Indulhatnak a BEK-ben

Profi döntő Egerszegen

Tancsics pontszerző

Eredményes zalaiak

A Color Kupával kezdődik

Mindszentys fölény vívásban


A Csuti SK sakkozói:

Indulhatnak a BEK-ben

 

Befejeződött az NB I-es sakkcsapatbajnokság, a Zalaegerszegi Csuti SK együttese nagy küzdelemben megszerezte a második helyet, így a tavalyi negyedikről sikerült előrelépniük a sakkozóknak. 

Befejeződött az NB I-es sakkcsapatbajnokság, a Zalaegerszegi Csuti SK együttese nagy küzdelemben megszerezte a második helyet, így a tavalyi negyedikről sikerült előrelépniük a sakkozóknak. – A bajnokság előtt a szakma nagyjából ezt a sorrendet várta – így Horváth Tamás, a Z. Csuti SK edzője. – A szezon végén mindössze annyi volt az eltérés, hogy többen úgy gondolták, jobban megszorítjuk a bajnok Miskolc együttesét. A borsodiak nagyon profi módon kialakított együttesnek számítanak, tőlük nem lehetett elvenni az aranyérmet. Zsinórban harmadszor lettek bajnokok. A dobogóért nagy küzdelem folyt. Mi egy darabig stabilan tartottuk a második helyünket. A harmadik-negyedik fordulóban jött a hullámvölgy, s emiatt bajba kerültünk. A két kiesőjelöltet csak egy ponttal sikerült legyőznünk (Sárospatak, Hajdúböszörmény). Ezt a riválisok (Nagykanizsa, Bp. Postás) jól kihasználták, és a nyakunkra jöttek. Ehhez még hozzájött az is, hogy a rangadót Nagykanizsán elvesztettük. Ezután alaposan rá kellett hajjtanunk a második helyre. Az utolsó fordulókban aztán ismét jó formában játszott a csapat, így megszereztük az ezüstérmet.
– Kik voltak a Csuti legjobb pontszerzői?
– Ketten nyújtottak kiemelkedő teljesítményt: Alex Sherzer és Horváth Csaba. Mindketten öt plusz pontot hoztak. Horváth Csaba öt mérkőzést nyert és nem vesztett, Sherzer kettőn kikapott, de hetet nyert. Sajnos, Alexre a jövőben már nem számíthatunk, mert Magyarországon befejezte tanulmányait, s visszatér az USA-ba. Tizenegy éven át erősítette a csapatunkat, nagy kár, hogy távozik tőlünk. A csapat többi tagja is megetette a magáét – bár a játékukban azért volt egy kis hullámzás. A korosztályos Európa-bajnok Horváth Ádám azért került erős táblára, hogy fejlődjön. Mi nem csak szövegelünk az utánpótlás-nevelésről, hanem segítjük is a fiatalok fejlődését.
– Mennyire alkotott csapatot a Csuti annak ellenére, hogy légiós sakkozók is szerepeltek az együttesben?
– Akik nálunk vannak és nem zalaiak, azokkal is nagyon régi a kapcsolat. Mindig olyan embereket igazoltunk, akik sakktudásuk mellett emberileg is beleillettek a kollektívába. Egységes csapatunk volt idén is, talán azért is vagyunk 30 éve az első osztályban.
– A magyar sakkozás nagy alakja – Portisch Lajos – alkalomszerűen segített?
– Lajos kifejezetten a jónevű ellenfelek ellen állt a csapat rendelkezésére. Öt mérkőzést játszott, veretlenül. Egy győzelmet négy döntetlent játszott, tehát hozta a tőle elvárható eredményt az első táblán.
– Az ezüstérmet követően várható-e további előrelépés, vagy a Miskolcot egyelőre nem lehet megelőzni?
– Visszalépést nem tervezünk, de Sherzert mindenképpen pótolnunk kell. További távozó nem várható. Remélem, fiataljaink – köztük – Mészáros Tamás – fejlődése töretlen marad. Az igazi csúcs a bajnoki cím lenne. Az idén nem volt realitása ennek, de jövőre megpróbáljuk.
– Az anyagiakban hogy állt a Csuti a bajnokság során?
– Különösebb gond nélkül játszottuk végig a pontvadászatot. Ebben az önkormányzati támogatásnak nagy szerepe volt. A testület és a sportbizottság értékelte, hogy évek óta szállítjuk a jó eredményeket. Az elmúlt tíz évben a legrosszabb helyezésünk az 5. hely volt. A bajnokságot követően ismét takarékoskodhatunk, hiszen a BEK-ben szeretnénk indulni. Ennek próbáljuk megteremteni az anyagi hátterét. Magyarországnak két hely jár, így automatikusan résztvevői vagyunk a BEK-nek. Idén Görögországban rendezik meg, s bizakodom, hogy nem lesz akadálya az indulásunknak.

