Elegendő a bíró, de kevés a tisztviselő

Áttelepül a Flextronics

Ha kóros gént hordoznak...


Eredményes a Zala Megyei Bíróság munkája

Elegendő a bíró, de kevés a tisztviselő

 

Országos viszonylatban is kiegyensúlyozott és jó munka folyik a Zala Megyei Bíróságon. Igaz ez mind a befejezett ügyek mennyiségére, mind azok minőségére, hangsúlyozta dr. Solt Pál Zalaegerszegen. A Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke részt vett a megyei bíróság bíráinak éves értekezletén, majd tapasztalatairól, valamint az igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről beszélt sajtótájékoztató keretében.

Zala megyében április 1-jével minden bírói álláshely betöltésre került. Összesen 69 bíró dolgozik a megyében, így a bírói kar létszáma elegendő a feladatok ellátásához, tájékoztatott dr. Solt Pál. Mindez nem érvényes azonban a bírósági titkári, valamint a tisztviselői álláshelyekre. Zala megyében – csakúgy, mint az ország más részein – a bírók létszámához képest meglehetősen alacsony a tisztviselők száma. Országos szinten is egy bíróra mindössze két tisztviselő jut, míg az Európai Unióban átlagban egy bírót 4,5 munkatárs segít. A magyar bírók ügyviteli tehermentesítése érdekében szükség van a bírósági titkárok és tisztviselők létszámának növelésére, hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.
A bírósági titkárok hatásköre kiterjed ma már a szabálysértési eljárás nem tárgyalási részében való döntéshozatalra. Éppen ezért beterjesztette igényét a kormány elé a Legfelsőbb Bíróság, költségvetési támogatást kérve – országos szinten – további 110 titkári, és ugyanannyi tisztviselői álláshely betöltéséhez.
Zala megyében az egy hónapban keletkező ügyhátralék minden ügyszakban jobb az országos átlagnál, folytatta az elnök. Bár az elhúzódó ügyek száma országosan is évről évre csökken, a fő cél továbbra is a minél gyorsabb befejezés.
A bíróságok idei költségvetésével kapcsolatban dr. Solt Pál úgy fogalmazott, likviditási problémákkal 2001-ben sem kell küszködniük. A bírsági dolgozók illetménye 8,75 százalékkal emelkedett. Felújítási munkálataikban viszont nehézséget jelentenek a költségvetés korlátai. 150 bíróság működik az országban, és az épületek nagy része kisebb-nagyobb rekonstrukcióra szorul. Mint a Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta, a Keszthelyi Városi Bíróság bővítése és teljes felújítása várhatóan ősszel elkezdődik, és 2002-re be is fejeződik.
Évről évre fejlődik a bíróságok infrastruktúrája is. Félidőben tart a Phare-támogatással megvalósuló Justicia Net elnevezésű országos bírósági informatikai program kiépítése, melynek eredményeként olyan hálózat jön létre, mely kölcsönös elérhetőséget biztosít az egyes bíróságoknak.

vissza az elejére


Zalalövőről Egerszegre

Áttelepül a Flextronics

Zalalövői gyáregységének termelését áttelepíti a Zalaegerszegi Ipari Parkba a Flextronics International – jelentették be a multinacionális cég vezetői. A döntés a globális gazdasági visszaesés, valamint a Flextronics korábban bejelentett stratégiájának következménye. A két szervezet összeolvadása erősíteni fogja a Zalaegerszegi Ipari Park gazdasági egységét, mondják a vezetők.
A zalalövői gyárban jelenleg 163 fő dolgozik 2–3 műszakos munkarendben. Alkalmazottait nem bocsátja el a cég, munkájukra a Zalaegerszegi Ipari Parkban számítanak. A munkába járás megkönnyítésére buszjáratot indít a vállalat Zalalövőről Zalaegerszegre.
A zalalövői, 4000 négyzetméteres épület hasznosításának lehetőségeit vizsgálják a szakemberek. 

vissza az elejére


Gyermekgyógyászok a tudományos estéken

Ha kóros gént hordoznak...

 

A gyermekgyógyászat aktuális kérdéseiről volt szó a Zalai Tudományos Esték legutóbbi rendezvényén is, mely részét képezte a háziorvosok és gyermekgyógyász szakorvosok továbbképzési programjának. A konferencia első részében a mucoviscidosis nevű anyagcsere-betegség diagnózisáról és gondozásáról szólt az előadás, majd a gyermekkori allergiás megbetegedések terápiás lehetőségeiről hallhattak tájékoztatót a megjelent orvosok. 

Dr. Bolbás Katalin főorvos elmondta, a mucoviscidosis Magyarországon és az egész világon is a leggyakoribb anyagcsere-betegségek közé tartozik. Hazánkban 4000 születésre esik egy ilyen, mely részben a légutakat, részben pedig az emésztőrendszert érinti.
– A mucoviscidosis öröklődő anyagcsere-betegség. A szülők hordozzák a beteg gént, ők maguk azonban nem betegek. De a gyermekben már klinikai tüneteket okozhat, ha mindkét oldalról a kóros gént hozta – magyarázta el dr. Bolbás Katalin. – Ma az anyagcsere-betegségek ezen fajtája egyelőre gyógyíthatatlan, ám a génkutatások és az egyéb intenzív kutatások eredményeként reméljük, hogy a közeljövőben megszületik a gyógymód. Napjainkban intenzív kezelést alkalmazunk pácienseinknél, melynek következtében sikerül kitolnunk életidejüket.
– Hány ilyen anyagcsere-beteget kezelnek hazánkban évente?
– Évente 400 beteget gondozunk Magyarországon. A nyugat-dunántúli régióban pedig 60 pácienst tartunk nyilván.A továbbképzés második felében a gyermekkori allergiás megbetegedések kerültek górcső alá.
– Világszerte növekszik az allergiás megbetegedések száma akár a szénanátháról, akár az asztmáról beszélünk – tájékoztatott dr. Kiss Ildikó, a Zala Megyei Kórház adjunktusa. – Kórházunkban 400 gyermeket kezelünk allergiával, ám ennél jóval nagyobb az allergiás gyerekek száma.
– Hogyan kezelik az allergiát gyermekkorban?
– A gyermekek kezelése elsősorban akkut rohamoldó szerekkel, illetve különböző preventív gyulladásgátló szerek alkalmazásával történik. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a betegség megelőzésére, ami a környezeti tényezők kiszűréséből áll. Fontos emellett a betegség súlyosságának felismerése, és az annak megfelelő terápia alkalmazása.

– frau – 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online