Emlékpark az első téglaégetők tiszteletére

Szüreti felvonulás és falunap Gellénházán


KÖZÖSSÉGI HÁZAT ÉPÍTENÉNEK TÓFEJEN

Emlékpark az első téglaégetők tiszteletére

Az első téglaégető, amelyből később az európai hírű tégla- és burkolólapgyártás kialakult, 80 évvel ezelőtt jött létre Tófejen. Az alapítók, Czuppon György és felesége, Mária Mihailovna Bozsanova, valamint társuk, Buza Vendel előtt tisztelegtek emlékkő- és emlékpark-avatással szeptember 24-én Tófejen.

Az egyik gyáralapító, Buza Vendel fia és unokája az emlékkő előtt.Az ünnepségen – amelyen részt vett Mária Bozsanova dédunokája, Németh Ákos, továbbá Buza Vendel fia és unokája, id. Buza Sándor és ifj. Buza Sándor – dr. Szinku Mihály állatorvos, a Magyar Honismereti Szövetség elnökségi tagja emlékezett az alapítókra, a gyár létrejöttének körülményeire. Mint mondta, a helyi Czuppon Györgyöt és a söjtöri Buza Vendelt az állatvásárok hozták üzleti és baráti kapcsolatba. A gyár alapításában jelentős szerepet vállalt Maria Bozsanova is, akivel Czuppon György orosz hadifogsága idején ismerkedett meg, és együtt tértek haza Tófejre. A „szívós orosz nő” ötletével és pénzével támogatta férjét és társát ebben a vállalkozásban. A Magyarországra mentett pénzből a három üzlettárs először egy hentesüzletet létesített, amit később felszámolt. Ezt követően egy eredeti dokumentum szerint Czuppon György 1922 májusában 270 ezer koronáért vásárolta meg Lancsák Iréntől a Kanczi kertet, amely területen később társával, Buza Vendellel együtt létrehozták a téglaégetőt. Egy 1924. február 13-án keltezett, Nován kiállított iparigazolvány Czuppon Györgyöt az 1922-es második számú törvénycikkben megállapított feltételek szerint a téglaégetési ipar gyakorlására alkalmasnak találta – vagyis megkezdődhetett a téglaégetés Tófejen.
Dr. Szinku Mihály végezetül hangsúlyozta: – ma arra a Maria Bozsanovára emlékezünk, akinek megtakarított pénze, férjének ügyessége hozzájárult az itt fellelhető vörösagyagra épülő tófeji téglaégető megalakulásához.
Az alapítók nem sokáig űzték az ipart, 1926-ban eladták a gyárat az akkor már Tófejen élő, olasz származású Celotti Melchiorrenek, aki korszerű technológiát honosított meg, amit ezen a vidéken még nem használtak. Celotti a körkemence alkalmazásával 1929-ben folyamatos termelést tudott elindítani; a gyárban készült, C. M. monogrammal ellátott téglák ma is alkotóelemei a házaknak.
Az ünnepségen elhangzott, az üzem Téglagyári Egyesülés néven 1951-ben került állami kézbe. 1953-ban a vállalat tulajdonába került a gutorföldi mészégető, majd a mozaiklap-üzem Zalakomárban és a mészkőbánya Sümegen. A hatvanas évek közepén felépült az első porta épülete, melyet a burkolóüzem létrehozása követett, és 1965-ben kezdődött meg a Zalakerámia burkolólapok története.

