A fogorvosok megoldást szeretnének

A bontott Trabanttól a nagytemplomig


Minden „csak” pénzkérdés

A fogorvosok megoldást szeretnének

 

A napokban Mikola István egészségügyi miniszter egy szakmai fórumon úgy fogalmazott, hogy az egészségügy súlyos társadalompolitikai tényező lett, amely lehetőségeket kínál, de veszélyeket is rejt magában. A lakosság bizakodó a változásokkal kapcsolatban, a szakma pedig tudja, hogy a 24. órában vagyunk ahhoz, hogy a strukturális és morális zavarokat korrigáljuk. Azt is hangsúlyozta a miniszter, hogy a kétéves költségvetésben rögzített forrásokon túl szeretne pluszpénzt szerezni az ágazatnak, és a többletbevételből elsősorban az alapellátásban az eszközök pótlására fordítana...

Nem csak helyi problémáról van tehát szó, amikor dr. Kovács Lajossal, dr. Csermely Lajossal, dr. Csóka Istvánnal – egyedüli fogorvos a kamarában – és dr. Literáti Nagy Ferenccel, a helyi orvosi kamara vezetőivel és vezetőségi tagjaival szót váltunk az egészségügy anomáliáiról. Elsősorban fogorvosok problémáiról van szó, akik, mint a jelenlévők fogalmaznak, nem jutnak egyről kettőre a zalaegerszegi önkormányzattal. Közel 40 fogorvos dolgozik a városban, a területi ellátást 21 körzet fogja össze.
Dr. Csóka IstvánDr. Csóka István: – A funkcionális privatizáció helyett teljes vagyoni privatizáció következett be a fogászaton belül. A funkcionális privatizációnak az a lényege, hogy a társadalombiztosítás az orvosi tevékenységet fizeti, az önkormányzat pedig fenntartja a rendelőt, amelyben nagy értékű állóeszköz van, az úgynevezett kezelőegység, ami egy jól működő minimum szinten is ötmillió forint. A problémánk abból adódik, hogy az 1996-os privatizációval az önkormányzat a területi ellátási kötelezettségét kiadta a fogorvosoknak. Az történt, hogy a volt rendelőintézet nullára futott, agyonhajszolt eszközeit és gépeit kiárusították. Volt, aki vásárolt ebből, volt aki nem. Azóta mindenki a saját vagyonát képező rendelőben, a saját eszközeivel végzi a területi ellátási kötelezettséget. Magyarul: a TB által finanszírozott betegellátást. Természetesen ellátja ebben a rendelőben a magánpraxist is, így a társadalombiztosítás által finanszírozott betegellátás összemosódik. Ez nem is működhetne másképpen, mert ha a rendelőben nem jelenne meg a magánpraxis, nem lehetne finanszírozni a támogatott betegellátást. Évek óta a magánbetegek finanszírozzák a TB-támogatott betegek gyógyító munkáját. Egy gyermekkörzet – ami kiemelten finanszírozott – alapvetően 130–140 ezer forint bázisfinanszírozással bír, a körzethez tartozó gyermekek létszámától függően. Ehhez, ha megszakad a fogorvos, még hozzá tud szerezni annyit, hogy a jövedelme felmegy 200–220 ezerre. De az övé minden: épület, takarítás, berendezés, az eszközök, fizeti az asszisztenst, ott a saját bére... Hogyan lehet ebből jó minőségű kezelést biztosítani.
