Eredeti állapotában pompázik majd

Ágyszámleépítésről, lehetőségekről


Megkezdődött a Kazinczy tér 1. felújítása

EREDETI ÁLLAPOTÁBAN POMPÁZIK MAJD

  Mint azt bizonyára észrevették, megkezdődött városunkban a Kazinczy tér 1. szám alatti épület felújítása. A Mária Magdolna plébániatemplommal szemközti épület földszintjét évek óta a Zalaiparker Rt. bérli, míg az emeleti helyiségekben pártok székelnek. Az idő vasfoga kikezdte a ház tetőszerkezetét, ezért kerül most sor annak, s vele együtt az épület homlokzatának felújítására, tudtuk meg Udvar Sándortól, a rekonstrukciót végző Lész Kft. ügyvezető igazgatójától.

– Mint ismeretes, hajdanán Zalaegerszeg városházaként üzemelt a Kazinczy tér 1. szám alatti épület, mely a századelőn, pontosan 1898-ban épült – avat be a történelembe Udvar Sándor. – Ma a Zalaiparker, illetve pártok bérlik a helyiségeket. Míg a földszinti rész Zalaegerszeg önkormányzatának tulajdona, a felső szintek a Kincstár vagyonát képezik. Ennek megfelelően 53 százalékban az önkormányzat, míg 47 százalékban a Kincstár tulajdonában van a Kazinczy tér 1. Az épület felújításának költségeit is ilyen arányban állják a tulajdonosok.
– Mekkora költségről van szó összességében?
– Az előzetes számítások szerint közel 14 millió forintba kerül az épület teljes rekonstrukciója.
– Miért vált szükségessé a felújítás?
– Elsősorban az tette szükségessé a rekonstrukciót, hogy a ház torony része, s így az alatta lévő tanácstermek is évek óta beáztak. Bár hét évvel ezelőtt kicserélésre kerültek a cserepek, a bádogosszerkezetet nem újították meg. A mostani felújítás során teljes egészében kicseréljük a bádogosszerkezeteket, ugyanakkor eredeti állapotába helyreállítjuk az épület homlokzatát. Megszüntetjük a földszinten azokat a vitrinrészeket, melyeket közel húsz éve alakítottak ki, és újból eredeti, árkádos, boltíves formáját nyeri vissza ez a rész. Az elmúlt napokban ki is cseréltük már a vitrineket megfelelőre. Ezenkívül – a szemközti szállodáéhoz hasonlóan – úgynevezett kvadrátos homlokzatot kap a földszint. Új, ám a jelenlegihez hasonló színű lesz a homlokzat, és madárvédelmi riasztószerkezettel látjuk el azt. A lábazat pedig műkő, márvány és mészkő keveréke lesz. Arra törekszünk, hogy 100 százalékosan rekonstruáljuk az eredeti állapotot.
– Mikorra várható a munkálatok befejezése?
– Július 14-én vettük át a munkaterületet, s október elejére szeretnénk befejezni a munkát.

– frau – 

vissza az elejére


Tájékozódó látogatáson az egészségügyi államtitkár

ÁGYSZÁMLEÉPÍTÉSRŐL, LEHETŐSÉGEKRŐL

  Működése közben, lépésről lépésre és a betegellátás biztonságát fenntartva kell átalakítani az egészségügyet, szoros együttműködésben a rendszer szereplőivel – kezdte közelmúltbeli zalaegerszegi sajtótájékoztatóját Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, aki Szalai Annamária országgyűlési képviselő meghívására érkezett Zalába. Mint fogalmazott, személyesen találkozik azokkal, akik az egészségügy jövőjéről gondolkodnak és aggódnak, valamint működtetik és irányítják. Tapasztalatgyűjtésnek nevezte látogatását. 

Az alapellátás privatizációjával kapcsolatban kifejtette: az önkormányzatok rendelőiket közös megegyezés alapján – amennyiben akarják – eladhatják a háziorvosoknak a kialkudott áron. A vásárló háziorvosnak kedvezményes hitelt biztosítanak. Szeretnék megakadályozni a gyógyszertárláncok kialakulását, folytatta az államtitkár, a gyógyszerészek legyenek valódi tulajdonosok, ennek érdekében bizonyos kérdéseket újra kell gondolni. 
Az egészségügyi tárca politikai államtitkára elismerte, hogy belső ellentmondások vannak a jelenlegi finanszírozási rendszerben: például jobban honorálja ez a rendszer, ha egy beteget fekvőbeteg-intézetben gyógyítanak, mintha járóbeteg-ellátásban gyógyulna. Az ágyszámleépítéssel kapcsolatban elmondta: nincsen szó arról, hogy kórházakat építenének le, vagy bezárnának osztályokat. Ugyanakkor azt tudomásul kell venni, hogy vannak minimumfeltételek, amelyek az ágyszámhoz kapcsolódnak. Adott, hogy egy kórházi osztálynak minimum hány ággyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy önálló osztály lehessen. Horváth Zsolt jelezte: felülvizsgálják a minimumrendeletet. Az a cél, hogy szabadabban tudjanak a kórházak az osztályok között ágyszámokban variálni. Megteremtik a mátrix-osztályok lehetőségét, ami azt jelenti, hogy két-három osztály együttesen és jobban használjon ki számukra adott ágykapacitást. 
A sajtótájékoztatón Szalai Annamária elmondta: sajnálatosnak tartják, hogy a megyei önkormányzatnak – egy korábbi fejlesztés révén – tavaly 112 millió forintot fizetett a kórház, és az idei több mint 100 milliós „tartozást” sem engedte el a megye. 
Egerszegi látogatása során Horváth Zsolt találkozott a kórház vezetőivel és ismerkedett az ágazat helyzetével. Kérdésre válaszolva elmondta: a megyeszékhely repülőtere fogadókész sürgősségi mentőhelikopter telepítésére. Ennek lehetőségét a közeljövőben mérlegelni fogják. 

– V –

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online