Lakossági fórum - a tisztaság érdekében

Gulag-emlékmű avatása Zalaegerszegen

Hirdetmény

Pályázatot hirdet

Zavarja vagy nem zavarja?

Franciaországban járt városunk küldöttsége

Pályázat

Jelentkezzenek a károsultak!

Kutyatartás szabályai

Ha ártatlanul gyanúsítanak

Idő a tanulásra


A landorhegyiek tenni is akarnak érte

Lakossági fórum - a tisztaság érdekében

Zalaegerszeg landorhegyi városrészének önkormányzati képviselői – Bali József, Doszpoth Attila és Panácz Antal – lakossági fórumra várták a körzet lakóit, hogy az általuk meghívott szakemberek első kézből hallják a városrészben élők észrevételeit, a városrész „tisztaságával”, tisztán tartásával, az utak, járdák állapotával, a játszóterek gondozásával kapcsolatban. 

A nagy érdeklődéssel kísért, estébe nyúló fórumon – idő hiányában – elsősorban a lakosság által felvetett kérdések, kérések, vélemények hangzottak el, ezért ígéretünkhöz híven most a lap hasábjain összegzik az elhangzottakkal kapcsolatos információkat Kámán István, az útépítési és közlekedési csoport vezetője, Fazekas Györgyi, a területtechnikai csoport vezetője, valamint Bakiné Rédei Tímea, a Városgazdálkodási Kft. parkfenntartási részlegének vezetője.A fórum résztvevői
Amint azt bevezetőjében – az ott élők nevében – Panácz Antal képviselő elmondta, úgy érzik, a belvároshoz képest mostohán kezelt terület a Landorhegy. Ritkábban takarítják az utcákat, elmarad a csapadékcsatornák tisztítása, nem szállítják el időben a lakók által összegyűjtött lombhulladékot, sok gondot okoz a kutyatartás szabályainak be nem tartása, kevés az utcai hulladéktároló és lassú a járdák, lépcsők felújításának üteme is. – Nagyon várjuk már a közterület-felügyelet munkába állását, mert úgy gondoljuk, sokat tehetnek a szabályok betartatása érdekében – tolmácsolta a képviselő a lakók véleményét. 
A fórum résztvevői által elmondottak is főként a fenti témákat érintették, ugyanakkor többen szóltak arról is, hogy a városrész lakói és az arra közlekedők – elsősorban az oktatási intézmények diákjai – maguk is sokat tehetnének azért, hogy a városrész tisztább, gondozottabb legyen. Szemét azért van – fogalmazta meg sokak véleményét az egyik felszólaló – mert szemetelünk, nem vigyázunk a tisztaságra. A megoldás kulcsa nemcsak a hivatal vagy a Városgazdálkodási Kft. kezében van, a tisztaság megóvása minden városlakó közös ügye, amelyhez a jelenleginél nagyobb összefogásra lenne szükség – vallották többen is a jelenlévők közül. Természetesen sok követésre méltó kezdeményezésről is beszámoltak a résztvevők: a Landorhegyi út 36–46-os számú házak környezetében a lakók tartják rendben a játszóteret, ugyanezt tették az Egry József Utcai Óvoda melletti játszótérrel is az ott lakók, bár nehezményezik, hogy mára kutyafuttatóvá vált a terület. Több lakótömb környékén, így pl. a Göcseji út 45-ös, a Landorhegyi út 16-os, a Gasparich út 21-es számú házaknál – és bizonyára még másutt is – összegyűjtötték a lakók a lehullott lombot, ők az elszállítás késése miatt emeltek szót. 
Tennivaló tehát akad bőven, de hogy látják mindezt a szakemberek?

A járdák, lépcsők, utak állapota...