Azért adta ki az önkormányzat a betegellátást, mert nem volt képes a korszerű követelményeknek megfelelő beruházást végrehajtani, hiszen már 1996-ban a magánrendelők mindenféle szempontból fejlettebbek voltak, mint a rendelőintézetiek. De ma már ezek a rendelők is lepusztulnak, mert az OEP-finanszírozásból nem lehet előrelépni.
– Mit kértek az önkormányzattól?
– Azt, hogy eltelt hat év a privatizáció óta, ezalatt az idő alatt semmit nem kaptak azok, akik a területi szerződést felvállalták. Öt év alatt amortizálódik egy fogorvosi kezelőegység, járuljon hozzá ezek megvásárlásához. Kidolgoztunk egy közbeszerzési pályázatot is, ezzel a 21 körzet esetében nem 105 millióról lett volna szó, csak ennek a 40 százalékáról. Minden lehetőséget megpróbáltunk, hogy hozzájuthassunk egyfajta kötelezettségükből adódó támogatáshoz, ami a mai napig nem jött össze. Azért, mert olyan kérdéseket tettek fel a képviselők, amikor tárgyalták ezt a kérdést az elmúlt év utolsó hónapjában, hogy „hogyan biztosítja majd a fogorvos, hogy az önkormányzat által vásárolt székbe maszek beteg ne üljön bele“. Az eszükbe sem jutott a képviselőknek, hogy 1996 óta egyetlen „önkormányzati szék” sem volt, a támogatott beteg is „maszek” székben foglalt helyet. Ahelyett, hogy ezen gondolkodtak volna, arról beszéltek, milyen a fogorvosok adózási morálja.
A szakmai színvonal szinten tartását, illetve egy pici fejlődést szeretnénk elérni az önkormányzat segítségével. Jó lenne, ha az önkormányzat elővenné a törvényes kötelezettségben foglaltakat és annak megfelelően finanszírozná a betegellátást. Nem a fogorvosok támogatásáról van szó, hanem a betegellátásról. A műszakilag gyenge, korszerűtlen rendelőben nem lehet magas szintű betegellátást végezni.
– Ezért ilyen magas a magánpraxisban a fogsorcsináltatás ára? Egyébként kinek van Zalaegerszegen 600 ezer forintja erre?
Dr. Csermely Lajos– Sokaknak. De kérdezem? A TB által fizetett pénzből a fogorvos el tudná látni a betegeket? Nyilván ezt valakinek meg kell fizetni. Jelenleg ezt a magánbetegek fizetik meg.
Dr. Csermely Lajos: – Ha egy tisztességes, valós pontértéken alapuló betegellátási szisztémát talált volna ki a TB, akkor nem lenne szükség arra, hogy a körzeti betegeket a magánpraxis finanszírozza. Az orvos, nyilván hűen esküjéhez, ellátja a hozzá forduló beteget, nem ültetné egyik székből a másikba... Ez olyan, mint a hálapénzt. Az ország vezetői úgy gondolják, nem kell az orvosnak pénz, majd a beteg fizet pluszban. Ez a szemlélet megmaradt a szocializmusból. Jól tudja ezt az önkormányzat is. A zalaegerszegi kamara csak a véleményének tud hangot adni, eszköz nincs a kezünkben. Ezt a fajta vagyoni privatizációt az országban először Zalaegerszegen hajtották végre. Nagykanizsán például minden rendelő önkormányzati tulajdonban van.
– Miért nem tiltakoztak annak idején?
Dr. Csóka István:
