatot, a fürdőváros egyéni ötleteken alapuló bemutatására.

A versenyre 13 pályamunka érkezett, melyeket egy hónapon keresztül, tízezren tekintettek meg az interneten. Az eredményhirdetésre szeptember végén, a városi könyvtárban került sor, az alkotások bemutatásával és a díjátadásokkal együtt. A zsűri Kandász Andrea, a TV2 csatorna műsorvezetője, az Utazás nagykövete elnökletével végezte munkáját, a bírálatban a pályázatot kiíró szervezetek képviseletében részt vett Partics Andrea, a Hévízi Televízió ügyvezetője és Lajkó Ferenc, a Hévíz Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület (TDM) elnökségi tagja.
A közönségdíj elnyerése a nézői szavazások lezárásával azonnal ismertté vált a világhálón. Ezt az elismerést a TDM által felajánlott 80 ezer forint jutalommal Buday Mátyás Manó nyerte, aki a Hotel Panoráma tetejéről forgatta filmjét.

– Kisdiák korom óta ismerem, szeretem Hévízt – kommentálta a pályázaton való szereplésének motivációját. – Ezt a vonzalmat tudtam a fotós-videós hobbimmal összekapcsolni. A lehetőségnek közönségdíjasként természetesen most még jobban örülök.
Kandász Andrea sem tagadta, hogy szakmája és zalai kötődése miatt egyaránt megérintették a zömében kifejezetten kiváló alkotások.
– Hévíz iránti vonzalmam okán is szívesen vettem részt a pályázati alkotások értékelésében. Szinte spirituális élmény volt az ismert fürdővárost a pályamunkákon keresztül látni. Hiszen, nem csak objektívvel, hanem szívvel készített filmeket kaptunk.
A zsűri döntése alapján a 100 ezer forintos fődíjat a hévízi kötődésű, Budapesten élő Kardos Nikolasz kapta, aki egy másfél éves kisfiú hévízi sétájával mutatta be a zalai fürdővárost.

vissza az elejére


diákolimpia-szervezés

Mert a sport csodaszer

– Megyei viszonylatban Keszthelyen és a környéken nagyon aktív testnevelő tanárok dolgoznak a diáksport fellendítéséért. Egyértelműen nekik köszönhető, hogy a pénzügyi-társadalmi krízishelyzet nincs katasztrofális hatással a diákolimpiák rendszerére – nyilatkozta Kiss István, a keszthelyi és városkörnyéki diákolimpiai rendezvények megtartásáért felelős sportszervező, aki hat korcsoportban, az általános és középiskolás diákok bevonásával bonyolítja az ősszel és tavasszal esedékes versenyeket: atlétika, asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, teremfoci, röplabda, sakk és tenisz sportágakban.

Mint a sportszakember elmesélte, a Magyar Diákolimpiai Szövetség vezetőségében jelentős változások történtek, és az újjászervezés révén pozitív változások indultak el. Regionális szolgáltatási pontok jöttek létre. Keszthely, a Sipos Győző irányítása alatt lévő Szombathelyi székhelyű szervezethez tartozik. A cél, hogy a sportra olyan „csodaszerként” tekinthessenek, amely kiemeli a sportolókat a szürke hétköznapokból. Nagyobb pénzösszeg felhasználásával olyan kapcsolatot kívánnak teremteni a szülőkkel, hogy ők is segítsék gyerekeik iskolán kívüli sportolását, mozgását.

A szövetség megújításának egyik eredménye, hogy a diákolimpia idén már tanulmányi versenynek számít, és az idei tanévben már felvételi többletpontokat kapnak azok a tanulók, akik a diákolimpia országos döntőiben érmet nyernek. Októberben az atlétikát érintően elindultak a diákolimpiai felkészülési versenyek, a folytatásban kispályás labdarúgó-mérkőzések, majd a teremfoci, kézilabda, röplabda, sakk startol. A legtöbb sportágban felmenő rendszerben, városi, városkörnyéki, megyei és országos szinten majd csak a tavaszi versenyeknél lesz továbbjutás. A testnevelő tanárok az ősz folyamán felmérhetik, hol tartanak az általuk fölkészített csapatok, a fiúk-lányok.

Erős és határozott sportszeretet jellemző azon pedagógusokra, akik edzőként külön diákolimpiai felkészítést is folytatnak. Ők nem csak a nevezésekkel, de személyes jelenlétükkel is példát mutatnak. Kimagasló sikerek csak ritkán születnek, de már azt is eredményként értékeljük, hogy évek óta nincs számottevő viszszaesés, és a közönyösség is viszszaszorulóban van. Az igazolt versenyzők és a játékengedéllyel nem rendelkező amatőrök focifelkészítése során az látszik, hogy jó játékosok nevelhetők a számba jöhető fiatalokból. Egyelőre mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak ahhoz, sőt a különböző, fiatalok számára kiírt programok is azt segítik, hogy az utánpótlásként szóba jöhető fiúk ügyességének legjava mielőbb kijöhessen. A futballt és a többi sportágat támogató szponzorok hiánya viszont tragikusnak nevezhető a térségben. Mi nem tudunk fölmutatni olyan tőkeerős támogatókat, mint az Audi vagy a Mercedes.

