Könyvajánló

Alapítványokat is támogatnak

Népszerű a játszóház

Közös koncertet adtak

Color-divatbemutató


Könyvajánló

Siegfrid Lenz: Arne hagyatéka. Egy tragikus sorsú, különös egyéniségű kamasz, Arne Hellmer rövid életét mutatja be az író. Arne családját az apa, szigorú erkölcsi felfogásától indíttatva magával vitte az önkéntes halálba. Egyedül a kisfiú maradt életben, s a hamburgi család, amely befogadja, nemcsak rokonszenvvel és empátiával veszi körül a szeretetre szomjazó gyereket. Hans, az elbeszélő, a legidősebb fiú, aki később Arne hagyatékát rendezgeti, szomorúan észleli öccse és húga szeretetlenségét, de nem tudja megakadályozni, hogy azok ketten, barátaikkal kelepcébe ne csalják Arnét. A fiú árulást követ el, erkölcsi vétket és szörnyű büntetést mér magára. Az észak-német tájon, az Elba torkolatánál játszódó, balladaszerű történet végére minden homályos részlet tisztázódik, a szereplők katarzisként élik át Arne tragédiáját.
Siegfried Lenz a II. világháború utáni német irodalom kimagasló személyisége idén 75 éves. Az Arne hagyatéka a legújabb műve.

David Lindsey: Nincs több esély. Houstonban holtan találják a rendőrség hírszerző és információszerző osztályának egyik munkatársát, Tislert. Első ránézésre öngyilkosságnak tűnik, de amikor Graver felügyelő utánanéz, milyen ügyeken dolgozott utoljára Tisler, gyanús jelekre bukkan. Amikor alaposabban megvizsgálják a jelentéseit, kiderül, hogy nagy részük koholmány. Nem sokkal ezután Tisler kollégája, akivel együtt dolgozott, szívrohamban meghal. Graver sejti, hogy a két haláleset nem véletlen. A férfi az FBI megkerülésével magánnyomozásba kezd. A szálak egy jól kiépített nemzetközi szervezethez vezetnek. 

vissza az elejére


Elbírálták a kulturális pályázatokat

Alapítványokat is támogatnak

 

Zalaegerszeg kulturális és idegenforgalmi bizottsága fontos feladatának tekinti a városban működő művészek, kulturális és művészeti egyesületek, civil szervezetek munkájának támogatását.

Zalaegerszeg kulturális és idegenforgalmi bizottsága fontos feladatának tekinti a városban működő művészek, kulturális és művészeti egyesületek, civil szervezetek munkájának támogatását.Két úton igyekeznek biztosítani önkormányzati forrást: egyrészt azok az egyesületek, szervezetek számára, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a város kulturális és művészeti életében, a bizottság úgynevezett alanyi jogon elnyerhető éves támogatást nyújt. Ez a támogatás a szervezet működésének biztosítására szolgál, a szervezetek kötelesek évről évre beszámolni az általuk végzett munkáról. A kulturális bizottság 2001-ben bővítette ezek körét, s alanyi jogú támogatást biztosított a Válicka Citerabarátok Egyletének.
Az egyes pályázatok elbírálása során a bizottság kiemelten kezeli azokat a pályázókat, amelyek Zalaegerszeg valamely „peremkerületének” terveznek kulturális rendezvényt. Az idei évben a város kulturális bizottsága januárban írta ki a közművelődési pályázatát, melyre 129 pályamű érkezett. A pályázók 37 millió forintnyi támogatási igényt nyújtottak be, körük felöleli Egerszeg lakosságának szinte valamennyi rétegét az óvodáktól a nyugdíjasklubokig.
A kulturális bizottság március 19-i ülésén döntött az egyes pályázatok támogatásáról. A beérkezett pályaművek legnagyobb hányadát támogatásra érdemesnek találta, s 121 pályázatra összesen 8 millió 149 ezer forintos támogatást biztosított a szakosztályi költségvetés terhére. Mivel több alapítvány is pályázott, ezekről közgyűlési döntés született. A legutóbbi testületi ülésen úgy döntöttek a képviselők, hogy támogatják a következő alapítványokat. Az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium Képzőművészeti Támogatási Alapítványa a 2001. évi Albergo Kortárs Művészeti Hét megrendezésére 600 ezer forintot, az „A Tanulókért és az Iskoláért Ady Alapítvány” a 125. jubileumi év műveltségi vetélkedőjének megrendezésére 25 ezret, az Ady-iskola „Izsák Imre Alapítványa” hat témakörös megyei pályázatra 40 ezer forintot, „Besenyő Városrész Alapítvány” helytörténeti kiállítás rendezésére 100 ezer, a „Családfesztivál Alapítvány” idei évi programjára pedig 450 ezer forintot hagytak jóvá. A „Zalaegerszegi Fiú Kórusiskola Alapítvány” a güssingi várjátékokon való fellépésére kapott 50 ezret, a József Attila Városi Könyvtár „Olvasóinkért Alapítványa” gyermekkönyvtári rendezvényekre 100 ezret, míg a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett olvasótáborra 200 ezer forint támogatást kapott. A „Landorhegy Alapítvány” a VI. Civil Börze megvalósítására 40 ezer forintot kapott, míg a „Tánccal Egymásért és a Városért Alapítvány” a 30 éves jubileumuk rendezvényére 150 ezret. 