vissza az elejére


Nyári teniszcsemege

Profi döntő Egerszegen

 

A női professzionális tenisz csapatbajnokság országos – négyes – döntőjét július 14-15-én Zalaegerszegen rendezik meg, jelentette be dr. Sárváry Péter, a ZTE TK elnöke a klub által tartott sajtótájékoztatón. A rangos sporteseményt fővárosi egyesületeket megelőzve szerezték meg az egerszegiek. A legnagyobb riválist a Bp. Spartacus vezetését maga az elnök beszélte rá arra, hogy lépjenek vissza a kék-fehérek javára. A rendezés jogáért természetesen az országos szövetségben is lobbiznia kellett dr. Sárváry Péternek, de mivel tagja a testületnek, ott is sikerült támogatókra lelnie. 

Az egerszegi teniszbarátok igazi csemegét láthatnak a nyáron. Az egyesületek többsége ugyanis úgy köti a szerződéseket, hogy az élversenyzőknek a CSB-n mindenképpen indulniuk kell. Így a magyar női elit ( Kuti-Kis, Marosi, Gubacsi, Kapros, Földényi stb.) élmezőnye szerepel az Ifjúsági Sportcentrum pályáin.
Persze a rendezés feladatokat is ró a szervezőkre. Az elképzelések szerint a ZTE teniszparadicsoma júliusra megszépül.
A CSB négyes döntőjére egy alapos felújításon esik át a létesítmény.
A rendezés mellett a ZTE női csapata – amely tavaly negyedik lett a csapatbajnokságon – ismét szeretne bekerülni a fináléba. Ezért az egerszegiek megerősítették a csapatukat. Az ős egerszegi Németh lányok – Tünde és Virág – mellé, leigazolták Orlay Barbarát, Noszály Andreát, Berecz Kingát, Berecz Boglárkát is. Az utóbbi játékos nagy valószínűség szerint a ZTE vendégjátékosa lesz. A vezetés abban is bízik, hogy az előcsatározások során a klub két saját nevelésű játékosa; Peitler Vera, Szabó Ildikó is szóhoz juthat. A versenykiírás értelmében a tavaly első négy helyen végzett csapatokat kiemelik. Az NB I-es mezőny nyolc együttesét két négyes csoportra osztják, ott körmérkőzéseket játszanak a csapatok, s az első kettő jut az egerszegi négyes döntőbe.
Németh János, az egerszegiek edzője elmondta, hogy az erősorrend alapján a tavalyi bajnok LRI Malév, Bp. Spartacus, Vasas és a ZTE csapatát várja az egerszegi fináléba. Kisebb meglepetések azért előfordulhatnak, például: az esélyesek nem nagy különbséggel nyernek, de a ranglisták alapján ennek a négy csapatnak a játékoskerete bizonyul a legerősebbnek.
A sikeres rendezéshez sok pénzre is szükség van. A város mellett a Németh lányok egyéni támogatója a Forest Hungary Kft. ezúttal a ZTE névhasználó szponzora lesz. A CSB-n Forest ZTE-ként szerepel az egerszegi együttes. Lőrincz Tamás, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a csapattól a dobogós hely megszerzését várják. Németh Tündétől azt, hogy idén a felnőttek között is hozzon egy-két jó eredményt, míg Németh Virágnak a junior ranglistán az élmezőnyben kellene végeznie.

vissza az elejére


Tancsics pontszerző

Trencsényben rendezték meg a súlyemelő Európa-bajokságot. A szlovák városban Egerszeg színeit ifj. Tancsics László, a ZTE súlyemelője képviselte. A zalai versenyző hosszú sérülése után tért vissza a nemzetközi porondra, s magabiztos versenyzéssel, hat jó gyakorlatot bemutatva, 250 kilós (112,5+137,5) teljesítménnyel a várakozásnak megfelelően – összetettben, szakításban, lökésben – a hatodik helyen végzett.

vissza az elejére


Úszás

Eredményes zalaiak

 

Hatodik alkalommal rendezte meg a Team 2000 ZÚK sportegyesület az országos vidék rövidpályás úszóbajnokságot. A versenyen 31 vidéki egyesület több mint 200 úszója indult. A háromnapos, jól szervezett verseny a vidéki úszók nagy seregszemléje volt.

