Csatornák, közvilágítás, árvízvédelem...

Érettségi utáni képzés!

Hol tartanak a kátyúzás előkészületei?

Segélyiroda a kisebbségekért


Bemutatkozik a közmű- és a mélyépítő csoport


Csatornák, közvilágítás, árvízvédelem...

 

Amint arról már többször beszámoltunk, a polgármesteri hivatal műszaki osztályán megtörtént átszervezést követően az osztály feladatkörébe tartozó, szerteágazó tennivalókat szakágak szerint elkülönülő csoportokban végzik a munkatársak, s minden csoport felelős a saját területén folyó munkák minden részletéért. Egy korábbi lapszámunkban bemutattuk az útépítési és közlekedési csoportot, most Hegedűs Katalin csoportvezető segítségével a közmű- és mélyépítő csoport tagjaival és tevékenységével ismerkedhetünk meg.

– Csoportunk négy főből áll, s valamennyien felelősséggel tartozunk egy-egy részterületért. Így Kuti József foglakozik a vízelvezetés, a nyílt árokrendszer és az árvízvédelem feladataival, Nyikos Zoltán területe a közműnyilvántartás a szennyvízcsatorna hálózat és a zárt csapadékvízcsatornarendszer, Selyem Tóth Sándorhoz tartozik a közvilágítás, a hírközlés és az energetika kérdéskörei.
– Mit takarnak ezek a feladatkörök a gyakorlati munkában?
– Mindennapi életünknek nélkülözhetetlen része a víz- és szennyvízcsatorna-hálózat kifogástalan működése. A városi víziközműrendszer az önkormányzat tulajdona, üzemeltetője pedig a Zalavíz Rt. Feladataink közé tartozik egy már meglévő rendszerre az utólagos víz- és szennyvízrákötések engedélyezése, az üzemeltetővel együttműködve mi készítjük elő minden évben a közgyűlés döntési hatáskörébe tartozó víz- és csatornadíj megállapításáról szóló előterjesztéseket, és az elmúlt év októbere óta foglalkozunk a közműfejlesztési hozzájárulás kérdéskörével. Mint ismeretes, a közműre utólag rácsatlakozóknak ezért a szolgáltatásért a közgyűlés által rendeletben megállapított díjat kell fizetniük, mely összeget a Zalavíz Rt. a közműhálózat fejlesztésére köteles fordítani. Az esetleges lakossági panaszok, észrevételek esetén igyekszünk az üzemeltetővel közösen megtalálni a megnyugtató megoldást.
– Milyen feladatai vannak a csoportnak a csapadékvíz elvezetésére szolgáló hálózat üzemeltetésével kapcsolatosan?
– Ez a rendszer szintén az önkormányzat tulajdonát képezi, és ugyanúgy mint az úthálózatot, ezt is az önkormányzat üzemelteti. A csapadékvízrendszer alapvetően zárt rendszerű, ez elsősorban a belvárosra jellemző, míg a peremkerületi részeken nyílt árokrendszer található. A zárt rendszerű víznyelők tisztításáról – a mindenkori pénzügyi lehetőségek függvényében – az önkormányzat folyamatosan gondoskodik, a nyílt rendszernél, az árkoknál ugyanakkor megoszlik ez a feladat, tekintettel arra, hogy itt a telektulajdonosoknak is van kötelezettsége. Az önkormányzat kötelessége a kifejezetten árokként bejelölt nyílt vízelvezető csatornáknak a karbantartása, míg – a köztisztasági rendelet alapján – a tulajdonosoknak kell rendben tartani az út és a telekhatár közötti nyílt árkokat.
– Mit tesznek a csoport munkatársai az árvízvédelem érdekében?
– Folyamatosan készen kell állnunk az árvíz elleni védekezésre, mely feladat megoldásában együttműködünk egy széles, mindenkor bevonható vállalkozói körrel. Ez a készenlét jelenti egyfelől a töltések karbantartását, kaszálását, megerősítését, s hogy ez mennyire fontos feladat, éppen a néhány évvel ezelőtti árvíz sikeres elhárításánál bizonyosodott be.
– Ugyancsak mindannyiunkat érintő kérdés a közvilágítás állapota. Milyen teendői vannak e területen a csoport munkatársainak?
– A tulajdon és üzemeltetés tekintetében egyaránt vegyes képet mutat a közvilágítás helyzete, hiszen maga a rendszer mintegy 95%-ban az ÉDÁSZ tulajdonában van, és az üzemeltetés is az ő feladatuk. Ugyanakkor bizonyos közvilágítási rendszerek, elsősorban a díszlámpás térvilágítások az önkormányzat tulajdonában maradtak. Feladatunk e területen a közvilágítás minőségének folyamatos figyelemmel kísérése, a meghibásodások jelzése, de kisebb korszerűsítések megvalósításában közvetlenül is közreműködünk. A teljes közvilágítási rendszer korszerűsítése – közbeszerzési pályázat kiírásával – most indul majd el, melytől a költségek csökkenését várjuk.
– Melyek a csoport hatáskörébe tartozó beruházási feladatok?
– A beruházásoknál jelenleg legnagyobb volumenű a szennyvízcsatorna-építés. Folyamatban van Zalaegerszeg északkeleti főgyűjtő regionális rendszerének kiépítése, mely 13 önkormányzatot érint. Ez évben indul a Zalaegerszeg északi regionális rendszer, ez öt önkormányzat összefogásával készül el, és most készülünk céltámogatási pályázatot beadni a délnyugati regionális rendszer kiépítése érdekében. Folyamatban van Aranyoslapon és környékén a víziközmű beruházás, ennek folytatása lesz a Cimpóhegy, és előkészületben van a csácsi-hegyi víziközmű építése. Ezeket azért is szorgalmazzuk, mert – elsősorban a csatornaépítések esetében – előnyösek a pályázati lehetőségek. Feladataink közé tartozik a telekalakítással járó elő-közművesítések megvalósítása, melyekre meglehetősen nagy az igény, ezért legalább tervezési szinten két-három kijelölt területen szeretnénk előbbre lépni.
Fontos tudnivaló az itt élők számára, hogy a víz-, szennyvíz- és a csapadékvíz-csatorna lakossági kezdeményezésként induló kisebb beruházásait az önkormányzat erejéhez mérten támogatja.

