Maradandó és méltó emlékekkel

Termálfürdő-avatás a város napján


Várják Orbán Viktor miniszterelnököt

MARADANDÓ ÉS MÉLTÓ EMLÉKEKKEL

Minden nép számon tartja a maga történelmi sorsfordulóit, különösen akkor, ha éppen egy évezred távolságba tekinthet vissza. Teljesen természetes, hogy a millennium évében Magyarország minden települése, így Zalaegerszeg is készül az évforduló rangjához méltó megünneplésére. 

Erről a készülődésről, tervekről és célokról beszélgettünk dr. Gyimesi Endre polgármesterrel:
– A millennium méltó megünneplésére városunkban is események egész sorozatával készülünk, bevonva ebbe a készülődésbe mindazokat az intézményeket, a városban működő jelentősebb szervezeteket, akik bármi módon hozzá tudnak járulni a rendezvények, Hangverseny- és Kiállítóterem - az egykori Zsinagóga programok sikeréhez. Már az elmúlt évben alakítottunk egy munkabizottságot, amely arra hivatott, hogy összefogja és koordinálja a beérkező javaslatokat, elképzeléseket. Így készült el az egész éves program, melyben természetesen voltak és lesznek csúcspontok. Ilyen emlékezetes kiindulópontnak tartom azt, hogy együtt ünnepelt a város lakossága január elsején, a misztikus évszámváltás napján, és ugyancsak kiemelkedő programok lesznek azok, amelyek május 13-a, a város ünnepe köré szerveződnek. Mindannyiunk számára megtisztelő és felemelő pillanat lesz Orbán Viktor miniszterelnök úrtól átvenni a millenniumi zászlót, amely államiságunk 1000 éves fennállásának jubileumát az országcímer köré rajzolt Magyar Millennium felirattal jelzi. A zászló fehér színe az ezeréves múlt nemes hagyományainak és tanulságainak tiszta lelkiismeretű, tisztességes továbbvitelére késztet bennünket. 
Számomra a millennium a történelmi gyökereket jelenti és különleges alkalmÚj külsőt kapott a Mária Magdolna plébániaat arra, hogy végiggondoljuk annak a harminchat, előttünk járó nemzedéknek örömeit és gondjait, akik életük során építették, gyarapították ezt a várost. Ilyenkor még jobban érezzük azt a felelősséget, amellyel múltunknak és jövőnknek, gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk, akik ezt a zászlót majd becsülettel őrzik tovább. E gondolatok jegyében tartja ünnepi ülését közgyűlésünk, ahol örömmel adom majd át a város elismerését az arra érdemeseknek. 
– A várhatóan emlékezetes programok, rendezvények mellett, több olyan létesítmény átadására is sor kerül e millenniumi évben, amelyeket a város lakói örömmel és remélhetőleg megelégedéssel fogadnak majd...
– Valóban több jelentős beruházás, felújítás indult el és fejeződik be ebben az évben. Elsők között említem természetesen a termálfürdőt és a kibővített gondozóházat, melyeket ugyancsak az ünnepi rendezvények keretében adunk át. A kiemelten fontos beruházások sorába tartozik a 74-es út elkerülő szakaszának építése, a fiatal családosok otthona, a lakásépítési program folytatása, az ipari park gyors, folyamatos bővítése, de megújult külsőt kap a Mária Magdolna-templom és Városi Hangverseny- és Kiállítóterem is. Ugyancsak az évforduló tiszteletére avatjuk fel Szent István és Mindszenty József szobrát. Talán a fentebb felsoroltak is kellő bizonyítékát adják annak, hogy városunk a színes, változatos programok mellett maradandó és méltó emléket kíván állítani e nevezetes évforduló tiszteletére.

vissza az elejére


Eddig félmilliárd forintot költöttek

TERMÁLFÜRDŐ-AVATÁS A VÁROS NAPJÁN

Mint arról már is többször beszámoltunk, valóra vált Zalaegerszeg régi vágya: elkészült, s hamarosan megnyitja kapuit a termálfürdő. A város napján, azaz május 12-én 17 órakor a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök avatja fel hivatalosan a nagy beruházás első ütemeként megvalósult fürdőt, annak fogadóépületét, kiszolgálóhelyiségeit és a 440 négyzetméteres élményfürdőt. 

A város polgárai előtt május 14-én, vasárnap tárja ki kapuit a fürdő. Az ünnepélyes megnyitó keretében rengeteg kulturális és szórakoztató program várja majd az odalátogatókat. A Magyar Állami Operaház Harsonás Kvartettjének előadásában vízi zene fogadja többek között a termálfürdő első vendégeit, majd az Albatrosz Táncklub mutatja be Sellők tánca című produkcióját. De részesei lehetnek az érdeklődők e napon a Fabula Bábszínház előadásának, a Zalaegerszegi Sramlizenekar műsorának, a Studium Színház Az ellopott kakas című darabjának is, majd az este folyamán a Hétrét zenekar játszik ír kocsmazenét, valamint diszkó, bál, és éjfélkor tűzijáték várja az érdeklődőket.
– Nagyon örülök, hogy eleget tehettem tavalyi ígéretemnek, mely szerint 2000-ben, a város napján felavathatjuk termálfürdőnket – mondja Tombi Lajos, alpolgármester. – 20 éves álma valósult meg ezáltal Zalaegerszeg polgárainak. 
– Egy meglehetősen hosszú folyamat végére értünk a termálfürdő első ütemének felavatásával. 


