Mozgást elemeznek Mártoni települések találkoztak Police Coffee Ellenzéki jelöltek Keszthelyen Őshonos gyümölcsfákkal Mindig nyíló virágok

Nyílt napon

Mozgást elemeznek

Szakmai nyílt napot tartott a hévízi Szent András Reumakórház a nemrég átadott mozgásanalizáló laboratóriumában.

A Festetics Fürdőházban működő Kinesio-Lab bemutatóprogramját zalai háziorvosok, gyermekgyógyászok, ortopéd és traumatológus szakorvosok részére szervezte az intézmény. Mint elhangzott: a fejlesztési források leghatékonyabb felhasználása céljával hozta létre a kórház a laboratóriumot. A modern eszközökkel végzett analízisekkel objektíven nyomon követhető a kezelések eredménye, szűrési jelleggel kimutathatók a fiatalkorban jelentkező mozgásszervi elváltozások. Számítógép vezérlésű, műszeres mozgásvizsgálatok zajlanak, amelyek lehetővé teszik az emnberi szervezet mozgásrendszerének pontos, mélyreható vizsgálatát. Az orvosok az új eszközök használatával alaposabb prevenciós tanácsokkal tudják ellátni a betegeket, illetve az alkalmazott kezelések hatékonyságát tudják mérhető módon értékelni. Kiindulópont, hogy az egészség szoros összefüggésben van a mozgással. Ennek alapeleme a járás, ami az egyik legtermészetesebb mozgás, s hatással van az egész vázrendszer működésére. Ehhez szorosan hozzátartozik a gerinc és a medence helyzete, az ízületi mozgások, a lábak állapota és boltozata, vagy a talpak talajra kifejtett nyomása. Mindezekre alapozottak a vizsgálatok, köztük szerepel a testösszetétel-mérés, melynek értékei elkülönítve megmutatják a testet alkotó valamennyi összetevő tömegét. A mért adatok összehasonlíthatóak a normál értékekkel, ennek alapján az életmódra vonatkozóan hasznos tanácsokkal lehet ellátni a pácienseket. A laborban vizsgálható egyebek közt a gerincfunkció, az izomcsoportok ereje, állás, a járáskép. Az eredmények értékelése után személyre szóló tanácsadással lehet segíteni a feltárt rendellenességek korrigálását. A vizsgálatok gyermekkorban is elvégezhetők, ennek feltétele a minimum 135 centiméteres testmagasság.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közöttünk járó Szent Márton

Mártoni települések találkoztak

A Balaton-felvidéki Szent Márton-települések találkozóját szervezte meg a Keszthelyi Városvédő Egyesület június közepén a Balatoni Múzeumban. Rácz Tamásné Páldy Eszter, a program kapcsolattartó koordinátora a találkozó céljáról szólva azt emelte ki, hogy közös tervezéssel létre kívánják hozni a Balaton-felvidéki Szent Márton-utat, amely a települések egymáshoz való intenzívebb kapcsolódása mellett zarándokút-fejlesztési, továbbá a vallási turizmus erősítését szolgáló lehetőségeket is magában rejt.

A Sümegről, Barnagról, Vörsről, Óbudavárról és Zalaszentmártonról érkezett vendégeket elsőként Németh Ferenc egyesületi titkár köszöntötte, rávilágítva a krisztusi utat követő Szent Márton püspök személyére, aki az irgalmas felebaráti szeretet megszemélyesítőjeként él a köztudatban. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportja és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete a civil szférát erősítve volt jelen a rendezvényen. Csángó Zsuzsanna egyesületi elnök vetített képes előadásában azt járta körül, hogy Keszthely hogyan kötődik Szent Mártonhoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség részvételével zajlott konferencia résztvevői a városban megtekintették a Szent Márton-freskót a keszthelyi Szent Miklós-kápolnát, valamint a keszthelyi volt Szent Márton-templom múzeumban őrzött keresztelőmedencéjét, és röviden bemutatták saját településük szenthez való kötődését is. A meghívottak beszámolót hallgattak meg a Szent Márton európai kulturális útvonal jelentőségéről és az ezt is tárgyaló szombathelyi nemzetközi konferenciáról. Mielőtt feltérképezték volna a mintegy 1700 éve született szent kultuszával kapcsolatos közös lehetőségeket, szót ejtettek a zarándokutak fejlesztési tapasztalatairól. Levetítettek továbbá egy Hollandiában készített kisfilmet, ami a Szent Márton-ünnepség meghitt hangulatát idézte vissza.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Police Coffee

Egy kávé elfogyasztása mellett hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal gazdagodhattak az érdeklődők június első péntekjén Hévízen – adta hírül dr. Lakics Andrea rendőr őrnagy, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai Hévízen, az Erzsébet királyné útján a rendőrőrs előtt, a Police Coffee elnevezésű országos rendezvénysorozat keretében, egy finom kávé mellé bűnmegelőzési tanácsokkal látták el az érdeklődőket. A beszélgetések során több téma is szóba került, többek között az áldozattá válás megelőzésének, elkerülésének lehetőségei, valamint a vagyonvédelem, továbbá a BIKE SAFE országos kerékpár-regisztrációs program keretében a kerékpárjuk biztonságáról is gondoskodhattak az érdeklődők. Ennek a kezdeményezésnek a lényege, hogy egy ingyenes regisztrációt követően a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat, információ rögzítésre kerül, amely egy későbbi bűncselekmény esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok, és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Ellenzéki jelöltek Keszthelyen

Az önkormányzati választásra készülve július elején mutatta be keszthelyi jelöltjeit a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE). A KÉVE színeiben történő közös indulást minden, Keszthelyen érdemi tevékenységet folytató ellenzéki párt és civil szereplő támogatja, így a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth Köre is.

