Ádám lábai előtt Európa

Zala Rali

A korrekt gazdálkodás az alap

Labdarúgás

Négyes torna

Biztos bentmaradást várnak a tekézők

Egerszegen a magyar teremlabdarúgó válogatott


Bravúr a javából

ÁDÁM LÁBAI ELŐTT EURÓPA

  Spanyolországban, Aviles városában rendezték meg a 18–20 évesek sakk Európa-bajnokságát, a kontinensviadalon remekelt Horváth Ádám, a Zalaegerszegi Csuti SK sportolója. Az egerszegi sakkozó aranyérmet szerzett az EB-n.

– A terveim között az szerepel, hogy az első tízben végzek – mondta Horváth Ádám. – Az Európa-bajnokság első partijaiban a gyengébb ellenfelek ellen sikerült nyernem. A későbbiek során – amikor már nemzetközi nagymestert is mattoltam –, úgy érzetem, akármi is lehet az EB vége. Még ekkor is úgy voltam, ha dobogón leszek, azzal isDr. Gyimesi Endre polgármester a városi jókívánságait tolmácsolta és megajándékozta Horváth Ádámot. maximálisan elégedett vagyok. 
– Az EB-n kint lévő szakemberek és az ellenfeleid hogy fogadták, hogy jóval kevesebb Élő-pontszámmal rendelkező magyar végzett az élen?
– A második helyen egy spanyol fiú végzett. A házigazdák érthető módon neki szurkoltak. A többi nemzetbeli sakkozó viszont az én sikeremért szorított. Több szakember is meglepődött, de örülök, hogy sikerült kellemes meglepetést okoznom.
– Ez a siker mire buzdít? Netán arra, hogy jövőre megvédd az Európa-bajnoki címedet?
– Mindenképpen jobb eredményekre. Az EB-arany mellé szereztem egy nemzetközi nagymesteri fokozatot. Még kétszer kell teljesítenem ezt, s azt szeretném elérni, hogy minél előbb birtokolhassam a címet.
– Ádámban már régóta benne volt ez a kiugró eredmény – folytatta Horváth Gyula edző, a Csuti SK kiváló játékosa. – Csak nem hittem, hogy éppen az EB-n szárnyal majd. Bár az is igaz, kicsit felszabadultabb lehetett, hiszen az év első felében érettségire készült, a sikeres vizsga is minden bizonnyal feldobta. A siker jelei már nyáron mutatkoztak, hiszen könnyedén nyerte a magyar korosztályos bajnokságot. Ennek ellenére nem hittem, hogy sikerülhet az EB-arany. Ádámot a 18. helyre rangsorolták, és ritkán szokott a papírforma ennyire felborulni. Ádám viszont remek lelki tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon tud küzdeni, ha elkapja azt a bizonyos fonalat bárkit megverhet. Nagyon jó ellenfeleket is legyőzött. Szívből örülök a sikerének, már csak azért is, mert ebben a korosztályban még van egy éve, jövőre is itt versenyezhet. 

* * *

Városunk újdonsült Európa-bajnokát fogadta dr. Gyimesi Endre polgármester is, aki megjutalmazta az ifjú aranyérmest és edzőjét, valamint Ádám édesanyját. A polgármester kiemelte a Csuti SK-ban folyó kiváló utánpótlás-nevelést, s hangsúlyozta, hogy a kis szakosztályok számára az egyetlen út a saját erőre való támaszkodás. Ádám esetében is ez vezetett eredményre.
Kiss Ferenc, a sportbizottság elnöke elmondta, hogy a város póttámogatást nyújtva járult hozzá, hogy Ádám indulni tudjon az EB-n. Hangsúlyozta, hogy az eredmény anyagi elismerése sem marad el. Reméli, a Csuti SK fiatalja hasonló eredménnyel örvendezteti meg a közeljövőben is a sakk barátait a városban.

vissza az elejére


Bajnok az ifj. Tóth-Tóth kettős

ZALA RALI

  Nagy érdeklődés mellett rendezték meg Egerszeg és környékén az 1. Peugeot-Esso Zala Ralit, amely egyben az országos bajnokság hatodik futama is volt.