Az e témakörökkel kapcsolatos kérdésekre válaszolva Kámán István elmondta:
– Az utak és járdák fenntartására a költségvetésben biztosított éves pénzügyi keret felosztásánál minden alkalommal sorrendiséget állítunk fel, s természetesen elsőbbséget élveznek azok a helyek, amelyeknél közvetlen balesetveszély áll fenn, amelyek állapota nem tűrhet halasztást. Így került sor az elmúlt években a Landorhegyen lévő lépcsők egy részének felújítására.
Az útburkolat javítása minden évben a tél okozta károk helyreállításával, a kátyúzással kezdődik, melyet előzetes felmérés alapján ütemezünk, és pályáztatás után a legkedvezőbb ajánlatot kínáló kivitelezővel végeztetünk el. Ezek a munkálatok általában április–májusban kezdődnek és az első félév végére befejeződnek. Ezt követően van lehetősége az önkormányzatnak arra, hogy a fennmaradó pénzkeretből elvégeztesse az egyéb út-, járda-, parkoló- vagy éppen lépcsőfenntartási, felújítási, javítási munkákat. Ezért a konkrét kéréseket helyszíni szemle során megvizsgáljuk, és sürgősségtől függően ütemezzük javításukat.
A Madách úti 10 emeletes házak déli oldalán lévő út lezárásának lehetőségét ugyancsak a helyszínen kell megvizsgálnunk, s a forgalomtechnikai valamint közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével meghozni döntésünket.
A fedett autóbuszvárók elhelyezésére a hivatal az Intermédia Kft.-vel áll szerződésben, akik esztétikus kivitelben, reklámfelületek biztosításával évente négy buszvárót telepítenek a városba. A helyszíneket minden esetben közösen választjuk ki, van rá esély, hogy – a kérésnek megfelelően – egy fedett buszváró a Landorhegyi út 7. szám alatti buszmegállóba kerüljön.
Ami pedig inkább a köztisztaság témakörébe tartozik, de nem hagyható szó nélkül, a közterületeken elhelyezett hulladékgyűjtők kérdése. A város minden pontjáról kapunk jelzéseket, hogy kevés az utcai hulladéktároló, s ennek fő oka, hogy az elmúlt években nagy számban tulajdonították el ezeket. Előfordult, hogy egyetlen hónap leforgása alatt mintegy 300 db tűnt el a közterületekről. Ezek pótlására valamint új hulladéktárolók beszerzésére évente több millió forintot költ az önkormányzat, folyamatosan gondoskodunk arról, hogy főleg az intézmények, buszvárók környékén és egyéb frekventált helyeken mindig legyen elegendő hulladékgyűjtő.

Köztisztaság, hulladékszállítás, fakivágás...

A fenti témákat érintő kérdésekre Bakiné Rédei Tímea, a Városgazdálkodási Kft. képviselője az alábbiakban foglalta össze válaszát:
– A VG Kft. azokat a munkákat végzi el, amelyeket tőle a megkötött szerződésben, illetve külön megrendelő alapján a polgármesteri hivatal megrendel. A más cégek által a zöldterületeken elvégzett munkákért a kft. nem vállalhat felelősséget, az elszállításokról is annak kell gondoskodnia, aki a munkát elvégezte vagy elvégeztette.
Az önkormányzat köztisztaságról szóló rendelete alapján az intézmények (iskolák, óvodák, bölcsődék stb.) kötelezettsége a területükhöz tartozó közterületek tisztán tartása, ezért a kft. a saját területükről összegyűjtött hulladékot csak térítés ellenében tudja elszállítani. Ugyanakkor ha a lakóközösségek összetakarítanak a házuk, lakótömbjük környezetében lévő zöldterületeken, játszótereken, időben kérjék a lombhulladék elszállítását a VG Kft. parkfenntartó- és építő részlegétől.  
A szemétgyűjtők kihelyezéséről a polgármesteri hivatal intézkedik, ezek rendszeres ürítése már természetesen – a szerződésben foglaltak szerint – a kft. feladata. A kft. örömmel támogat minden, a köztisztaság javítását célzó lakossági kezdeményezést, de minden esetben időben kell egyeztetni a tervezett munkálatokat. A tömbházak közvetlen környezetének tisztán tartása ugyanakkor a lakók, vagy – ahol van – a házmesterek feladata. 
A fakivágásokkal kapcsolatos kéréseket – erről már nagyon sokszor esett szó – a lakóközösségeknek írásban kell a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályához benyújtaniuk. A kérelem alapján a szakemberek helyszíni szemlét tartanak, és a szakmailag megalapozott döntést követően bízzák meg a VG Kft.-t vagy más vállalkozót a munka elvégzésével. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha szakmailag indokolatlan egy adott fa eltávolítása, az önkormányzat nem ad engedélyt a kivágására.
Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a lakóknak a segítségét és együttműködését, akik törődnek környezetükkel, és önzetlenül fáradoznak azon, hogy városunk tiszta és rendezett legyen.

Kutyák a közterületeken...

