Lakható és biztonságos

Drograzziák és az ügyeletes szatír


10 millió forint bírságot szabtak ki

Lakható és biztonságos

 

Zalaegerszeg polgárai biztonságban érezhetik magukat. A városnak nincsenek bűnügyileg fertőzött gócai, övezetei. A lakosságot leginkább irritáló jelenségek, mint például egyes szórakozóhelyek környékén ismétlődő rendbontások, túlzott hangoskodás, közösségi összefogással visszaszoríthatók.

A vagyon elleni bűncselekmények alakulása.A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén számolt be a kapitányság 2000. évi munkájáról, a közbiztonság alakulásáról és a bűnügyi helyzetről. A fenti megállapításhoz Kámán János még hozzátette: az illetékességi területükön az egy hivatásos rendőri státusra jutó lakosságszám 534 fő. Jelentős ma már a polgárőrmozgalom, ezenkívül különböző egyesületekkel is kötött megállapodást a rendőrkapitányság. Mindezt az eredményes tevékenyég érdekében.
Az elmúlt évben az ismertté vált bűncselekmények száma Zalaegerszegen 2 ezer 870 volt, 15 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az összes bűncselekmények közül 37,7 százalék volt a bűntett, 62,3 százalék a vétség. Míg a személy elleni bűncselekmények száma 120, addig a közlekedési bűncselekményeké 198 volt. A közrend elleni bűncselekmények számának ugrásszerű, 71 százalékos növekedése mögött az egyedi azonosítójel meghamisítása, magánokirat-hamisitás és visszaélés okirattal bűncselekmények húzódnak meg. Ugyancsak növekedést mutat a gazdasági bűncselekmények száma. Zalaegerszegen és környékén az ismertté vált 212 esetből 207-et Egerszegen követtek el.
A vagyon elleni bűncselekmények esetében jelentős csökkenés – 37,2 százalékos – mutatkozik: csökkent a betöréses lopások száma is, ugyanakkor a sikkasztások növekedtek, 40-ről 88-ra. Minimális – 10 százalék alatti – növekedés látható az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények alakulásánál.
A rendőrkapitányság 2000. évi nyomozási eredményessége ugyancsak meghaladja az előző évit: 53,9-ről 58,9 százalékra alakult. A bíróság elé állítások számát tekintve ugrásszerű a növekedés. Míg 1999-ben a bíróság elé állítások száma 16 volt, addig 2000-ben 173. Az elmúlt évben 4 esetben került sor az intézkedő rendőr megtámadására.
A kapitányság területén a balesetek száma 21 százalékkal csökkent. A közlekedésrendészeti osztály 1037 szabálysértési feljelentést tett és több mint 10 millió forint helyszíni bírságot szabtak ki. Az alkoholszondás ellenőrzések száma 719-ről 1425-re emelkedett. Kámán János alezredes, kapitányságvezető szólt a újból beindult ifjúságvédelmi őrjáratokról, melyek a fiatalokat fogják ellenőrizni a szórakozóhelyeken, különös tekintettel az alkohol- és kábítószer-fogyasztásra. 

vissza az elejére


Drograzziák és az ügyeletes szatír

 

Az első negyedév bűnügyi statisztikáját ismertették a közelmúltban a megyei rendőr-főkapitányságon. Az első három hónapban csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, állapította meg dr. Nemes Zoltán ezredes, a ZMRFK főkapitánya. Az első negyedévben 5,6 százalékkal kevesebb, 2865 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására.

A halálos közlekedési balesetek száma viszont nőtt, miként emelkedett a gépkocsilopások és -feltörések száma is. Csökkenő tendenciát mutat a szándékos testi sértések száma. A kábítószerrel kapcsolatban lévő bűncselekmények száma viszont nőtt. A bűncselekmények számának a csökkenését a kapitány, rendőrségi munka hatékonyságával, a bűnelkövetők számának a csökkenésével, a polgárőrség egyre gyakoribb tevékenységével és az önkormányzatok hathatós segítségével magyarázta, valamint sikerült a bűncselekmény-sorozatok elkövetőit elfogni. Az első negyedévben 78 személyt vett őrizetbe a rendőrség.
A folytatásban Kámán János, a zalaegerszegi kapitányság vezetője, egy sikeres kábítószeres ügy felderítéséről számolt be. Huszonegy személy ellen folytattak eljárást, több kábítószerterjesztő is horogra akadt, akik 40 személy napi adagját biztosították, de a rendőrség szerint a kör tovább bővülhet. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítására, a rendőrség folyamatos razziaszerű ellenőrzéseket tervez. Álláspontjuk szerint ugyanis folyamatos a terjesztői utánpótlás. A fogyasztók zömmel fiatalkorúak, a terjesztők viszont már betöltötték 18. életévüket.
A sajtótájékoztató végén „örökzöldek” kerültek terítékre. A Berzsenyi u. 18-ban, egy fiatal nő sérelmére elkövetett gyilkosság ügyében tovább nyomoz a rendőrség. Már gyanúsítottuk is volt, de nem sikerült rábizonyítani a gyilkosságot. Több személy van a rendőrség látókörében, de helyszíni nyomok és szakértői vélemények még hiányoznak. A megye rendőrei már az ORFK-tól is kértek segítséget. A Jákum utcai gyilkosság ügyében a gyanúsított megváltoztatta vallomását. A legutóbbi szerint az áldozat kezében volt a kés és dulakodás következtében véletlenszerűen történt a haláleset. A rendőrség ennek ellenére – a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján – április végével vádemelési javaslattal átadja az ügyet az ügyészségnek.
Az elmúlt év októberében Páterdombon egy munkából hazatérő hölgyet támadott meg egy férfi, a hölgynél volt gázspray, lefújta a tettest, aki végül is elmenekült. A nő szerint szexuális bűncselekmény nem történt. A rendőrök elmondták, hogy ők is hallottak arról, hogy Egerszegen szatír garázdálkodna, de feljelentés mindössze ez az egy érkezett.

B. I.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online