Az első osztály élmezőnyéből hiányzott az összetettben a második helyen álló Turi Tamás–Papp György duó. Így az összetett bajnoki cím az élen álló ifj. Tóth János–Tóth Imre kettős ölébe hullott. No persze ez nem jelentette azt, hogy a zalai megyeszékhelyre érkező többi rivális nem szorongatta meg Tóth Janikáékat, de a jól felkészült kettős első helyét nem veszélyeztették. Tóthék egerszegi futamgyőzelme dupla aranyat ért, hiszen a hátra lévőSzáguldás a laktanyai gyorsasági szakaszon. futamoktól függetlenül megnyerték a 2000 évi ralibajnokságot.
A ralisport gyakorlottabb nézői nem a Városi Sportcsarnok mellett vertek tanyát, mert itt kevesebb volt a látnivaló, hanem a gyorsasági szakaszok felé vették az útirányt. Gersekarát és környékén nemcsak a versenyben, hanem a festői környezetben is gyönyörködhettek. A rendezők kicsit tartottak az első zalai versenytől, hiszen a rali a veszélyes sportágak közé tartozik, de szerencsére baleset nem történt a kétnapos viadal során.
A második osztály futamát Benik Balázs–Tóth Vilmos kettős nyerte. A második helyen Tavali Ferenc–Tavaliné Tóth Mónika végzett. A bronzérmet Varga Elemér–Molnár Péter nyakába akasztották.
Az egerszegi szervezők jól vizsgáztak, s így bizakodhatnak a ralisport szerelmesei, hogy láthatnak még futamot városunkban és Zala megyében egyaránt.
I. Peugeot-Esso rali 6. futam I. osztályának végeredménye: 1. ifj. Tóth János–Tóth Imre, 2. Érdi Tibor–Varga István 3. Tagai Tamás–Tagai Róbert, 4. Butor Róbert–Táborszéki Attila, 5. Hollé Sándor–Tóth Zsolt, 6. Vizin László–Csökő Zoltán.
Az összetett verseny állása: 1. ifj. Tóth J.–Tóth I. 130. pont, 2. Turi–Papp 82. pont (ők nem voltak Zalaegerszegen), 3. Érdi–Varga 78. pont.
A II. osztály végeredménye: 1. Benik Balázs–Tóth Vilmos, 2. Tavali Ferenc–Tavaliné Tóth Mónika, 3. Varga Elemér–Molnár Péter, 4. Tobak Zoltán–Vinoczai Attila, 5. Izsai Tibor–Füzesi József, 6. Nagyváradi Zsolt–Kiss Krisztián.