vissza az elejére


A Napsugár úti bölcsődében

Népszerű a játszóház

 

Az elmúlt év szeptemberében új szolgáltatást vezetett be a Napsugár úti bölcsőde. Gyermekfelügyeletet és játszóházat indítottak a szülők és gyerekek nagy örömére.

– Előzetes felméréseink azt igazolták, hogy igényelnék a szülők tervezett új szolgáltatásunkat. Kialakítottunk egy csoportszobát az időszakos játszóház céljaira, és szeptemberben beindítottuk – mondja Gáspár Lászlóné, a Napsugár úti tagbölcsőde vezetője. – Több előnye is van a játszóháznak. A kisgyermekek számára közösséget biztosít, anélkül, hogy rendszeresen bölcsődébe kellene járniuk. A játszóházban kedvükre játszhatnak velük egykorú társaikkal, új élményeket, és tapasztalatokat szerezhetnek, és anyukájuktól sem kell elszakadniuk, hiszen a szülők is részt vesznek a foglalkozáson. Emellett – úgy gondolom – az anyukáknak is segítséget nyújtunk a játszóház révén oly módon, hogy együtt játszhatnak gyermekükkel, miközben megbizonyosodhatnak arról, hogyan viselkedik csemetéjük közösségben. De kimozdulási lehetőséget is biztosít ez a program számukra. Mivel több szülő veszi igénybe egyidejűleg szolgáltatásunkat, véleményt és tapasztalatokat cserélhetnek egymással az anyukák a gyereknevelésről. Ugyanakkor szakember segítségét is kérhetik, hiszen szakképzett gondozónő vezeti a játszóházat.
Természetesen, ha a szülőnek elfoglaltsága támad, egyedül is itthagyhatja gyermekét, hiszen, mint már említettem gyermekfelügyeletet is biztosítunk.
– Mikor vehetik igénybe a szülők a játszóházat, illetve a gyermekfelügyeletet?
– A hét minden munkanapján fogadjuk az érdeklődőket. Délelőtt 9-től 11 óráig jöhetnek hozzánk a szülők gyermekeikkel, míg délután 15-től 17 óráig állunk rendelkezésükre. Előre bejelentkezni nem kell a foglalkozásokra, és orvosi igazolást sem kérünk. Elegendő, ha nyilatkozik a szülő arról, hogy egészséges a gyermeke. Elmondhatom, hogy nagy az érdeklődés szolgáltatásunk iránt. Az elmúlt évben – szeptembertől – decemberig – 35-en vették igénybe a játszóházat. A legidősebb gyermekünk 2 és fél éves, míg a legfiatalabb mindössze 1 éves volt.
– Az eddigi tapasztalatok szerint, melyik időpontokban vannak a legtöbben?
– Többnyire a délelőtt folyamán jönnek hozzánk a gyerekek, és játszanak szüleikkel együtt, vagy éppen nélkülük. A délutánt általában együtt tölti a család. De volt példa arra is, hogy eljött hozzánk délután az egész család.– Nagyon jól érzik magukat a gyerekek nálunk. Legtöbbször alig tudják elvinni őket szüleik – veszi át a szót Németh Erika, a játszóház vezetője. – Gyakran megbeszélik az anyukák, és ketten-hárman együtt érkeznek. Olykor-olykor a mi segítségünket is kérik.
– A játszóház, vagy a gyermekfelügyelet a kedveltebb a bölcsődében?
– Úgy tűnik, a játszóházra van nagyobb igény, de nem ritka a gyermekfelügyelet sem. Mielőtt ez utóbbira kerülne sor, kérjük a szülőket, hogy egy-két alkalommal kísérjék el gyermekeiket, hogy hozzászokjanak a környezethez.