vissza az elejére


Érettségi utáni képzés!
SCHOOL OF BUSINESS ÜZLETI SZAKKÖZÉPISKOLA
8900 Zalaegerszeg, Ola út 13.
E-mail:
sobzeg@matavnet.hu
Tel./fax: 92/310-725

2001/2002-ben az alábbi felsőfokú szakképesítést adó okj-s szakjaink indulnak:

  • Irodavezető
  • Idegenvezető és hostess
  • Kisvállalkozások gazdasági ügyintézője
  • Mérlegképes könyvelő
  • Gazdasági informatikus
  • Idegenforgalmi technikus-menedzser
  • Kereskedelmi technikus-menedzser
  • Sportvezető, -menedzser középf.
  • Kereskedő-boltvezető I.-II. középf.
  • Számítógép-kezelő (használó) középf.

A felvétel feltétele: érettségi bizonyítvány.
Jelentkezési lapok személyesen vagy felbélyegzett borítékot küldve igényelhetők.
Jelentkezési határidő: április 30.
A második szakképesítés is tandíjmentes 22 éves korig. Kollégiumi ellátás igény szerint biztosítható.
Beiratkozás: 2001. 06. 28. és pótbeiratkozás: 2001. 08. 16.

Másoddiplomát nyújtó képzés!
Ugyanitt a győri Széchenyi-főiskola másoddiplomás logisztikai és szállítmányozási menedzser szakmérnök képzést is indít ez évtől logisztikai, szállítmányozási, szállítási, csomagolási és minőségi szakirányban levelező formában.
Jelentkezési határidő: 2001. július 20.

vissza az elejére


Megkérdeztük:

Hol tartanak a kátyúzás előkészületei?

 

A kérdésre Kámán István, a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya Útépítési és Közlekedési Csoportjának vezetője valamint Csiszár Albert, a csoport főmunkatársa válaszolt:

– Az önkormányzati utak fenntartási munkálatai között minden évben nagy gondot fordítunk a téli időjárási viszonyok illetve az egyre növekvő gépjárműforgalom okozta úthibák mielőbbi javítására. Ezeknek a munkáknak az elvégzése az elmúlt évben és várhatóan idén is megközelíti az 50 millió forintot, így közbeszerzési eljárás keretében kell kiírni a pályázatot, s csak ennek lefolytatása után kezdhetik meg a nyertes cégek a szükséges munkák elvégzését. Az ajánlati felhívás februárban jelent meg, a részletes kiírási dokumentációt közel tíz cég kérte ki. Az eredményhirdetés május 10-én lesz, a munkák befejezési határidejét június 30-ban állapítottuk meg.
– Szándékaik szerint egy vagy több vállalkozóval kívánnak szerződést kötni?
– A korábbi évek tapasztalatai alapján több vállalkozót bízunk meg a kátyúzások elvégzésével, részben a különböző útfelületeknek megfelelő technológia alkalmazása, részben a munkák gyorsabb befejezése érdekében. Csoportunk már elvégezte a szükséges felméréseket, feltérképeztük az önkormányzati utak állapotát, így megbízásunk alapján a pályázat lezárása után megkezdődhet az úthibák javítása. Különös figyelmet fordítunk arra is, hogy a város kül- és belterületi útjain egyidejűleg kerüljön sor a javítások elvégzésére.
– Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a legveszélyesebb kátyúk javításával ne kelljen várni a közbeszerzési eljárás lefolytatásáig?
– Felmértük már azokat a helyeket, ahol az úthibák miatt valóban fennáll a közvetlen balesetveszély, és ezeket a hibákat – megbízás alapján – a közeli napokban kijavíttatjuk. Ilyen jellegű munkálatokat végeztettünk már Neszelében és az Ebergényi úton.

vissza az elejére


Segélyiroda a kisebbségekért

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Kisebbségek Társadalmi Esélyegyenlőségéért Szervezet (KITESZ) megkezdte működését az alábbi címen és telefonszámon:
8900 Zalaegerszeg, Jákum Ferenc utca 16., 92/348-911

A szervezet 1998 óta képviseli elsősorban etnikai diszkriminációs ügyekben a cigány lakosságot Zala megyében. Fő tevékenységük a jogsegélyszolgálat és a jogvédelem, de tevékenységi körükhöz tartozik a hagyományok ápolása, kulturális rendezvények szervezése, szociális feladatok megoldása, egészségvédő és -megőrző programok létrehozása, oktatás, felzárkóztató programok szervezése.

Az iroda ügyfélfogadási rendje: munkanapokon 9.00–12.00 óráig.Jogsegélyszolgálat: heti egy alkalommal, pénteken 13.00–15.00 óráig.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online