Foci, mint üzlet

Lehet-e Körmenden nyerni?

Kizárólagos jogot akar a közszolgálati

Kincset találtak a tekézők

A gól továbbra is hiánycikk

Negyedik a Csuti

Fontos győzelem

Sikerült a visszavágás


Megalakult a profi alszövetség

Foci, mint üzlet

Az elmúlt héten alakuló ülést tartott a Profi Labdarúgó-alszövetség, amelyen a tagság egyhangúan elnökké választotta Demján Sándort. A tanácskozáson a ZTE Rt.-t Tóth Géza ügyvezető igazgató képviselte, a történtekről őt kérdeztük. 

– Az alakuló ülésen az alapszabály elfogadása és a tisztségviselők megválasztása volt a cél – hangoztatta Tóth Géza. – Az alszövetség megválasztott elnöke két hónap türelmi időt kért, addig semmilyen állásfoglalást nem tesznek közzé. Elsőként kidolgoznak egy éves programot, vele párhuzamosan egy öt éveset. 
– A megválasztott elnök Demján Sándor székfoglalójában a labdarúgás üzleti alapokra való helyezését hangsúlyozta?
– Megválasztását követően vázolta elképzeléseit. Azzal indított, hogy a labdarúgásban ő nagy üzletet lát. Természetesen nem ezen a színvonalon, amely jelenleg Magyarországon van. Véleménye szerint a finanszírozási gondokat csak a játék színvonalának az emelésével lehet megoldani. Nyugat-Európában a focinak nagy reklámereje van, szerinte hazánkban is a labdarúgásnak lehet a legnagyobb vonzereje a hirdetők körében. A szakmai részbe ő nem tud, nem is akar beleszólni, de ahhoz, hogy a fociba több pénz áramoljon, feltétlenül színvonal-emelkedésre van szükség.
– Hogy látja, Demján úr tud hozni pénzt a fociba, hiszen a labdarúgás forráshiánnyal küzd?
– Demján úr személye a biztosíték arra, hogy a labdarúgás gazdasági oldala rendezett legyen. 
– Az Újpest képviselői nem fogadták el az alapszabályt. Miért?
– Az Újpest jogi képviselője és tulajdonosa az alapszabály több pontjával nem értett egyet, és nem is szavazta meg azt. A miértre nyilván ő tudja a választ. 
– Az alszövetség elnökének vezetésével kijöhet a mély gödörből a magyar labdarúgás?
– Csak reménykedni lehet, az esély megvan rá, de a szponzorok mellett állami beavatkozásra is szűkség van, mert csak így emelkedhet fel a magyar labdarúgás. Az elnök úr azt is hangsúlyozta, hogy ehhez összefogásra lesz szükség. Az ő személye egyedül kevés a felemelkedéshez. 
– A csapatoknak is lesz ebből előnye, hogy ő lett a profi alszövetség elnöke?
– Nagyon remélem.

vissza az elejére


Kosárlabda

Lehet-e Körmenden nyerni?

Marc Körmend–Flextronics ZTE 76-68 (33-32)
Körmend, 2500 néző. Jv.: Harsányi, Benczúr. NB I-es férfi mérkőzés. Rájátszás az 1–8. helyért. 
ZTE: Simon (11/3), Mészáros (5/3), Bukva (22), Bodrogi (6/3), Mujanovics (18/6). Csere: Kámán(2), Képli (4), Kocsis (–), Béres (–). Vezetőedző: Heinrich Róbert. Pályaedző: Nikola Lazics.
Kipontozódott: Fodor (37. p), Mujanovics (39. p.), Bukva, Simon (40. p.).
A párosmérkőzés állása: 2-1, a Körmend javára.
Értékel Heinrich Róbert: – A szombati találkozón nem játszottunk annyira jól, mint az előző két mérkőzésen, de a vasiak sem voltak csúcsformában, ezért is fájó a vereségünk. A harmadik összecsapáson is hosszú ideig győztesnek látszottunk. A végjátékban azonban ismétMujanovics (fehérben) eddig sok pontot szerzett a Körmend ellen több kulcsjátékosunk kipontozódott, ezt viszont még nem bírja el a csapat. Ezúttal is fej-fej mellett haladt a két együttes, mindkét gárda hasonló játéktudással rendelkezik. A hazai pálya ezúttal is sokat ért a körmendieknek, remélem szerdán nekünk jelent előnyt. A mérkőzés hajrájában ezúttal is voltak vitatható játékvezetői ítéletek, de ezzel nem lehet mit kezdeni, ők úgy látták. Nem lehet mást tenni, mint tudomásul venni, bár egyre bosszantóbb a dolog. Főleg úgy, hogy mind a két körmendi találkozón közel álltunk a bravúrhoz. Így más választásunk nem lehet, mint szerdán nyerni hazai környezetben.
Győznünk kell, mert csak így maradhatnak életben továbbjutási esélyeink. A két csapat egymás számára már sok újat nem „mondhat”. Sokan Zsebe beállítását nagy húzásnak tartják, készültünk rá, eddig is ő fogta Mujanovicsot, gondolom a folytatásban is így lesz. Remélem a szerdai mérkőzést követően 2-2 lesz az állás, s minden sorozatnak meg kell szakadnia egyszer. Bizakodom, hogy az ötödik mérkőzésen sikerül nyernünk a vasi kisvárosban, és bejuthatunk a rájátszás legjobb 4 csapata közé.

