A szomszédvár következik

Módosul-e a célkitűzés?

Hozták a kötelezőt

Megalázó vereség

Kikapott a listavezető Kemendollár

Kétszer biztosan

Anyagiak főszerepben

Érmes serdülők


Az alapszakasz után elégedett a vezetőedző

A szomszédvár következik

Befejeződött az alapszakasz a férfi kosárlabda NB I-ben. A Flextronics ZTE együttese az 5. helyen végzett. Utólag sokan sajnálkoznak, ha a ZTE-nek még sikerül begyűjteni két győzelmet, akkor kedvezményezettként várhatná a rájátszást. Akik viszont reálisan szemlélik az első osztály mezőnyét, azok azt mondják, az egerszegi csapat erején felül teljesített. Hiszen jobb játékosállománnyal rendelkező csapatokat is magamögé utasított. A nagy kérdés, hogy a folytatásban mire lesz képes a ZTE. Mert, az alapszakasz csak egy része a bajnokságnak.

– Nem gondoltam, hogy ennyire kiegyensúlyozott lesz a mezőny a 4–8. helyig bezárólag – vélekedett Heinrich Róbert, a ZTE vezetőedzője. – A 6. hellyel elégedett lettem volna az alapszakasz végén. A menet közben történt változások miatt – itt a gazdasági átalakulásra gondolok –, az 5. hely elérése, úgy érzem, mindenképpen jó teljesítmény a fiúktól. Igaz, volt egy-két botlásunk idegenben, itt a Dombóvár és a Bp. Honvéd elleni vereségre gondolok. Utólag már tudjuk, ez a két győzelem a 4. helyet jelentette volna a csapatnak. Sejo Bukva (fehérben) rutinja sokat jelentett a ZTE-nek az alapszakasz során A hazai mérlegünk viszont kiváló volt, mindössze csak az Albacomptól kaptunk ki a Városi Sportcsarnokban. Több bravúros győzelmet arattunk, többek közt a Falco és a Szolnok ellen. Úgy érzem, kiegyenlítettük a gyengébb idegenbeli szereplésünket.
– Az idegenben elért két győzelmet a szurkolók kevésnek tartják. Közhelyeket mondva, vendégként is akkora a pálya, s a gyűrű mérete sem más. Miért szerepelt gyengén idegenben a ZTE?
– Az idegenbeli mérkőzésekre mindig aznap utazunk, ezáltal a játékosok bioritmusa felborul. A fiatalabb játékosok még nincsenek hozzáedződve az idegen pályák légköréhez. Nem rendelkeznek akkora rutinnal, mint a többiek. A mérkőzés nehezebb szakaszaiban ez bénítólag hathat a fiatalokra. Véleményem szerint ezekre a tényezőkre vezethetőek vissza az idegenbeli gyengébb szereplésünk. 
– A többi csapat is a mérkőzés napján utazik, csak ezzel magyarázható a gyenge idegenbeli mérleg?
– Biztos, nemcsak ezek a tények játszottak közre, de ezeket tapasztaltam. A fiúk megszokták a hazai pályát, idegenbe alig tudtunk elmenni edzőmérkőzést játszani. Bár tavaly óta fejlődtünk, hiszen akkor csak egyszer nyertünk vendégként. 
– Az alapszakasz során egyénileg kikkel volt elégedett? Akadt olyan játékos, aki csalódást okozott?
– A várakozás felett teljesítettünk az alapszakasz során. Így elmarasztalni senkit nem kívánok. A három „idősebb” játékosunk (Bodrogi, Bukva, Mujanovics) teljesítménye egyenletesebb volt, mint a fiataloké. A kevésbé rutinos fiataljaink produktuma hullámzó volt, s ez meghatározta a csapat játékát Viszont egyre többet játszanak, de szerencsére, a három „öreg” mellett mindig akadt egy-két fiatal, aki átlag felettit nyújtott, csak így sikerülhetett az 5. hely. 
– Az tény, fejlődtek a fiatalok, de közel van a szomszédvár Körmend, s mindenki a vasi játékosokkal példálózik. Bezzeg ott...
– Az nagyon szép dolog, hogy a ZTE-t hasonlítgatjuk a Körmendhez. Egyet azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tininek mondott vasi fiatalok már 4–5 éve húzóembernek számítanak, és már nem tinédzserek. Többen közülük már a magyar felnőtt válogatott meghatározó embereivé váltak. A körmendi csapatot jó képességű, jól menedzselt játékosok alkotják. Semmivel nem fiatalabbak, mint a nálunk játszó játékosok, de a többség már nemzetközi porondon, kupákban és válogatott szinten is megmérettetett. Nagyobb rutinnal rendelkeznek, mint a mi fiataljaink. Abban, viszont feltétlenül bízok, hogy a ZTE tehetséges játékosainak a fejlődése töretlen lesz, és rövidesen hasonló szintre jutnak el, mint a vasi fiatalok. 
– Az alapszakaszban jól teljesített a Flextronics ZTE, a realista szurkolók elégedettek, de még ők is titkon bizakodnak, hogy hosszú idő után a négy közé kerülhet az egerszegi csapat. Van erre reális esély?
– Nagyon nehéz mérkőzésekre számítok. Ebben a bajnokságban az alapszakaszban és a Magyar Kupában négyszer találkoztunk. Egerszegen kétszer mi győztünk, Körmenden a vasiak. Ahhoz, hogy az 5. helyről előbbre tudjunk lépni, a hazai sikerek mellett legalább egyszer Körmenden is nyernünk kéne, ami nem lesz könnyű. Mellettünk talán az szól, hogy nálunk több a rutinos játékos, a vasiak oldalán a fiatalság, a lendület. Látok esélyt a továbbjutásra, hiszen úgy látom, az előttünk végzett csapatok közül a leggyengébbel találkozunk. Természetesen mindent megteszünk a továbbjutásért, de a négy közé jutás nem lesz könnyű feladat. 