F. M.

vissza az elejére


Elismerés a Simon István Könyvesháznak

Közös koncertet adtak

 

Jelen pillanatban 45 taggal működik a Városi Fúvószenekar Zalaegerszegen. A főként középiskolásokból álló zenekar 26 éves múltat tudhat maga mögött. Rendszeresen részt vesz az együttes városi ünnepségeken, de vannak saját rendezvényeik is, köztük az évadzáró, valamint az újévi koncert. 

A Városi Fúvószenekar gyakran fellép Zalán kívül is. Rendszeres vendégei a barcsi, kőszegi és sárvári fúvószenekarnak, akikhez régi barátság fűzi a tagokat. Nemrégiben hasonlóan jó kapcsolatot alakítottak ki Zalaegerszeg testvérvárosának, a németországi Marl városának ifjúsági fúvószenekarával is. Március 30-tól április 4-ig a német kisvárosban vendégeskedtek az egerszegi fúvósok.
– Vadonatúj barátságról van szó a marli és a mi fúvószenekarunk között. A kapcsolat akkor kezdődött, amikor aláírta a szerződést egymással a két város. Zalaegerszegre érkezett akkor a marli fúvószenekar karnagya is, ő kezdeményezte a kapcsolatfelvételt – avat be az előzményekbe Farsang László, a Városi Fúvószenekar vezetője. – Március 30-án utaztunk Marlba, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. Családoknál laktunk, akik különböző programokat szerveztek számunkra. Meglátogattuk a környék legnagyobb vegyi üzemét, bányászati múzeumban jártunk, ellátogattunk Európa legmodernebb céllövészeti sportlétesítményébe, és lehetőségünk volt alaposan megismerkedni Marl, valamint Münster városával. Marlban a polgármester asszony fogadott bennünket. Tartózkodásunk legfontosabb részét az a koncert képezte, melyet közösen adtunk az ottani fúvószenekarral. A nagyszabású koncertnek a város színháza adott otthont, melyben mi voltunk az utolsó fellépők. Közel fél évre bezárta ugyanis kapuit a színház felújítás miatt. Velünk utaztak Marlba nagyon kedves barátaink, a Budapest Szaxofon Kvartett tagjai, akikkel rendszeresen szerepelünk együtt. Most is az ő előadásukkal kezdődött a koncert, mellyel teljesen elvarázsolták a német közönséget. A nagy tetszésnek köszönhetően meghívást kaptak az idei Marli Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválra, melyre neves művészeket hívnak meg a világ minden tájáról. Két koncertet ad majd a Budapest Szaxofon Kvartett ezen a fesztiválon.
Az ő bemutatkozásukat követően léptünk színpadra, majd a marliak előadása után egyesült a két zenekar: 120-an játszottunk egyszerre a hatalmas színpadon. Három közös számot adtunk elő telt ház előtt.
– Milyen tapasztalatokkal tértek haza?
– Nagyon jó emlékek fűznek bennünket ifjú testvérvárosunkhoz. Az ottanihoz hasonló kedves fogadtatásban még sohasem volt részünk. Nagyon előzékeny emberekkel tölthettünk el egy hetet. Külön meg kell említenem Terhorst tisztelendő urat, aki koordinálja ezt a magyar–német kapcsolatot. Mindent megtesz annak érdekében, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a két város.
– Mikor érkeznek Zalaegerszegre a marliak?
– Október 6-án látjuk vendégül a Marli Ifjúsági Fúvószenekar tagjait. Bemutatjuk nekik városunkat, valamint Budapestet, és a Balatont itt-tartózkodásuk ideje alatt. Természetesen koncertet is szervezünk számukra. Ám mivel nekünk nincsen olyan nagy színpadunk, csak ők adnak koncertet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
– Hogyan telnek addig a Városi Fúvószenekar napjai?
– Jelen pillanatban évadzáró koncertünkre készülünk, melyet május 26-án rendezünk meg. Az évadban megtanult darabokat adjuk elő ezen az estén a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. 

vissza az elejére


Color-divatbemutató

Május 3-án 17.00 órai kezdettel rendezi meg immár hagyományos divatbemutatóját a Color Kft. a Hangversenyteremben. A cég új modelljeit felvonultató show keretén belül konfekciótermékeket, szalon-munkákat láthat a közönség, amely fehérnemű-bemutatóval egészül ki. Fellépnek a világbajnok Pécsi Sasok, a kiváló zenész St. Martin, s emellett különböző termékbemutatók, kóstolók is várják a vendégeket. Az est házigazdája Buza Sándor, a Danubius Rádió műsorvezetője.
A rendezvényre jegyek a Color Mintaboltban, a Bárány Divatházban és az Ifjúsági Áruházban válthatók.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online