Tanévkezdés rendőri szemmel

Adomány a Szent Család Óvodának

Moderntánc a Gönczi ÁMK-ban

Állásbörze az Adyban


Alkalmazkodva az iskolák profiljához

TANÉVKEZDÉS RENDŐRI SZEMMEL

 

A zalaegerszegi rendőrkapitányság évek óta figyel az iskolák környékének biztonságára, beleértve a közlekedés, a közrendvédelem és a bűnügy területét is. A tanév kezdete előtti felkészülésről kértünk tájékoztatót a kapitányság vezetőjétől, Kámán János alezredestől, valamint munkatársaitól.

– Zala megyében minden kapitányság kiemelt feladatának tekinti az iskolákra való odafigyelést, így van ez a mi esetünkben is – mondja Kámán János. – A felkészülés alapját jelenti nálunk, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az egyes oktatási intézményekben történő változásokat, hiszen számos iskolában módosult az oktatás profilja, a tanulók összetétele és változnak a körülmények, s esetenként az iskolák körüli forgalmi rend is. Ebből adódóan nem a korábbi év terveit vesszük elő, hanem a változások figyelembevételével készülünk fel mi is a tanévre. 
– Zalaegerszegen ismertek azok az iskolák, amelyek fokozottabb odafigyelést igényelnek – mondja dr. Zsigmond Ferenc. – Ezek közé tartozik a Petőfi-, az Ady-, a landorhegyi-iskola. A többi intézménynél kisebb az esetleges veszélyhelyzet. de ez nem azt jelenti, hogy kevésbé figyelünk oda rájuk. A veszélyeztetettség elsősorban közlekedési szempontból értendő. A legnehezebb időszak mindig a szeptember, a diákok lassan állnak vissza a szünidő után a megszokott rendre, az autósok viszont elszoktak az iskolák körüli nagyobb forgalomtól. 
Mint megtudtuk, hosszú évek óta nem volt az iskolák környékén – de Zalaegerszegen sem – gyermekbaleset. Hogy ez a rendőri jelenlétnek köszönhető-e, vagy az egerszegiek közlekedési moráljának, ezt nem lehet tudni, de azt igen, hogy évek óta egyre jelentősebb azoknak a foglalkozásoknak a száma, amelyeken a rendőrök a közlekedés szabályaira, veszélyeire hívják fel a diákok figyelmét. Ma már ismét vannak közlekedési csoportok az iskolákon belül, s a diákok is segítik a rendőrség munkáját, elsősorban a forgalomirányítás terén. 
– A városban nincsenek drogterjesztők?
– De vannak – mondja Gelencsér Péter őrnagy, a bűnügyi osztály vezető helyettese – csak nem az iskolások körében. A felvevőpiacot nem az iskolás korú gyermekek alkotják, hiszen ma már rendkívül nagy összegekbe kerül a kábítószerek grammja, 1500 forinttól 5000 forintig terjed a kínálat. Ez a korosztály itt még nem érintett szerencsére. Egyes felmérések szerint a középiskolás korosztálynál a lágy drogokat kipróbálók száma magas, de ezek többsége alkalmi, vagy szórakozóhelyhez kötött. A kemény drogot használókat pedig már nehéz visszafordítani, leszoktatni. Bár jelen van Zalaegerszegen a drog, de szerencsére nem tömegjelenség, s nem érinti az iskolás korúakat, nem az utcán jelenik meg a terjesztés, hanem nagyon is behatárolható körben. 
– A rendőrség mennyire ismeri a zalaegerszegi drogpiacot?
– Ez eléggé bonyolult, ugyanis a drogfogyasztók elleni eljárást a kapitányságok végzik, míg a terjesztőknek a felderítése a megyei rendőr-főkapitányságok hatáskörébe tartozik. Elvileg nem dolgozhatunk egymás hatáskörébe, de a fogyasztókon keresztül mi is eljutunk a terjesztők köréig, s ez a kör előttünk is ismert.
Kezdődik a tanév, s a rendőri odafigyelés biztonságot nyújt a közlekedés és egyéb veszélyeztetettség terén is, ám mindennek a hatékonysága csak a szülők és a pedagógusok közös munkájával fokozható, vagy tartható szinten. 