A medence kívülről...


...és belülről

– Igen, régóta tervezte már az önkormányzat, hogy megvalósítja ezt a nagy beruházást. A termálfürdő kialakítását az 1997-ben, a Váti Kht. által készített terv alapozta meg, mely kiterjedt az egész Zala-völgy turisztikai hasznosítására. 1999-ben rögzítette a város, hogy szüksége van Zalaegerszegnek a munkahelyteremtés, és az infrastruktúra építése mellett egy idegenforgalmi kitörési pontra is. Ezt a célkitűzést hoztuk össze a lakosság régi álmával, majd teremtette meg az önkormányzat a beruházás megvalósításához szükséges anyagi fedezetet. 
– Mekkora összegből valósulhatott meg mindaz, ami most elkészült?
– A beruházás költségeit a területvásárlásokkal kezdeném, mely 190 millió forintjába került a városnak. Ennek eredményeként jelen pillanatban 35 hektárnyi összefüggő terület tulajdonosa az önkormányzat Gébárton. Az infrastruktúra kiépítése 150 millió forintot tesz ki. És az eddig említett összegekhez jön még a fürdő kialakítása, mely ideáig közel 250 millió forintos beruházás volt. Összességében tehát azt mondhatom, hogy több mint félmilliárd forintos beruházást hajtottunk eddig végre annak érdekében, hogy megvalósulhasson városunk lakóinak régi vágya. 
Úgy érzem, egy hosszú fejlődési folyamat alapjait teremtette meg a város azáltal, hogy elkészítette a fürdőt. Egyelőre csupán egyetlen medence áll a lakosság rendelkezésére, ám 2001-ig szeretnénk továbbfejleszteni a létesítményt. Terveink között szerepel plusz két medence és egy játszótér kialakítása, a környezet csinosítása, illetve a szolgáltatások bővítése. Nem fog tehát semmi sem befejeződni május 12-én! Tovább folytatódik a munka a második ütem megvalósításával rögtön a megnyitót követő héten. És természetesen a többi rész hasznosítása Út a szolgáltatóegységekhez is folyamatban van. Nagy az érdeklődés a telkek és panziók iránt, melyek értékesítéséből befolyó pénzt szeretném, ha a fürdő további fejlesztésére fordítanánk. Ugyanakkor az aquapark, valamint a szállodák, és a konferenciaközpont kialakítására is várjuk a vállalkozókat. 
A beruházás fő kivitelezője a ZÁÉV Rt. volt, amely rövid három hónap alatt elkészítette a város termálfürdőjét. 
– Én azt hiszem, nagyon jó kezdete a most megépített medence Zalaegerszeg fürdővárossá válásának – vélekedik Karsa Álmos, a ZÁÉV Rt. termelési igazgatója. – Gondoljunk csak bele, hogyan indulhatott a fürdő Hévízen, vagy Zalakaroson! Biztos, hogy sokkal szerényebb körülmények között, mint amit Zalaegerszeg Gébárton megvalósított. És természetesen mindez csak a kezdet! 
– Mekkora munkát jelentett a főkivitelező, ZÁÉV Rt. számára a termálfürdő kialakítása?
– Meglehetősen összetett feladatot adott nekünk a fürdő. Egy meglehetősen egyszerű és előkészítetlen műszaki tervdokumentációból építettük meg azt a sokféle, és remélhetőleg jól működő létesítmény-együttest, mely hamarosan a közönség rendelkezésére áll. Elkészítettünk egy pazar élményfürdőt, mely – úgy gondolom – a jövő elvárásainak is teljesen megfelel. Masszázs, szökőkút, csobogó és minibár tartozik a medencéhez. Megépítettük az ehhez tartozó gépészeti és szolgáltatólétesítményeket is, köztük a termálvíz kivételét szolgáló berendezést, a vízvezetéket, a víz gáztalanítását és tisztítását végző műveket, valamint vegyszertárolókat, elektromos ellátást stb. Alvállalkozók bevonásával tettük ily módon működőképessé a medencét. Mindezek mellett elkészült a fogadóépület, az öltözők, a medencéhez vezető sétány, a térburkolat, valamint megtörtént a közművek bevezetése. 
– Mennyi idő alatt valósulhatott meg mindez?
– Január végén, február elején álltunk neki a munkálatoknak, és végeztünk április 28-ára. Ekkor kezdődött meg a termálfürdő műszaki átadása.

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online