 Németh Ákos dédunoka tiszteleg Mária Bozsanova és Czuppon György emléke előtt.  – Ma azokra emlékezünk, akik beírták nevüket a történelembe, hiszen maradandót alkotva létrehozták a tófeji téglaégetőt. S ez az alapítás, ez a gyáregység olyan esélyt és olyan munkalehetőséget nyújtott az itt élőknek, amely által ma is sokan megtalálják számításukat és szívesen élnek ezen a helyen – hangsúlyozta avatóbeszédében Hanzel István, a Zalakerámia Rt. vezérigazgatója, majd annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a részvénytársaság szintén történelmet írt a tófeji gyáregységgel, és ezt az alapítóknak köszönheti.
Az avatóbeszédet követően Tüske József esperes és Bognár István plébános szentelte fel az emlékkövet és a parkot, majd elhelyezték az emlékezés virágait a leszármazottak, Németh Ákos, id. Buza Sándor és ifj. Buza Sándor, a tófeji önkormányzat nevében Horváth Zoltán polgármester és Kurucz István alpolgármester, az emlékbizottság részéről pedig Révész István koszorúzott.
– Két évvel ezelőtt Celotti Melchiorre tiszteletére állítottunk emlékkövet, és most fontosnak éreztük, hogy méltó módon megemlékezzünk a gyár tulajdonképpeni alapítóiról. Ezért idén január 28-án létrehoztuk a Mária Bozsanova emlékbizottságot, amely elhatározta, hogy emlékkövet és emlékparkot létesít – mondta Révész István. A Zalakerámia Rt. tófeji üzemének munkatársa – aki kezdeményezője volt a Celotti-emlékkő felállításának is – alapos kutatómunkát végezve derítette fel az első téglaégető alapításának körülményeit.
– A Celotti-megemlékezésre készülve, az eredeti dokumentumokat felkutatva derült fény a téglaégető első alapítóira. Akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a történetet a valóságnak megfelelően rendbe kell tenni. S hogy minden a helyére került, abban nagy szerepe volt Révész Istvánnak, aki az érdemi munkát végezte annak érdekében, hogy megvalósulhasson ez az emlékpark a tófeji gyáregység előtt. A park létesítésének költségeit a Zalakerámia Rt. finanszírozta, az emlékkövet a söjtöri Bankó István kőfaragó készítette, a parkosítás a novai Szalay-faiskola munkája – tájékoztatott Horváth Zoltán polgármester, aki az önkormányzat terveiről is beszélt. – Egy közösségi ház megépítése lenne az elsőrendű célunk, ha tudnánk hozzá pénzt szerezni. Megvalósításához az önrész rendelkezésre áll, azonban olyan lassú a pályázatok elbírálása, hogy abban is gondolkodunk, hogy kölcsönt vennénk fel a beruházáshoz.

Kurucz István alpolgármester és Horváth Zoltán polgármester.– Tófejen teljes az infrastruktúra, csak a közösségi ház hiányzik. Ez rendkívül fontos lenne, ugyanis a körjegyzőség épülete is nagyon elavult már, ezen felül nincs egy olyan hely a faluban, ahol rendezvényeket tarthatnánk – tette hozzá Kurucz István alpolgármester.
Horváth Zoltán elmondta, a tervezett közösségi házban minden egy épületbe kerülne, a földszinten kapna a helyet a faluház, az emeleten pedig a körjegyzőség és a polgármesteri hivatal. A mintegy 220–250 millió forintos beruházáshoz elkészítették már a terveket, és benyújtották a pályázatot címzett támogatásra. Mivel a pályázat befogadása és elbírálása többlépcsős folyamat, a képviselő-testület azt is tervezi, hogy két ütemben valósítaná meg a fejlesztést. Első lépésként megépítenék a faluházrészt a tetőtérrel, melynek beépítése a második ütem feladata lenne. Az is elképzelésük, hogy hosszú lejáratú hitel segítségével megkezdik az építkezést, és olyan pályázati lehetőséget keresnek, mely megkezdett beruházást támogat. A polgármester arról is beszélt, hogy két tervük, egy bérlakás és egy szabadidőközpont létesítése – melyekhez engedélyes tervekkel rendelkeznek – azért nem valósulhatott meg, mert közben megváltoztak a pályázati feltételek. Jelenleg, mivel a körzeti háziorvos nyugdíjba ment, helyettes orvos rendel heti két alkalommal. Ez sem az orvosnak, sem a betegeknek nem jó, mert hosszú a várakozási idő. Az a baj, hogy nincs orvos, illetve nem volt megfelelő jelentkező az eddigi pályázatokra, az önálló körzet kialakítását viszont szinte lehetetlenné teszik a jogszabályok. A községben pedig van orvoslakás és gyógyszertár is működik.
Kurucz István elmondta még, a legrosszabb állapotú utak felújítását hamarosan megkezdik, a 9,5 millió forintos beruházáshoz a megyei területfejlesztési tanácstól kaptak támogatást.

vissza az elejére


KÖZEL EZREN VETTEK RÉSZT

Pillanatkép a szüreti felvonulásról.Szüreti felvonulás és falunap
Gellénházán

Szüreti felvonulással egybekötött falunapot szerveztek az elmúlt hétvégén Gellénházán, ahol színes programok várták az érdeklődőket. Egyebek mellett rendeztek például sportvetélkedőket, terepjáró-bemutatót, focitornát, de a bátrabbak főzőversenyben is kipróbálhatták magukat.

A tavalyi évben a községben külön szervezték meg a falunapot és a szüreti felvonulást, ám a település vezetői úgy határoztak, hogy idén összevonják a két programot és egy nagyszabású rendezvénnyel kedveskednek a helybelieknek, valamint a környéken élőknek. A helyi képviselő-testület – élükön a főszervező Kiss Csaba alpolgármesterrel – egész napos ünnepséget állított össze. A szervezők minden korosztály számára kínáltak programot, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A délelőtt folyamán teke és lövészet szerepelt a gazdag repertoárban, s ezzel párhuzamosan a gellénházi utcák lakóiból verbuvált húsz csapat mérte össze főzőtudását.

A főzőversenyen remek ételek készültek.Ottjártunkkor már javában fortyogtak a finomabbnál finomabb étkek a kondérokban. A résztvevők beleadtak apait-anyait, hiszen mindenki próbálta tudása legjavát adni, hogy „remekművével” a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhasson. Az olajmunkás úti csapat sem bízott semmit a véletlenre, négyféle húsból készítettek étvágygerjesztő gulyáslevest.
– Összesen 35 adag levest főztünk, a recept azonban titkos, így a riválisok nem tudhatják meg, hogyan sikerült ilyen ízletesre az étel – avatott be a részletekbe Halász Edéné, a csapat egyik tagja. – Az előkészületeket már tegnap megkezdtük, hiszen a házi készítésű, rozsos, tökmagos kenyeret, pogácsát és a 16 szál kalácsot már pénteken megsütöttük. A hangulat kiváló, összesen tízen főztünk, akik közül majdnem mindenki részt vett a tavalyi főzőversenyen is. Egy bográccsal arrébb a helyi nőklub főztje „hívogatta” a kóstolókat. Vizlendvai Lászlóné, a klub vezetője elmondta: a két éve megalakult gellénházi nőklub – amelynek jelenleg 56 tagja van – minden ilyen jellegű rendezvényen képviselteti magát. A hölgyek kéthetente gyűlnek össze, ezeken a találkozókon nőket érintő témákban hallgatnak meg előadásokat meghívott előadók tolmácsolásában.

Kiss Csaba alpolgármester és Gellén Endre polgármester.– Tavaly szerveztek először falunapot Gellénházán, s az akkori főzőversenyen a nőklub is „ringbe szállt”. Ezúttal gulyáslevest főztünk és kolozsvári szalonnát, valamint csirkecombot sütöttünk, reméljük mindez elnyeri majd a zsűri tetszését. A délután folyamán a klubunk kamarakórusa is színpadra lép, amikor falunap hangulatához igazodva adunk elő énekeket – magyarázta barátságosan főzés közben az elnök.
A technikai sportok szerelmesei sem maradtak program nélkül ezen a napon, hiszen őket a helyi művelődési ház melletti dimbes-dombos területen megszervezett terepjáró-bemutató és vetélkedő várta. A sportversenyekkel azokra az egykori kiváló gellénházi sportemberekre emlékeztek, akik egykoron az egyes sportágakban alkottak kimagaslót. A tekeversennyel Doszpot Sándor, a lövészettel Erdődi József, míg a focitornával Horváth Vilmos emléke előtt adóztak.
A délutáni szüreti felvonulás után a Gellénházi Vajda József Népdalkör, a helyi általános iskola diákjai, valamint a nőklub kamarakórusa és az Apostol együttes szórakoztatta a megjelenteket. A napot hajnalig tartó utcabál zárta.
Gellén Endre polgármestertől megtudtuk: a falunap a gellénházi lakók széles körét megmozgatja és a napi munka mellett mindenkinek jól esik egy baráti beszélgetés és pár óra gondtalan szórakozás. Egy-egy ilyen alkalommal közel ezer fő vesz részt a programokon, amely remek alap ahhoz, hogy ez a rendezvény hagyománnyá forrja ki magát az évek során. A település vezetői pedig bíznak abban, hogy aki bekapcsolódott ebbe az ünnepi sorozatba, az pozitívan gondol vissza ezekre a kellemes, vidám órákra.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu