Bizonyítani szeretnének

Egy fanatikus sportember és a Zalaszám találkozása

Csapatban: román és magyar siker

Bravúr a fővárosban

Mindig szívesen jönnek

Az Euro Geo Kupával indul az őszi idény

Sikeres idényt remélnek


Bemutatkoznak az újoncok (III.)

BIZONYÍTANI SZERETNÉNEK

Sorozatunkban a nyáron a Zalahús ZTE-hez került új labdarúgókat mutatjuk be szurkolóinknak. A harmadik körben Róza László, Bardi Gábor, Cupik Ferenc vall egerszegi terveiről.

Róza László (1973. 11. 30. Budapest. Posztja: védő). Az UTE-nél kezdte a labdarúgást. A Dunakeszi együttesétől igazolta le a ZTE. Az édesapja is focizott, így egyértelmű volt, hogy ő is folytatja a hagyományt. 
– A ZTE szimpatikus volt számomra, és egyben előrelépést is jelent a második vonal után, s a legjobb ajánlatot is az egerszegiektől kaptam. A jelenlegi ZTE keretét egyénileg jól képzett játékosok alkotják. Még össze kell érnünk és meg kell tanulnunk a góllövés tudományát, hogy minél több győzelmet arathassunk. Az eddigi teljesítménynél jóval többre hivatott ez a játékoskeret. Az eddigi szereplésünk gyengére sikerült, de ha többször nyerünk, mindjárt változhat a kép. Eddig egy mérkőzésen szerepeltem kezdőként a csapatban. Úgy érzem, hogy ez a szezon a tanulás, ismerkedés éve lesz, de edzéseken szorgalmasan gyakorolok, s mivel hároméves szerződést kötöttem a klubbal, a folytatásban szeretnék a kezdő 11 tagja lenni.


Bardi Gábor (1978. 11. 20. Nyíregyháza. Posztja: kapus). Születését követően szülei hamarosan felköltöznek Budapestre. Hat éven át birkózik, a barátok és édesapja unszolására vált sportágat. Az UTE a nevelő egyesülete. Mivel futni nem nagyon szeretett, ezért lett kapus. 
– A ZTE-t mindig is egy erős vidéki csapatnak tartottam. Két évet ültem a cserepadon Újpesten, Glázer Róbert hívott a kék-fehérekhez. A jelenlegi játékosállomány az eddigi produktumnál többre hívatott, de nincs szerencsénk, s a helyzetkihasználásunk is gyenge. Remélem, hamarosan elkapjuk azt a bizonyos fonalat, s a későbbiekben még sok örömet szerzünk a szurkolóknak. A gyengébb rajt ellenére a bentmaradással nem lehet gondunk. Az edzéseken keményen dolgozom, szeretnék minél előbb bekerülni a kapuba. A másik „portással” Turi Gézával jó viszonyban vagyunk, egészséges rivalizálás van közöttünk. Hároméves szerződést kötöttem a ZTE-vel. Jó lenne minél előbb első számú kapussá válni. 


Cupik Ferenc (1982. 03. 05. Nagyszőlős, Ukrajna. Posztja: középpályás). Szülővárosában ismerkedik meg a focival utána a korosztályos megyeválogatottban játszik, majd Kijevbe kerül az országos válogatottba. Egyértelműen a labdarúgás a kedvenc sportága. Magyarországon a Diósgyőr csapatában játszott. A nyári átigazolási szezon során hívta a Debrecen is, de a ZTE-t választotta.
– Az egerszegiek ajánlata jobb volt, és a város is szimpatikusabb számomra. A ZTE-t jó együttesnek tartom, mivel a nyáron sok új játékos érkezett, de idő kell az összeéréshez. A bentmaradással nem lehet gondunk, mert két csapatnál biztosan jobbak vagyunk. A 12-es mezőnyben szerintem is megkapaszkodunk. Minél előbb szeretnék bizonyítani, ezért edzéseken lelkesen dolgozom. Bár fiatal vagyok, szeretnék hamar a kezdő 11 tagja lenni. Jól érzem magam Magyarországon, ezen belül Zalaegerszegen. Hároméves szerződést kötöttem a klubbal. Bízom abban, hogy tartalmas esztendőket tölthetek el a zalai megyeszékhelyen.

vissza az elejére


EGY FANATIKUS SPORTEMBER ÉS A ZALASZÁM TALÁLKOZÁSA

 

Szász Péter, a Zalaszám igazgatója elmondta, azért is támogatják az ultramaratonista Bérces Edit sportolását, mert személyesen is megtapasztalta, hogy mit jelent lefutni egy irgalmatlan hosszúságú, 26 kilométeres távot. Bérces Edit pedig ennek többszörösét teljesíti.

Az idei eddigi legfényesebb sikere a Franciaországban megrendezett 100 kilométeres távon megszerzett Európa-bajnoki cím. A másik idei nagy próbatétele az úgynevezett Balaton-kör, amely azt jelenti, hogy egy nap alatt kell 210 kilométert lefutni. Ezen is első lett. A hölgyek között elsőként teljesítette hazánkban ezt a távot. Ezek után azon sem lehet csodálkozni, hogy a számviteli főiskola tanára civilben időzavarral küzd. Ami érthető, hiszen ilyen irgalmatlan hosszúságú távokra fel kell készülni. A futó kedvenc edzési helyszíne Teskánd és környéke. Annak ellenére, hogy ultramaratonista, edzéseken 75 kilométernél többet nem fut. Elmondása szerint a versenyeken hetven egy néhány kilométerig minden megy mint a karikacsapás. Azt követően kicsit meghal, majd újjászületik a futó. Az ultramaraton Bérces Edit szerint fizikai és szellemi sport egyaránt.
Egy fantasztikus sportoló és a Zalaszám most egymásra talált. Látatlanban is megjósolhatjuk, hogy ez a kapcsolat tartós lesz.

vissza az elejére


Göcsej Kupa

CSAPATBAN: ROMÁN ÉS MAGYAR SIKER

Harminchatodik alkalommal rendezték meg városunkban a tekézők Göcsej Kupáját. A versenyen öt ország 43 együttese – köztük a női Világ Kupa-győztes Elektro Mures (román) – indult, mellettük még szlovén, horvát, osztrák csapatok biztosították a nemzetközi jelleget.

A magyar csapatok között megtalálhatóak voltak a szuper ligás, az NB I-es és alacsonyabb osztályban szereplő együttesek is. A férfiaknál meglepetésre az NB II-ben szereplő Bázakerettye lett a győztes, míg a nőknél érvényesült a papírforma; a Világ Kupa-győztes marosvásárhelyiek végeztek az élen. A ZTE ZÁÉV női szuper ligás, s a ZTK Technoroll férfi NB I-es csapata egyaránt a 3. helyen végzett.
Eredmények. Csapat. Nők: 1. Elektro Mures 2022, 2. Pernye 2003, 3. ZTE ZÁÉV A. 1992 fa. Férfiak: 1. Bázakerettye 2055, 2. KK TSH Cakovec (horvát) 2051, 3. ZTK Technoroll A. 2050 fa. Egyéni. Nők: 1. Vajda Anna (Pernye) 554, 2. Duka Tilda (Elektro Mures) 530, 3. Abért Gáborné (Pernye) 529 fa. Férfiak: 1. Stjepan Vrcek (Cakovec) 575, 2. Süle József (Neunkirchen) 565, 3. Németh Csaba (ZTK Technoroll) 545 fa.
Különdíjat kaptak a legjobb zalai dobók Horváth Károlyné (ZTE ZÁÉV) 517 és Németh Csaba (ZTK Technoroll) 545 fa. 
„Zala Megye Tekesportjáért” emlékplakettet kaptak dr. Orsós Ferenc, a ZTE ZÁÉV szakosztályának elnöke, Miklós Sándor, a Zalaszentmihályi Hidroterra edzője, és Konczik János, a Pókaszepetki TK szakosztályvezetője. 

* * *

Budapesten rendezték meg a BKV Kupa női tekeversenyt, amelyen remekeltek a ZTE ZÁÉV (Airizer Emese 469, Miklós Nóra 449, Simonffy Tímea 419) sportolói 1337 fával elsők lettek. Az egyéni verseny pedig Airizer Emese nyerte.

vissza az elejére


Labdarúgás

BRAVÚR A FŐVÁROSBAN

MTK-Zalahús ZTE 0-0
Budapest, Hungária krt, 3000 néző. Jv.: Hanacsek.
ZTE: Turi-Kocsárdi, Strasser, Csóka, Kónya-Nagy (Balog), Szabó II., Filó, Róth (Balázs)-Sabo (Szőke), Waltner. Vezetőedző: Glázer Róbert.
Értékel Turi Géza, a ZTE kapusa: – Nagyon értékes pontot szereztünk a Hungária körúton. A csapat jól védekezett és nekem is jól ment a védés, de hozzá kell tennem szerencsém is volt. De csak a jó kapusnak van szerencséje. Egyértelműen a csapatjáték diadala az értékes egy pont, ha elől jobban koncentrálnak a támadók még győzhettünk volna, de az egy ponttal is elégedett vagyok. A következő három mérkőzéstől a DVSC, a Pécs, a Nagykanizsa ellen 7 pontot remélek, akkor azt hiszem tisztes távolságban lehetünk a kiesőktől. 


Megyei bajnokság

A-osztály: FC Keszthely– Sármellék 1-0 (0-0), Csesztreg–Bázakerettye 2-1 (0-0), Rédics–Zalalövő 6-0 (1-0), Tótszentmárton–Nemesapáti 2-2(2-1), Pacsa–Kiskanizsa 3-0 (1-0), Miklósfa–Kemendollár 3-2 (2-1), Felsőrajk–Becsehely 0-3 (0-1). Hétközben játszották: Letenye– Zalaszentbalázs 3-0.
B-osztály: Tormafölde–Vonyarcvashegy 3-1 (1-1), Bocfölde–Tófej 0-2 (0-2), Becsvölgye–Zalaapáti 1-0 (0-0), Galambok–Gellénháza 1-7 (1-4), Gelse–Bagola 4-2 (3-1), Zalaszentgrót–Gyenesdiás 6-1 (3-0), Zalaszentgyörgy–Zalaszentiván 2-0 (1-0), Z. Tungsram–Mumor 1-1 (0-1).


Városkörnyéki bajnokság

I. osztály: Pókaszepetk–Zalaháshágy 2-2 (1-1), Kutas–Botfa 3-2 (0-1), Babösdöbréte–Zalaszentmihály 3-1 (0-0), Sárhida–Andráshida 0-3 (0-1), Söjtör–Police Ola 2-1 (2-1), Páterdomb–Kertváros 5-0 (1-0), Egervár–Lakhegy 2-1 (1-0). A Baktüttős–Csatár mérkőzésről nem érkezett jelentés.
II. osztály: Salomvár–Németfalu 2-0 (1-0), Szilvágy–Ságod 2-1 (0-1), Kustánszeg–Zalatárnok 2-2 (2-1), Vasboldogasszony–Bagod 2-3 (0-2), Nagykapornak–Bak 3-3 (1-2), Alibánfa–Kávás 0-1 (0-0).
III. osztály: Petrikeresztúr–Pusztaederics 3-1 (0-1), Kisbucsa–Hagyárosbörönd 3-1 (1-1), Nemesapáti II.–Bucsuszentlászló 5-3 (2-1).

vissza az elejére


MINDIG SZÍVESEN JÖNNEK

A testvérvárosi kapcsolatok keretében idén is részt vett a tekézők Göcsej Kupáján Marosvásárhely női Világ Kupa-győztes csapata. Az együttes világhírű edzőjét Seres Sándort, az eddigi sikereiről faggattuk.
– Az Elektro Mures női csapata 1975-ben alakult – így Seres Sándor. – A következetes nevelő munkának meglett az eredménye, 1985-től 13-szor nyertük meg a román bajnokságot, idén a harmadik helyen végeztünk. Számtalan válogatott játékost neveltem, és Világ Kupát is nyertem a lányokkal. A Marosvásárhely mellett edzője vagyok a felnőtt női és serdülő válogatottnak is. A ZTE ZÁÉV-hez került Airizer Emese is az én tanítványom volt. 
– Hányadszor szerepelnek a Göcsej Kupán? Hogyan érezték magukat Zalaegerszegen?
– Harmadszor veszünk részt a Göcsej Kupán. Első alkalommal nyertünk, tavaly másodikak lettünk, idén ismét mi lettünk a győztesek. Egyébként nagyon jól éreztük magunkat a zalai megyeszékhelyen, mindig szívesen jövünk, ha meghívást kapunk.
– Milyen a sportág helyzete Romániában?
– A fordulat évéig – 1989-ig – biztosak voltak a munkahelyek, addig nagyon jól szerepeltünk. Több sportoló státusban is volt. A gyerekek szívesen jöttek tekézni, mára nagyot változott a világ. Egyre nehezebb megnyerni a fiatalokat a tekének. A jó játékosok többsége távozik tőlünk, 1990-ben hat nemzetközi szintű tekézőm hagyott el. Idén is többen máshol folytatják pályafutásukat.