Az indulók között volt Bodrogi Viktor, a százhalombattaiak ifjúsági Európa-bajnokságot nyert sportolója, aki városunkban több új korosztályos rövidpályás csúcsot is felállított. A zalaiak közül Ekler Edina, a Lenti Gyógyfürdő ÚK, és Silló Dániel, a CWG Nagykanizsai VSE sportolója állított fel új országos csúcsot korosztályában. Az egerszegi Team 2000 úszói pedig több érmes helyezéssel tették le névjegyüket a rangos versenyen.  

vissza az elejére


A Color Kupával kezdődik

Nagyon várták már a sportolók, edzők ezt a napot. A hosszú, monoton téli felkészülés után ugyanis lemérhetik, hogy mit ért a sok verejtékkel járó kemény munka. Meghozza-e gyümölcsét a több száz lefutott kilométer, a több száz mázsa felemelt súly?
Május 4-én (pénteken) jó alkalma nyílik a dunántúli atlétáknak arra, hogy lemérjék, hol tartanak a felkészülésben.
A Color Kupa keretében az atléták Zalaegerszeg nyílt bajnoka címekért versenyezhetnek. A városi diákok a diákolimpián, a 10–12 évesek pedig a Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb atléta című tehetségkutató akció keretében a bajnoki címekért indulhatnak.
A Royal Sped ZAC, a Zalaegerszegi Atlétikai Szövetség és Diáksport Bizottság közös rendezvényére több száz sportolót várnak a Sport utcai sporttelepre.
A verseny fő támogatója a Color Kft. a legeredményesebb egyesületnek felajánlotta a fődíjat; a Color Kupát. A legjobb eredményt elérő férfi és női, illetve diáksportolók is különdíjat kapnak.
A verseny 14 óra 30 perckor kezdődik a Sport utcában.
Szakály Istvántól, a Royal Sped ZAC ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy az egerszegi sportegyesület még a tavaszi szezonban a Color Kupán kívül több rangos atlétikai esemény házigazdája lesz.
Május 19-én rendezik a Konstruktív-Hidroterra Kupa Serdülő Vidékbajnokságot. Június 2-án a „Ki a leggyorsabb, ki a legkitartóbb atléta?” országos döntője következik a Zelka Kupáért, majd a tavaszi idény legrangosabb versenye a ZÁÉV-Readymix Kupa Országos Utánpótlás és Felnőtt Vidékbajnokság zárja a sort június 9-én.
– Hol lesz az őszi rendezvény?
– Vagy a Sport utcában, vagy pedig az új stadionban. Ez attól függ, hogy az önkormányzat és a TESCO-üzlet milyen szerződést köt.
Szeretném még megjegyezni, hogy szeptember 8-án Zalaegerszeg Város Utánpótlás Nagydíját, a Royal Sped Kupát rendezzük.

vissza az elejére


Mindszentys fölény vívásban 

A tavaszi sportfesztivál keretében rendezték meg a Vívó Kupát, amelyen a város általános és középiskolás tanulói (63) indultak. A városi vívószövetség rendezvényén a győzteseknek és a helyezetteknek járó díjakat, okleveleket Dóczy Zoltán elnök adta át. A zsürizés és a bíráskodás feladatait az idősebb vívók látták el. Így a befolyt pénzt.
Eredmények. Kezdő leány tőr I. kcs.: 1. Varga Cecília, 2. Balogh Zsófia, 3. Hári Zsuzsanna (mindhárom Mindszenty). Kezdő leány tőr II. kcs.: 1. Tompos Zsófia (Eötvös), 2. Tóth Ágnes, 3. Tóth Andrea (mindkettő Kölcsey). Gyermek leány tőr: 1. Berta Gertrúd (Mindszenty), 2. Gaál Zsófia (Ady), 3. Szerencsi Éva (Eötvös). Gyermek fiú tőr: 1. Marx Máté, 2. Szigyártó Mihály (mindkettő) Zrínyi, 3. Marx András (Mindszenty). Kezdő fiú tőr I. kcs.: 1. Herold Barnabás, 2. Hári Máté, 3. Varga Áron (mindhárom Mindszenty). Kezdő fiú tőr II. kcs: 1. Pölhös Dániel, 2. Ujj Richárd (mindkettő Mindszenty), 3. Lukács Dániel (Ady).

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online