Meglehetősen nehéz a kutyatartók és a kutya nélküliek érdekeinek egyeztetése, ezért érthető, hogy ezen a fórumon is téma volt. A hozzászólásokból az derült ki, hogy a kutyabarátok egy része nem tartja be az idevonatkozó önkormányzati rendeletet, s olyan helyen is sétáltatja kedvencét, ahol ezzel mások nyugalmát zavarja, nem beszélve a hátrahagyott nem kívánatos anyagokról. 
A témával kapcsolatosan a Fazekas Györgyi, a területtechnikai csoport vezetője a következőket mondta el:
– Köszönöm azoknak a hozzászólását, akik azt fogalmazták meg, hogy lakossági összefogásra és szemléletmód változásra is szükség van ahhoz, hogy köztisztaságról beszélhessünk. Körülbelül ugyanerre az összefogásra lenne szükség ahhoz is, hogy a kutyatartás szabályai betarthatóak legyenek.
Ehhez mindenképpen szükséges a kutyatartás szabályainak ismerete, melyet ezúttal ismételten közzé teszünk abban a reményben, hogy a felelősen gondolkodó állatbarátok önként vállalják a szabályok betartását, hiszen ezzel megelőzhetők a felesleges konfliktusok.
A hivatalnak az ellenőrzéssel kapcsolatos nehézségeket az okozza, hogy a szabályokat főként a kora reggeli illetve a késő esti órákban szegik meg. Alkalmanként – biztonsági okokból a rendőrség munkatársaival közösen – e kritikus időpontokban is tartottak célellenőrzéseket a hivatal ügyintézői, de ennek eredménye sajnos csak időleges. A legnagyobb gond pedig akkor merül fel, amikor a kutyákat egyedül – kísérő nélkül – engedik le a tömbházakban lakó tulajdonosok. A felelősségrevonás ilyen esetekben meglehetősen nehéz. 
Az elmúlt években próbálkoztunk a játszótereken kutyasétáltatást tiltó táblák kihelyezésével is, de nem volt akadály semmilyen betontuskó, bilincsekkel való rögzítés, a táblák nem voltak hosszú életűek.
A hatékony megoldást a szeptember hónaptól működő közterület- felügyelet fogja jelenteni, mely szervezet tagjai – amellett, hogy szinte teljes munkaidőben az utcákon, tereken, parkokban teljesítik ellenőrzési feladataikat – a jelenleg érvényes új törvény szerint a rendőrséggel szinte megegyező jogokat kapnak, s lehetőségük lesz komoly összegű helyszíni bírság kiszabására is a szabálytalankodókkal szemben. 
Ezzel párhuzamosan – hiszen a tiltás önmagában nem célravezető – természetesen tovább keressük a megoldást arra is, hogy lehetőleg minden városrészben legyen kijelölve a kutyák sétáltatására alkalmas terület.

* * *

Bízva abban, hogy a hivatal és a Városgazdálkodási Kft. illetékesei is kellő figyelmet fordítanak a városrészre, a fórum résztvevői közül többen is konkrét segítséget, együttműködést kínáltak. Így a Pais Dezső iskola igazgatója ígéretet tett arra, hogy az iskola környékét – jó példát mutatva a többi intézménynek és a lakóknak – a tanulók rendben tartják. A Kodály Utcai Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke hasonló szellemű felajánlást tett saját területüket illetően, arra buzdítva a társasházak közös képviselőit, hogy az önkormányzattal együtt szervezzenek olyan takarítási akciókat, amelyhez a Városgazdálkodási Kft. biztosítja a megfelelő eszközöket, és gondoskodik az összegyűjtött hulladék elszállításáról. (Telefon: 314-095)
Úgy tűnik, a készség képviselőkben, lakókban és szakemberekben egyaránt megvan arra, hogy Landorhegyen nagyobb rend és tisztaság uralkodjon, csak minden területen meg kell találni a leghatékonyabb megoldást. 
(A fórumon elhangzott egyéb konkrét felvetések megoldásáról természetesen a hivatal illetékes szakemberei folyamatosan intézkednek.)

vissza az elejére


Gulag-emlékmű avatása Zalaegerszegen

A háború okozta sebek soha nem gyógyulnak be. Akik e tragikus évek alatt elveszítették szeretett hozzátartozóikat, akiket ártatlanul meggyötörtek, meghurcoltak, azokat életük végéig elkíséri a fájdalom, mely csak akkor enyhül, ha az utókor méltóképpen emlékezik.
Így érezték ezt azok a családok, akiknek egyike alapítványt hozott létre az 1945 áprilisában Gulag-fogságba elhurcolt vétlen fiatalok emlékének ápolására.
Az alapítvány szívós kitartásának, az önzetlen adományozóknak és az önkormányzat segítő támogatásának köszönhetően most megvalósult az álom, melyet Polgár Jenő síremlékkészítő mester öntött formába.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gulag Fogságba Elhurcoltak Emlékére Alapítvány 
2000. április 7-én (pénteken) 16.30 órai kezdettel 
ünnepséget rendez 
a Gulag-emlékmű felavatására.

Helyszín: Zalaegerszeg, Berzsenyi–Kosztolányi út találkozásánál lévő zöldterület.
Ünnepi köszöntőt mond: Dr. Gyimesi Endre polgármester, az alapítvány kuratóriumának elnöke
Emlékbeszédet tart: Rózsás János író, egykori Gulag rab 
Az emlékmű avatását követően a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben kerül sor a Magyarok holocaustja című emlékkiállítás megnyitójára valamint Rózsás János: Gulaglexikon című kötetének bemutatójára.
Az ünnepségre tisztelettel hívjuk és várjuk városunk lakóit, akik az emlékműnél elhelyezhetik a megemlékezés virágait.

vissza az elejére


Hirdetmény

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata
nyilvános pályázat útján bérbe adja

a Zalaegerszeg, Széchenyi tér 5. szám alatti épület II. emeletén lévő 209-es számú, 27,4 m2-es és 212-es számú, 21,4 m2-es egybe nyíló helyiségeit irodai célra. A helyiségek bérleti díjának alapára 1.000 Ft/m2/hó + ÁFA.
A versenytárgyalás tárgya a havi bérleti díj összege.
A pályázat nyertese az, aki az árverés során a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetésére tesz ajánlatot.
A helyiségek határozatlan időre adhatók bérbe, mindkét fél részéről 6 hónapos felmondási idő kikötésével. A bérlő a bérbeadó által történő felmondás esetén sem pénzbeni kártérítésre, sem cserehelyiségre nem tarthat igényt.

A pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia: 
   
– az ingatlan pontos megnevezését, 
    – a pályázó nevét, lakcímét, 
    – nyilatkozatot a pályázati feltételek elfogadásáról.

A pályázatokat „Széchenyi téri helyiségbérlet” jeligével, zárt borítékban a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Osztályához kell eljuttatni. (Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19. I. emelet 115. iroda)

A pályázat beadási határideje: 2000. április 25. (kedd) 12.00 óra
A versenytárgyalás időpontja: 2000. április 27. (szerda) 13.00 óra

Helyszíne: Polgármesteri Hivatal I. emelet 101-es tanácsterme, melyre a pályázókat ezúton meghívjuk.
Részletes információt az önkormányzati osztály vezetőhelyettese, Bükiné Mándli Mária ad. Cím: Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19. I. emelet 115. iroda, telefon: 92/502-116.
A helyiségek előzetes egyeztetés alapján megtekinthetők.

vissza az elejére


Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzője
pályázatot hirdet
a Polgármesteri Hivatalban közterületfelügyelet-vezető
munkakör betöltésére.

Pályázati feltételek:
– felsőfokú iskolai végzettség 
– közigazgatási szakvizsga
– magyar állampolgárság 
– büntetlen előélet
– cselekvőképesség
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
– Rendőrtiszti Főiskolán szerzett rendőrszervező szakképzettség, rendőri szakképesítés, katonai felsőoktatási intézményben határőr, határrendészeti és -védelemi vezetői szakokon szerzett végzettség,
– közigazgatási gyakorlat.
A közterület-felügyelői munkakörbe történő kinevezés feltétele:
– a 78/1999. (XII. 29.) EüM-BM együttes rendeletében foglaltaknak megfelelő egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság,
– a 42/1999. (XI. 24.) BM-rendelet szerinti eredményes közterület-felügyelői vizsga.
Pályázathoz csatolni kell:
– végzettséget tanúsító okiratok másolatát,
– szakmai önéletrajzot,
– 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2000. április. 28.
A pályázatok elbírálásának határideje: 2000. május 10.

Az állás – a fenti követelményeknek való megfelelés esetén – várhatóan 2000. szeptember 1-jét követően tölthető be.
Az illetmény megállapítására a köztisztviselők jogállásáról szóló módosított 1992. évi XXIII. tv., valamint Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 9/1996. (III. 21.) számú rendelete alapján kerül sor. 
A pályázatokat Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzőjéhez (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos út 17–19.) kell benyújtani.
A pályázatokkal kapcsolatban bővebb felvilágosítás dr. Tóth László jegyzőtől a (92) 311-282-es, telefonon kérhető.


Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzője
pályázatot hirdet
a Polgármesteri Hivatalban közterületfelügyelői
munkakör betöltésére.

Pályázati feltételek:
– felsőfokú iskolai végzettség 
– magyar állampolgárság
– büntetlen előélet 
– cselekvőképesség
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
– Rendőrtiszti Főiskolán szerzett rendőrszervező szakképzettség, rendőri szakképesítés, katonai felsőoktatási intézményben határőr, határrendészeti és védelemi vezetői szakokon szerzett végzettség,
– közigazgatási gyakorlat.
A közterület-felügyelői munkakörbe történő kinevezés feltétele:
– a 78/1999. (XII. 29.) EüM-BM együttes rendeletében foglaltaknak megfelelő egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság,
– a 42/1999. (XI. 24.) BM-rendelet szerinti eredményes közterület-felügyelői vizsga.
Pályázathoz csatolni kell:
– végzettséget tanúsító okiratok másolatát
– szakmai önéletrajzot
– 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt

A pályázatok benyújtásának határideje: 2000. április. 28
A pályázatok elbírálásának határideje: 2000. május 10.

Az állás a pályázat elbírálását követően azonnal betölthető.
Az illetmény megállapítására a köztisztviselők jogállásáról szóló módosított 1992. évi XXIII. tv., valamint Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 9/1996. (III. 21.) számú rendelete alapján kerül sor. 
A pályázatokat Zalaegerszeg megyei jogú város jegyzőjéhez (Zalaegerszeg, Kossuth Lajos út 17–19.) kell benyújtani. A pályázatokkal kapcsolatban bővebb felvilágosítás dr. Tóth László jegyzőtől a (92) 311-282-es, telefonon kérhető.

vissza az elejére


A képviselő szóvá tette...

Zavarja vagy nem zavarja?

Kiss Ferenc képviselő egy olyan ügyben kért szót, amelynek dokumentumai – mint mondta – már egy egész dossziét tesznek ki, és amely a volt Márka presszó helyén üzemelő Mephysto bár éjszakai nyugalmat zavaró, túl hangos zeneszolgáltatásáról szól. Az 1999 augusztusában kezdődött ügyben már sokféle bejelentés érkezett, a hivatal munkatársai szinte hetente foglalkoztak a problémával, de megnyugtató megoldás mindeddig nem született. Kérte az illetékeseket, tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy a szórakozóhely működése ne zavarja a környék lakóinak éjszakai nyugalmát.

Dr. Gyimesi Endre polgármester válaszában kitért mindazokra az intézkedésekre, amelyek az első bejelentéseket követően megtörténtek. Így szólt arról, hogy a Zalaegerszeg, Platán sor 3/A. szám alatt üzemelő Mephysto elnevezésű vendéglátóegységet 1998. március 18-tól üzemelteti a szórakozóhely tulajdonosa. 
Az első panaszbejelentés a zajos működésről 1999. augusztus 17-én érkezett a környező lakóktól. Ezért 1999. szeptember 15-én és 17-én az éjszakai órákban a hivatal illetékesei ellenőrizték az egység zeneszolgáltatását. Ennek eredménye nem indokolta további intézkedés megtételét, mivel sem a zene hangereje, sem a gépkocsik zaja nem indokolta azt. Ellenőrzéseink tapasztalatáról értesítettük a panaszosokat, a városi rendőrkapitányságot és üzemeltetőt is.
1999. november 16-án újabb panaszbejelentés érkezett a szórakozóhely üzemelése ellen. Ezért 1999. december 19-én ismét helyszíni szemlére került sor a vendéglátóegységben – az érintett panaszosokkal együtt – a probléma kezelésére, egyeztetésére. Az erről készült feljegyzésben az üzemeltető vállalta az üzlet utólagos zajszigetelésének elvégzését. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal megrendelte a zeneszolgáltatás okozta környezeti zajterhelés ellenőrző mérését. A helyszíni mérést az éjszakai hideg időjárás miatt – mivel a műszerek fagypont alatt nem használhatók – 2000. január 31-én lehetett elvégezni. A mérés eredménye szerint a zajszint nem lépte túl a megengedett mértéket, ugyanakkor nem zárta ki más hangtechnikai felszerelés alkalmazása esetén a zajszint túllépésének lehetőségét. Az akusztikai szakértői vélemény egyúttal tartalmazza a lehetséges műszaki megoldást is az utólagos szigeteléshez.
Az egység üzemeltetője 2000. április 28-ig kapott határidőt a hangszigetelés saját költségén történő elvégzésére. 2000. február 13-án 23 órakor a lakók kérésére a műszaki osztály vezetője ellenőrizte a zeneszolgáltatást, aki zavaró hatást nem tapasztalt az ellenőrzés időpontjában. 
A hivatal tehát a szükséges lépéseket megtette, a fentiek alapján jelenleg a zeneszolgáltatás megszüntetésére nincs jogi lehetőség. 
Az eljárás során az üzemeltető részéről nagyfokú együttműködési készséget tapasztaltunk, ezért bízunk abban, hogy a szigetelés elvégzése után a zavaró zajhatások megszűnnek. 

vissza az elejére


A közgyűlés megtárgyalta...

Franciaországban járt városunk küldöttsége

Creil város polgármesterének meghívására március 17–20. között Zalaegerszeg képviseletében három tagú küldöttség – dr. Koczka Csaba, az ügyrendi és jogi bizottság, Dékány Endre, a műszaki bizottság vezetője valamint Bogár Beáta nemzetközi referens – utazott Franciaországba. 
Creil leendő német testvérvárosunk, Marl testvérvárosa, s a fenti időpontban e kapcsolat fennállásának 25 éves jubileumi ünnepségére került sor. A háromnapos rendezvénysorozat keretében – amelyet a Creil–Marl Testvérvárosi Egyesület szervezett – a küldöttség részt vett a Testvérvárosi kapcsolatok a 3. évezredben címmel rendezett szemináriumon. A francia alpolgármester és német kollégája előadásaikban a testvérvárosi kapcsolatok kelet felé történő kiterjesztésének lehetőségeit elemezték, amelyből - burkoltan ugyan - de érződött az EU-tagállamok félelme az Unió keleti bővítésével kapcsolatban. Hozzászólásukban városunk küldöttei igyekeztek ez irányú félelmeiket csökkenteni, levonva azt a következtetést, hogy országunkat bemutató, népszerűsítő propagandára még igen nagy szükség van. A további rendezvények sorában kiállításmegnyitókat, a testvérvárosi szerződés ünnepélyes megújítását, Haydn: Teremtés c. oratóriumának előadását élvezhették a delegáció tagjai. 
A vendégek többsége a két városban működő civil szervezetek, egyesületek tagjai közül került ki, akik között az elmúlt 25 évben sokszínű baráti szálak szövődtek. Ápolják kapcsolataikat a két település bélyeggyűjtői, vasúti modellezői, szimfonikus zenekarai, képzőművészei, sportolói és így tovább.
A látogatás utolsó napján a sportolók találkozói zajlottak, s lehetőség nyílt egy rövid párizsi kirándulásra is.
A háromnapos német-francia testvérvárosi rendezvényen számos olyan tapasztalatra tettek szert a delegáció tagjai a testvérvárosi kapcsolatok alakítását, találkozók lebonyolítását illetően, amelyeket már a közeli jövőben Zalaegerszeg külföldi kapcsolatainak alakításában hasznosítani tud az önkormányzat.

vissza az elejére


Pályázat

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala nyilvános versenytárgyalást hirdet a 192,5 statisztikai létszámmal (ebből 169 fő igazgatási, 23,5 fő fizikai dolgozó) működő polgármesteri hivatal ISO 9001 minőségügyi rendszerének kiépítésére, tanúsítására.

A pályázat érvényességének feltételei: 
- szakmai program részletes ismertetése, 
- közigazgatási referencia, 
- résztvevő tanácsadók, szakértők személy szerinti megnevezése referenciákkal együtt.
A pályázat elbírálásának szempontjai:
Összességében a legelőnyösebb ajánlat kiválasztása, figyelemmel a:  
- szakmai szempontokra, garanciákra, (referenciákra), 
- vállalkozási díj összegére, fizetési feltételekre, 
- teljesítési határidőre.
Az elbírálás során előnyben részesül, akit a Minőségügyi Tanácsadók Szövetsége ellenőrzött és megbízható tanácsadónak minősít.
Kiíró fenntartja a jogát arra, hogy a versenytárgyalást eredménytelennek minősítse. A pályázatokat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 2/1997. (II. 6.) sz. rendelete szerint munkacsoport bírálja el.

A pályázat benyújtásának határideje: 2000. április 17. de. 10 óra.
A pályázatok bontása 2000. április 17-én de. 10 óra 15 perckor lesz, melyre a pályázókat ezennel meghívom.

A pályázatokat zárt borítékban „ISO 9001” jeligére kell eljuttatni Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 17–19.) I. emelet 103. szobájába, ahol majd a pályázatok bontása is történik. További esetleges információk dr. Györke Gyöngyi aljegyzőtől kérhetők. Tel.: 06-92/502-102

vissza az elejére


Jelentkezzenek a károsultak!

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti az érintetteket, hogy az Országos Villamos-távvezeték Részvénytársaság megkezdi a Zalaegerszeg–Körmend 120 kV-os távvezeték védővezeték-cseréjét. A munkavégzés során elkerülhetetlenül taposási károk keletkeznek. A károk rendezését az OVIT Rt. Létesítési Igazgatósága végzi.
Kérjük, hogy a károsultak az alábbi címen jelentkezzenek:
Országos Villamos-távvezeték Részvénytársaság Létesítési Igazgatóság1158 Budapest, Körvasútsor 105.

vissza az elejére


Kutyatartás szabályai

A kutyások és a kutya nélküliek békés egymás mellett éléséhez – mindkét fél érdekében – szükséges a kutyatartás szabályainak ismerete, melyet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 7/2000. (III. 3.) sz. rendelettel módosított 15/1997. (V. 1.) sz. az állatok tartásáról szóló rendelete foglal össze az alábbiak szerint: 

10. § 

(1) Többszintes vagy többlakásos épület lakásaiban kutyát tartani, csak az azonos szinten lakók többségének, valamint az összes falszomszéd – beleértve az alsó és felső lakókat – hozzájárulásával lehet. Amennyiben a kutyatartáshoz a 10. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulást valaki azért tagadja meg, mert a hozzájárulást kérővel bizonyíthatóan haragos viszonyban áll és a kutya tartása reá nézve egyébként nem sérelmes, akkor a szabálysértési hatóság a szankció alkalmazását mellőzi.
(2) Elkülönült (külön házszámozott) épületrészek és lépcsőházak, valamint külön nem házszámozott, de elkülönült épületrészek és lépcsőházak esetén a lakók többsége csak a kutyatartással érintett épületrész, ill. lépcsőház tekintetében értendő. A közvetlen falszomszéd akkor is idesorolandó, ha nem a kutyatartással érintett épületrészben, illetve lépcsőházban lakik. 
(3) A hozzájárulást az állat tartója minden esetben írásban köteles beszerezni az érintett lakóktól. 
(4) A feltételek lényeges megváltozása esetén, a lakótársak az állattartáshoz adott hozzájárulásukat visszavonhatják. 

11. §

(1) Többlakásos lakóépület közös udvarán, kertjében csak az összes bérlő (tulajdonos) hozzájárulásával szabad kutyát tartani. Ha valamelyik lakótárs kéri, a kutyát elkerített helyen kell tartani.
(2) A hozzájárulást ismételten meg kell szerezni, ha az állattartó új kutyát kíván beszerezni. 
(3) Harapós, vagy támadó természetű kutyát zárt ajtó mögött kell tartani és a lakóház bejáratán, jól látható helyen a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.
(4) Többlakásos épületben lakásonként egy kutya tartható. Az esetleges szaporulatot 3 hónapos koráig el kell távolítani. 
(5) Többszintes, többlakásos lakóépületek lakásaiban ebtenyészetet létesíteni nem szabad.
(6) Többlakásos lakóépület közös udvarán az ebtenyészet létesítéséhez az összes lakó hozzájárulását meg kell szerezni. 
(7) A veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól a 35/1997. (II. 26.) számú kormányrendeletben foglaltak az irányadók. 

12. § 

(1) Kutyát utcán, parkban és lakóház közös használatú helyiségeiben, udvarán csak pórázon szabad vezetni. Harapós, támadó természetű kutyákat szájkosárral is el kell látni. Tömegközlekedési eszközön kutyát szállítani csak pórázon és szájkosárral ellátva lehet.
(2) Játszótérre, tiltó táblával megjelölt parkterületre, közterületre, iskolába, óvodába, bölcsődébe, élelmiszerüzletbe, vásárcsarnokba, egészségügyi és oktatási intézményekbe, strandokra kutyát bevinni még pórázon sem szabad. 
(3) A kutya tulajdonosa vagy a kutya felügyeletével megbízott személy köteles ügyelni arra, hogy a gyalogjárdát, parkokat, a lakóház közös használatú helyiségeit be ne szennyezze, a parkosított területeket meg ne rongálja a kutya. A kutya által e területeken keletkező szennyeződést a felügyelettel megbízott személy haladéktalanul köteles eltávolítani. Az eltávolításhoz megfelelő eszközt kell magánál tartani a kutyatulajdonosnak, vagy a kutya felügyeletével megbízott személynek. A kutya közterületen való felügyeletével csak olyan személy bízható meg, aki képes ezt biztonságosan ellátni.
(4) A kutya tulajdonosa köteles a kutyát úgy tartani, hogy a lakótársak és szomszédok nyugalmát ne zavarja, testi épségét és egészségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon. 
(5) Kutya idomítása, futtatása közterületen tilos, kivéve a szakhatóságok hozzájárulásával erre a célra kijelölt területeket, melyeket a 3. sz. melléklet tartalmaz. Kutya futtatására kijelölt helyeket táblával is jelölni kell. 

13. § 

(1) Az állat tulajdonosa köteles a kutyát három hónapos kor betöltése után veszettség elleni védőoltásban részesíttetni, amit az első oltástól számított egy éven belül évenként ismételni kell. 
(2) A kutyák kötelező veszettség elleni tárgyévi oltását jelző, valamint a tulajdonost azonosító biléta jól látható helyen (nyakörvön) történő elhelyezése minden kutyatartó számára kötelező, 1998. január 1-től.
(3) A gyepmester a gazdátlan, azonosító bilétát nem viselő kutyát a közterületen befogja és elszállítja. A befogott kutyát tulajdonosa 14 napon belül kiválthatja a 2. számú mellékletben szereplő díj befizetése ellenében. 

