Igazodni az igényekhez

Bezárt a művésztelep

Tromffal az autótolvajlás ellen

Több százan Gébárton

Polgármesteri iroda

Nem tárgyalnak a Plazáról


Csökkenő gyereklétszám mellett

IGAZODNI AZ IGÉNYEKHEZ

  Az önkormányzatoknak törvényi kötelezettsége gondoskodni a tankötelezettség teljesítéséhez szükséges intézményrendszer működtetéséről. A város alapfeladatai közé tartozik az óvodai nevelés és a tankötelezettség határáig tartó közoktatás biztosítása. Zalaegerszeg önkormányzata az oktatást a várospolitika stratégiai ágazatának tekinti. Mindez azt jelenti, hogy az óvodáktól a középfokig vizsgálni kell az intézményrendszer működését, a fejlesztés, a racionalizálás feltételeit. 

Az egerszegi közgyűlés az elmúlt években több alkalommal is tárgyalta a város közoktatási struktúrájának átalakítására kialakított koncepcióját, és 1997-ben közoktatási fejlesztési tervet fogadott el, amely 2003-ig megszabja a fő irányokat. Természetesen a közgyűlés minden évben áttekinti a város intézményrendszerét és dönt módosításokról is. Az intézményhálózat működtetési és fejlesztési tervének felülvizsgálata az idén is megtörtént, a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen tárgyalták a témát a képviselők. A legfontosabb megállapításokról – a teljesség igénye nélkül – adunk a következőkben rövid összefoglalót. Érdemes elöljáróban megnézni a népesség alakulását, változását az 1–7 éves korosztályban. Amíg 1995-ben a 0–1 év közötti csecsemők száma 1147 volt, addig 1999-ben 963-ra csökkent ez a szám. Amíg 1995-ben Zalaegerszegen 661 hároméves gyermeket tartottak nyilván, addig 1999-ben kevesebbet, 576-ot. Az óvodák esetében a város továbbra is javasolja a 24 fős indulási átlaglétszámhoz a szükséges feltételrendszer megőrzését. Az érintett korosztály létszámát és az előző évek óvodai igényeit ismerve reálisan 3 csoportszűkítés tervezhető. Elsősorban ott, ahol a szülői igény csökkent. A 2001/2002-es nevelési évben egy, 2002–2003-ban 2, azaz összesen három csoport. Ez 9 fős dolgozói létszámcsökkenéssel jár. 
A statisztikai adatokból prognosztizálható, hogy a tanulólétszám csökkenésével az általános iskoláknál is számolni kell. Az önkormányzat e rendszert továbbra is nyolcosztályos képzési formában kívánja működtetni. A város fejlesztési tervében a 2002/2003-as tanévig intézmény-megszüntetést, -átalakítást nem tervez. De a célszerű működtetés érdekében a tanulócsoportok számát szükséges lesz szűkíteni. Az osztályszám csökkentését elsősorban azokban az intézményekben kell bevezetni, amelyek magasabb tanulócsoportok indítására kaptak lehetőséget az 1997. évi fejlesztési terv elfogadásakor. Ennek részeként, a csökkentés első lépcsőjeként döntés született arról, hogy a 2000/2001-es tanévtől a Petőfi-iskola 3 első osztályt indít a korábban engedélyezett 4 helyett. Az intézmények által fogadható tanulói létszámnak összhangban kell lennie a népességi korosztályos adatokkal. Fontos megállapítás: a normatív finanszírozás mellett gondot jelent a 8 osztályos és a 6 osztályos gimnáziumba történő felvétellel együttjáró létszámcsökkenés az általános iskolákban. Ez a csökkentés kisebb mértékben az 5. évfolyamon, nagyobb mértékben a 7. évfolyamon jelentkezik és ez kényszerű osztályösszevonásokhoz vezethet. 
Zalaegerszegen öt intézményben folyik gimnáziumi oktatás, ebből négy intézmény önkormányzati fenntartású, a Mindszenty-iskolát pedig a katolikus egyház működteti. A Zrínyi-gimnázium eredményesen pályázta meg 2000-ben az Arany János tehetséggondozó oktatási programot. A Kölcsey-gimnáziumban újra indult a két tanítási nyelvű oktatás, mind a hat évfolyamos, mind pedig a négy évfolyamos oktatásban. Ami a helyi szakképzést illeti: a szakképző intézmények kiemelt feladata, hogy tekintettel legyen a munkaerő-piaci igényekre, tudjon azokhoz alkalmazkodni. Érzékenyebb reagálásnak kell érvényesülnie az intézmények részéről. 
A város gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai szerkezete nem a város igényeire méretezett. Biztosítani tudja a megyében és a megyén túli fiatalok részére a tankötelezettség teljesítését, majd az azt követő szakmai képzésbe való bekapcsolódást. Egerszegen egyébként működnek nem a helyi önkormányzat által fenntartott szakképző intézmények is: ilyen a megyei önkormányzat által fenntartott szakiskola működik az MMIK-ban, míg a Kodolányi Szakközépiskola a közgazdaság, informatika területén indít képzést. 
Az egerszegi közgyűlés szeptember 7-i ülésén tárgyalja és határozza meg a 2001/2002-es tanévben indítható osztályok számát a középfokú intézményekben. 

V. Zs. 

vissza az elejére


BEZÁRT A MŰVÉSZTELEP

  A hét végén zárta kapuit a IX. Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. Ezúttal a Gébárti-tó mentén, a szoborparkban öt kőszobor felállítására került sor. Az augusztus 14-én induló művésztelep résztvevői Hollandiából, Angliából, Norvégiából és Törökországból érkeztek. A házigazda művészek Frimmel Gyula, Horváth M. Zoltán és Lukács József voltak. 


Az elmúlt hetekben készült kőszobrok egyike.

A nemzetközi művésztelep zárására érkező vendégeket dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte, aki visszaemlékezett az elmúlt évtizedekre, a kezdetekre, amikor még többségében fával dolgoztak a művészek. Méltatta az egervári művésztelep ténykedését és szólt arról is, hogy a 80-as évek második felében Csipkerózsika-álmából az európai művészek találkozóhelyét Skrabut Éva, a Kézművesek Háza szakmai vezetője „ébresztette fel”. Komoly szakmai odafigyeléssel a különböző országok kortárs művészeinek biztosított helyet és alkalmat az alkotásra. 
A IX. zalaegerszegi művésztelep munkáját, az elkészült műveket Orosz Péter szobrászművész, a Magyar Szobrásztársaság elnöke méltatta és mondott köszönetet a művésztelep támogatóinak.

vissza az elejére


Bemutató az Autó Szántó Kft.-nél

TROMFFAL AZ AUTÓTOLVAJLÁS ELLEN

  Pénteken délelőtt az Info Holding Group Rt. és partnere, az Autó Szántó Kft. Zalaegerszegen közös bemutató keretében – számos rendőrségi, önkormányzati szakember, autókereskedő jelenlétében – bemutatta a sokéves fejlesztési munka eredményeként elkészült Tromf márkanevű zárt számítógépes eredetiségvizsgáló rendszert, amely hatékony támogatást biztosít a bűnmegelőzés területén a rendőrség szakértőinek is. 

Miután jövő év január 1-től a gépjárművekkel kapcsolatos okmányügyintézés a rendőrhatóságoktól átkerül a kijelölt önkormányzatok okmányirodáihoz, megnőhet a gépjárművekkel kapcsolatos okmánybűnözés lehetősége. Az IHG TROMF országos eredetiségvizsgáló hálózat, mint a Belügyi Általános Beruházó és Fejlesztő Közhasznú Társaság szerződött partnere, az I. Magyar Technopolis Kht. felkérésére részt vesz a civil körözési rendszer és a bűnmegelőzés lehetőségeinek feltárásában, azok bevezetésében. 
Mint dr. Tóth Attila, az IHG Rt. elnöke tájékoztatójában elmondta, 3 percen belül roncsolásmentesen meg tudják állapítani, hogy lopott-e a vizsgált autó – a jármű adatait többek között összehasonlítják a központi gépjármű-nyilvántartás adataival –, s a vizsgálat eredményét azonnal az illetékes okmányiroda számítógépére küldik. Az információ birtokában az autó papírjai biztonságosan kiállíthatók. Mint elhangzott, a rendszer rendkívül biztonságos, többszörösen védett a manipulációk ellen. Az IHG csupán az elmúlt egy hónapban 37 körözött autót fülelt le.

vissza az elejére


Városgazdálkodási Dolgozók Napja

TÖBB SZÁZAN GÉBÁRTON

Több száz ember, derű, jókedv – a VG Kft. vasárnap tartotta meg a Gébárti-tónál az immár hagyományos Városgazdálkodási Dolgozók Napját. A program során kispályás futballmérkőzéseken, lövészetben és lengőtekében mérhették össze tudásukat a vállalkozó kedvűek, a gyerekek pedig délután sétalovagláson vehettek részt. Aki pedig csak azért jött, mert a többiekkel együtt akart ünnepelni, az zenét hallgathatott, játszhatott, beszélgethetett. És éhesen, szomjasan sem maradt senki, a frissen készített babgulyáshoz, krumpliprószához sör járt minden résztvevőnek. 

vissza az elejére


POLGÁRMESTERI IRODA

Ez év februárjában tárgyalt az egerszegi közgyűlés a polgármesteri hivatal átszervezéséről, de az átalakításra vonatkozó javaslat végül lekerült napirendről. 
Lapunk többször foglalkozott a hivatal szervezeti átalakításával, legutóbb dr. Gyimesi Endre polgármester érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy ebben az évben csak a Polgármesteri Iroda felállítását tervezik. Erről következő ülésükön döntenek a város képviselői.
Szükséges és célszerű lenne a polgármester közvetlen irányítása alá tartozó munkatársak feladatainak áttekintése és számukra önálló szervezeti keret létrehozása. Ezt biztosítaná az új iroda, melynek 12 munkatársa lenne. Ide tartoznának a nemzetközi ügyekkel, a sajtóval kapcsolatos feladatok, a területfejlesztési és idegenforgalmi ügyek intézése, a civil szervezetekkel való kapcsolattartás, a személyi ügyek intézése. Újként jelenne meg a városinformatikai feladatok ellátása is. A pénzügyi gazdálkodás ellenőrzése szintén az irodához tartozna. A munkatársak munkáját irodavezető fogná össze. 

vissza az elejére


NEM TÁRGYALNAK A PLAZÁRÓL

Bár a bizottságok megtárgyalták, mégsem kerül a szeptemberi közgyűlés elé a Plaza építéséről szóló előterjesztés – tájékoztatta lapunkat dr. Gyimesi Endre polgármester. Mint mondta, az a furcsa helyzet állt elő, hogy egyszerre két Plaza típusú üzletház építésére van szándék. Az egyik a Batthyány utcában, a másik a Városi Sportcsarnok melletti területen. Ez utóbbin Zala Plaza néven az az ismert izraeli tulajdonos építene, akié az országban a többi Plaza is. Ennek a látványterve már elkészült, ezt tárgyalta a műszaki bizottság.
Az a terület, amit e célra megjelölt az önkormányzat, kicsinek bizonyult, ezért rendezési tervmódosításra lenne szükség. A műszaki bizottság olyan állásfoglalást hozott, hogy abban a térségben inkább a sporthoz közelebb álló létesítményt kellene építeni. Nem beszélve arról, hogy az önkormányzat a Batthyány utcában eladott területen Plaza-típusú üzletház építését szorgalmazza.
– Lekerül napirendről ez a téma – folytatja a polgármester. – Jó lenne persze a város számára, ha a két építeni szándékozó egyeztetni tudná elképzeléseit. Két Plazat nem bír el a város és a műszaki bizottság is inkább a helyi befektető mellett voksolt, annak a beruházását támogatja. 
A műszaki bizottság tehát nemmel voksolt a Plaza előterjesztésre. S hogy végül is a sportcsarnok mellett milyen típusú beruházás valósul meg, arról várhatóan még az idén döntés születik. 

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online