vissza az elejére


Kizárólagos jogot akar a közszolgálati

Úgy volt, hogy a rájátszás során a Flextronics ZTE–Körmend férfi kosárlabda-mérkőzés első találkozóját közvetíti a Magyar Televízió 2-es csatornája. Akik nem mentek ki a Városi Sportcsarnokba azoknak csalódniuk kellett, mert a közvetítés elmaradt. Vajon miért? Az okokról Horváth Frigyest, az MKOSZ főtitkárát kérdeztük.
– Azért nem közvetít már pár hete kosárlabda mérkőzéseket a Magyar Televízió, mert szövetségünk összefoglalókra szerződést kötött a tv 2-vel – kezdte a főtitkár. – A Magyar Televízió a kizárólagos jogokat szeretne a közvetítésért. A közszolgálati tévé vezetői azt szeretnék elérni, hogy minden joggal ők rendelkezzenek, csak az ő engedélyükkel készíthetnének más tévétársaságok összefoglalókat. Ebbe mi nem megyünk bele. Szeretném megjegyezni, hogy ’99-ben, amikor a magyar férfi válogatott 30 év után kijutott az Európa-bajnokságra, az m1-nek, m2-nek lett volna rá lehetősége, hogy a csapat mérkőzéseit közvetítsék, nem tették. Az MKOSZ nem megy abba bele, hogy a Magyar Televíziónak kizárólagos jogokat biztosítson. Szeretném megjegyezni, hogy nemcsak az Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége gondolkodik így, hanem más szövetség sem akar kizárólagos jogokat biztosítani a közszolgálati tévének. A történtek ellenére azért bizakodom, hogy sikerül megegyeznünk, s rövidesen ismét láthatóak lesznek kosárlabda-találkozók a Magyar Televízióban.

vissza az elejére


Itt szeretnének letelepedni

Kincset találtak a tekézők

Hétről hétre remekül dob a ZTE ZÁÉV színeiben Airizer Emese, akit a romániai Marosvásárhelyről igazoltak le a kék-fehérek. Úgy néz ki, a játékossal alaposan megerősödik az egerszegi együttes, s a következő bajnokságban már merészebb tervet is szövögethetnek a csapat vezetői és játékosai.

– Mi ösztönözte, hogy a ZTE ZÁÉV együtteséhez igazoljon?
– Már két éve hívtak a ZTE csapatához, most jött el az idő, és úgy döntöttünk vőlegényemmel, hogy átjövünk Magyarországra, pontosabban Zalaegerszegre. 
– Volt információja arról, hogy milyen képességű együtteshez igazol?
– Természetesen nem ismeretlen számomra a csapat, két éve a Marosvásárhellyel szerepelünk a Göcsej Kupán. Így tudtam, milyen játékerőt képvisel a ZTEAirizer Emese ZÁÉV. Jelenleg a középmezőnyben tanyázik, de bízom benne, hogy velem, és a többiek fejlődésével felzárkózhatunk az első négy közé. 
– Milyen eredményei voltak Romániában?
– Kilencszer voltam országos bajnok egyéniben, csapatban, párosban, ifiben, felnőttben egyaránt. Az elmúlt évben román föderációban a legjobb női sportolónak választottak. Tavaly a Marosvásárhelyi Elektromos csapatával Világ Kupát nyertünk. A Világ Kupán a legjobb játékos lettem. Részt vettem három ifjúsági VB-n, ahol két bronzérmet szereztem. 
– Miért éppen a tekét választotta?
– Más sportágakkal is próbálkoztam. Úsztam, kosárlabdáztam, de engem mégis a teke fogott meg. Nagyon szép sportágnak tartom.
– Az edzéseken és a mérkőzéseken is nagyon koncentrál. Olyat is hallottam, hogyha ilyenkor megkérdeznék a nevét, még azt sem tudná?
– Kétségtelen, nagyon figyelek edzéseken és mérkőzéseken egyaránt. A tekéről tudni kell, hogy nemcsak fizikai, hanem idegi sport is. Pszichikailag, lelkileg is fel kell készülni a versenyre. Igen, képes vagyok annyira koncentrálni, hogy nem is hallom, hogy szólnak hozzám, sőt még a szurkolók biztatását sem. 
– Mennyire sikerült a beilleszkedése?
– A lányok nagyon rendesek voltak, de sokat segített Major Mihályné edző és dr. Orsós Ferenc szakosztályvezető is. Nekem nagyon sokat jelentett, hogy úgy fogadtak, ahogy vártam. 
– A munkahelyén is jól érzi magát? Úgy tudom, ruhaipari technikus...
– Igen, a Colornál dolgozom ruhaipari technikusként. Kedvesen fogadtak ott is. 
– Hosszabb távra tervezik a magyarországi tartózkodást vőlegényével, vagy rövid ideig maradnak?
– Nem tekintjük „kirándulásnak” a dolgot, szeretnénk Zalaegerszegen letelepedni. Reméljük, minden úgy jön össze, ahogy elterveztük.