– Ennek nem lett volna semmi értelme. A fogorvosok nagy része kézzel-lábbal tiltakozott a privatizáció ellen. De annak idején még nem volt praxisjog. Egy fogorvos vállalhatott több körzetet is. Voltak olyanok, akik éltek ezzel a lehetőséggel, és 2–3 körzetet is vállaltak. Tehát az orvosok egy kisebb csoportja meg tudta kötni a szerződést, a többség tiltakozása ellenére. Nem kellett a 40 fogorvos egyetértése, hogy a 21 körzet ellátásra kerüljön. Ha az önkormányzat az amortizációval hozzájárulna a rendelők műszaki állapotának javításához, akkor a fizetésre kötelezett betegeknek kevesebbe kerülne minden.
Dr. Csermely Lajos: – Egy idő után azt mondja a fogorvos, hogy nem csinálja tovább, ha az önkormányzat nem segít, mert egyszerűen nem tudja tovább működtetni a körzetet. Azt rögtön megértettük, hogy egyszerre az önkormányzat nem tud minden rendelőn segíteni. De tervezhetne úgy, hogy évenként felvállal, mondjuk hármat...
Dr. Kovács LajosDr. Kovács Lajos: – Zalaegerszegen lezajlott a fogászat teljes privatizációja, a többihez hozzá sem kezdtek. Készen volt a szakellátás privatizációjáról szóló törvény, de senki nem mer a rendszerhez nyúlni. Több mint tíz éve beszélünk az egészségügy privatizációjáról, de az alapellátáson túl érdemben nem történt semmi. Addig, amíg az amortizáció nincs beépítve a rendszerbe, addig nincs előrelépés. Az OEP csak a működést finanszírozza, úgy látom, az egészségügy minden szintjén hiányzik az a bizonyos keret... Egyszóval pénz kell az egészségügynek.
Dr. Csermely Lajos: – A Zalaegerszegi Orvosi Kamara minden évben szerződést köt az önkormányzattal, aminek az a lényege, hogy szót váltunk aktuális problémákról, elmondjuk mit szeretnénk, a hivatal is elmondja az ő álláspontját. Polgármester úrral is egyeztetünk rendszeresen.
Dr. Literáti Nagy Ferenc: – Az orvos akkor is örül, ha jószándékot lát. Mi háziorvosok egy funkcionális privatizáción Dr. Literáti Nagy Ferenc már túlvagyunk. Nálunk egy kicsit más a helyzet, mint a fogorvosoknál, mi nem végeztünk olyan magánorvosi tevékenységet, amelynek korábban is megvolt az ára. A háziorvosi gyakorlatban nem jelent meg a magánpraxis. Annyival jobb a helyzet, hogy a TB többet finanszíroz egy-egy beteg után. A háziorvosok finanszírozási mértéke 1996 óta stagnált, ebben az évben emelkedett néhány százalékkal. Nekem az a véleményem, hogy a jelenlegi finanszírozás mellett a teljes háziorvosi privatizáció úgy fog járni, mint a fogorvosi ellátás. És itt én is az amortizációt említeném, ezt egyszerűen nem tudjuk vállalni. Nem tudjuk honnan pótolni. Aki vidéken háziorvos, az jól látja a helyi önkormányzat működését, tisztában van azzal, mire mennyit tudnak fordítani egy kisebb településen. Sajnos, már most előfordul, hogy néhány helyre egyszerűen nem találnak orvost...
Dr. Csermely Lajos: – Az egészségügyben olyan anomáliák vannak, amelyet a társadalomnak – különös tekintettel a betegekre – mielőbb meg kell oldania.