vissza az elejére


Bemutatkozik az új ügyvezető

A KORREKT GAZDÁLKODÁS AZ ALAP

Pár hete a ZTE Rt. vezetése úgy döntött, hogy a jövőben két ügyvezető irányítja a labdarúgó klubot működtető részvénytársaság napi munkáját. Tóth Géza mellé az eddigi marketing-igazgatót, Szalay Pétert nevezték ki. 
– Természetesen magam is sportoltam. Középiskolás koromban versenyszerűen fociztam, kézilabdáztam – kezdte a bemutatkozást Szalay Péter. – Mellette még Magyarországon kevésbé űzhető sportágban, a síelésben értem el sikereket. A legjobb eredményt itt értem el, válogatott versenyző is voltam.
– Miért volt szükséges, hogy a ZTE Rt.-nél két ügyvezető legyen?
– Tóth Géza – aki régóta látta el az ügyvezetői feladatokat – munkahelyi elfoglaltsága miatt, már nem tudta teljesen mértékben ellátni a teendőket. Egy ilyen nagy szervezetnél viszont szükséges a folyamatos napi jelenlét is. Ezért az rt. igazgatótanácsa úgy döntött, hogy kettős ügyvezetéssel oldja meg a feladatokat. Tóth Géza továbbra is foglalkozik a játékosigazolással és a gazdasági ügyekkel kapcsolatos feladatokkal. Jómagam a marketingért vagyok felelős, valamint a munkáltatói jogokat is én gyakorlom. Bízom abban, hogy a stadionfelújítási munkában is szerepet vállalhatok majd. 
– Ügyvezetőként mit szeretne megvalósítani?
– Azt, hogy korrekt gazdálkodással, egy nagyon jó középcsapat alakuljon ki. A labdarúgásban történt változtatásoknak is minél jobban érvényesülniük kell. Mire gondolok? Eddig pénzért könyörögtünk az önkormányzatnál és a szponzoroknál. Azt szeretném elérni, hogy ez a kapcsolat átforduljon két egyenlő partnert feltételező tevékenységbe. Ez lenne a legnagyobb eredmény, amit el lehetne érni. Azok a gazdasági szervek, amelyek reklámoznak, támogatják a csapatot, a maguk gazdasági hasznát is megtalálják a labdarúgásban. Erre egyébként minden remény megvan – lásd a tévéközvetítések értékesítését. Sőt, a profi alszövetségen belül is felállt egy olyan csapat, amely csak a marketingtevékenységgel foglalkozik. Bizakodom, hogy pár éven belül, a foci hazánkban is elérni azt a gazdasági szerepet, amelyet már Nyugat-Európában betölt. 
– Milyenek a ZTE lehetőségei a magyar labdarúgásban? 
– Hároméves tervet dolgozott ki az rt. vezetése. Az idei bajnokságban a bentmaradás a cél. A következő idényben jó középcsapattá kell válni. A harmadik évben pedig – ha úgy alakulnak a körülmények – el kell érni a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét. Ennek az alapja a korrekt gazdálkodás lehet. A fiúk az új vezetőedző irányításával keményen dolgoznak. Úgy látom, a kitűzött célt teljesítjük. A reklám szempontjából az a legjobb, ha csapat jó szerepel. Ha a játékosok jól teljesítenek, akkor a szponzorok is szívesebben támogatják a ZTE-t, és befektetik tőkéjüket az rt-be. Mert tudják, mindez idővel gazdasági hasznot is hozhat. A sikeres szereplés hatására egyre több szurkoló látogatja a mérkőzéseket, amely szintén növeli a bevételt. Nagyon bízom benne, hogy rövid időn belül a gazdasági élet szereplői egyenrangú partnerként kezelnek majd minket, s a ZTE értéke lesz a városnak.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS

Megyei A-osztály: Becsehely–Miklósfa 0-1 (0-0), Zalaszentbalázs–Felsőrajk 5-1 (3-0), Nemesapáti–Keszthely 1-2 (1-0), Kemendollár–Pacsa 4-2 (2-1), Zalalövő–Csesztreg 1-0 (0-0), Bázakerettye–Letenye 0-1 (0-1), Kiskanizsa–FC Napred 3-3 (2-2), Sármellék–Rédics 2-0 (1-0). 
Megyei B-osztály: Gyenesdiás–Gelse 1-1 (1-1), Zalaszentiván–Zalaszentgrót 3-1 (1-0), Bagola–Galambok 2-1 (2-0), Gellénháza–Becsvölgye 5-1 (2-1), Zalaapáti–Bocfölde 2-4 (1-2), Tófej– Tormafölde 5-1 (5-1), Mumor–Zalaszentgyörgy 0-2 (0-0), Vonyarcvashegy–Z. Tungsram 3-0 (1-0).
Városkörnyéki bajnokság I. osztály: Csatár–Babosdöbréte 3-1 (1-0), Sárhida–Kutas 2-0 (2-0), Páterdomb–Egervár 0-2 (0-0), Zalaszentmihály–Kertváros 3-4 (1-1), Lakhegy–Pókaszepetk 1-3 (0-1), Zalaháshágy–Söjtör 0-3 (0-1), Andráshida–Baktüttős 2-0 (1-0). 
II. osztály: Ságod–Bak 4-5 (2-1), Nagykapornak–Kustánszeg 3-4 (1-1), Zalatárnok–Vasboldogaszszony 1-0 (0-0), Bagod–Salomvár 5-1 (3-0), Németfalu–Alibánfa 1-3 (1-0), Kávás–Zalacséb 4-2 (2-1). 
III. osztály: Petrikeresztúr–Bucsuszentlászló: nem érkezett jelentés, Hagyárosbörönd–Nemesapáti II. 1-0 (0-0), Nemesrádó–Kisbucsa 3-0 (3-0).

vissza az elejére


NÉGYES TORNA

Az NB I-be visszakerült ZTE férfi röplabdaszakosztálya szeptember 9–10-én, az Ostoros (ZTE)-csarnokban négy együttes (Veszprém, Nafa Kaposvár, Csáktornya (horvát), ZTE) részvételével megrendezi a Bokor László emléktornát. A klub vezetése így is akarja ápolni a fiatalon elhunyt válogatott játékos emlékét. A népszerű „Paprika” éveken át erőssége volt a ZTE együttesének. Az első találkozót szombaton 10 órától játsszák.
A torna vasárnap folytatódik az Ostoros-csarnokban.
A program, szeptember 9, 9.30: Ünnepélyes megnyitó, 10.00: ZTE–Csáktornya, 12.00: Kaposvár–Veszprém. Szeptember 10, 9.00: Kaposvár–Csáktornya, 10.30: Veszprém–ZTE, 12.00: Kaposvár–ZTE, 14.00: Csáktornya-Veszprém, 16.00: Ünnepélyes eredményhirdetés.

vissza az elejére


BIZTOS BENTMARADÁST VÁRNAK A TEKÉZŐK

  Az újonc Zalaegerszegi Teke Klub Technoroll férfi tekecsapata az NB II-ben lett bajnok az elmúlt bajnokságban. Az együttes tagjainak nem sok ideje maradt a pihenésre, viszonylag gyorsan megkezdték a felkészülést az NB I-es szezonra. Sőt, az elmúlt hétvégén Szentgotthárdon már bemutatkoztak az NB I-ben. 

– A korábbi évekkel ellentétben már július 10-én megkezdtük a felkészülést az új bajnoki idényre – hangoztatta Takács László, a ZTK elnöke, aki egyben a csapat játékosa is. – A korai kezdést az indokolta, hogy az első osztályban más a játékrendszer, 120 dobás helyett 160-at kell dobni, és két pálya helyett négyen kell versenyezni. Az új rendszerre való átállás mindenképpen igényelte a korai kezdést. Felkészülésünk végén két kupaversenyen vettünk részt. Egerszegen a Göcsej, míg Szombathelyen a Savaria Kupán indultunk. Mind a két kupaversenyen jól szerepeltünk. A Göcsej Kupán csapatban és egyéniben is a harmadik helyen végeztünk. Az egyéni bronzérmet Németh Csaba szerezte. A Savaria Kupán csapatban ezüstérmesek lettünk, egyéniben Nemes Attila a harmadik helyen végzett. A Göcsej Kupán mintegy 30 csapat indult, szuper ligás és neves külföldi együttesek. Így az ottani szereplésünket mindenképpen jónak tartom. A Savaria Kupán több NB I-es gárda játszott, amelyek már régóta tagjai a mezőnynek, ezért a szombathelyi vendégszereplésünk is dicséretesnek mondható. 
– A nyári átigazolási szezon során történt-e változás a játékoskeretben?
– Nem történt változás a játékoskeretben, együtt maradt a tavalyi gárda. Még az NB II-es bajnokság során erősítettük meg a csapatot, így fölényesen lettünk bajnokok. Ez a tény jogosított fel bennünket arra, hogy nem igazoltunk senkit. Az NB I-ben két tényezőre támaszkodhatunk: A csapategységre, s abban bízunk, hogy fiataljaink fejlődése töretlen lesz. Bent akarunk maradni az NB I-ben. Tudjuk, nem lesz könnyű feladat, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy újoncként a fent említett erényeket csillogtatva sikerülhet elképzelésünket megvalósítani. Három kieső lesz az NB I-ből, így legalább a 9. helyet meg kell szereznünk. Ehhez főként a hazai mérkőzéseinket kell megnyerni.
– Mennyire sikerült feltérképezni az ellenfeleket?
– Figyeltük az NB I-ben dobó csapatok ütött fáit. Úgy értékeljük, hogy a mi együttesünk is képes erre a teljesítményre. Egy-két csapat ellen kupaversenyeken szerepeltünk. Bízunk a csapatunk tudásában, ami meghozhatja számunkra a sikert. 
– A nyári felkészülés során szponzora is lett a csapatnak. 
– Igen, a Technoroll Kereskedelmi Kft. A nyári átigazolási szezonban nemcsak a csapatot igyekeztük együtt tartani, hanem a működés gazdasági hátterét megerősíttük. Ebben segített a Technoroll. Éves szerződést kötöttünk a céggel, amely meghosszabbítható. A névadó szponzor mellett szeretném megköszönni Egerszeg önkormányzatának a támogatását is. Remélem, az NB I-ben a városnak és a szponzorunknak is jó reklámhordozói leszünk.