vissza az elejére


Megkérdeztük a Zalahús ZTE-t

Módosul-e a célkitűzés?

Bár az előkészületi mérkőzések szép tavaszt ígértek, a Zalahús ZTE labdarúgócsapata gyengén rajtolt a PNB-ben. Négy forduló során egy pontot, s egy gólt szerzett a csapat. Így elég messze került a célként megjelölt 6. helytől. Módosítja-e a vezetés a célkitűzést? Nem értékelte-e túl a keret játékerejét? – erről kérdeztük Tóth Gézát, a ZTE Rt. ügyvezetőjét.

– Nem tervezzük a célkitűzés módosítását – így Tóth Géza. – Véleményünk szerint a mai magyar mezőnyben, ezzel a kerettel a 6. helyet meg kellene szereznie a csapatnak. A jövőben minden fordulót követően értékeli az rt. vezetése a csapat teljesítményét. Az eddigi produktum nagy csalódás számunkra. A felkészülési mérkőzések szép tavaszt ígértek. Rá kellett jönnünk, más az edzőmérkőzés és más a bajnoki találkozó. A keret játékerejét, úgy vélem, nem értékeltük túl. Mert ha mégis így tettük, akkor nemcsak a célt kellene módosítani, hanem a szerződéseket is. Mert gyengébb képességű labdarúgóknak kevesebb pénz dukál.
– Mégis, miben látják a gyengébb szereplés okát?
– Az akarati tényezők még lehetnének jobbak, de talán az ebből adódó egészséges agresszivitás is hiányzik a fiúkból. Szerkezetileg sem stimmel minden. Remélem, a szakmai stáb hamarosan rátalál a helyes útra, s már a Haladás ellen a szomszédvári rangadón megszerezzük az első tavaszi győzelmünket. 
– A tavaszi idény eddigi mérkőzésein akadt olyan találkozó, amelyen megfelelt a csapat a vezetés elvárásainak?
– A Ferencváros ellen mutatott játékkal elégedettek voltunk, de a helyzetkihasználás ott is csapnivaló volt. Azon a találkozón Győri és Szabó II. ordító helyzeteket hagyott ki. Tehát az sem igaz, hogy nincsenek helyzeteink, de a koncentrálással bajok vannak. A Nagykanizsa és a Siófok elleni találkozók pedig a mélypontot jelentették, a két kiesőjelölt ellen gyengén teljesítettek a fiúk. Kispesten már jobban játszottunk, de a helyzetek kimaradtak.
– Sokan azt mondják Ferenczi távozásával nagy űr keletkezett a csatárposzton?
– Nem értek vele egyet, a helyzeteink most is megvannak, csak azokat elkönnyelműsködjük.
– A Ferenczi-ügy kapcsán a győriek nyugtatgatják a ZTE-t, hogy a nyáron még nem akarják külföldre eladni a csatárt. A ZTE viszont csak ebben az esetben kaphat pénzt a Rába-partiaktól. Állítólag a vételár 30 százalékát?
– Ez nem így van, egy fix összegben állapodtunk meg, és a szerződés nem tartalmazta az időpontot, hogy mikor kell az ETO-nak külföldre eladnia a csatárt. A győriek sietségét megértem, nyáron lejár Ferenczi szerződése, s akkor kötött az ára, nyilván ezért szeretnének hosszabbítani a játékossal.

