tovább a Kultúra következő oldalára

Nagyüzem a színházban

Készül a kovácsműhely


A hónap végére szerkezetkész állapot

NAGYÜZEM A SZÍNHÁZBAN

  Ezekben a napokban a színház átépítésének úgynevezett szerkezetkész állapota látható – tudtuk meg a teátrum igazgatójától. Jelenleg egy három-négy méteres szakaszt öntenek ki betonnal a leendő páholy mellvédben. A páholy oldalfala és betonszerkezete már kész van, a nézőtér alját még csak most bontják ki a generálkivitelező, a ZÁÉV Rt. munkatársai. Általánosságban elmondható, hogy a munkások tartják a tervezett határidőt, így augusztus 30-ára a teljes betonozási és acélszerkezeti munkákkal végez a kivitelező. 

Szeptember végéig rakják fel a nézőtér faborítását, a műmárvány burkolatot, a székeket. Ekkor helyezik el a szőnyegeket, s foghatnak hozzá a tapétázáshoz. Az igazgatóval együtt megtekintettük a kék színű, barna karfás bársonyszékeket, amiből 357 darabot gyártatnak le egy hónap alatt. Ezek az ülőalkalmatosságok négy centivelÁtépítések a színházban. szélesebbek és jóval magasabbak a régieknél – ezzel is gondoskodva a nézők kényelméről. A barna karfa színe megegyezik a terem bal oldalának borításával. A másik oldalra műmárvány borítást terveznek, ami egy akusztikailag fontos, függőleges falon lesz majd. A nézőtér többi részén fekete színű borítás lesz, a padló pedig natúr bükk szalagparkettából készül – ez a kemény anyag talán sokáig bírja a tűsarkú cipőket.
Aki már építkezett, az tudja, hogy még az utolsó napokban is lehet változás. A színház esetében sincs másképp. Volt, amikor a pénzügyi helyzet szólt bele a kivitelezésbe, de előfordult az is, amikor előre nem látható technikai akadályok merültek fel. Ezek főként a pontatlan műszaki dokumentációkból adódtak. Nem kis bosszúságot okozott, amikor az 1953-ban épült, majd 1980-ban átépített épület eredeti tervrajzain szereplő leírás sehogy sem egyezett a jelenlegi műszaki állapotokkal. Ám ez sem akadályozhatja meg a színházat abban, hogy időre elkészüljön a felújítási munkálatokkal. 
– Még az október 23-ai műszaki átadás előtt elkezdődnek a tényleges színészi munkák, hiszen szeptember közepén Lentiben A farkas szempillái című mesedarabbal lépünk színre, október 13-án pedig a Gönczi ÁMK-ban mutatjuk be a Philoktétész című görög drámát – sorolja a jövő évad műsortervét Stefán Gábor. – A Hevesi SándorRomokban a nézőtér, készül a páholy. Színházban a Tisztújítás lesz az évadnyitó darab. A tervek szerint játsszuk még Oscar Wilde Bunbury című vígjátékát, Arthur Millertől A salemi boszorkányok című drámát, Goldonitól a Bugrisokat. Ismét lesz beavató színház, ezúttal Rómeó és Júlia történetét láthatják az iskolások. Az elmúlt évadból a Hegedűs a háztetőn című musicalt hozzuk át idénre, amit már a negyven centivel megnövelt színpadon játszunk majd. A zenekari árok is megnagyobbodik és hátrébb kerül, eddig 26 zenész „nyomorgott” itt, a musicalban pedig harmincketten zenélnek.
A színészek jelenleg jól megérdemelt vakációjukat töltik. Több nyári produkcióban dolgoztak a művészek, többek között az erdei színházban és a kőszegi várszínházban játszottak, két fesztiválon is részt vettek, augusztus végén a budapesti Zsidó Fesztiválra utaznak. A miskolci színházi találkozón eredetileg nem is volt díjazás, de külön öröm számukra, hogy a fesztivál végén 400 ezer forintos díjat kapott a társulat.

M. E.

vissza az elejére


Hagyományőrzés a cél

KÉSZÜL A KOVÁCSMŰHELY

  A gébárti Kézművesek Házában szinte minden népi kismesterségnek helyet tudtak eddig biztosítani. A keramikusoknak, a bőrösöknek, fafaragóknak, szövőknek és minden más műhely jellegű munkának megvolt a helye, ennek hiányában azonban a kovácsmesterséggel eddig még nem foglalkozhattak az egerszegiek és a megyében élők. A támogatóknak és a lelkes kézműveseknek köszönhetően a nyár végétől újabb mesterséggel bővülhet a paletta.

– Már két évvel ezelőtt szerettük volna tető alá hozni ezt a műhelyt, azonban nem volt elég támogatásunk, pályázati pénzekre hiába vártunk – mondja Skrabut Éva, a ház vezetője. – Most sikerült elkezdeni az építkezést, a támogatók és a ZÁÉV Rt. segítségével. A város ajándék fával járult hozzá a kovácsműhely építéséhez, fafaragóink pedig önerőből és társadalmi munka keretében húzták fel a falakat. Hagyományos építkezési módot választottunk, a boronázás technikájával készülő házat később besározzuk. A tervek szerint nyár végén adjuk át rendeltetésének az épületet. A berendezés is folyamatosan bővül, a vásárlás mellett megmunkáló eszközöket a környező településekről, hagyatékokból kapunk.
– Hány kovácsmester él megyénkben?
– Nem sok, eddig öt-hat kovács jelentkezett nálunk. A zalaszentgróti mester, Csiszár Tibor már felajánlotta a segítségét, tőle sokat tanulhatnak majd a mesterség iránt érdeklődők. Úgy tervezzük, hogy először fafaragóink kóstolnak bele a kovácsolás művészetébe, majd később felnőttoktatás keretén belül szeretnénk népszerűsíteni ezt a szakmát. Annál is inkább, mivel a többi szakterületen is eredményt tudtunk felmutatni a felnőttképzés terén. Másfelől reméljük, hogy így egy újabb mesterség száll majd – ha nem is apáról fiúra, de – a mesterekről az ifjabb nemzedékre. 

– me –

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online