vissza az elejére


AZ EURO GEO KUPÁVAL INDUL AZ ŐSZI IDÉNY

 

A július végi felnőtt országos bajnoksággal lezárult a nyári versenyidőszak. A rövid pihenő után szeptember 2-án újra fiatal atléták részére rendez versenyt a Royal Sped ZAC és a Zalaegerszegi Atlétikai Szövetség.

A Sport utcai sporttelepen az Euro Geo Kupáért és Zalaegerszeg Utánpótlás Nagydíjáért versenyeznek a serdülő, ifi és junior korú atléták. E verseny keretében rója le tiszteletét a Royal Sped ZAC a klub volt kiváló vezetőedzője – Laczik Pál – emlékére.
A verseny fődíja az Euro Geo Kupa, illetve Zalaegerszeg város utánpótlás nagydíja, melyet a legeredményesebb sportegyesület nyer. A rendezők legalább félezer indulóra számítanak. Ez a verseny a kezdete az őszi zalaegerszegi versenysorozatnak. Szeptember 30-án a Royal Sped Kupáért versenyeznek Szlovénia–Horvátország– Magyarország nemzeti serdülő válogatottjai. Ezt követően október 6-án rendezik a pálya építése miatt elmaradt Zalaegerszeg Város Nyílt Bajnokságot a ZÉTA Kupáért.
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Sportbizottsága és a Royal Sped Rt. ünnepi eseményre hívta a Royal Sped ZAC nemzetközi és magyar bajnoki érmes atlétáit, edzőit. Kiss Ferenc, a sportbizottság elnöke Kondor Zsolt, a Royal Sped Rt. elnök-vezérigazgatója, Tóth Zoltán, a Royal Sped ZAC elnöke jutalmat adott át a klub Európa Kupa 2. helyezett, válogatott atlétáinak.

* * *

A minap készült el a tavalyi esztendő junior ranglistája Európában. A kontinens legjobbjai közt négy Royal Sped ZAC junior atléta is szerepel. A hölgyeknél Gróf Andrea és Kálmán Eszter 14., Farkas Bernadett 17. A férfiak mezőnyében Kovács Ferenc a 15. helyen áll a kontinens-ranglistán.
Gróf Andrea, a Royal Sped ZAC kitűnő rövidtávfutója 200 méteren 24,68 mp-es teljesítménnyel vezeti, 400 métreren 54,95 mp-es eredménnyel 3. helyen áll a serdülő atléták örökranglistáján. Balazsic Eszter gerelyhajításban (Royal Sped ZAC) 9. ugyanezen rangsorban. (33,78 m).


Bodrogi: újabb egy év

Az elmúlt heti lapszámunkban közöltük, hogy a ZTE Kosárlabda Klub csapatkapitányának, Bodrogi Csabának még nincs aláírt szerződése. Nos, azóta a két félnek sikerült egymással megegyeznie.

vissza az elejére


A szűkös anyagiak ellenére

SIKERES IDÉNYT REMÉLNEK

Az elmúlt bajnoki idényben fennállásának legnagyobb sikerét érte el a ZTE ZÁÉV női tekecsapata. Az egerszegi lányok az 5. helyen végeztek a Szuper Ligában. A nyári szünetet követően már különböző kupaversenyeken hangolnak az új pontvadászatra az egerszegiek. A felkészülésről, a tervekről dr. Orsós Ferencet, a szakosztály elnökét kérdeztük.