vissza az elejére


Röplabda

Hozták a kötelezőt

ZTE–PEAC 3:0 ( 20, 23, 15 )
Pécs 100 néző. Jv.: Janzsó, Kovács. NB II-es férfi mérkőzés.
ZTE: Horváth Cs., Mózer, Markó, Gróf, Horváth T., Tompos. Csere: Kovács N., Gerencsér, Kormos (liberó). Játékos-edző: Markó Gábor.
Az első két játszmában görcsösen játszott a ZTE, mert a fiúk feledtetni akarták a múlt heti hazai vereséget. A harmadik szettben azonban kitűnően röplabdáztak, így magabiztosan hozták a kötelező győzelmet.

vissza az elejére


Kosárlabda

Megalázó vereség

PVSK–Zala Volán 107-32 (58-15)
Pécs, 1200 néző. Jv.: Szlávik, Kiss L. NB I-es női mérkőzés az 1–8. helyért.
Zala Volán: Völgyesi (–), Horváth M. (2), Nyírő (15), Horváthné (6), Papp (2). Csere: Hersits (–), Pásztói (7/3), Bedő (–), Vágvölgyi (–). Edző: Vertetics István.
Az összeállítást követően itt mindig valaki értékelni szokta a találkozót. Ettől most eltekintünk, mert úgy érezzük, a 75 pontos vereséget nehéz lenne megmagyarázni, még akkor is, ha az egerszegi csapat tartalékos volt. Csak remélni lehet, hogy a hátra lévő két mérkőzésen lesz tartása a Zala Volánnak.

vissza az elejére


Labdarúgás

Kikapott a listavezető Kemendollár

Megyei A-osztály: Miklósfa–Felsőrajk 2-0 (1-0), Pacsa–Teskánd 1-5 (0-3), Gyenesdiás–Zalalövő 1-0 (1-0), Zalaszentgyörgy–Rédics 0-1 (0-1), Amadeus Kemendollár–Tótszentmárton 1-2 (1-2), Becsehely–Letenye 1-4 (0-1), Zalaszentgrót–Nemesapáti 0-0, Femat Csesztreg–Zalaszentbalázs 1-1 (1-0).
Megyei B-osztály: Tófej–Gelse 2-1 (2-1), N. Elteco–Sármellék 1-2 (1-0), Kiskanizsa–Becsvölgye 6-1 (1-1), Bázakerettye–Z. Tungsram 3-2 (2-1), Bocfölde–Gellénháza 0-3 (0-3), Lovászi–Mumor 2-5 (2-2), Borsfa–Galambok 2-4 (1-2), Zalaapáti–Páka 3-1 (2-0).
Vk. I. o.: Babosdöbréte–Egervár2-4 (0-2), Söjtör–Botfa 5-0 (2-0), Alma 2000 Kutas–HÖR-Police 2-1 (1-0), Pókaszepetk–Lakhegy 4-1 (2-1), Hidroterra–Csatár 2-4 (1-1), Páterdomb–Zalaszentiván 1-4 (0-0) Sárhida–Hahót 4-2 (2-1), Kertváros–Baktüttős 2-3 (1-0).
Vk. II. o.: Bak–Kávás 3-2 (0-1).

vissza az elejére


Teke

Kétszer biztosan

ZTE ZÁÉV–Ózd 7:1 (2517:2417)
Zalaegerszeg, szuper ligás női mérkőzés.
Remek teljesítményt nyújtottak az egerszegi lányok, és fölényes győzelmet arattak. A ZTE ZÁÉV dobói: Miklós N. 437, Airizer 432, Simonffy T. 430, Csurgai 423, Horváthné 418, Rózsás 377 fa.

ZTE ZÁÉV–Szanki Olajbányász7:1 (2451:2322)
Szank, szuper ligás női mérkőzés.
Jól dobtak az egerszegiek, és érvényesítették a papírformát. A ZTE ZÁÉV dobói: Airizer 434, Horváthné 413, Simonffy T. 412, Csurgai 409, Miklós N. 408, Monostori 375 fa.

vissza az elejére


Tancsics az EB-n és az olimpián is ott akar lenni

Anyagiak főszerepben

Egyre közeleg az olimpia időpontja, városunkból eddig egy sportoló, Berzicza Tamás birkózó harcolta ki az ötkarikás játékokon való indulás jogát. Akinek még igazán áll a zászló, az ifj. Tancsics László, a ZTE súlyemelője. A fiatalembernek főleg az áprilisban megrendezésre kerülő EB-n kellene jól teljesítenie, ha ott akar lenni Sydney-ben.

