További támogatást remél

MDF: Dinamikus fejlődési pályán

SZDSZ: Baj van a fegyelemmel

MSZP: Törvénysértő döntés

FKGP: Többet a szociális szférának

Besenyői falunap


 Félidőben – dr. Koczka Csabával

TOVÁBBI TÁMOGATÁST REMÉL

  „A választási ígéreteknek megfelelően sikerült a kormány programját időarányosan végrehajtani. A parlamenti munka során nagyon jó kapcsolat alakult ki a zalai képviselők között, és ennek eredménye az a sikeres két év, ami a helyi beruházások kormányzati támogatásában is megnyilvánul. Zala megyének két idekötődő minisztert sikerült adnia a polgári kormányba, tehát úgy értékelem, hogy a parlamenti munkánk során nem kell szégyenkeznünk”– összegezte véleményét dr. Koczka Csaba, Zalaegerszeg országgyűlési képviselője, aki mint a jogi kabinet tagja vett részt több törvénytervezet előkészítésében és parlamenti vitájában. Az elkövetkező időszakban szeretné tovább erősíteni a lobbizást és reméli, sikerül újabb beruházásokhoz támogatókat szerezni kormányzati szinten.

 – Természetesen vannak olyan területei a gazdaságnak, az államháztartásnak, amit két év alatt nem lehetett rendbe tenni, teljes egészében megújítani. Az elmúlt 40–50 év csődtömegét, például az egészségügyben, oktatásban, a közalkalmazotti szférában nem sikerült teljes mértékben eltakarítani. Elég határozott törekvések vannak ezeken a területeken, de ehhez a munkához hosszabb időre van szükség – mondja. 
– Említette a lobbizást. Miért érdemes ma kopogtatni? 
– Fontosnak tartom, hogy a volt Petőfi laktanyának a tulajdonjogát a város megszerezze. Erre jó esélyek mutatkoznak. A laktanya területén komoly fejlesztéseket lehetne elindítani, gondolok itt egy universitas kialakítására is, tágítva a felsőoktatás körét. Ezenkívül szeretnénk egy műszaki mentőbázis kiépítését még ezen a területen. Komoly támogatást remélek a zalaegerszegi termálfürdő fejlesztéséhez, nagyon bízom abban, hogy sikerrel járunk. 
– Mint a polgári frakció vezetője, hogyan értékeli a képviselőcsoport munkáját?
– Jó, összehangolt frakciómunkát sikerült kialakítani: a városvezetés törekvései mögé tudott állni a csapat. A helyi választási program szinte minden elemében vagy teljesült, vagy már megszülettek a megvalósításhoz szükséges alapvető döntések. Fontosnak tartom még a városközpont átépítését, rehabilitációját. A nagytemplom rekonstrukciója folyik, és mögötte a Batthyány utcában is elkezdődött a munka. Négy új épület építése kezdődik, ebből három lakásoknak, irodáknak, üzleteknek ad helyet, míg a negyedik egy Plaza-szerű bevásárlóközpont lesz. A Gesztenyés vendéglőtől a vasútig terjedő területet értékesítette a város a Hoffmann Rt. részére. A kiviteli és látványtervek már elkészültek.
– Többféle Plazáról is hallani...
– Ettől teljesen független az, hogy izraeli befektetők is jártak Zalaegerszegen és tárgyaltak a város vezetőivel.
– Az elmúlt két évben felgyorsultak az önkormányzati beruházások, fejlesztések. Ugyanakkor figyelmeztetések is elhangoznak, miszerint „elkölti a város a tartalékát”. 
– A városi vagyonnak egyfajta konvertálásáról van szó, hiszen az értékpapírban, részvényben lévő vagyont Zalaegerszeg olyan stratégiai befektetésekbe forgatja át, melyek hosszabb távon komoly eredményeket hoznak. Az a vagyon, ami eddig értékpapírban volt, nem veszett el, hanem ingatlanvagyonba, építménybe „ment át”. Az a pénz, amit az elmúlt ciklusban felhalmoztak, nem veszett el. Sőt, olyan befektetésekbe forgatta be a város, ami a többszörösét hozhatja. Például a termálfürdő körüli földterület megvásárlására közel 100 millió forintot fordítottunk. Már az első 21 telek értékesítése után „visszajött” ez a pénz, és még nagyon nagy terület maradt... Előrelépésnek tartom, hogy sikerült a „tetszhalott” állapotából újraéleszteni a LÉSZ Kft.-t, és örülök, hogy a belváros néhány szép, régi épülete visszanyeri eredeti pompáját. 
– Változatlanul kritikaként hangzik el az öthetes ülésrendre való átállás. Ön szerint bevált?
– Soha, senkitől nem hallottam, hogy döntés elmaradt volna azért, mert nem háromhetente ülésezik az önkormányzat. Egyébként a képviselők 25 százaléka, ha úgy érzi, kezdeményezheti a közgyűlés összehívását. Ilyennel sem találkoztam. Még a „gyengélkedő” ellenzéki csoportosulások is össze tudnának hozni 7–8 képviselőt egy rendkívüli testületi ülés megtartására. Arra sem tudok példát mondani, hogy bizottsági ülés összehívását kérte volna valaki, mert elmaradt valaminek a megtárgyalása. Szerintem nyugodt, kiegyensúlyozott működési rend van a közgyűlésben. Nem hiszem, hogy például Nagykanizsán – ahol lényegesen többször üléseznek – hatékonyabb önkormányzati munka folyna. Egy városi önkormányzat teljesítménye nem ettől függ, hanem attól, mennyire megalapozott döntéseket hoz. 
– Az ellenzéki képviselők törvénysértőnek minősítették a termálmedence 35 milliós többletköltségét.
– Többletmunkák előfordulhatnak, de ez nem törvénytelenség eredménye, hanem például az, hogy a műszaki előkészítés vagy a lebonyolítás nem volt eléggé precíz. A költségbecslések nem voltak elég pontosak. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy nem egy szokványos, mindennapi beruházásról volt szó. Most először épített Zalaegerszeg termálfürdőt...         