Az MMM részéről Lukácsi Katalin elnökségi tag tolmácsolta Márki-Zay Péter üdvözletét, és elmondta: fontosnak tartotta, hogy Keszthelyen is megvalósult fő célkitűzésük: mindenhol csak egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz emberével. A KÉVE polgármesterjelöltje a keszthelyi születésű Czuth Zoltán László közigazgatási szakértő, aki emellett közgazdász mérnök-informatikus, valamint műszaki menedzser végzettséggel is rendelkezik. A versenyszférában és az államigazgatásban egyaránt szerzett felsővezetői munkatapasztalatokat, sőt brüsszeli kiküldetésben is dolgozott. Czuth a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tudás, hit, becsület szellemében kívánja csapatával együtt megvalósítani Keszthely valódi, emberi léptékű és fenntartható fejlődését. Bemutatták a KÉVE jelöltjeit az egyéni választókörzetekben: 1. Kenyeres Bence kommunikációs szakember, énekes; 2. Nagy Zoltán vendéglátós vállalkozó, kamarai vizsgabiztos, megyei közgyűlési tag; 3. Kovács Viktória bányamérnök, közgazdász, önkormányzati képviselő; 4. Herold János vendéglátós vállalkozó; 5. dr. Weller-Jakus Tamás jogász; 6. Molnár Tibor tanár; 7. Haász György olajipari mérnök; 8. Varga László népi iparművész. A KÉVE július végén mutatja be választási programját, melyet helyi konzultáció, részvételi programalkotás keretében fejlesztenek tovább a választópolgárok bevonásával.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Őshonos gyümölcsfákkal

Partics Gyula gyűjtése révén mintegy félszáz őshonos gyümölcsfából álló tündérkertet avattak Cserszegtomajon, a testvértelepülési találkozó és családi fesztivál keretében. Az eseményen új gyümölcsfákat is elültettek a köztemető és a Szent Anna-templom közellétében kialakított gyümölcsösbe. A kertet az önkormányzat egy kerékpárút melletti közösségi térként képzeli el, ahol a helybélieken túl az itt áthaladók is megpihenhetnek. Az ötletgazda Kovács Gyula erdész.

Varga-Csikász Bence és Tál Zoltán plébánosok tartották az ünnepi szabadtéri szentmisét, melynek keretében megáldották a település zászlóit. A lobogókból egy-egy a két testvértelepülésre: Dálnokra, és Adorjánra került, egy-egy pedig a helyi római katolikus egyházközségekhez. Az átadóünnepségen Bartha Gábor polgármester köszöntője után V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mondott beszédet. Rámutatott, hogy az elmúlt évszázadban eltűnt a termesztésből a helyi és tájfajták háromnegyede. Zalában, a göcseji, a hetési tájegységeken a gondos gazdáknak sikerült átmenteniük kiváló beltartalmi értékű gyümölcsfajtákat, amelyek vegyszerezés nélkül is képesek alkalmazkodni a klímaváltozás szeszélyeihez. Megtudtuk: a kert egyik különlegessége, a világon egyedülálló cserszegi mézes cseresznye is hamarosan termést fog hozni, megmenekülve a kihalástól. Gondozott otthonra lelt a cserszegtomaji Tündérkertben a helyben és a környező településeken gyűjtött fajták közül a Szent Anna-körte is. A várakozások szerint több, egykor ízesnek titulált, százévesnél idősebb fákról oltott körte, alma, szilva, cseresznye és meggyfajta is hoz majd gyümölcsöt egy-két esztendőn belül.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A Balatoni Múzeumban

Mindig nyíló virágok

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia néprajzi örökségét mutatja be az augusztus 25-éig a Balatoni Múzeum Halápy-termében látogatható tárlat, mely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagát tárja az érdeklődők elé.

A Bodzavirág Népdalkör közreműködésével tartott nyitóünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester és Havasi Bálint múzeumigazgató mondott köszöntőt, majd a kiállítás kurátora, Burján István etnográfus, főmuzeológus, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője ajánlotta a Mindig nyíló virágok című tárlat csodás darabjait a látogatók figyelmébe. Jelezte, hogy hazánk első néprajzi gyűjtője tulajdonképpen Zsolnay Júlia volt, aki már az 1870-es években katalogizálta azon míves darabokat, melyek egyes példányai akár a reneszánsz korban is készülhettek. A Zsolnay-gyár díszrelikviáira már olyan motívumok is kerültek, amelyek a bemutatott főkötőkön szerepeltek. Főleg a délszláv népek viseleti darabjai kerültek a vitrinbe a pécsi múzeum mintegy 400 darabos kollekciójából. A kiállítás Hévízről érkezett, és eljut majd Horvátországba, Szerbiába s a Vajdaságba is. A tárlat megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére ösztönözte. Bemutatja többek között azt is, mi a jelentősége Zsolnay Teréz és Júlia munkásságának, nagyobb hangsúlyt helyezve Teréz néprajzi gyűjtéseire, a gyűjtött tárgyak másodlagos felhasználására, a mintakincs továbbélésére és a korban egyre népszerűbb népművészeti kiállításokon való szereplésére. A látogatók megismerhetik a kutatás eddigi eredményeit, e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illetően, a készítés technikáját, s a viselés módját is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére