EGERSZEG
2000
FESZTIVÁL

A város napján

Zalaegerszeg regionális szerepéről

Sűrű program vár a külföldiekre is


A VÁROS NAPJÁN

Kedves Zalaegerszegiek!

Zalaegerszeg 1998 októberében városa a polgári erők közös polgármesterét és képviselőit választotta meg, akik szilárd értékek mentén ígérték a közös célok megvalósítását.
Dr. Gyimesi Endre, a zalaegerszegiek polgármesterének irányításával gyors ütemben megkezdődött a város széles körű fejlesztési programjának megvalósítása. Alig másfél év elteltével megállapíthatjuk, hogy városunkban soha nem látott beruházási hullám és gazdasági növekedés indult el. Szinte hetenként tesszük le a munkahelyteremtő üzemek, gyárak alapköveit, nagy erővel megindult a 74-es elkerülő út, valamint az új hulladékdepónia építése. Zalaegerszeg belvárosának patinás épületei egyre-másra újulnak meg, és tündökölnek eredeti pompájukban.
Emellett maradt energia arra is, hogy Zalaegerszeg nagy hagyományú iskoláit fejlesszük, működési lehetőségeiket bővítsük. A város gazdasági erejét az önkormányzat eszközeivel növelni és gyarapítani tudtuk. Közparkjaink és tereink rendbetétele hozzásegít bennünk ahhoz, hogy otthonosan és komfortosan érezzük magunkat a lakókörnyezetünkben. Az ütemes és gyors fejlődés lehetővé tette, hogy megvalósuljon valamennyiünk több évtizedes álma: a zalaegerszegi termálfürdő megépítése.
Zalaegerszeg jelenlegi rohamos fejlődése meghaladja az elmúlt évszázad legjelentősebb ipartelepítési időszakának fejlesztéseit is.
Az együtt elért eredmények összetartanak minket. Hiszem, hogy közösen valóra válthatjuk terveinket. A folyamatosság és a központi kormányzattal való összehangolt együttműködés teremt biztos alapot Zalaegerszegnek a fejlődéshez és jóléthez.
Városunk országos és regionális megítélése látványosan javult, amit bizonyít az is, hogy jelenleg Magyarország egyik legdinamikusabban növekedő térségeként tartják nyilván. Nemzetközi kapcsolataink jelentősen bővültek, elismertségünk az országhatáron is túlmutat.
1998. októberében feltettük azt a kérdést, hogy miért érdemes a következő négy évre a polgári erők jelöltjeire szavazni. Akkor a válasz még nem lehetett biztos, de ennek ellenére megkaptuk a megelőlegezett bizalmat Önöktől. Közösen hittünk együtt elhatározott terveink valóra válásában és a polgári értékek megszilárdulásában. Az eddig elért eredmények alapján bízom abban, hogy városunk látványos szépülése és fejlődése adta és folyamatosan adja meg a választ a több mint másfél évvel ezelőtt megfogalmazott kérdésre.

A sikereket és az eredményeket közösen értük el, ebben mindannyiunk munkája és fáradsága mutatkozik meg. Bebizonyosodott, hogy szükség van az összefogásra, mert csak együtt teremthetjük meg a jobb jövőt és a biztos megélhetést.
A város napja alkalmából mindenkinek jó erőt és kellemes ünnepet kívánok!
Kérem, támogassák a továbbiakban is közös céljainkat! 

Dr. Koczka Csaba, 
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 
országgyűlési képviselője

vissza az elejére


Szalai Annamária országgyűlési képviselő:

ZALAEGERSZEG REGIONÁLIS SZEREPÉRŐL

Az elmúlt évek lendületes fejlődése azt mutatja, hogy Zalaegerszeg egyre nagyobb szerepet tölt be a régióban. Egyrészt a közvetlen környezetében, vonzáskörzetében játszik szerepet, de az elkövetkezendő évtizedben ez a szerep mindenképpen nemzetközivé válik. Szalai Annamária országgyűlési képviselő fogalmazott így, amikor Zalaegerszegnek a régióban betöltött jövőbeni lehetőségeiről kérdeztük. 

– Elindult a szlovén–magyar vasút építése, amit az évezred vasútépítésének is neveznek, és ami azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatunk lesz az Folyik a 74-es elkerülő út építése... Adriai-tengerparttal és egy olyan nagy személy- és áruforgalom indulhat meg ezáltal, ami a megye és a térség gazdasági növekedésében fontos szerepet fog betölteni. Megkezdődött a várost elkerülő 74-es út építése is. Zalaegerszeg hazai, regionális szerepét igazolják a már megvalósult beruházások és a fejlesztési elképzelések. A közelmúltban a város 17 településsel együtt egy komoly szennyvízberuházásba kezdett, amely igazolja, hogy egy nagyobb város és a környező kistelepülések összefogása mindkét fél számára előnyös és hasznos lehet. A regionális szerepet erősíti továbbá, hogy sok új szolgáltatás kezdte meg tevékenységét, ez a munkavállalásban nyújt kiváló lehetőségeket, nem csak a közvetlen környező településeknek, hanem a 80 kilométeres körzetben lakóknak is. Gondolok elsősorban a Flextronics új beruházásaira, amely Zalaegerszegnek mindenképpen előnyt jelent. Új kereskedelmi egységek kezdték meg működésüket, melyek szintén vonzást jelentenek a környék településeire. A város körüli falvak is megerősödhetnek, egy jó, kellemes lakókörnyezetet jelenthetnek az ott élőknek, akik viszont igénybe veszik a „nagyváros” szolgáltatásait.


Orbán Viktort köszönti Szalai Annamária
a szlovén
–magyar vasút alapkőletételén.


...Manninger Jenő államtitkárt
tájékoztatják a munkáról.

Zalaegerszeget korábban is nevezték iskolaközpontnak, ma már szolgáltatási és kereskedelmi központnak is mondhatjuk. A város regionális szerepét erősíti a megvalósuló termálprogram is, hiszen ez sem csak Zalaegerszegnek szól, hanem az egész megyének, sőt, jelentősége túlmutat az országhatáron is – mondta Szalai Annamária. 

vissza az elejére


Kilenc testvérvárosból érkezik delegáció

SŰRŰ PROGRAM VÁR A KÜLFÖLDIEKRE IS

Zalaegerszegnek 13 testvérvárosa van jelenleg. Közülük néhányat a rendszerváltást megelőző időből örökölt a mostani önkormányzat. A finnországi Varkausszal például 23 éve áll testvérvárosi viszonyban Zalaegerszeg. De régre nyúlik vissza a kapcsolat a horvátországi Varasddal, a szlovéniai Lendvával, az olaszországi Goriziával, az ukrajnai Herszonnal, a bulgáriai Dobriccsal, illetve az ausztriai Klagenfurttal is. 

1990 után aztán újabb testvérvárosi viszonnyá fejlődött barátságokat alakított ki az önkormányzat. Több éves kapcsolatot követően 1996-ban vált hivatalossá a viszony Marosvásárhellyel, majd ezt követte a németországi Kusel városával megkötött testvérvárosi szerződés. A tavalyi évben, illetve 2000-ben is bővült Zalaegerszeg testvérvárosainak listája. Kapcsolatba kerültünk ily módon Oroszországgal, azon belül is Szurguttal, majd az idei évben a lengyelországi Krosnóval, a német Marl városával, illetve Zenicával, amely település Bosznia-Hercegovinában található. 
– Sokan gondolják, hogy túl sokra gyarapodott mára városunk testvérvárosainak száma, s a kapcsolatot mindegyikkel nem lehet tartani – mondja Bogár Beáta, Zalaegerszeg polgármesteri hivatala nemzetközi referense. – Örökölt testvérvárosaink közül természetesen nem mindegyikkel állunk állandó kapcsolatban. Varkausszal, Dobriccsal és Klagenfurttal viszont meglehetősen szoros az együttműködés. 
Megpróbálunk egyfajta elvet követni a testvérvárosokkal való kapcsolattartásban. A viszony mindig a hivatalos kapcsolatfelvétellel veszi kezdetét, majd igyekszünk „leosztani” a feladatokat más intézmények, szervezetek részére. Bevonunk tehát iskolákat, kulturális és sportegyesületeket a kapcsolattartásba, de Kusel városával például a tűzoltók tartanak szoros kapcsolatot, míg Varkausszal az itteni kamarának köszönhetően vált gyakoribbá a találkozás az idei évben. Ezek a kezdeményezések aztán később már maguktól működnek, a városnak csupán katalizátor szerepet kell betöltenie. Azt is nagyon fontosnak tartom ugyanakkor, hogy ne mindegyik várossal tartsuk a kapcsolatot évente, hanem próbáljuk minden esztendőben egy másik városra helyezni a súlypontot. Míg tavaly Kusellel volt szoros az oda-vissza kapcsolat, 2000-ben Varkausra esett a választás. 
– Jó alkalom a testvérvárosokkal való találkozásra a város napja.
– Igen. Idén a millennium kapcsán minden testvérvárosunknak küldtünk meghívót, még azoknak is, akikkel kevésbé működünk együtt. A visszajelzések alapján kilenc városból – név szerint Varkausból, Kuselből, Dobricsból, Zenicából, Klagenfurtból, Szurgutból, Krosnóból és Marosvásárhelyről – érkezik küldöttség Zalaegerszeg fesztiváljára. A legtöbb helyről a polgármester, illetve az alpolgármester jelenlétét várhatjuk. Testvérvárosaink mellett részt vesz az ünnepségen egy török város, Üsküdar is, akivel Tombi Lajos alpolgármester alakított ki jó kapcsolatot, és meghívta őket. 
– Milyen programokon vesznek részt a külföldiek?
– Május 11-én érkeznek a küldöttségek, majd másnap a város szinte minden nagyszabású programján részt vesznek. Pénteken reggel dr. Gyimesi Endre polgármester fogadja a testvérvárosok képviselőit a Díszteremben, ahol alkalom nyílik rövid bemutatkozásra is. 10 órakor a Göcseji Múzeumban folytatódik a külföldiek programja, és városunkról, Zala megyéről, illetve a termálfürdőről láthatnak ismertetőt. Fél tizenkettőkor kapcsolódnak be a díszközgyűlésbe, melyen a testvérvárosok polgármesterei is üdvözlik Zalaegerszeg Napját. Ezt követően részt vesznek a miniszterelnök fogadásán, a huszárzászló-avatáson, majd a millenniumizászló-átadáson, és természetesen a termálfürdő hivatalos megnyitóján is. Este elválnak a külföldiek a csoporttól. A pötrétei vadászházba utazunk velük magyar estre, ahol a Harangláb népzenei együttes szórakoztatja őket, miközben igazi zalai vadételeket kóstolhatnak meg. Május 13-án ballagáson vehetnek részt a küldöttségek, majd Keszthelyre utaznak, ahol a Helikon Kastélymúzeum megtekintése a program. Ezt követően pedig – hazautazásukig – szabadon választott rendezvényeken vehetnek részt.

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online