Sikeresen pályázott négy intézmény

Diákoknak épül, szépül

Határon átívelő segítség


a zalai gyógypedagógiai szolgáltatás javításáért

Sikeresen pályázott négy intézmény

A zalai gyógypedagógiai szolgáltatás fejlesztését szolgálja az „EGYÜTT" – Zala megyei gyógypedagógiai intézmények szakmai megújulásával az inkluzív nevelésért TÁMOP 3.1.6. 11/2-2011-0010 elnevezésű projekt, melynek megvalósítására negyven millió forintot nyert négy zalai intézmény.

A konzorciális pályázat tagjai a zalaegerszegi Nyitott ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a zalaszentgróti Koncz Dezső Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény, a lenti Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény valamint a keszthelyi Zöldmező Utcai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény - hangzott el a zalaegerszegi Megyeházán tartott projektnyitó rendezvényen.

A négy pályázó intézmény kapacitásának és szolgáltatásának bővítése által javul a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók intézményi ellátása. Fogyatékossági típusok szerinti speciális eszközöket szereznek be, a pedagógusok, gyógypedagógusok, szülők és szakmai közreműködők használatukat is elsajátítják. Szoros együttműködést kezdeményeznek a többségi pedagógiai intézményekkel: óvodákkal, általános iskolákkal, középiskolákkal. Konzorciumi partnerenként 3-3 intézmény, összesen: 12 intézménnyel működnek karöltve. Külön kiemelendő a Zala Megyei Kórház Gyermekosztályával kialakított kapcsolat, mely országosan is úttörő kezdeményezés.

A pedagógiai szakszolgálatok fejlesztésével főként a családközpontú koragyermekkori intervenció, azaz a 0–3 éves veszélyeztetett, rizikófaktorral terhelt korosztály gyógypedagógiai megsegítését célozzák meg. Egyúttal a pedagógiai szakmai szolgáltatások fejlesztésére is szükség van. Mindez a projekten belül a pedagógiai módszerek megismertetése, a szakmai információkhoz való hozzájutás biztosítása, a pedagógusok képzésének, továbbképzésének és önképzésének támogatása által valósulhat meg.
Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt, melyen a pedagógusok, gyógypedagógusok és intézményvezetők mellett az érintett szülők is részt vettek.

vissza az elejére


zalaapáti általános iskolája

Diákoknak épül, szépül

Zalaapáti általános iskolájában a 2012/13-as tanév nemcsak a gyerekek, hanem az önkormányzat számára is új kezdést jelentett. Az iskola teljes felújítását szolgáló projekt ugyanis a szeptemberi becsengetéssel a kivitelezés időszakába érkezett. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás aktuális munkáiról helyszíni bejáráson tájékoztatták a sajtó munkatársait.

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere elmondta, a Gábor Áron Általános Iskola korszerűsítésére és bővítésére 198 millió forint támogatást nyertek, melyhez a község önkormányzata 22 millió forinttal járul hozzá. Az út azonban nem volt ilyen egyszerű, hiszen a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központok fejlesztése kiírására beadott pályázat többszöri próbálkozás után kapott csak pozitív elbírálást.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, a regionális fejlesztési tanács egykori elnöke felidézte, hogy 2010 előtt sok vita kísérte a támogatási döntéseket Zalában; olyan település kapott támogatást, mely előtte is nyert már pénzt iskolafelújításra. Zalaapáti tartaléklistán szerepelt, de végül siker koronázta fáradozásukat. Az elnök hangsúlyozta, jó helyre került a támogatás, hiszen a Keszthely és Zalaszentgrót között fekvő Zalaapátiban rendelkezésre állnak a feltételek, hogy mikrotérségi oktatási központként működjön hosszú távon.

Soós Zoltán, a műszaki ellenőrzéseket végző Zalaber Vállalkozási Kft. ügyvezetője elmondta, az építkezést igyekeznek úgy megoldani, hogy az minél kevésbé zavarja a tanítást. A vizesblokkok korszerűsítését és a folyosók burkolását már bejezték a második szinten. Ha itt végeznek, az első szinten folytatják a munkát. Dolgoznak a magastető szerkezetén, a közösségi terem kialakításán. A teljes körű akadálymentesítés mellett energetikai korszerűsítést is megvalósítanak, ami a fűtésrendszerben a megújuló energiák alkalmazását, a homlokzat hőszigetelését, valamint a csapadékvíz hasznosítását foglalja magában.