V. Zs. 

vissza az elejére


MDF: Dinamikus fejlődési pályán

  Az MDF egerszegi önkormányzati képviselőcsoportja a közelmúltban sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt két évben végzett tevékenységüket.

Baján Antal városi elnök, egyben mint az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke, a műszaki bizottság tagja, bevezetőjében annak a véleményének adott hangot, hogy a város rangjához méltó fejlődési pályára állt, a polgárok érzékelik a kedvező irányú változásokat, azaz a polgári frakció – melynek tagja az MDF – jól funkcionált. Az ellenzék érdemi bírálatokra ezért nem képes, hanem műbalhékkal próbálja az elért eredményeket kisebbíteni. 
Az általa vezetett bizottság munkáját sikeresnek ítélte, az oktatási intézmények a városban zavartalanul működnek, a kinevezések szakmai érvek alapján történtek, a politikai döntéseknek még a látszatát is el akarták kerülni. Előrelépés várható a műszaki felsőoktatás területén. 
Tombi Lajos, a városfejlesztésért és -üzemeltetetésért felelős alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben azt tették, amiért a választók bizalmat szavaztak nekik. Egyik céljuk az volt, hogy Zalaegerszeget a lehetőségek városává tegyék: ma mindenhol építkezések folynak, megfelelő szinten menedzselve. A másik: biztonságot adni a mindennapoknak, azaz munkahelyeket teremteni. Ez is sikerült, a munkanélküliség messze az országos átlag alatt van a városban.
Mindaz, amit véghezvittek, azt az előző ciklusban az MSZP is megtehette volna, ezért érthető a savanyú a szőlő effektus részükről. Az elkövetkezendő két év a városszépítés jegyében zajlik majd le, a fejlődés a korábbiakhoz hasonlóan dinamikus lesz.
Kauzli József, az oktatási és ifjúsági bizottság ifjúsági albizottságának vezetője, a sportbizottság tagja azt emelte ki, hogy minden olyan rendezvényt, megmozdulást támogattak, amit a városi ifjúsági diákparlament támogatott. Segítették a nyári táborok létrehozását, épül a fiatal családok otthona. Mint a sportbizottság tagja, fontosnak tartotta elmondani, hogy minden igyekezetükkel megpróbálnak megfelelni a Nemzet Sportvárosa címnek, ennek jegyében fejeződött be a Sport utcai atlétikai pálya rekortánborításának felújítása – az ISM jelentős anyagi támogatásával, s tervezik egy sportadattár létrehozását is.
Zsuppányi Gyula, a műszaki, valamint a kulturális és idegenforgalmi bizottság tagja, azt emelte ki, hogy a város fejlődéséhez nélkülözhetetlen rendezési tervek rendelkezésre állnak, valamint előtervezésre is sor került, ami a pályázatok kiírásához szükséges.