Akadnak családok, akiknek a tagdíj előteremtése is nehéz, és akkor még a versenyekre történő eljutásról nem is volt szó. Az áldozatvállaló, kitartó szülők hathatós támogatása nélkül a rendszer már összeomlott volna. Akivel külön foglalkoznak, abból idővel eredményes sportoló nevelhető. A fiatalok mostanság inkább az extrém sportágak közül választanak, nem számít menőnek az a sportág, ahol komoly erőbedobást vagy nagyfokú erőfeszítést kell tenni.

vissza az elejére


tárlat a balatoni múzeumban

Festészet napjára

A kortárs művészet megjelenítésére immár 12 éve országszerte alkalmat adó magyar festészet napja, 8 esztendő óta ünnepelt esemény Keszthelyen is. Ennek jegyében, a Balatoni Múzeumban nyílt tárlat szeptember 29-én.

A város olyan őszi programsorozat részese lett, melyben számos helyszínen mintegy háromszáz alkotó kétezer műve került kiállításra. Péczeli Margit képzőművész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a korábbi években az idősebb generációt képviselő, ismert alkotókat hívta. Most mester és tanítványai munkásságában tallózhat a közönség. „Az arc epifániája” címmel nyílt tárlaton Bukta Norbert festőművész és tanítványai szerepelnek: Gantner Dániel, Szücs Domonkos festőművész, valamint Pattantyús Márton grafikusművész mutatja be alkotásait. A téma és a feldolgozás közös: az arc megjelenítése, monumentális alkotásokkal.

A kiállítás filozofikus címéből következően, szubjektív érzéseit kifejező tárlatvezetést tartott a megnyitón dr. Gájer László római katolikus plébános. Az arckifejezésekkel megjelenített érzelem és értelem kapcsolatáról, a létezés művészet által való feltárásáról beszélt. Az árnyaltan figurális művek a felfedezhető portrékon élethelyzeteket jelenítenek meg. A látnivalók az év végéig várják az érdeklődőket.

vissza az elejére


Hunguest hotel helios hévíz

VII. Selfness nyílt napok

Hévízen, a Hunguest Hotel Helios*** superior Benjamin épületébe október második hétvégéjén várták az érdeklődőket, a 7. alkalommal megszervezett Selfness nyílt napok ingyenesen látogatható rendezvényre, ahol az önismereti programok ráadásaként, kedvezményes fürdési lehetőséget is biztosítottak.

Pénteken délután a Románia északnyugati részén található Bihar megye: a Nyugati-dombvidék, a Réz-hegység, a Király-erdő természeti rezervátumaiban gazdagon fellelhető értékes gyógyító növények forrázataiból kezdődött teakóstoló, majd a Heliosban másfél évvel ezelőtt életre hívott Selfness Team igazolta, hogy mindenkit hatékonyan képes támogatni az önmaga megtalálásához vezető úton. Este Farkas Tibor relaxációs dobmeditációval segítette a test-lélek-szellem ellazulását. Szombaton reggel chi-kunggal, Scaravelli-, hatha- és csakrajógákkal erősíthettek. A Triomed-terápia hatásairól dr. Szabó Ilona orvos, természetgyógyász; Bihar-gyógytea kincséről Ion Bonhcis erdélyi füvesember tartott előadást. Az ajurvéda főzősarokban Meiszner Katalin táplálkozási tanácsadó készített gyógyító ételeket. A meditációs hangterápia előtt a zalaegerszegi Göncz József mutatta be „Az öngyógyítás forradalma” című könyvét. A Selfness Team bemutató kezelései, terápiái (holisztikus léböjt, érwellness, öngyógyítási praktikák, Hellinger-módszer alvászavar, hipnózis) is térítésmentesen kipróbálhatók voltak.

vissza az elejére


aranykorú alkotók köszöntése

Törődő szeretettel

Az idősek világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetén belül működő „Aranykorúak Társasága" Klub elnöksége Kapcsándy Mária irányításával október közepén a Fejér György Könyvtárban vendéglátással egybekötött ünnepséget szervezett, ahol aranykorú alkotókat köszöntöttek, akik közül többen is fölléptek verssel, dallal, tánccal.

Köszöntőjében dr. Varga Andrea, a megyei kormányhivatal keszthelyi járási hivatalának vezetője kiemelte: a keszthelyi járáshoz tartozó 30 településen összesen 13.929 fő 60. életévét betöltött idős él, közülük 1995 fő a 80 esztendő fölötti, és 280-an vannak, akik a 90. születésnapjukat is megélhették. Az ünnepnap is jó alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk az időseknek a mindennapi gondoskodásukért. Nemes Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának titkárságvezetője. „Életünk” címmel meghirdetett önéletrajzírói pályázatának díjazottját, a Keszthelyen élő, Nemeshetésen született, 95 éves születésnapját ünneplő Vitéz Balázsy Alajost köszöntötte, aki „Egy emberöltő távlatából” címmel küldte be jutalmazásra érdemes pályamunkáját.

Mint elhangzott: Lajos bácsi emlékei között élő történetek, hagyományok, élettapasztalatok és erkölcsi értékek fennmaradása és átörökítődése fontos a következő nemzedékek számára, a mintegy kétezer pályamunka közül, ezért esett rá a választás, mint fő díjazottra. A szépkorú nyugdíjast meleg szavakkal, oklevéllel, borral és könyvvel köszöntötte Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester. Az ünnepeltnek – többek mellett – szívből gratulált Baracskai Józsefné, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének vezetőségi tagja és Magyar Kálmán, Nemeshetés polgármestere is.

vissza az elejére