– cservenka –

vissza az elejére


ADOMÁNY A SZENT CSALÁD ÓVODÁNAK

Bemutatkozó fogadáson találkozott a város vezetőivel és közéleti személyekkel az Agrupación Funeuropa Biztosító, amely Zala megyében is megkezdte működését. Szolgáltatása a Gyertyaláng Temetkezési Biztosítás jó fogadtatásra talált a Nyugat-Dunántúlon. A biztosítótársaság jelenleg országos rendezvénysorozatot tart, ennek keretében Zalaegerszegen is adományt ajánlott fel: a 200 ezer forintos támogatást a Szent Család Óvoda kapta. Az intézmény vezetője az egerszegi fogadáson vette át az adományt (felvételünkön).

(Fotó: Kiss Ferenc)

vissza az elejére


MODERNTÁNC A GÖNCZI ÁMK-BAN

A Gönczi Ferenc Általános Művelődési Központ Művészeti Iskolájának Modern tánc táncszaka felvételt hirdet.
Jelentkezni lehet 6–22 éves korig 2000. augusztus 30-án (szerdán) 17.00 órakor az intézményben.
(Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.)

vissza az elejére


ÁLLÁSBÖRZE AZ ADYBAN

Az Ady Endre Általános iskola és Gimnázium tornatermében került megrendezésre a 13. Képzés- és állásbörze. A Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltségének vezetőjétől, Rubi Jánostól érdeklődtünk az eddigi tapasztalatokról, a mostani álláskínálatról.
– Börzénken a meghívott 270 munkaadóból 50-en jelentek meg, ez 980 konkrét állást jelenthet az érdeklődőknek. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből a magas számból 366 munkavállalót vár a Flextronics International. Más szempontok szerint vizsgálva a számokat azt láthatjuk, hogy az 50-féle munkakörből 16 szellemi, 34 pedig fizikai munkát jelent. Az álláskeresők közül 220 ajánlat szól szakmunkásoknak, és 50 betanított munkást várnak a foglalkoztatók. A 86 szellemi foglalkozás 90 százaléka viszont ügynöki, üzletkötői állásra szól. Úgy gondolom, a munkát keresők szép számmal eljöttek, megfelelő a börze iránti érdeklődés. Ez a rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a munkanélküli tájékozódjon a jelenlegi üres álláshelyekről, megismerkedhessen jövőbeni munkaadójával, tárgyaljon velük, s mielőbb megtalálja a számára legmegfelelőbb munkahelyet.
– A képzések területén mit nyújt a börze?
– Huszonkét képzőintézmény van jelen, ők összesen 178 tanfolyami lehetőséget ajánlanak az érdeklődőknek. Ez azt jelenti, hogy körülbelül másfélezer ember tanulhat a munkaügyi központ támogatásával éves szinten. Azonban ide is érkeznek szép számmal, akik nem munkanélküliek, csak állást, munkahelyet szeretnének váltani, és itt érdeklődnek a képzési lehetőségekről. Jelenleg a számítástechnikával és a nyelvtanulással kapcsolatos lehetőségek iránt a legnagyobb kereslet.
A munkaadók és a munkát keresők közül is megszólítottunk néhány résztvevőt. Általában az volt a vélemény, hogy a felsőfokú végzettségűeknek sokkal nehezebb munkahelyet találniuk, őket nem igazán várják állásajánlatokkal. A pályakezdők közül sokan keresték a különböző tanfolyamok ismertetőit. Akit csak a részmunkaidős foglalkoztatás érdekelt, most nem igazán talált erre ajánlattevőt. Összességében elégedettek voltak a szervezők, bár a számszerű eredmények csak hetek múlva lesznek értékelhetőek.

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online