vissza az elejére


SZDSZ: Baj van a fegyelemmel

  Központi feladatuknak tartják az SZDSZ-es képviselők világossá tenni a város lakói számára, hogy a szocialisták mellett létezik polgári alternatívája is a jelenlegi többségnek a zalaegerszegi önkormányzatban, hangzott el dr. Szigethy István és Bogár Imre sajtótájékoztatóján, melynek keretében az önkormányzat féléves munkáját értékelték a képviselők.

A szabaddemokraták által képviselt értékek – köztük kiemelt helyen a törvényesség, az esélyegyenlőség és a költségvetési fegyelem – elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki valóban polgárnak, polgári gondolkodásúnak nevezhesse magát. A magát polgárinak tartó többség sok esetben azonban nem követte a fenti értékeket, állapította meg a két SZDSZ-es képviselő. 
Legutóbbi ülésén például kellő nagyvonalúsággal megszavazta a testület a gébárti termálfürdő 35 millió forintos többletberuházásának fedezését, említette dr. Szigethy István, amíg az árvízelvonások miatt intézmények költségvetési keretét kurtították meg 47 millió forinttal. Ilyen mértékű összegekről nem dönthet utólagosan, kész tények elé állítva a közgyűlést, baj van tehát a költségvetési fegyelemmel, vélte a képviselő. 
A képviselő szerint törvényesség ellen vétett a közgyűlés a Kovács Károly Fiúkollégium igazgatói kinevezése kapcsán is, folytatta. Habár akadt egy pályázó, aki minden tekintetben megfelelt a törvényi előírásoknak, nem választotta meg őt az önkormányzat a tisztségre. 
Dr. Szigethy István elmondta, kiemelten fontosnak tartják a lakossággal való kapcsolattartást, ezért a mai napig nem értenek egyet a háromhetesről, öthetenkéntire csökkentett ülésezési renddel. Annak tervezett előnyeit ugyanis nem tapasztalják. Nem javultak az előterjesztések, s a bizottságok sem végeznek alaposabb munkát, ugyanakkor az időszerűség rovására megy a ritkább ülésezés. 
Bogár Imre képviselőtársához hasonlóan kifogásolta az öthetes ülésezési rendet, s megemlítette, hogy a mai többség korábban a lényegesen sűrűbb ülésezést is kevesellte. Kitért a képviselő arra is, hogy míg szóban a minőségi oktatás megteremtésére törekszik a többség, a szükséges eszközfejlesztésre nem biztosítanak forrást. Példátlannak tartotta Bogár Imre ugyanakkor a közgyűlés azon döntését, mely szerint 2300 aláírást, és a szakmai zsűri véleményét semmibe véve állíttatják fel a Szent István-szobrot a városban.

vissza az elejére


MSZP: Törvénysértő döntés

  Bár fürdőpártiak vagyunk, a termálfürdő megvalósításának módját egyszerűen presztízsberuházásnak tartjuk, és a 35 millió forint többletfelhasználást sem tudjuk elfogadni. Az egerszegi közgyűlést követő sajtótájékoztatón fogalmazott így Herbert Ferenc, az MSZP frakciójának vezetője.