vissza az elejére


Labdarúgás

A gól továbbra is hiánycikk

Zalahús ZTE–Vasas 0-0
Zalaegerszeg, 4000 néző. Jv.: Hanacsek. PNB-s mérkőzés.
ZTE: Vlaszák – Kocsárdi, Szabó I., Csóka, Balog – Bonchis (Babati), Szabó II., Nagy L., Gaál – Sebők, Győri (Szabó Cs.). Vezetőedző: Disztl László.
Értékel Szabó Csaba, a ZTE játékosa: Sebők (fehérben) fejjel veszélyezteti a Vasas kapuját – Úgy vélem, a tabella második helyén álló Vasas ellen értékes egy pontot szereztünk. Ez a döntetlen egészen más, mint a Nagykanizsa és Siófok elleni x. Sajnos, a góllövéssel továbbra is hadilábon állunk. Bár ezúttal is voltak helyzeteink, de azok kimaradtak, a fővárosiaknak viszont kevesebb volt. Szerettem volna Kövesfalvinak ezúttal is gólt rúgni, hiszen még a Gázszer kapusaként sikerült „felavatnom”. Egyszer sikerült is lefordulnom a védőmről, de a Vasas kapusa remek ütemben futott ki, s őt találtam el. Fordulás után a hajrában volt esélyünk megszerezni a győzelmet, ekkor beszorítottuk az angyalföldieket, s több lehetőségünk is akadt a gólszerzésre, de a vendégek kapusa többször is bravúrral védett. A héten két mérkőzés vár ránk, szerdán a Pécs vendégei leszünk, ott mindenképpen nyernünk kell, utána a Győr, majd a Vác együttesével játszunk hazai környezetben, ha ezen a három mérkőzésen sikerülne 9 pontot szereznünk, ott lehetnénk a 6. hely környékén. Mert, hiába nem kapunk ki sokszor, a hárompontos rendszerben a döntetlen nem kifizetődő eredmény. Remélem, a hétvégére 6 ponttal leszünk gazdagabbak. Utána meg a Vác ellen akár több góllal is nyerhetünk. 

vissza az elejére


Sakk

Negyedik a Csuti

N. Tungsram–Z. Csuti SK 6,5:5,5
Nagykanizsa, OB I-es mérkőzés.
A zalai rangadón a jobban koncentráló kanizsaiak minimális különbségű győzelmet arattak, s ezzel ők szerezték meg a bronzérmet az első osztályban. Az egerszegi sakk-klub a negyedik helyen végzett a bajnokságban.
Eredmények (elöl a kanizsai versenyzők): Ribli–Portisch L. döntetlen, Pintér–Horváth J. döntetlen, Stohl–Horváth Cs. döntetlen, Faragó–Grószpéter döntetlen, Vajda L.–Horváth Á. 1:0, Horváth P.–Konopka 0:1, Kustár–Horváth Gy. döntetlen, Krutti-Pálkövi döntetlen, Vajda Sz.-Csiszár döntetlen, Flumbort-Portisch F. döntetlen, Végh-Horváth S. 1:0, Bagonyai-Forgó É. döntetlen.

vissza az elejére


Teke

Fontos győzelem

ZTE ZÁÉV–Köfém 6:2 (2530:2472)
Zalaegerszeg, szuper ligás női mérkőzés.
A találkozón remekül dobó egerszegi lányok győzelmükkel bebiztosították ötödik helyüket, ha a hátralévő két fordulóban nyernek, még előbbre is léphetnek a tabellán. 
A ZTE ZÁÉV dobói: Miklós 441, Airizer 428, Hécz 421, Simonffy T. 420, Csurgai 410, Horváthné 410 fa.

vissza az elejére


Röplabda

Sikerült a visszavágás

ZTE RC–Alba Line 3:0 (17, 19, 17)
Zalaegerszeg, 200 néző. Jv.: id. Juhász, Tomanóczy. NB II-es férfi mérkőzés.
ZTE: Horváth Cs., Markó, Mózer, Horváth T., Gróf, Gerencsér. Csere: Kormos (liberó), Kovács N. Játékosedző: Markó Gábor.
A remekül koncentráló egerszegi csapat magabiztos játékkal vágott vissza az őszi vereségért, s győzelmével továbbra is első az NB II Nyugati csoportjában.

Az oldalt írta és összeállította:
Bedő István