– Úgy tudom, nemrég átesett egy enyhébb tüdőgyulladáson. Már jobban van?
– Igen, az elmúlt héten pár napot feküdnöm kellett, hogy ne legyen nagyobb baj, de szerencsére már túl vagyok rajta. Jó formában vagyok, remélem nem lesz gond a folytatásban – bizakodott ifj. Tancsics László.
– Mennyire tartja hátránynak, hogy itthon kell készülnie, és nem edzőtáborban a többiekkel?
– Anyagilag hátrány, de szakmailag nem. Aifj. Tancsics László szakmai háttér szerintem talán még jobb is itthon, mint a táborban, de legalább azzal megegyezik. Az anyagi hátrány alatt azt értem, hogy a táborban csak sportolóknak főznek, és ott még pénzt is meg lehet spórolni, amit a felkészülésemre fordíthatok. Hazai környezetben pedig mindent nekem kell fizetnem. 
– Az EB-re utazása mennyire mondható biztosnak?
– Nagyban függ a szövetség anyagi lehetőségeitől. Lesznek még felmérőversenyek is, de nem az eredményeimmel vannak gondok. Nemrég tíz kilóval túlszárnyaltam azt a szintet, amit a szövetségi kapitány megkövetelt tőlem. Sajnos, a Magyar Súlyemelő Szövetség pénztárcája vékony. Így még az is elképzelhető, hogy anyagi okok miatt nem leszek ott az EB-n, de remélem ez nem következik be. 
– Mikor és hol lesz az Európa-bajnokság?
– Április 22–24. között Bulgáriában, pontosabban Szófiában. 
– Ha sikerülne kijutnia, mi lenne a célja?  
– Mindenképpen szeretnék az első nyolcba kerülni, de az első hatot sem tartom elérhetetlennek.   
– Haladjunk tovább, az olimpiai szereplésre lát még esélyt?  
– Természetesen, ha az EB-n valamilyen oknál fogva nem tudok elindulni, még akkor is van esélyem. Nem sokkal később, ugyanis hazai földön rendezik meg a Hungária Kupát, ha az EB-n, vagy a kupán jól teljesítek, bekerülök az edzőtáborba. Ezután a táborban nyújtott teljesítmények alapján dől el, ki utazik az ötkarikás játékokra. A magyar válogatott 5 férfi versenyzővel szerepelhet az olimpián. Az öt helyre 12-en pályázunk, három versenyzőnek elég stabil a helye, tehát abszolút nem könnyű a helyzetem, de mindent megteszek, hogy ott legyek az olimpián.

vissza az elejére


Érmes serdülők

Budapesten, a Talentum teniszcentrumban rendezték meg a fedett pályás serdülő országos bajnokságot. A verseny érdekessége volt, hogy a mérkőzések úgynevezett amerikai gyorsborítású pályákon zajlottak. Az OB-n Németh Virág és Both József, a ZTE versenyzői szerepeltek. Németh Virág első kiemeltként érvényesítette a papírformát és aranyérmet szerzett, míg Both József úgy lett második, hogy nem volt kiemelve. Both József és Németh Virág
Haladjunk sorjában; Németh Virág az első fordulóban erőnyerő volt. A második körben Kupai (Vasas) volt az „áldozat”, 6:0, 6:1-re nyert Virág. Ezután Sztankó (Békéscsaba) gratulált az egerszegi sportolónak a találkozó végén. A számszerű eredmény: 6:0, 6:0. Az elődöntőben sem izzadt meg nagyon Virág, Balázst (Építők) győzte le biztosan 6:2, 6:3. A fináléban Babos (Sopron) kapitulált az egerszegiek tehetséges sportolója előtt. A verseny erősségére jellemző, hogy a serdülő ranglista első tíz helyezettjéből kilencen szerepeltek a viadalon. 
A fiúknál a ranglista első tíz helyezettje ott volt az OB-n. Az első fordulóban Kardhordót, a Vasas versenyzőét verte 6:1, 6:1-re, a ZTE idén igazolt versenyzője Both József. A folytatásban Lékát, a debreceniek sportolóját búcsúztatta a további küzdelmektől (6:0, 6:0). A harmadik fordulóban Hennel (MTK) nem bírt a ZTE ifjú titánjával (6:4, 6:3). Az elődöntőben az első kiemelt Dékány (MTK) bánta, hogy Bothtal összehozta a sors (6:3, 6:2). A ZTE sportolója csak a fináléban vesztett Balázs (Építők) ellen 6:2, 6:1-re.

vissza az elejére