Balatoni horgászok tanácskoztak

Versmondók Vízitúrák és evezés Libás délután Terepasztalt is építettek A családok egészségéért

A stratégiaváltás után a halgazdálkodás

Balatoni horgászok tanácskoztak

Gyenesdiás adott otthont a VI. Balatoni horgászkonferenciának. Házigazdaként mondott köszöntőjében Gál Lajos polgármester elmondta, hogy a településnek a halállománnyal együtt szívügye a Balaton, s ez több módon is kifejeződik: ezzel az indíttatással hozták létre immáron évekkel ezelőtt a termelői és halpiacot, s honosították meg a szezon egyik kiemelkedő rendezvényévé vált keszegfesztivált. A településen aktívan, jó infrastruktúrával horgászegyesület működik, s megvannak a feltételei a horgászturizmusnak is.

A rendezvényen bevezető előadást tartott Szári Zsolt (képünkön), a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. „Mákhéjban” tett történelmi visszatekintéssel annak a folyamatnak a mérföldköveit vette sorra, amik mentén nyomon követhető a halgazdálkodási társaság 120 éves történelme. A tevékenység mai aktualitásaival kapcsolatosan szólt részletesebben a 2014-ben történt stratégiaváltásról, ami a tevékenység gyökeres változását jelentette, a horgászati célú halgazdálkodás elsődlegességének jegyében. Itt kiemelt feladatként lett meghatározva a horgászigények magas szintű kiszolgálása, a horgászturisztikai fejlesztések prioritása, az élőhelyfejlesztés, az érzékeny fajokra való kiemelt figyelem. A már megtett lépések közt említette a vezérigazgató a minőségi és mennyiségi utánpótlást célzó haltelepítéseket, beruházások közt a volt keszthelyi halásztelepen történt horgászcentrum kialakítását, a kősüllő, a balin mesterséges szaporítását tógazdasági körülmények közti előneveléssel, valamint az élőhelyfejlesztéseket illetően a mesterséges ívóhelyek létesítését. Előadás hangzott el a törpeharcsa balatoni előfordulásáról, aminek a Balatonban való nagyobb elszaporodása nem kívánatos. A halfaj hazai vizekben való elterjedése általános, sok helyen előfordul, sem élőhely, sem táplálék tekintetében nem igényes, a Balatonba vízbefolyásokon keresztül kerül be. Túlszaporodás esetén jellemző az állomány nagyfokú pusztulással való összeomlása. A tanácskozáson bemutatásra került a Horinfo rendszer, mely olyan korszerű informatikai hálózat, amely sokoldalúan képes kiszolgálni a horgászokat, szervezeteiket, a halgazdálkodást, s a horgászturisztikai szolgáltatókat egyaránt.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Verseny a szép magyar beszédért

A napokban rendezte meg a hagyományos vers- és prózamondó versenyt a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban helyi és környékbeli diákok körében a Szép Magyar Beszédért Alapítvány.

 Az immáron 24. alkalommal tartott vetélkedőn ezúttal 56 tanuló vett részt, a keszthelyi Ranolder János, a Csány–Szendrey, a zalaszántói Gersei Pethő és a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola valamint a keszthelyi Vajda János Gimnázium színeiben. A versenyt dr. Cséby Géza irodalomtörténész és Bereczky Szilárd, a népművészet mestere értékelte, a felkészítő pedagógusoknak is köszönve a színvonalas munkát. Összesen 5 korcsoportban hirdettek dobogós helyezetteket. Az I–II. osztályosok közt sorrendben Tury Barnabás, Csősz Tóth Péter és Kádár Valentina, III–IV. osztályos korcsoportban Fehér-Kun Flóra, Csalló Ákos és Hullai Adél szerepelt a legjobban. Az V–VI. osztályból Antonovici Alina és Gárdos Boglárka szerzett megosztva első helyezést, második lett Illés Márk, harmadik díjat nem adtak ki. A VII–VIII. osztályosok közül sorrendben Dunca-Stadler Márk Zoltán, Dencsi Blanka Anna és Szincsák Gergő nyert dobogós helyet. A középiskolások közt Kurusta Sára lett a győztes, második helyen végzett Bruncsics Bernadett, harmadik díjat nem adtak ki. Felkészítő tanárok voltak: Balogh Katalin, Kovács Károlyné, Békéssy Gáborné, Tikos Ágnes, Szalai Klára, Déghyné Ivusza Judit, Romsicsné Bódis Zsuzsanna, Kepli Meliorisz Andrea, Hóbor Katalin, Ancsa Molnár Beáta.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A Hévízi-csatornán

Vízitúrák és evezés

Hazánkban a vízitúrázás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötötten végezhető. November elejétől a jövő év közepéig ismét engedélyt adtak a szakemberek a vízitúrák szervezésére a Hévízi-csatornán, ami egy soha be nem fagyó vízfolyás – tudtuk meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának (BFNPI) tájékoztatásából.