– Heti három edzésen készülnek a lányok, a dobóedzések mellett erőnléti foglalkozások is szerepelnek a műsoron – mondta dr. Orsós Ferenc. – A játékosok szorgalmasan, lelkesen dolgoznak. A csapattól minimum az ötödik hely megszerzését várjuk el. Persze nem bánkódunk, ha ennél előrébb végeznek a lányok. 
– Változott a bajnokság lebonyolítási rendszere?
– Igen. Az alapszakaszt két nyolcas csoportban játsszuk. A két csoportot földrajzi elhelyezkedés alapján osztották be. Az alapszakaszt követően a két csoport első négy helyezettje alkot egy újabb nyolcas csoportot. Az ide kerülő csapatok a bajnoki címért mérkőznek, s az utolsó két helyezett kiesik. Tehát ebben a körben kell(ene) a lányoknak azt a bizonyos 5. helyet megszerezni. A játékosállomány tudása alapján ezt a célt reálisnak tartom. 
– Milyen változások történtek a ZTE ZÁÉV-nél és a Szuper Ligában?
– A két szegedi csapat egyesült, a többi együttesről keveset hallottam. Azt azonban biztosra veszem, hogy az élcsapatok – tehát az FTC, a BKV Előre és a Köfém – nem gyengültek. A pályára léphető játékosok létszámában nem történt változás, továbbra is hat játékos, plusz egy csere szerepelhet. A 2000–2001-es bajnokságban – akárcsak eddig – az ifjúsági csapat mellett a felnőttek között is kell egy ifjúsági korúnak szerepelnie. Szerencsénk van, mert az utánpótlásunk tehetséges, több jó képességű játékos közül választhat az edző. A felnőtt keretben mindössze egy változás történt; Rózsás Mária a Göcsej Kupán bejelentette visszavonulását. Ő több évtizeden át tudása legjavát adva szolgálta az együttest, ezért érdemeihez méltóan szeretnék elbúcsúztatni. A pótlására is megtettük a lépéseket, nagy valószínűség szerint Marosvásárhely együttesétől érkezik hozzánk Dán Mónika. Jelenleg a munkavállalási engedélyét intézzük. Bizakodom, hogy rövidesen már nálunk edz a kiváló játékos, aki tagja volt a Világ Kupa-győztes Elektro Mures együttesének, s többször szerepelt a korosztályos román válogatottban is. Az ifjúsági csapatba visszatért Székesfehérvárról Sabján Renáta. Szeretnénk tovább szélesíteni az utánpótlásbázisunkat. Meglepődtem, amikor testnevelő tanárok kijelentették, hogy ez nem megy, hiszen a tekénél népszerűbb sportágak is utánpótlás-nevelési gondokkal küzdenek. Természetesen nem hagyjuk annyiban a dolgot, megpróbáljuk önerőből szélesíteni a bázisunkat. 
– Mennyire biztos a csapat költségvetése, s az új rendszerű bajnokság jelent-e plusz anyagi terhet a ZTE ZÁÉV számára?
– Az első körben a csoportbeosztásokat úgy oldotta meg az országos szövetség, hogy Budapestnél távolabbra nem kell utaznunk. Az utazás távolsága csökken, viszont a több mérkőzésszám miatt a kilométerek száma nő. Ezt úgy kompenzáljuk, hogy a rövidebb távolságok miatt nem lesz szállásköltségünk, és az itt megmaradó forintok utazásra fordítódnak. Anyagi okok miatt roppant nehéz szezon előtt állunk. Az önkormányzattól a második félévre kevesebb pénzt kapunk, mint az elsőben. Az iparűzési adó változása is negatívan érint minket. A kisebb cégek kft.-k, bt.-k, akik az iparűzési adóból támogatták a csapatot, most erősen meggondolják az anyagi segítséget. Így is akadnak támogatók, de jóval szerényebb összeggel segítenek. Természetesen ezt is köszönjük. A legnagyobb szponzorunk a ZÁÉV Rt., az önkormányzat a költségvetésünk felét sem állja már. A nehézségek ellenére azért bizakodó vagyok, s reménykedem, hogy a lányok az új bajnoki idényben is jól szerepelnek majd.

Az oldalt összeállítja:
Bedő István

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online