Tizenéves vélemények

Röviden

Állásbörzén

Meghívó

Limlom- és lomb-akció!


Ifjúságkutatás 2000

Tizenéves vélemények

 

A középiskolás korosztály 10 százalékára kiterjedő, reprezentatív mintavételű felmérés zárótanulmányának legfontosabb megállapításaival ismerkedtek meg a legutóbbi közgyűlésen a képviselő-testület tagjai. Az Ifjúságkutatás 2000 című felmérést – 750 fős mintavételű, 12 oldalas kérdőívű vizsgálati anyagot – a város közgyűlése rendelte meg.

A legfontosabb megállapítások a következők:
A középfokú képzési struktúra átrendeződését jelzi, hogy a tanulók 53 százaléka szakközépiskolába, 25 százalékuk szakiskolai vagy szakmunkásképzésben, 22 százalékuk pedig gimnáziumi oktatásban vesz részt. A gimnáziumokban több lány, míg a szakmunkásképzőben több a fiútanulók száma. A szülők iskolai végzettségét vizsgálva megállapítható, hogy a maximum szakmunkásképzőt végzett szülők gyermekei adják a szakmunkásképző iskolák tanulóinak 82 százalékát, a diplomás szülők 54 százaléka gimnáziumban járatja gyermekét. A tanulmányi eredményt összevetve a szülők iskolai végzettségével jól érzékelhető, hogy a diplomás szülők gyermekeinek 83 százaléka jeles vagy jó tanuló, ez az arány az érettségizett szülőknél 76 százalékos, a szakmunkásoknál pedig 57 százalék.
A család, mint elsődleges szocializációs közeg, meghatározó szerepet játszik a fiatalok életében, számos probléma gyökere is a családból ered. A vizsgálatban részt vevő tanulók 25 százaléka csonka családban él, 17 százalékuk családjában van munkanélküli. A zalaegerszegi fiatalok havi átlagban 13 ezer 761 forintot költenek, ennek 34 százalékát ruházati cikk vásárlására, 14 százalékát élelmiszerre és 13 százalékát szórakozásra fordítják.
A felmérésből kiderült: a középiskolai korosztály kevesebb, mint egynegyede reggelizik, 14 százalékuk a testnevelés órán kívül soha nem sportol. A tanulók 22 százaléka rendszeresen, 15 százalékuk alkalmanként dohányzik. Szeszesitalt 15 százalékuk rendszeresen, 46 százalékuk alkalmanként fogyaszt. A fiatalok 50 százaléka ismer kábítószert fogyasztó fiatalt, 25 százalékuk pedig ismer kábítószer árusítással foglalkozó személyt.
A fiatalok értékrendjét, világképét firtató kérdésekből kiderült, hogy a tanulók 32 százalékának van példaképe, a megkérdezettek 28 százaléka soha, 40 százalékuk alkalmanként, 11 százalékuk pedig rendszeresen jár templomba. Többségüket leginkább az AIDS elleni küzdelembe és a szegénység elleni mozgalomba lehetne bevonni. Legkevésbé pedig a kötelező sorkatonai szolgálat, illetve a homoszexuálisok jogaiért küzdő mozgalomba lehetne őket bevonni.
A diákok szerint az élethez való legfontosabb képességek: a kitartás, az önismeret, a szaktudás és az együttműködési képesség. Az értékválasztásból kiderül: az anyagi javakat előnyben részesítik a szabadidőnél, iskolai éveiket szeretnék minél tovább kitolni, külföldön karriert befutni. Az Európai Unióhoz való csatlakozást a diákok 65 százaléka egyértelműen pozitívnak ítéli, 9 százalékuk ellenzi, 26 százalékuk pedig nem tudott véleményt nyilvánítani.
A fiatalok szabadidős szokásait vizsgálva a legkedveltebb tevékenységek sorrendje: a zenehallgatás, televíziózás, olvasás, sport, számítógép. A közélettel kapcsolatosan a fiatalok fele biztos abban, hogy a város vezetői jó munkát végeznek, mindössze 27 százalék a kételkedők aránya. A választ adók 64 százaléka a várost „jelenősen fejlődőnek” ítéli, mindössze 5 százalékuk szerint hanyatlik.

vissza az elejére


Röviden

Közmeghallgatás
A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól, illetve a kisebbségi önkormányzatokról szóló 1993. évi LXXXVII. törvényben részletezett feladatokra, hatáskörökre hivatkozva a zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közmeghallgatást tart.
Helye: Cigány Közösségi Ház (Pázmány Péter út 14.)Ideje: 2001. április 26. (csütörtök) 15.00 óra.
A rendezvényre tisztelettel várják az érdeklődőket!