A projekt befejezési határideje 2013. június 30. Tehát a következő tanévben már egy megszépült, modern intézményben tanulhat 140 diák Zalaapátiból és a környező településekből.

vissza az elejére


európai fogyasztói központ

Határon átívelő segítség

Interneten vásárolt, a légijárat késése miatt lemaradt egy fontos eseményről, vagy a külföldi nyaralás alatt érte kár? A távolság és a nyelvismeret hiányában az egyén nem sokat tehet, viszont ingyenes jogi segítségnyújtást kérhet az Európai Fogyasztói Központ budapesti szervezetétől – hangzott el a fogyasztói központ megyejáró körútjának zalaegerszegi állomásán. A sajtótájékoztatón a zalai fogyasztóvédelmi felügyelőség 2012. évi vizsgálatainak tapasztalatairól is beszámoltak.

Kriesch Attila igazgató a fogyasztói központ működését egy példával illusztrálta. Elmondta: egy magyar fogyasztó egy norvég vállalkozástól interneten rendelt jegyeket egy franciaországi teniszversenyre, amelyeket nem kapott meg időben. Mégis elutazott Franciaországba, mert azzal hitegették, hogy helyszínen megkapja a jegyeket. De nem úgy történt! Ezután lépett közbe a fogyasztói központ; és a magyar sértett szinte teljes kárát (450 ezer forintot) megtérítette a külföldi kereskedő.

Az igazgató elmondta, hogy a külföldi társszervezetek közreműködésével gyors és ingyenes jogi segítséget nyújtanak a rászorulóknak a kár értékhatárától függetlenül, akár 5-10 eurós vásárlás kapcsán is. Ha nem tudnak megegyezni az érintett vállalkozással, akkor az alternatív vitarendezési fórumokhoz fordulnak, melyek működése hasonló a magyarországi békéltető testületekéhez.

2011-ben 341 (határon átívelő) panasz érkezett a budapesti fogyasztói központhoz, melyből 143-at magyarok nyújtottak be. A panaszosok többsége azonban külföldi volt, akik itthon keveredtek vitába magyar vállalkozásokkal. Nekik 6,5 millió forintot, míg a magyar panaszosoknak 3,5 millió forintot sikerült visszaadni tavaly. Idén ez idáig 290 panaszt vizsgáltak, melyből 170-et magyar állampolgárok nyújtottak be. Számukra 7,5 millió forintot tudtak visszajuttatni, és mintegy 5 millió forintot külföldi állampolgároknak.

Molnár Sándor, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója közölte, 2012. október 31-ig 765 hatósági ellenőrzést tartottak, melyből 242 esetben tapasztaltak jogsértést. Ez az esetek 31 százalékát teszi ki, ami jelentős javulás a 2009. évi 41 százalékhoz képest. Ez idáig 761 telefonos megkeresés érkezett hozzájuk, 129-en pedig személyesen tettek panaszt elsősorban jótállással, szavatossággal kapcsolatosan, valamint a közüzemi szolgáltatást és az elektronikus hírközlést érintő ügyekben.

Az iktatott panaszok száma 391 eddig. Ebből 68 a közüzemi szolgáltatást, 31 a kereskedelmi vagy vendéglátó-ipari egységeket érintette, 73 panasz érkezett a jótállással és a szavatossággal kapcsolatosan, 56 az elektronikus hírközléssel és 16 az elektronikus kereskedelemmel foglalkozott. Kérdésre válaszolva elmondta, az év hátralévő részében kiemelt figyelmet fordítanak a közüzemi szolgáltatókra, a fűtési szezon kezdetével ugyanis szinte naponta keresik fel a panaszosok áram- és gázszámlával kapcsolatosan hatósági tanácsadó irodájukat.

Antal Lívia

vissza az elejére