Szentgotthárd–ZTK Technoroll 6:2 (4337:4204)

Szentgotthárd. NB I-es férfi mérkőzés.
A szentgotthárdiak jól kihasználták a hazai pálya előnyét, de az újonc így is tisztes helytállást tanúsított. Az egerszegi játékosok eredményei: Nemes 754, Baján 745, Takács 719, Koltai 670, Tamás 659, Györe (Szabó) 657 fa.

vissza az elejére


EGERSZEGEN A MAGYAR TEREMLABDARÚGÓ VÁLOGATOTT

A nagypályás labdarúgó-válogatott már többször is szerepelt Zalaegerszegen. Rövidesen megtörténik a teremlabdarúgó válogatott premierje is. Az EB-selejtezőre készülő együttes előkészületi mérkőzést játszik városunkban. Szeptember 19-én Zalaegerszegen, a Városi Sportcsarnokban 18.30 órától Szlovénia lesz az ellenfél. A szlovén együttessel már többször találkozott a magyar csapat, és eddig mindig hazánk fiai nyertek. A mérkőzésre a belépőjegyek 300, – illetve a diák, nyugdíjas – 100 forintba kerülnek. A találkozót palánk nélküli pályán rendezik meg. A rendező ZMLSZ vezetése előmérkőzéseket is szervez. A Városi Sportcsarnokban Csáktornya–Zalaegerszeg általános iskolás válogatottja lép pályára, de az is elképzelhető, hogy a ZTE öregfiúk megmérkőznek a szlovénok hasonló korú csapatával. A válogatott labdarúgó-mérkőzésről a Városi Televízió összefoglalóban számol be.
A magyar teremlabdarúgó válogatott EB-selejtező mérkőzésein Litvánia, Azerbajdzsán, Hollandia az ellenfél. A hazai csoportmérkőzéseket Szegeden és Hódmezővásárhelyen játssza az együttes. A gárda szövetségi kapitánya Mucha József. Ismertebb játékosai Zay, Jávor, Kénoszt, Zsámár, Tóth M.
– Nyugat-Dunántúlon még ilyen sporteseményt nem rendeztek – hangoztatta Tráj Gyula, a ZMLSZ elnöke. – Ha a válogatott mérkőzés nézettsége nagy lesz, akkor a folytatásban szövetségünk, akár tétmérkőzés megrendezését is felvállalja. Nagyon bizakodom, hogy az egerszegi Városi Sportcsarnokban sokan buzdítják a magyar csapatot.

Az oldalt összeállítja:
Bedő István

vissza az elejére


Kezdő oldal

ZalaEgerszeG

Zala Média online