Mint mondta, a többletköltségek zöme előre látható, tervezhető és módosítható lett volna, ezért nem értik, miért nem tudott az önkormányzat egy tisztességes koncepciót elfogadni és normális menetben kiviteleztetni a termálfürdőt. Aminek egyébként vannak problémái: nem gondoltak a mozgássérültekre, nincs elkészítve a szervizút, nincs ivókút, a gyerekeknek pancsoló. Egyszóval nincs meleg víz, fogalmazott a párt képviselőcsoportjának a vezetője és hozzátette: mindezeket egy korrekt vizsgálatnak kellene követnie. 
Szóvá tette és hibás törekvésnek minősítette Herbert Ferenc továbbá, hogy „egy maroknyi csoport” követelésére úgy döntött a testület, hogy a Tanácsköztársaság emlékművét elbontják. Jó lenne, tette hozzá, az ideológiai görcsöket végre levetkőzni. 
Kárászné dr. Rácz Lídia elmondta: határozott tendencia érzékelhető a koalíció döntéseiben, ugyanis a jogszabályokat pillanatnyi érdeke szerint értelmezi. A törvénysértéstől sem riad vissza a többség, márpedig ez ellentétben áll a polgári értékekkel. A 35 millió forint utólagos megszavazása sérti az államháztartásról szóló törvényt, amely egyértelműen megfogalmazza, hogy kötelezettségvállalást az önkormányzat csak fedezet esetében tehet. Úgy vállaltak kötelezettséget, hogy arról előzetesen nem tájékoztatták a közgyűlést. Bírálta továbbá Kárászné dr. Rácz Lídia a testület kinevezési gyakorlatát is. Példaként említette, hogy minden alkalommal a polgári többség érdekének megfelelően teszik fel szavazásra a pályázókat. 
Horváth László az oktatási intézményrendszerről szólt, a középtávú fejlesztési tervről, az intézmények eszközigényeiről, valamint az épületek műszaki állapotáról.

vissza az elejére


FKGP: Többet a szociális szférának

  A Kisgazdapárt parlamenti munkájáról Czoma Kálmán megyei elnök, országgyűlési képviselő szólt, míg az egerszegi önkormányzat félidős tevékenységét Császár István és Horváthné Szabó Anna képviselők értékelték.

A sajtótájékoztatón többek között elhangzott: a Kisgazdapárt kapcsolata a Fidesszel jó, és ha ilyen megértésben dolgoznak tovább, az mindenképpen hasznos lesz az ország számára is. Czoma Kálmán még hozzátette: látványos előrelépések történtek, a kormány jó úton jár. Azt viszont sajnálattal vették tudomásul, hogy a nyugdíjkorhatár leszállításában nem sikerült megegyezniük. Mindenképpen rugalmasabb formát javasol a párt, mely szerint bizonyos szolgálati idő után a munkavállaló eldönthesse, hogy nyugdíjba akar-e menni. 
Horváthné Szabó Anna a tényleges eredmények elismerése mellett problémákról is szólt, különösen az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás gondjaira hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az önkormányzatnak át kell gondolnia az egészségügyi ellátást – különösen vonatkozik ez az ifjúsági ellátásra, a kertvárosi iskolai rendelő kihasználtságát pedig felül kell vizsgálni. Szólt a háziorvosi rendelők privatizációjáról és felvetette: mi történik egy esetleges orvosváltás esetében? Az oktatással kapcsolatban megjegyezte: a jelenlegi finanszírozási rendszer szegénnyé teszi az iskolákat, nem inspirál semmire.
Császár István szerint látványosan fejlődött a város az elmúlt időszakban. Kiemelte a termálfürdő további fejlesztésének szükségességét, a Kossuth utca sétálóutcává alakítását, a piac és környékének rendbetételét, és mindezekkel párhuzamosan a város közlekedési rendjének a felülvizsgálatát. Örömmel nyugtázta a Batthyány utca rekonstrukciójának a beindítását. Mint fogalmazott, annyi elképzelés és terv szerepel az önkormányzat előtt, hogy nem biztos, elég forrást tudnak-e minderre biztosítani. Ezért mindenképpen átgondolt munkára lesz szükség a második félévben. 

vissza az elejére


BESENYŐI FALUNAP

Augusztus 13-án tartja falunapi rendezvényét a Besenyői Városrészért Alapítvány. A hagyományoknak megfelelően zenés ébresztőre ébred a városrész lakossága, majd fél tízkor kosárlabdapálya-avatásra és sportversenyekre kerül sor. A Közösségi Ház udvarán 11 órakor szentmise várja a besenyőieket, délután pedig kultúrműsor szórakoztatja az érdeklődőket. Így például Farkas Katalin zenés műsora szórakoztatja a résztvevőket, aztán a Petőfi-iskola tánccsoportja, a Lányok-Asszonyok klubja és Szivárvány nyugdíjas énekkar előadása következik. 
Este a sportversenyek eredményhirdetése és a tombolasorsolás után udvari bál zárja a besenyői falunapot. 

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online