Az ország egyetlen termálvizes szabadstrandja mellől induló vízitúrák feltételeit sikerült megfelelően biztosítani október végéig. A nemzeti park szakemberei és a hozzájuk csatlakozó külső segítők több kenuval végigeveztek a vízitúra útvonalán és ledarabolták a vízfelületre boruló bedőlt faágakat, lemetszették azokat a zavaró ágakat is, amelyeket balesetveszélyesnek ítéltek. Akadt olyan hely, ahol a járhatatlanul sűrű sásban kellett utat vágni. Sikerült a vízfolyás felszínén lévő szemetet is összeszedniük. A Hévízi-csatornán november derekán mindössze egyetlen olyan szakasz maradt, ahol az ösvényvágás ellenére is kissé nehézkes az előrejutás. Mindez az akadály a túra végpontjától mintegy két kilométerre található. A csatorna többi része jól járható, nincsenek komolyabb torlaszok. Hazánk egyetlen, a leghidegebb évszakban is evezhető, tündérrózsákkal tarkított patakja a téli kalandok legszebb helyeként országszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kapott tájékoztatás szerint, aki szeretne a Hévízi-csatornán vízitúrát szervezni, annak be kell szereznie az adott napra, az adott létszámra szóló vízitúra-igazolást a BFNPI igazgatóságától.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Libás délután

Szent Márton napja a jótékonyság és a bor ünnepe, ennek alkalmából szervezte meg a Da Bibere Zalai Borlovagrend a keszthelyi lámpás felvonulást.

Hagyományosan a borlovagrend rendezésében tartották a Márton-napi ünnepséget november 11-én. Az elmúlt évekhez hasonlóan családi délutánnal, lámpás menettel, köszöntőkkel, énekes műsorokkal, ünnepi boráldással, szeretetvendégséggel emlékeztek meg Szent Mártonról. A program lebonyolításában segédkezet nyújtott: a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének keszthelyi csoportja, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Szemfüles Egyesület a Gyermekekért civil szervezet, a Keszthelyi Városvédő Egyesület, a Tájak Korok Múzeumok Egyesület keszthelyi Kőrösi Csoma Sándor Klubja is, a gyenesdiási Dalárda.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Terepasztalt is építettek

Október legvégén a gőzmozdonyok korába kalauzolta az érdeklődőket a Helikon Kastélymúzeum történelmi modellvasút-kiállítása.

Lukács Bernát, a modellvasút- kiállítás műszaki üzemeltetési vezetője elárulta: a vasút és a vasútmodellezés iránt rajongók a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megtekinthették a kiállítás legújabb modelljeit, a MÁVAG híres mozdonyait, és megismerhették a történetüket. A terepasztalon nyomon követhették a vonatok világának fejlődését, amelyet számtalan érdekes történet színesít. Ezúttal a vasútmodellezési tárgyak készítését is kipróbálhatta a programra ellátogató hét család. A program szervezője az ipari forradalomról és a Magyar Királyi Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak történetéről szóló előadását a MÁVAG által gyártott méretarányos modellekkel reprezentálta. Magyarország legnagyobb modellvasút-kiállítását nappali és éjszakai megvilágításban is megtekinthette a mintegy negyedszáz résztvevő. A terepasztal-építés szakmai titkai iránt érdeklődők a program keretein belül, szakmai felügyelet mellett, saját, hazavihető, egyénileg, de méretarányosan készített modellvasútházat építettek, egyedi domborzattal.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Zeneterápiás konferencia

A családok egészségéért

Régóta dédelgetett álmát valósította meg a Varázshangok az Egyészségért Egyesület, amely a gyenesdiási községházán egy olyan zeneterápiás konferenciára invitálták az oktatási-nevelési intézményben dolgozókat, az egészségügyi szakembereket, a szociális társszakmákban tevékenykedőket és a témák iránt érdeklődő családokat, melyen neves szakemberek tartottak zenei gyakorlatokkal, módszertani bemutatókkal egybekötött előadásokat a zenei nevelés és a speciális zeneterápiás módszerek témájában.

Mint azt Kőhalmi Ágnes egyesületi elnök, a nyitóünnepségen mondott köszöntőjében felidézte: a pályázati segítséggel megvalósuló programsorozat keretében októberben 21-én rendhagyó zenei foglalkozást is tartottak a környékbeli oktatási-nevelési intézményekben, illetve rajzpályázatot is hirdettek, melynek díjait a zenés esemény kezdetén adták át. A rendezvény előadásain túl izgalmas workshopok közül is választhattak a résztvevők, de a színvonalas játszóházairól is ismert házigazda egyesület a kisgyermekkel érkezőknek külön berendezett babasarkot is biztosított. Gál Lajos polgármester a megnyitón azt is szóba hozta, hogy a település számára is büszkeség, hogy az egyesület kiemelt hatékonysággal és rendkívül szép eredményekkel foglalkozik a művészetterápiás segítségnyújtás különböző formáival, a korai zenei neveléssel, a gyermekek és az ifjúság zenei oktatásával, valamint a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok zeneterápiás fejlesztésével. A konferencia a zeneterápiás lehetőségeket tárta föl, különböző szakmai tématerületeket megragadva. A programon egy közel két évtizede Svájcban feltalált UFO-alakú, a hangtál hangjait visszaidéző, különleges hangszereken koncertezett Chris Clausen.

 

 

 

 

 

vissza az elejére