VII. SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK
15. § 

(1) Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki: 
    h) kutyáját úgy tartja, hogy az a többi lakás lakóinak nyugalmát zavarja, 
    i) felvonóban az utasok tiltakozása ellenére kutyát szállít, 
    j) lakók hozzájárulása nélkül tart kutyát, 
    l) az oltást jelző, tulajdonost azonosító biléta használatát elmulasztja, 
    m) harapós kutyát, támadó természetű és veszélyes fajtájú kutyát közterületen szájkosár nélkül vezet, 
    p) az eb által okozott szennyeződés eltávolításához nem tart magánál megfelelő eszközt,
(2) Az (1) bekezdés m), p) pontjaiban meghatározott szabálysértés miatt a polgármesteri hivatal arra felhatalmazott dolgozói 500 Ft-tól 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki.
(3) A szabálysértési eljárás a tulajdonos állattartási jogának korlátozására, illetve megszüntetésére irányuló egyéb hatósági intézkedés mellett is lefolytatható. Ismételt szabálysértés esetén az állat elkobzása is elrendelhető.
(4) A szabálysértési eljárás lefolytatására a jegyző jogosult.

Továbbá a 218/1999. (XII. 28.) az egyes szabálysértésekről szólókormányrendelet 
I. fejezete az alábbi szabályokat tartalmazza:
3. §

(1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát: a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetőleg kóborolni hagyja, természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja, élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy a játszótérre beenged, illetőleg bevisz, aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. 
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak 8 napon belül gyógyuló sérülését okozza, 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

vissza az elejére


Jut eszembe...

Ha ártatlanul gyanúsítanak

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki gyakorta elgondolkodom azon, miért kell nem egyszer a becsületes, tisztességes embereknek szégyenkeznie azért, mert a tolvajok, szélhámosok elleni védekezés sorompóin ártatlanul fennakadnak.
Vég nélkül sorolhatnám a példákat, az egyébként indokolt különféle hatósági ellenőrzésektől, a számtalan ilyen-olyan igazolás beszerzéséig és bemutatásáig, de most – egy a közelmúltban megtörtént eset kapcsán – csak a bolti szarkák elleni küzdelem egy nem kis lelki megrázkódtatást okozó vadhajtásáról essék szó.
A konkrét helyszínt nem említem, hiszen hasonló eset bárhol, bárkivel megeshet. 
A történet lényege a következő: két gyermekével vásárolt egy anyuka egyik nagy áruházunkban, s a pénztártól való távozásukkor megszólalt a „nem-igazán-tudom-milyen-elven-működő” riasztóberendezés. Megjelentek a biztonsági őrök, s miután első szemrevételezésre nem találtak semmi kirívót, a természetesen szenzációéhes és módfelett kíváncsi bevásárlóközönség nem éppen részvétteljes pillantásaitól kísérve, az irodahelyiségbe invitálták a kis családot. Itt hosszú tortúra következett, s mert a tizenéves kisfiú közelében jelzett a készülék, a szégyenkező és rémült gyereket újra meg újra alaposan átvizsgálták, ám illetéktelenül eltulajdonított árucikkre nem akadtak. Ekkor merült fel a gondolat, hogy a néhány nappal korábban, egy másik áruházban vásárolt cipő lehet a ludas a dologban. A sejtés beigazolódott, a sportcipő talpbetéte alatt egy olyan kódolt címkét találtak, amelyről – ezt másnap a vásárlás helyén az eladók megerősítették – nem volt tudomása a cipőt árusító üzletnek. (Ezek után melegen ajánlom mindenkinek, hogy bárhol, bármit vásárol, használat előtt mindenfajta címkét gondosan távolítson el az árucikkről!)
A gyermek ártatlansága tehát kiderült, de az indokolatlannak bizonyuló hercehurca – talpig becsületes és erre sokat adó családról lévén szó – mindannyiuk idegeit alaposan megtépázta. 
Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy az elviselt megpróbáltatásért semmiféle elégtételben, még nyilvános bocsánatkérésben sem volt részük, hiszen ahelyett, hogy a kíváncsiskodók szeme láttára kikísérték volna őket a főbejáraton, és ott kértek volna egy kézfogással elnézést a történtekért, csak annyi hangzott el, hogy kimehetnek a hátsó kijáraton.
Meg is tették, leszegett fejjel, mintha valóban elkövettek volna valami bűnöset.
Pedig aki hibázott – még ha ezerszer is csak a kötelességét teljesítette – az az áruházi dolgozó, akit valószínűleg senki sem világosított fel arról, hogy tévedni lehet, de nem szégyen elismerni, főleg akkor nem, ha a mi tévedésünkért másoknak kell indokolatlanul szégyenkezniük...                       
Lőrincz Annamária

vissza az elejére


Idő a tanulásra

A fenti címmel kerül sor filmvetítésre a Waldorf szemléletről 2000. április 7-én 18.00 órai kezdettel az Apáczai ÁMK klubjában.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

vissza az elejére