Vadas Zsuzsa 

vissza az elejére


Városkép-kiállítás

A bontott Trabanttól a nagytemplomig

 

Városkép címmel nyílt kiállítás a közelmúltban az Ady Endre Általános Iskola és Művészeti Gimnázium galériájában. Czeglédy András építész Zalaegerszegről készült fotóit április 30-áig tekinthette meg a közönség. 

A megnyitó egyik pillanata.– Városunk különböző arculatait mutatják be képeim. Akik kimondottan utcákat, tereket és házakat akartak látni, csalódhattak, mégis úgy gondolom, érdemes megmutatni azt is, ami a városkörnyékhez tartozik. Gondolok itt az erdőkre, a kirándulóhelyekre és a parkokra. Mindezek mellett számos témát dolgoznak fel képeim. A bontott Trabanttól kezdve a nagytemplomig, a Parkerdőtől a Gébárti-tóig, sok minden megtalálható a képeken – kalauzol a kiállításon Czeglédy András. – Én elsősorban olyant fényképezek, amiről úgy gondolom, hogy más úgysem filmezi le. Vagy azért, mert túl csúnyának találja, vagy bár szép, de nem ismeri, és nem félti annyira, mint én.
– Hány év történetét mutatja be a kiállítás?
– 1991-ben kezdtem el fotózni a várost. Ezt teszem a mai nap is. Ily módon körülbelül 10 évet foglalnak magukba a képek. 
– Véleménye szerint, hogyan változott a város környezeti kultúrája az elmúlt évtized során?
– Nagyon sokat változott Zalaegerszeg. Azért is figyeltem fel erre a változásra, mert zömében rossz irányba ment el a városkép. Bár nagyon sok olyan része van ma már Zalaegerszegnek, amire méltán lehet büszke, mégis úgy gondolom: sok tennivaló akad még, hiszen rengeteg elhanyagolt területtel élünk együtt. Sárosak, porosak, piszkosak egyes részek. Sajnos, közömbösen elmegyünk ezek mellett, és én ezt nagyon rossznak tartom.
A felvázolt helyzeten kíván változtatni a Zalaegerszeg Környezeti Kultúrájáért Alapítvány, melynek Czeglédy András az elnöke. Az 1993-ban létrehozott alapítvánnyal azt a szándékot tűzte maga elé Zalaegerszeg közgyűlése, hogy támogatásokat szerezzen az a környezetvédelemhez. Ily módon próbált kapcsolatot teremteni, és együttműködésre szert tenni a város a területén lévő cégekkel, és a városban élőkkel.
– Szerény pénzösszeggel jött létre alapítványunk, kiadásainkat, próbálkozásainkat a város egyes cégeitől, vállalkozóitól kapott pénzekből finanszírozzuk. Nagyon jelentős volt korábban az iparűzési adó címzett részéből részünkre utalt támogatás. Ez a „címkézés“ megszüntetése óta jóval kevesebb. Igyekszünk támogatásokhoz jutni országos pályázatok révén is, a Zala-völgyi kerékpárutat pedig Phare-segítséggel tudtuk megterveztetni – tér át az alapítvány munkájának ismertetésére Czeglédy András.
– Milyen fontos célokat szeretne megvalósítani az alapítvány?
– Alapvető célunk elérni, hogy meghatározó legyen a környezeti kultúra a város értékrendjében. Szeretnénk, ha mindenféle fejlesztést, illetve fenntartási elgondolást befolyásolna az igényes, tiszta, rendezett, gondozott és virágos városra való törekvés. Ennek érdekében egyik célkitűzésünk megmutatni azt, ami mellett nem szabad elmenni. Sajnos az emberek – sok gondjuk mellett – hozzászoknak manapság a csúfsághoz, a rendezetlenséghez, és elmennek mellette. Holott a rendezetlen városkép kárt okoz lelkünkben. 
Környezetünk szépsége mellett figyelmet kívánunk fordítani a közlekedésre is. Hiszen egy rossz városszerkezetből adódó lassú közlekedés nagy terhet jelent az emberek életében. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az alapítványunk támogatásával létrejött Egerszegi Bringaklub. Az alapítvány pénzeszközeiből, de szakmai önállósággal dolgozik a csoportosulás, mely a kerékpáros közlekedésben látja az egyik eszközét a városi közlekedés humánusabbá tételének.
– Mire a legbüszkébb?
– Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre. Ezen belül immár hagyományosan rendezünk szárazelemgyűjtő akciót, és különböző vetélkedőket a város iskolái számára. Részt vettünk emellett fapótlásokban, valamint kisebb területek rendbetételében. Az Európa téren található alapítványunk legtöbb eredménye, köztük padok és fák.
Elkészítettük a városi kerékpárút-hálózat tervét, és pályázati pénz segítségével megszületett az elképzelés a Zala-völgyi kerékpárútra vonatkozóan. Szolgálni kívánjuk emellett a vizuális kultúrát. E célból rendeztük meg a Városkép-kiállítást is, és sok egyéb kiállításunkat az egyes iskolákban.

– frau – 

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online