Szolgáltatók jelentkezését várják!
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti az érdeklődőket, hogy a Gébárti tóstrandra szolgáltatók jelentkezését várják (csónakázás, vízibiciklizés).
Érdeklődni lehet 2001. április 26-ig a Strand Kft.-nél a 92/401-268-as telefonszámon, Császár Istvánnal.

vissza az elejére


Állásbörzén

ÁllásbörzénBár a húsvéti szünet már javában zajlott április 12-én, ennek ellenére zsúfolásig megtelt az Ady Endre Általános Iskola tornaterme. Mintegy 60 munkáltató ajánlotta álláshelyeit a Zala Megyei Munkaügyi Központ zalaegerszegi állásbörzéjén.
A nap folyamán közel 600 állásajánlat közül választhattak a munkát keresők. A legnagyobb felvevőnek a könnyűipari, gépipari, valamint az építőipari cégek bizonyultak, melyek varrómunkásokat, építőipari szakmunkásokat, kőműveseket, esztergályosokat, gépszerkezet-lakatosokat és hegesztőket kerestek nagy számban.
Csakúgy, mint az elmúlt években, idén is jelen volt az állásbörzén a Flextronics. A multinacionális cég 60–100 fő felvételét jelentette be, de 50 munkatársat keres a Color Kft., és nagy munkaerő-igénylőként jelent meg a Hadkiegészítő Parancsnokság is az állásbörzén.
Zalaegerszeg és környékén főként a betanított munkaerőre, valamint a minősített felsőfokú végzettségűekre van igény, derült ki a nap folyamán. Elsősorban fiatal munkatársakat keresnek a cégek, és előnyben részesítik a magas szintű nyelvtudást. 

vissza az elejére


Meghívó

Április 23-án, hétfőn 18 órakor Lokálpatrióta Klub a Krumplirózsa Culturplazában (Arany Bárány) „Kereskedők emlékezete” – beszélgetés a régi kereskedővárosról. Bevezetőt tart: Megyeri Anna muzeológus.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

* * *

Színházbaráti kör színházi útjai:
Május 5
. Bécs – Strauss-koncert
Május 11. Nyomorultak – Madách Színház
Június 17. Passiójáték Szentmargitfalván (Ausztria)
Érdeklődni lehet a 92/323-174-es telefonon az esti órákban.

vissza az elejére


Limlom- és lomb-akció!

A Városgazdálkodási Kft. – kizárólag a lakosság részére –meghirdeti a háztartások tavaszi nagytakarítását.

Április 18–19-én (szerdán és csütörtökön) a Göcseji – Hunyadi utcáktól északra fekvő területeken és a Landorhegyen,
Április 20–21-én (pénteken és szombaton) a Göcseji – Hunyadi utcáktól délre fekvő területeken és a Páterdombon,
Április 23-án (hétfőn) az alább felsorolt peremterületi városrészekben: Andráshida, Hatháza, Neszele, Nekeresd, Ságod,
Április 24-én (kedden) az alább felsorolt peremterületi városrészekben: Vorhota, Erzsébethegy, Ebergény, Bazita, Becsali,
Április 25-én (szerdán) az alább felsorolt peremterületi városrészekben: Csácsbozsok, Pózva,
Április 26-án (csütörtökön) az alább felsorolt peremterületi városrészekben: Zalabesenyő, Botfa,gyűjtjük össze a lakosság által kihelyezett, a hatályos helyi rendelet szerint kommunális hulladéknak minősülő, feleslegessé vált holmijaikat.

A fenti anyagokat – a megadott szállítási napon – reggel 7.00 óráig helyezzék ki az úttest szélére, az alábbiak szerint:
– Ágnyesedéket kötegelve, lombhulladékot zsákolva.
– Fémeket és lakberendezési tárgyakat, a laza hulladéktól (papír, ruha) elkülönítve.Veszélyes hulladékot az akció keretében nem szállítjuk el, így különösen akkumulátort, festék- és vegyszermaradványokat, olajos anyagokat stb. ne helyezzenek el a közterületeken, illetve az edényzetekben.
Együttműködésüket köszönjük!

Városgazdálkodási Kft.Köztisztasági részlege
Zalaegerszeg, Gasparich út 26. Tel.: 92/314-095/114 mellék, vagy 92/314-591

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online